Connect with us

Ndërtim

Ndërtime pa leje, betonizim total, rrëshqitje të betonit e dheut shkatërrojnë natyrën e Prevallës

Published

on

Prevalla është një nga zonat më të bukura të Kosovës. Por, bukuria e saj po zbehet çdo ditë e më shumë nga krimi mjedisor që po bëhet atje. Dikur e pyllëzuar, e gjelbëruar dhe e rrethuar nga bukuritë natyrore, tani Prevalla po betonizohet çdo ditë e më shumë.

Indeksonline ka qëndruar dje atje ku ka parë shkatërrimin që po i bëhet çdo ditë kësaj zone. Ndërtime pa leje, betonizim total, rrëshqitje të betonit e dheut dhe çfarëdo tjetër që shkatërron natyrën e mjedisin shihet në Prevallën piktoreske.

Indeksonline ka dërguar pyetje në Ministrinë e Ambientit që udhëhiqet nga Liburn Aliu.

Në përgjigjen e MMPHI-isë thuhet se inspektorati ka qenë në terren dhe ka inspektuar punimet dhe se për punimet që po bëhen ka leje përkatëse nga organi që vepron në kuadër të MMPHI-së.

“Inspektorati I Ndërtimit të MMPHI-së, ka qenë në terren dhe ka zhvilluar procedurat e mbikqyrjes inspektuese sipas kompetencave ligjore në fuqi. Pas inspektimit të lokacionit u konstatua se gjatë fillimit të punimeve ndërtimore për ndërtimin e objektit për turizëm fshatar, janë shkaktuar rrëshqitje të dheut dhe murit mbrojtës të parceles fqinje. Për punimet e filluara në ndërtimin e objekteve – villave në lokacionin e caktuar investitori është I pajisur me leje ndërtimore nga organi kompetent I MMPHI-së,.

Inspektorati I MMPHI-së në bazë të kompetncave ligjore ka urdhëruar investitorin që urgjentisht të merr masa për evitimin e rrezikut të mundshëm ndaj objekteve në parcelat fqinje. Për informin tuaj gjithashtu theksojm se në lokacion kanë qenë edhe Organet tjera përgjegjëse si Depertamenti i Emergjencave nga MPB –së si dhe Instituti për Gjeologji nga Ministrai e Ekonimisë por gjithashtu edhe policia e cila ka shirituar lokacionin e rrezikuar nga rrëshqitja” thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Liburn Aliut, dhënë për Indeksonline.

Qeveria Kurti kishte qenë e zëshme në opozitë rreth temës së mbrojtjes së ambientit.

Partia e Albin Kurtit akuzonte partitë e dikurshme në pushtet se nuk po mbrojnë mjedisin dhe se kanë dhënë leje ndërtimi edhe aty ku kërcënohej ambienti./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending