Connect with us

Aktuale

Ministria e Bujqësisë detyrohet të vazhdojë kontratën për objektin me qira

Published

on

Ditë më parë Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural ka njoftuar se janë ndarë 1 milionë euro për ndërtimin e një objekti të ri për këtë Ministri.

E në një përgjigje për Ndërtimi.Info, nga kjo Ministri thonë se ky investim pritet të hyjë në projekt buxhetin e vitit 2023.

Përpos MBPZhR-së, në objektin e ri planifikohet të akomodohen edhe dy agjenci që funksionojnë në kuadër të kësaj Ministrie.

“Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural ka kërkuar projekt të ri kapital me emërtimin “Ndërtimi i objektit të MBPZhR” gjatë përgatitjes së projekt-buxhetit për vitin 2023. Në kuadër të këtij projekti është planifikuar ndërtimi i objektit të MBPZhR-së në të cilin planifikohet të sistemohen zyrtarët e MBPZhR-së, përfshirë edhe ata nga dy agjencionet të cilat funksionojnë nën kuadrin e MBPZhR-së siç është Agjencia e Pyjeve të Kosovës, si dhe Agjencia për Zhvillimin e Bujqësisë.”

Për ndërtimin e këtij objekti, po punohet ngushtë me Komunën e Prishtinës, për pajisjen me dokumentet e nevojshme që i paraprijnë ndërtimit të këtj objekti.

“Aktualisht jemi në fazën fillestare të planifikimit për ndërtimin e objektit në fjalë. Ky objekt është planifikuar të ndërtohet në pronën e MBPZhR/IBK-së. Në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës jemi duke zhvilluar procedurat për pajisjen me të gjitha dokumentet e nevojshme të cilat i paraprijnë ndërtimit të këtij objekti. Këtu nënkuptojmë edhe vendin adekuat për ndërtimin e tij, lejen e ndërtimit, si dhe të gjitha dokumentet e nevojshme për realizimin e këtij projekti. Qëllimi kryesor i këtij projekti është akomodimi i përhershëm i zyrtarëve të MBPZhR-së në objekt publik duke kursyer kështu pagesa të përvitshme të qirasë nëpër objekte private”.

Kjo Ministri është e vendosur në kompleksin “Ramiz Sadiku” në lagjen Lakrishte në Prishtinë, duke pasur kështu një kontratë me kompaninë “A2 Group” për marrjen me qira të tre kateve të këtij kompleksi, për një shumë mujore prej 28,080.00 euro.

Por kontratën e qirasë  e cila skadonte me 31 gusht, kjo Ministri thonë se janë detyruar ta vazhdojnë edhe për një vit.

“MBPZhR në vazhdimësi ka drejtuar kërkesa në Ministrinë e Punëve të Brendshme për akomodimin e zyrtarëve të MBPZhR-së dhe AZhB-së në ndonjë objekt publik me qëllim të ruajtjes së parasë publike të shpenzuar në qira. Mirëpo, pasi MPB nuk kishte mundësi të siguronte hapësirë për të dyja këto institucione dhe të gjendur para një situate të tillë, MBPZhR nuk kishte mundësi tjetër, pos që të vazhdonte kontratën edhe për një vit tjetër me kompaninë “A2 Group”.

E në kontratën tre vjeçare e cila ka skaduar në fund të muajit gusht, Ministria kishte arritur marrëveshje me kompaninë “A2 Group” që të paguante 18 euro për metër katror.

“MBPZhR me dt. 01.09.2019 ka lidhur kontratë me qiramarrësin A2 Group për hapësirat e saj në objektin e ish-kompleksit “Ramiz Sadiku” i cili ndodhet në Rr.”Ukshin Hoti” në Prishtinë, e cila kontratë do të ishte e plotfuqishme deri me dt. 31.08.2022. Në kuadër të kësaj kontrate, MBPZhR-ja kishte marrë me qira sipërfaqen prej 1560m2 me çmim prej 18€ për m2 (për tri kate III, IV dhe VI) për nevoja të akomodimit të personelit të MBPZHR-së në shumën mujore prej 28,080.00€”.

Por duke mos pasur një vend akomodimi, Ministria u detyrua të vazhdojë kontratën me këtë kompani, kësaj radhe me një çmim më të lirë.

“Me dt. 21.04.2022, MBPZHR me qiradhënësin nënshkroi një Deklaratë zotimi për vazhdimin e kontratës bazë deri në shfuqizimin e kontratës bazë, duke ofruar me të njëjtin çmim sipërfaqen prej 200m2 për nevoja të Arkivimit të dokumentacionit të MBPZHR-se dhe AZHB. Gjithashtu, pa kompensim qiradhënësi ofroi 45 parkingje për parkim të automjeteve zyrtare nga 21 sa ishin në fillim. Gjithashtu, palët kontraktuese janë pajtuar që të lidhin Aneks kontratë me datën 30.08.2022 për vazhdimin e kontratës bazë edhe për një vit duke filluar nga data 01.09.2022 deri me 31.08.2023 për sipërfaqeen prej 1560m2 me çmim prej  17,50€ për m2, që nënkupton çmim më të lirë se në kontratën paraprake. Tani, MBPZHR paguan në muaj për shfrytëzimin e tri kateve III, IV dhe VI shumën e mjeteve financiare në muaj prej 27,300.00€, si dhe ka në shfrytëzim 200m2 dhe mbi 65 parkingje në nën-katet përdhesë të I dhe II të kësaj ndërtese”.

Sipas buxhetit i cili është ende draft, dhe  pritet të marr dorën e fundit nga Kuvendi i Kosovës, ku veçse është miratuar në parim nga deputetet në seancën e mbajtur më datë 17 nëntor 2022, ndërtimi pritet të filloj në muajin janar të vitit 2023 dhe të përfundoj me 31 dhjetor të vitit 2024./Media Ndërtimi

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending