Connect with us

Aktuale

NASA dhe Boeing bashkojnë fuqitë për të krijuar një avion me emetim të ulët të gazrave

Published

on

NASA dhe Boeing do të punojnë së bashku në një projekt për të ndërtuar, testuar dhe fluturuar një avion me një rresht që redukton emetimet këtë dekadë, sipas një njoftimi nga agjencia të mërkurën.

“Që nga fillimi, NASA ka qenë me ju kur fluturoni. NASA ka guxuar të shkojë më larg, më shpejt, më lart. Dhe duke e bërë këtë, NASA e ka bërë aviacionin më të qëndrueshëm dhe më të besueshëm. Është në ADN-në tonë,” tha Administratori i NASA-s Bill Nelson në një deklaratë.

“Është qëllimi ynë që partneriteti i NASA-s me Boeing-un për të prodhuar dhe testuar një demonstrues në shkallë të plotë do të ndihmojë në krijimin e avionëve të ardhshëm komercialë që janë më efikas në karburant, me përfitime për mjedisin, industrinë e aviacionit komercial dhe për pasagjerët në mbarë botën. të suksesshme, ne mund t’i shohim këto teknologji në aeroplanët që publiku i çon në qiell në vitet 2030.”

Fluturimi i parë testues i këtij avioni eksperimental është caktuar të bëhet në vitin 2028. Qëllimi është që teknologjia t’i shërbejë afërsisht 50% të tregut komercial përmes avionëve me një rresht me distanca të shkurtra dhe të mesme, tha Nelson.

Sipas NASA-s, linjat ajrore mbështeten kryesisht në avionë me një rresht, të cilët përbëjnë gati gjysmën e emetimeve të aviacionit në mbarë botën.

Zhvillimi i teknologjisë së re për të reduktuar përdorimin e karburantit mund të mbështesë objektivin e administratës Biden për arritjen e emetimeve neto të karbonit në aviacion deri në vitin 2050, siç përcaktohet në Planin e Veprimit për Klimën e Aviacionit të SHBA-së.

Boeing vlerëson se kërkesa për avionin e ri me një rresht do të rritet me 40,000 avionë midis 2035 dhe 2050.

Dizajni mbi të cilin po punojnë NASA dhe Boeing mund të zvogëlojë konsumin e karburantit dhe emetimet deri në 30% krahasuar me avionët më efikas të sotëm, sipas agjencisë.

Quhet koncepti Transonic Truss-Braced Wing, i cili mbështetet në krahë të zgjatur e të hollë të stabilizuar nga shirita diagonale që lidhin krahët me avionin. Forma e dizajnit krijon më pak tërheqje, që do të thotë djegie më pak karburant.

Projekti do të përfshijë gjithashtu teknologji të tjera të aviacionit të gjelbër./Media Ndërtimi

Aktuale

Nis Konferenca Shkencore Ndërkombëtare e arkitekturës në AAB

Published

on

Edicioni i pestë i Festivalit të studentëve të Artit dhe Arkitekturës do të organizohet mes datave 24-28 Maj në Kolegjin AAB.

Kemi nderin dhe kënaqësinë të ju njoftojmë me Folësit kryesorë të Konferencës Shkencore Ndërkombëtare të arkitekturës

“Në mes të identitetit, transformimit dhe teknologjisë”, e cila mbahet me 24 Maj, në Kolegjin AAB, Objekti #5, në sallën QENDRA MEDIALE, nga ora 11:00.

Ju prezantojmë folësitë e mirënjohur ndërkombëtar si:

🔸FILIP CLAES, dizajner i enterierit dhe profesor në Thomas More University of Applied Sciences, Mechelen, Belgjikë,

🔸DIJANA VUČINIĆ, arkitekte dhe themeluese e Institutit APSS, DVARP

🔸ANDREA GRILETTO, arkitekt, drejtor i Assorestauro, Shoqatës Kombëtare Italiane për restaurimin urban, arkitekturor, arkeologjik dhe artistik./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Në Fakultetin e Inxhinierisë mbajti ligjëratë zv. Ambasadori i Kroacisë Dr.sc. Nedeljko Špilek

Published

on

Nën organizimin e Departamentit të Komunikacionit dhe Transportit të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike, në ambientet e Qendrës së Inovacionit të FIM u mbajt ligjëratë e hapur nga Dr.sc. Nedeljko Špilek, zëvendës Ambasador i Republikës së Kroacisë.

Ai prezantoi temën: “Përzgjedhja e vendndodhjes së terminalit intermodal në kryqëzimet hekurudhore të Zagrebit me metodën AHP duke përdorur kriteret teknologjike.”

Gjatë prezantimit të tij, Dr. Špilek shpjegoi qartë rëndësinë e planifikimit strategjik dhe qasjes shkencore në përzgjedhjen e vendndodhjes për terminalet intermodale. Ai theksoi se metoda AHP (Analytic Hierarchy Process) mundëson marrjen e vendimeve komplekse përmes analizës së disa kritereve, ku faktorët teknologjikë janë thelbësorë për zgjedhjen optimale të vendndodhjes.

Ligjërata u prit me interes të madh nga pjesëmarrësit dhe nxiti diskutime të frytshme mbi aplikimet praktike të kësaj metodologjie në fushën e logjistikës dhe transportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

UP-ja renditet në vendin e 14-të në renditjen botërore për arkitekturë dhe inxhinieri civile

Published

on

Universiteti i Prishtinës është renditur i 14-ti në renditjen botërore universitare të platformës ndërkombëtare INSPIRELI për arkitekturë dhe inxhinieri civile, në një renditje që ka përfshirë 1320 universitete nga e mbarë bota.

Kjo renditje është falë suksesit të vitit të kaluar të studentëve të vitit të pestë të Fakultetit të Arkitekturës të UP-së, të cilët arritën rezultate të shkëlqyeshme në konkursin ndërkombëtar të studentëve “Inspireli”, duke fituar vendin e parë në tri nga gjashtë kategoritë me projektet e tyre në kuadër të resortitturistik “Miris Garden” në Zarë të Kroacisë.

Projektet fituese, të cilat u përzgjodhën nga 163 projekte konkurruese prej 38 vendeve të ndryshme, u punuan nga Besjana Ramadani, Alma Sylejmani dhe Adissa Hajdari – qendër tregtare (mentore: prof. ass. dr. Arta Xhambazi); Era Pelaj, Ermonda Gashaj dhe Elton Bajramaj – projekti i hotelit (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha); si dhe Lendrit K. Krasniqi, Lirigzon Olluri dhe Albion Hetemi – projekti i apartamenteve (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha).

Ky konkurs, i nisur nga “Inspireli”, ofroi jo vetëm një mundësi të rëndësishme arsimore, por edhe rriti ndjeshëm ekspozimin global të studentëve ndaj zhvillimit të praktikës arkitekturore.

“INSPIRELI World Architecture University Ranking” mbështetet në aktivitetin e studentëve dhe suksesin ndërkombëtar në kontekst krahasimtar global./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending