Connect with us

Infrastrukturë

MVRDV transformon një ish-rafineri të naftës në një park kulturor neutral ndaj energjisë

Published

on

Pas një konkursi ndërkombëtar, MVRDV është zgjedhur për të udhëhequr projektimin e Parkut të Fabrikës së Rafinerisë së Naftës Hangzhou, një projekt i gjerë që synon të transformojë ish-distriktin industrial në një qendër kulturore të vendosur në një mjedis të gjelbër.

I kompletuar me një muze të ri të artit dhe shkencës, zyra, shitje me pakicë dhe një shumëllojshmëri të gjerë ofertash kulturore, rizhvillimi demonstron një rrugë përpara nga një infrastrukturë e bazuar në naftë drejt alternativave më të qëndrueshme, duke ruajtur kujtesën e teknologjive të kaluara.

Parku ndodhet pranë skajit jugor të Kanalit të Madh të Kinës, më i gjatë në botë dhe një nga rrugët ujore më të vjetra të krijuara nga njeriu, i krijuar për të forcuar lidhjet ekonomike midis jugut dhe veriut të vendit.

Zona prej rreth 18 hektarësh, e zënë më parë nga një rafineri nafte, përfaqëson një zhvillim tipik për Kanalin e Madh.

Pas mbylljes së fabrikës, disa struktura u shkatërruan, por disa ndërtesa të mëdha rafinerie dhe kazanët e depozitimit të naftës mbeten në vend.

Ndërhyrja e MVRDV, e zhvilluar në bashkëpunim me Openfabric, synon të demonstrojë potencialin e transformimeve industriale-kulturore.

Për të theksuar më tej këtë tranzicion nga lëndët djegëse fosile në energji të qëndrueshme, parku integron gjithashtu një numër të madh burimesh të rinovueshme të energjisë.

Një qendër e re e artit dhe teknologjisë shkencore është projektuar për t’u bërë qendra e re e parkut. Forma e saj cilindrike është frymëzuar nga kapanonet të cilat dikur përcaktonin imazhin e vendit.

Forma komplekse e brendshme strehon një sallë ekspozite rrethore dhe një dre të jashtëm me kuti drejtkëndore që strehojnë studiot e artistëve, zyrat dhe hapësirat tregtare.

Një seri tarracash të lidhura me ura krijojnë një mjedis dinamik ku mund të zhvillohen shfaqje, instalime në shkallë të gjerë dhe ngjarje. Fasada e depërtueshme lejon që flladet të depërtojnë në strukturë, pasi hapësira e brendshme ngrohet dhe ftohet në mënyrë pasive.

Veshja LED gjithashtu e transformon fasadën në një prizë mediatike, ndërsa pikat fotovoltaike në fasadë, të dizajnuara me një qasje parametrike për të maksimizuar ekspozimin ndaj dritës së diellit, gjenerojnë energji për muzeun.

Në një shënim të ngjashëm, MVRDV gjithashtu ka fituar kohët e fundit një konkurs për të dizajnuar Kampusin e Inteligjencës Artificiale të Parkut të Inovacionit (IPAI) në Heilbronn, Gjermani, me qëllim krijimin e një faqeje kërkimore lider në botë për zhvillimin e teknologjive të AI. N

ë Nijmegen, Holandë, MVRDV drejton gjithashtu hartimin e masterplanit për kampusin Noviotech, një skemë që synon të reduktojë gjurmën e karbonit të ndërhyrjes duke integruar ndërtesat ekzistuese në terren. Zyra me bazë në Roterdam ka marrë gjithashtu miratimin e planifikimit për projektin e saj të parë në Uruguaj, një ndërtesë banimi 15-katëshe në Montevideo./Media Ndërtimi.

MVRDV u themelua në vitin 1993 nga Winy Maas, Jacob van Rijs dhe Nathalie de Vries. Me bazë në Roterdam, Shanghai, Paris, Berlin dhe Nju Jork, ne kemi një shtrirje globale, duke ofruar zgjidhje për çështjet bashkëkohore arkitekturore dhe urbane në të gjitha rajonet e botës. Metoda jonë shumë bashkëpunuese e projektimit e bazuar në kërkime përfshin klientët, palët e interesuara dhe ekspertë nga një gamë e gjerë fushash që në fillim të procesit krijues. Rezultatet janë projekte shembullore dhe të hapura që mundësojnë që qytetet dhe peizazhet tona të zhvillohen drejt një të ardhmeje më të mirë.

Infrastrukturë

Jeta dhe veprat frymëzuese të arkitektit bashkëkohore japonez Arata Isozaki

Published

on

Një nga figurat më domethënëse në arkitekturën bashkëkohore japoneze, Arata Isozaki, lindi në vitin 1931 në Oita, Japoni. Ai është një arkitekt, dizajner urban dhe filozof arkitekturor. Nën tutelën e profesorit Kenzo Tange, ai studioi arkitekturë në Universitetin e Tokios dhe punoi me të në disa projekte të rëndësishme deri në vitin 1963. Plani i Tokios (1960) dhe pavioni i rëndësishëm Osaka Expo ’70 ishin dy nga këto dizajne. Si trashëgimtar i Tange, Isozaki përfundimisht u bë i njohur në botën e arkitekturës. Pavarësisht nga fillimi i karrierës së tij në Tokio, shumica e veprave të tij të hershme u porositën dhe u ndërtuan në Oita, në Japoninë jugore.

Në fund të viteve 1960, Isozaki fitoi famë për punën e tij, ku ai projektoi disa ndërtesa të shquara, përkatësisht shkollën e mesme Iwata, Rezidencën Nakayama (1964), Bibliotekën Prefekturale Oita dhe degën e Fukuoka City Bank. Në vitin 1990, ai projektoi Stacionin Yufuin, i ndjekur nga B-con Plaza, dhe Biblioteka e re Prefekturale Oita në vitin 1995. Në vitin 1968, revolucioni global studentor pati një ndikim tek ai dhe e shtyu atë të rivlerësonte filozofitë e tij arkitekturore. Isozaki zhvilloi teori mbi formën arkitekturore gjatë viteve të tij private. Këto teori u shndërruan në vepra të ndërlikuara gjeometrike, disa prej të cilave kishin vëllime monolitike dhe të tjera që përfshinin kombinime të ndërlikuara të vëllimeve parësore, por ato ishin gjithmonë kolosale në natyrë. Nëpërmjet veshjes, ku përsëritja e një moduli bën një vepër të vazhdueshme skulpturore, ai shfaq poetikën e tij.

Epoka e tij e preferuar arkitekturore ishte Rilindja në arkitekturën perëndimore dhe ai përdori aspekte të neoklasicizmit dhe arkitekturës perëndimore të Rilindjes për të projektuar ndërtesën e Qendrës Tsukuba në 1983, duke paraqitur një kopje të planit të Mikelanxhelos për Romën, si dhe një statujë të Marcus Aurelius. Projekti i parë i Isozaki jashtë vendit u mbajt nga Muzeu Bashkëkohor i Artit në Los Anxhelos në vitin 1986, i quajtur “një fener në tokën e të humburve”.

Isozaki u përpoq të nxirrte identitetin e tij nga një ndjenjë japoneze e vendit me Kullën e Artit Mito (1990) pas zhvillimit të Qendrës Tsukuba. Kjo kullë përfaqëson përplasjen mes studentëve dhe forcave të sigurisë në fund të viteve 1960. Ai përfshinte një ujëvarë dhe një model me spirale të dyfishtë. Kur u zgjodh për të ndërtuar Sallën Sportive Sant Jordi në Spanjë për Lojërat Olimpike të vitit 1990, ai tërhoqi vëmendjen nga e gjithë bota. Ai përfundoi ndërtimin e Team Disney Building në Orlando, Florida, vitin e ardhshëm. Kishte një oborr qendror me orë diellore që përsëriste faltoren në vendin e shenjtë të Ise.

Stili arkitektonik i Isozaki ndryshoi në vitet 1990, duke u bërë më fluid dhe më i lirë, me struktura që kishin forma ovale, hiperbolike dhe parabolike. Referencat e tij për të kaluarën u zhdukën ndërsa arkitektura postmoderne bëhej gjithnjë e më në modë. Dashuria e tij për kompozimin abstrakt u shfaq në vitin 1998 në Qendrën e Konventave dhe Artit të Prefekturës Shizuoka, si dhe në Sallën e Konventave Nara.

Kenzo Tange dhe Metabolistët frymëzuan dashurinë e Isozaki për pajisjet mekanike, por ai favorizoi një metodë më gërryese. Ai ka fituar një sërë çmimesh dhe është paraqitur në një sërë librash dhe ekspozitash. Përveç kësaj, ai mban anëtarësi nderi në Institutin Amerikan të Arkitektëve, Bund Deutscher Architekten dhe Kalorës i Urdhrit të Arteve dhe Letrave; në vitin 2019, Isozaki mori edhe çmimin prestigjioz Pritzker. Arata Isozaki: Arkitektura 1960-1990 në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Los Anxhelos dhe Veprat në Arkitekturë në Muzeun e Brooklyn (Nju Jork, 1993) janë dy ekspozitat më të njohura kushtuar punës së tij.

Continue Reading

Infrastrukturë

Sipërfaqja e lejeve në Tiranë ra me 22% në 2023; Që nga 2017-a janë dhënë leje për gati 9 milionë m2 ndërtime

Published

on

Në vitin 2023, Bashkia Tiranë dha gjithsej leje ndërtimi për një sipërfaqe prej 1.4 milionë metra katror, që përbën 67% të totalit të lejeve të dhëna në të gjithë Shqipërinë, sipas tabelave të publikuara nga INSTAT.

Në krahasim me një vit më parë, kur u arrit rekordi i lejeve për nga sipërfaqja e lejeve, në 1.8 milionë metra katror, në 2023-n ky tregues shënoi një rënie me bazë vjetore prej 22%.

Megjithatë, në tremujorin e katërt u shënua sërish një rritje e lejeve të ndërtimit, që arritën në 430 mijë metra katror, me zgjerim prej 23% në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Që nga viti 2017, bashkia e kryeqytetit e ka rritur ndjeshëm sipërfaqen për të cilën ajo ka dhënë leje për tu ndërtuar. Nga 2019-a është dhënë mesatarisht midis 1.2-1.8 milionë metra katror leje në vit, duke kulmuar në 2021-2022. (shiko grafikun: Sipërfaqja e dhënë për leje ndërtimi në Tiranë (m2), 2010-2023).

Në total për gjithë periudhën 2017-2023 janë dhënë një rekord prej 8.9 milionë metra katror sipërfaqe e lejeve të ndërtimit.

Lejet në Shqipëri

Sipas INSTAT, Në tremujorin e katër 2023 janë miratuar gjithsej 303 leje ndërtimi për ndërtesa të reja, nga 415 leje të miratuara në tremujorin e katër 2022, duke shënuar një ulje prej 27,0%.

Sipërfaqja e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa të reja, në tremujorin e katër 2023, është 592.660 m2, nga 555.779 m2 miratuar në tremujorin e katër 2022, duke shënuar një rritje prej 6,6% (tab.3).

Në tremujorin e katër 2023, vlera e përafërt e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa dhe punime inxhinierike është 25,3 miliardë lekë, nga 26,6 miliardë lekë miratuar në tremujorin e katër 2022, duke shënuar një ulje prej 4,7%.

Gjatë vitit 2023, janë miratuar gjithsej 1.602 leje ndërtimi për ndërtesa të reja, nga 1.420 leje ndërtimi të miratuara në vitin 2022, duke shënuar një rritje prej 12,8%.

Gjatë vitit 2023, sipërfaqja e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa të reja është 2.115.819 m2, nga 2.667.497 m2 miratuar në vitin 2022, duke shënuar një ulje prej 20,7%. Vlera e përafërt e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa dhe punime inxhinierike është 89,6 miliardë lekë në vitin 2023, nga 113 miliardë lekë miratuar gjatë vitit 2022, duke shënuar një ulje prej 20,8%./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

A do ta ndalojë BE-ja aluminin rus?

Published

on

Javën e kaluar, Bashkimi Evropian e ka miratuar paketën më të re të sanksioneve ndaj Rusisë, në kohën kur është shënuar përvjetori i dytë i nisjes së luftës së Moskës në Ukrainë.

Masat e marra janë të zbehta, kanë të bëjnë kryesisht me ngrirje të aseteve dhe bllokada në sigurim të vizave.

Diçka e tillë ka nxitur kritika brenda Brukselit, sidomos prej disa vendeve të Bashkimit Evropian, me arsyetimin se blloku evropian duhet të jetë më ambicioz kur është fjala për sanksionim të Kremlinit në të ardhmen, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Duke folur para disa diplomatëve evropianë, që kanë folur në kushte anonimiteti, Komisioni Evropian ka premtuar se do të nisë punën në formim të paketës së re me sanksione, me efekt të menjëhershëm.

Këtë herë, besohet se sanksionet do të kenë ndikim më të madh në ekonominë ruse.

Njëri prej sektorëve pritet të jetë alumini.

Estonia, Letonia, Lituania dhe Polonia, kanë bërë thirrje që një kohë për ndalesa në importet dhe eksportet e këtij metali.

Zyrtarë prej katër shteteve kanë thënë përmes një letre, që e ka parë Radio Evropa e Lirë, se “importet e aluminit në Evropë, jo vetëm që e financojnë ekonominë e luftës së Rusisë, por edhe përfitojnë oligarkët e mbështetur prej Kremlinit, si dhe kompanitë shtetërore”.

Vlerësohet se BE-ja ende importon metale prej Rusisë në vlerë të 2.3 miliardë dollarëve në vit.

Blloku evropian eksporton shumë produkte alumini në Rusi, në vlerë të 190 milionë eurove.

Sanksioni i vetëm që ka pasur efekt në këtë fushë, ka qenë një lloj specifik i aluminit në formë teli apo tubash të prodhuar në Rusi.

Kjo nënkupton se 85 për qind e pjesës tjetër të biznesit me alumin mbetet e paprekur.

Mirëpo ky realitet mund të ndryshojë, pasi industria e aluminit në Evropë, po bën thirrje për më shumë sanksione ndaj Rusisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending