Connect with us

Ambienti

‘Mos e merr Malin’ tematizon shpyllëzimin në edicionin e dytë të Sharrfest

Published

on

MoseMerrMalin vjen në qytetin e bukur të Prizrenit, duke vazhduar turin në këtë rajon, këtë herë MoseMerrMalin vjen në bashkëpunim me ekipin e jashtëzakonshëm të Sharrfest, edicioni i dytë

Gjatë këtyre dy ngjarjeve të organizuara nga Sustainability Leadership Kosova (SLK) do të kemi mundësinë të dëgjojmë një ligjëratë nga Indira Kartallozi mbi krizat klimatike, ngrohjen globale dhe problemin e shpyllëzimit, pastaj do të vazhdojë me trajnimin En-Roads nga Blerinda Veliu dhe si përfundim do të kemi mundësinë të shohim nga afër se si të gjejmë të dhënat e shpyllëzimit nga Faruk Foniqi.

Ndërkaq, të premten në mbrëmje do të shënojmë një ngjarje publike e cila shënon vazhdimësinë e lëvizjes sonë për mbrojtjen dhe rigjenerimin e pyjeve të Kosovës. Ne do të ndajmë me ju hulumtimin e bërë dhe hartën interaktive e cila shpjegon vizualisht humbjen e pyjeve tona në 20 vitet e fundit.

Me shumë kënaqësi ju presim të na bashkoheni në këto evente shumë të rëndësishme për malet tona. #MoseMerrMalin po rritet me bashkëpunëtorë dhe ambasadorë nga i gjithë vendi dhe më gjerë. Ju mirëpresim më 12 gusht 2022, e premte, në malet e bukura të Sharrit.

Ky hulumtim për shpyllëzimin udhëhiqet nga Sustainability Leadership Kosova (SLK) në bashkëpunim me @Insituti për GIS dhe Teknologji./Media Ndërtimi.

 

Ambienti

2 miliardë njerëzve në mbarë botën i mungon uji i pijshëm

Published

on

Një ndër objektivat e Agjendës 2030, specifikisht Objektiva 6, synon qasjen në ujë të sigurtë, kanalizim dhe higjienë si nevojën më themelore për shëndet dhe mirëqenie deri në vitin 2030.

Kërkesa për ujë po rritet çdo ditë për shkak të rritjes së shpejtë të popullsisë, urbanizimit dhe rritjes së nevojave për ujë nga sektorët e bujqësisë, industrisë dhe energjisë.

Për këtë arsye është e domosdoshme të ndryshohet mënyra si ju dhe komuniteti juaj në tërësi e përdorni, konsumoni dhe menaxhoni ujin në jetën tuaj.

A e dini se?

  • 1.4 milion njerëz vdesin çdo vit dhe 74 milion do t’u shkurtohet jeta nga sëmundjet që lidhen me ujin, kanalizimet dhe higjienën e dobët.
  • Sot, 1 në 4 njerëz – 2 miliardë njerëz në mbarë botën – i mungon uji i pijshëm.
  • Pothuajse gjysma e popullsisë globale – 3.6 miliardë njerëz – nuk kanë kanalizime të sigurta
  • Kërkesa globale për ujë parashikohet të rritet me 55 për qind deri në vitin 2050.

Duke pasur parasysh nevojat urgjente për shfrytëzim më racional të ujërave, INDEP në vitin 2018 ka përpiluar 10 rekomandime, që janë relevante edhe sot për shkak të progresit të pamjaftueshëm në këtë drejtim.

Për të lexuar këto rekomandime, klikoni në këtë link: https://indep.info/…/2018/03/10-masa-per-Ujera.pdf…

Kurse ujin, shpëto jetën në tokë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

The Guardian për Lumin Vjosa: Si i largoi digat parku i parë kombëtar i lumit të fundit të egër në Evropë

Published

on

Lumi Vjosa në Shqipëri ka më shumë se 1,000 specie të rralla, ndërsa shkaba e rrallë dhe rrëqebulli ballkanik vizitojnë brigjet e tij. Së fundmi janë shuar kërcënimin e ngritjes së digave, por hija e zhvillimit vazhdon.

Kështu e nis artikullin për Lumin Vjosa të shpallur së fundmi si Park Kombëtar media prestigjioze britanike The Guardian, përcjell Telegrafi Shqipëri.

Lumi Vjosa që lëviz me shpejtësi në Shqipëri gjarpëron dhe gërshetohet, duke e hedhur varkën tonë nga njëra anë në tjetrën të brigjeve të tij. Ishujt që ndajnë rrugën ujore në dy janë të përkohshëm, duke u formuar, duke u rritur, pastaj duke u shpërndarë në mënyrë që ky lumë vërtet i egër, një nga të fundit në Evropë, të mos duket kurrë njësoj.

“Ekziston një thënie, ‘nuk mund të shkelësh dy herë në të njëjtin lumë’, thotë Ulrich Eichelmann, kreu i Riverwatch, një OJQ me qendër në Vjenë për mbrojtjen e lumenjve, i cili po parafrazon filozofin grek Herakliun. “Një lumë është një gjë e gjallë, dinamike, një arkitekt i rrethinës së tij. Ndryshon gjatë gjithë kohës. Kjo është bukuria e tij.”

Po zbresim për një shtrirje në Vjosë, një pikë e nxehtë biodiversiteti, pranë Qesaratit, në Shqipërinë e Jugut, përballë malit të mbuluar nga bora në Majën e Këndrevicës, për të kuptuar përmasat e lajmit të javës së kaluar se Vjosa është bërë parku i parë lumor i egër në Europë. Ishte një fitore që shumë lehtë mund të ishte humbur.

Eichelmann vë në dukje ishujt me zhavorr ku shtrojnë vezët zogjtë stone-curlew, dhe grykat ku kanë folenë skifterët. Habitatet komplekse nënujore mbëjnë ngjalat evropiane të rrezikuara në mënyrë kritike, numri i të cilave ka rënë me 95 për qind që nga vitet 1980, ndërsa migrojnë 270 km (168 milje) në rrjedhën e sipërme drejt burimit të lumit në malet Pindus në Greqi.

Për gati një dekadë, Eichelmann dhe aleatët e tij nga koalicioni Save the Blue Heart of Europe (STBHE), duke përfshirë EcoAlbania dhe EuroNatur, kanë bërë fushatë të pamëshirshme kundër asaj që ata e quajnë “ari i hidrocentralit” në Ballkan, ku lumenjtë e tij më të pacenuar dhe biodivers kërcënohen nga më shumë se 3000 diga të propozuara.

Të mërkurën, ata festuan me atë që kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, e quajti një “moment vërtet historik” për natyrën. Një bashkëpunim midis qeverisë, ekspertëve ndërkombëtarë, STBHE, OJQ-ve, Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) dhe Patagonisë, kompania e veshjeve të jashtme dhe organizata mjedisore, do të ndihmojë në ruajtjen e Vjosës dhe ekosistemet e saj unike në të gjithë 12,727 hektarë park janë të mbrojtura. Parkut i është dhënë një përcaktim i kategorisë II të IUCN që synon ta mbrojë atë nga digat, nxjerrja e zhavorrit dhe aktivitetet e tjera të dëmshme.

Në një moment ishin propozuar 45 diga në Vjosë, tetë në lumin kryesor dhe 37 në degët e tij. Deri tani më i madhi ishte hidrocentrali i Kalivaçit 50 metra i lartë, pak kilometra në rrjedhën e poshtme të fshatit Qesarat. Ju mund të shihni ende tarracat e prera në kodra në të dyja anët e lumit, ndërkohë që mjetet e braktisur prej kohësh mbeten në një breg, të lënë nga një kompani italiane që filloi punën në 2007, përpara se ta braktiste. Në lumin përtej, krahu i një gërmuesi të verdhë Caterpillar shtrihet, gjysmë i zhytur.

“Ky është sulmuesi!” Eichelmann thotë. “Është një simbol i luftës – por lumi fitoi.”

“Nëse do të ishte ndërtuar diga e Kalivaçit, zona më poshtë do të ishte 30-35 metra nën ujë,” shton ai. “Do ta kishte mbytur lumin.”

Ndërsa Vjosa mbështet një mori kafshësh të egra, duke përfshirë lundërzat, rrëqebullin e Ballkanit të rrezikuar në mënyrë kritike dhe shkabat egjiptiane, çelësi i biodiversitetit të saj qëndron nën ujë. Në zhavorr, midhjet largohen në errësirë, duke filtruar ujin e lumit, duke i lejuar peshqit të shtrojnë vezë dhe të shumohen.

Diga “do të shkatërronte të gjithë sistemin”, thotë Eichelmann. “Uji nuk do të ishte i pastër, zhavorri do ta bllokonte. Diga do të grumbullonte sediment dhe e gjithë gjëja do të shembej. Një rezervuar mund të duket i bukur, por poshtë tij është i ndenjur.”

Pas projektit të dështuar italian, qeveria shqiptare, e cila merr pothuajse të gjithë prodhimin vendas të energjisë nga hidrocentralet, i dha me koncesion ndërtimin e digës një konsorciumi turko-shqiptar në vitin 2017.

Ulrika Aberg, një oficere projekti në IUCN, thotë: “Kur njerëzit flasin për hidrocentralet si të rinovueshme, ata thonë: “Është vetëm ujë, është i njëjti ujë në sistem.” Por ajo që i bën një lumi nuk është e rinovueshme. Shkatërron habitatet që janë krijuar prej vitesh.”

Një orë e gjysmë me makinë nëpër qafat malore gjarpëruese nga Kalivaçi ndodhet fshati Brataj, në një nga degët kryesore të Vjosës. Një tabelë e vogël e fiksuar në një ndërtesë betoni shkruan: “Jo HEC-e Në Shushicë”, që do të thotë se nuk ka hidrocentrale në Shushicë, një tjetër nga degët e Vjosës.

Qemal Malaj, 61 vjeç, kryebashkiaku i Bratajt, i cili është përfshirë në luftën e vazhdueshme për të ndaluar një digë që po ndërtohet në Shushicë, tha se ishte i lumtur që degët kryesore të Vjosës, përfshirë Drinon dhe Bënçën, u përfshinë në park.

“Ne kemi luftuar deri tani që të mos shkatërrohet Vjosa dhe është mirë. Shushica është jetike për ne. Ne varemi nga uji për ujitje, për bujqësi. Jemi fuqishëm kundër hidrocentraleve”, tha ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Kosova duhet të shkëputet nga energjia me thëngjill!

Published

on

Sektori i energjisë diellore është relativisht i ri në Kosovë dhe filloi të zhvillohet vetëm 1-2 dekada më parë, por është duke u zgjeruar në mënyrë të vazhdueshme si në Kosovë ashtu edhe në mbarë botën.

Shpërndarja e energjisë diellore në një shkallë të gjerë do të kërkonte adresimin e sfidës së ndërprerjes së saj, me të cilën tani po eksperimentohen zgjidhje të ndryshme teknologjike dhe të bazuara në treg.

Së pari, të gjithë skenarët me emetim zero paraqesin një ndërprerje të plotë të energjisë së qymyrit. Arritja e emetimeve zero deri në vitin 2050 kërkon që të mos ndërtohen termocentrale të reja me qymyr, ku asnjë nga ato ekzistuese të mos shërbejë më shumë se viti 2040.

Për një qëllim më ambicioz për arritjen e emetimeve zero deri në vitin 2050, energjia e qymyrit duhet të tërhiqet edhe më herët. Një pension i tillë është në përputhje me neutralitetin e karbonit ENCT deri në vitin 2050, shkruan në raportin Indeksimi i Tranzicionit energjetik të Kosovës, të publikuar nga Institutit për Politika Zhvillimore INDEP.

Kosova do të duhet të ndjekë hapat e pionierëve të thëngjillit që e largojnë atë, si Britania e Madhe dhe ka shumë të ngjarë të përballet me rregullime të rëndësishme në sektorin e qymyrit. Së dyti, të gjithë skenarët me emetim zero parashikojnë rritjen e shpejtë të energjisë elektrike të rinovueshme, kryesisht të energjisë diellore dhe të erës.

Rritja do të nënkuptonte vazhdimin e tendencave ekzistuese të shpejta të vendosjes së energjisë diellore, fillimin e një dislokimi po aq të shpejtë të erës dhe marrjen e sistemit të energjisë elektrike në një territor të ri me depërtim të lartë të burimeve të rinovueshme me ndërprerje. Aspirata të tilla, të paktën në afatin e afërt, janë në përputhje me strategjinë e re të energjisë dhe të dhënat e liderëve ndërkombëtarë në energjinë e rinovueshme.

Strategjia përcakton gjithashtu tre detaje të zbatimit në lidhje me heqjen graduale të qymyrit, lidhjen me vendet fqinje me gaz natyror dhe kalimin e madh drejt burimeve të rinovueshme të energjisë. Së pari, njësitë ekzistuese me qymyr ose do të përshtaten në njësi më të pastra të gazit natyror ose do të shtyhen në pension të parakohshëm. Së dyti, njësitë ekzistuese me qymyr do të operohen me një shkallë më të ulët shfrytëzimi.

Një i tretë, kapaciteti i burimeve të rinovueshme do të rritet nga 200 MW në 2021 në 1.4 GW në 2031, duke rritur pjesën e energjisë elektrike të rinovueshme në 32% deri në vitin 2031. Këto objektiva specifike të nivelit të centralit për heqjen graduale të qymyrit dhe zgjerimin e burimeve të rinovueshme ofrojnë një skenar për të bërë një supozim rezultatet më realiste dhe më të ndjeshme drejt zeros neto në vitin 2050.

Për të arritur një tranzicion të qetë të energjisë dhe objektivat e reduktimit të emetimeve të CO2, koncepti i një Kosove pas karbonit, e cila fokusohet në ndërtesat me energji të ulët dhe me emetim të ulët të pajisur me ngrohje dhe ftohje inteligjente sistemet, makinat elektrike dhe hibride dhe përmirësimi i transportit publik duhet të promovohen./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending