Connect with us

Aktuale

MKRS-ja e pezullon tenderin për Kompleksin “Adem Jashari”

Published

on

Ministria e Kulturës, Rinës dhe Sportit ka pezulluar tenderin për Zhvillimin e master-planit për Kompleksin Memorial ‘Adem Jashari’, në Prekaz. Nga 3 milionë euro që ishin paraparë për këtë tender, MKRS-ja kishte shpërblyer me gati 8 milionë euro disa kompani të huaja. Nacionale ka raportuar për ketë tender.

Ministria e Kulturës, Rinës dhe Sportit (MKRS) të hënën me 10 qershor ka marrë vendim për pezullimin e tenderit për Zhvillimin e master-planit për Kompleksin Memorial ‘Adem Jashari’, në Prekaz

Sipas njoftimit që ka parë Nacionale, arsyeja e anulimit të tenderit është për shkak të “paraqitjes së një dokumenti nga një operator ekonomik i depozituar në MKRS”.

Që nga fillimi, ky tender ishe përshkruar me parregullësi të shumta.

Tenderi ishte hapur më 24 maj të vitit 2023. Që nga atëherë, më shumë se një vit, duket se tash MKRS-ja ka gjetur operatorin ekonomik për zhvillimin e master-planit.

Ministria e Kulturës e udhëhequr nga ministri Hajrulla Çeku ka shpërblyer me kontratë grupin e operatorëve ekonomikë me çmimin më të lartë se vlera e parashikuar e kontratës.

Nga 3 milionë euro që ishte paraparë, zhvillimi i master planit tani do të kushtojë 7 milionë e 890 mijë euro.

Tri kompani kanë aplikuar për këtë tender, por tenderi është fituar nga disa kompani të huaja.

MKRS-ja ka shpërblyer me tender konserciumin e kompanive të përbëra nga: Gerber Architekten International GmbH, Donald Insall Associates dhe Barker Langham.

Ndërkohë, operatorë ekonomikë të papëgjegjshëm janë cilësuar Instituti i Shkencës dhe Tekonologjisë (INSI) SHPK si dhe grupi tjetër i operatorëve ekonomikë, POLIS University.

Ndërkohë, asnjërit nga operatorëve të papërgjshëm nuk i është publikuar vlera e ofertës financiare me të cilën kanë ofertuar.

MKRS-ja ka dhënë arsyetim për eleminimin vetëm për opertorin ekonomik Instituti i Shkencës dhe Tekonologjisë (INSI) SHPK.

Ndërkohë, Nacionale ekskluzivisht ka mësuar se kompania me seli në Dortmund të Gjermanisë, “Gerber Architekten International GmbH”, ishte favorizuar nga MKRS-ja për tenderin me vlerë të 2,5 milionë eurove për projektin ideor për ndërtimin e Operës dhe Baletit./Media Ndërtimi

Aktuale

Skica e ndërtimit të Pallatit të Rinisë, tashmë edhe në versionin i BIM

Published

on

Ndërtuar mbi skicat dhe vizatimet origjinale, versioni i BIM-izuar (Building Information Modeling) i Pallatit të Rinisë e ka kthyer këtë ikonë të qytetit në ndërtesën e parë digjitale në vend.

Në këtë mënyrë, të gjitha informacionet e nevojshme mbi çfarëdo detaji konstruktiv, cilindo dimension dhe çdo të dhënë tjetër të rëndësishme, është e qasshme menjëherë dhe në çdo kohë, shkruan në njoftimin e Agjencisë këshillimore Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit.

Kjo bën të mundur që, për çfarëdo ndërhyrjeje të nevojshme, institucionet komunale dhe palët tjera të interesit, ta kenë informacionin e plotë dhe qind për qind të saktë.

Duke i digjitalizuar ndërtesat publike, të gjitha ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot e tyre, mund të dihen në avans. Po ashtu, për çdonjërën ka një historik, i cili ruhet dhe nuk mund të tjetërsohet.

Kjo do të jetë Prishtina digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

‘Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv’, thotë arkitektja meksikane Carrillo

Published

on

Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv dhe dhunës në qytetet kufitare, thotë arkitektja meksikane Gabriela Carrillo.

“[Emigrantët] po ikin nga çështje shumë komplekse në vendet nga janë,” deklaroi në një intervistë për Dezeen, fituesja e Çmimit Dorfman të Akademisë Mbretërore 2023 Carrillo.

“Ne besojmë se ky fenomen ka ndikim në qytetet dhe arkitekturën dhe mënyrën e banimit.

Duhet të ketë burime që mund të lehtësojnë vërshimin e njerëzve që janë pjesë e botës sonë sot – jo vetëm në Meksikë, por kudo”, shtoi ajo.

Infrastruktura dhe shërbimet sociale në qytetet kufitare të Amerikës së Veriut janë nën presion të vazhdueshëm mes një rritjeje të dukshme të migrimit, veçanërisht nga Meksika në SHBA, me gati 2.5 milionë njerëz që përpiqen të kalojnë në vitin 2023.

Carrillo tha se meksikanët po ikin gjithnjë e më shumë “krizës humanitare të fatkeqësive natyrore dhe zhvendosjeve të detyruara për shkak të dhunës”.

Shumë nga emigrantët që tentojnë të kalojnë në SHBA janë nga vende të tjera përveç Meksikës dhe shpesh përfundojnë të mbërthyer dhe të varfër në qytetet kufitare meksikane pasi u larguan nga forcat amerikane të sigurisë.

Megjithatë, Carrillo vuri në dukje gjithashtu se projektet e mëdha arkitekturore nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“Operimi, mirëmbajtja, organizimi i një projekti në shkallë më të gjerë kërkon logjistikë më komplekse,” tha ajo.

Ajo beson se një pjesë e instinktit për të përdorur muret si masë sigurie është më shumë një çështje zakoni sesa e rrënjosur në idetë për arkitekturën apo urbanizmin.

“Problemi është se ne jemi mësuar dhe përsërisim veprime; ne e përsërisim atë arkitekturë dhe ne përsërisim atë mënyrë të të bërit arkitekturë. Kjo ide e ndërtimit të madh është gjithashtu ideja e një bote kapitaliste dhe perëndimore, por ne kemi një mundësi për të rikrijuar veten. Ka shumë optimizëm pas punës sonë.”, tha Carrillo./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Prokuroria e Pejës sekuestron ekskavatorë e kamionë nga një eksploatues i zhavorrit

Published

on

Pesë bagerë, tre nga ta ekskavatorë dhe dy lugë ngarkuese si dhe katër kamionë janë sekuestruar gjatë një aksioni që është realizuar të mërkurën, më 12.06.2024, me urdhër të Prokurorisë së Pejës.

Makineritë e rënda për përpunimin e zhavorrit e gurit dyshohet se janë përdorur për të shkatërruar apo degraduar natyrën.

Kallxo.com ka kontaktuar me zëdhënësin e Prokurorisë së Pejës, Shkodran Nikçin, i cili konfirmoi aksionin e të mërkurës.

Sipas tij, një kompani po kryente vepër penale në seperacionin i cili gjendet në fshatin Ozdrim të Pejës.

Pronari i kompanisë dyshohet se ka kryer veprën penale të ndotjes, degradimit ose shkatërrimit të mjedisit.

Në fotografitë të cilat i ka siguruar Kallxo.com janë disa prej makinerive që janë sekuestruar nga njëri nga prokurorët e Pejës në një rast që ka trajtuar ditëve të fundit.

“Janë në kuadër të veprimeve të shumta hetimore që janë bërë në lidhje me këto çështje që prekin degradimin e natyrës. Mund të ju konfirmoj se janë sekuestruar makineri nga një kompani në lidhje me këtë rast” – tha Nikçi./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending