Connect with us

Aktuale

“Me largimin e arkitektit Richard Rogers, ekziston një ndjenjë melankolike e shuarjes së ngadaltë”

Published

on

Vdekja e arkitektit britanik Richard Rogers në moshën 88-vjeçare shënon humbjen e një prej arkitektëve që i dha formë katër dekadave të fundit, thotë Catherine Slessor.

“Ciao vecchio”, tha Renzo Piano, në mënyrë të famshme, kur telefonoi Richard Rogers për t’i bërë të ditur se praktika e tyre e re kishte fituar konkursin për Qendrën Pompidou. “A jeni ulur?”

Vecchio – plak. Shakaja ishte se ata të dy ishin në fund të të 30-tave – rrëmbyes të afërm për sa i përket arkitekturës – por Rogers ishte katër vjet më i madh se Piano.

Tani, kur Rogers më në fund ka shkuar në moshën 88-vjeçare – molto vecchio – ka një ndjenjë melankolike të shuarjes së ngadaltë, një pikë drite që zhduket nga një plejadë arkitektësh që formësuan 40 vitet e fundit.

Ylli i Rogers digjej veçanërisht furishëm, një intensitet yjor që ndriçonte Britaninë e plumbit, të zymtë dhe të rraskapitur të pasluftës. I lindur në Firence, pasardhës i një familjeje të kulturuar dhe të lidhur mirë anglo-italiane, ai u transplantua në Anglinë e zymtë në fund të viteve 30, por oreksi i tij për ushqimin, peizazhet e qytetit, atmosferën dhe figurën e përgjithshme të Evropës mesdhetare mbeti përherë i pashuar.

Ylli i Rogers u dogj veçanërisht furishëm

Nuk kishte asnjë problem të peizazhit të qytetit që nuk mund të zgjidhej me një infuzion të kulturës së kafenesë. Një propozim i parealizuar për të veshur Bregun Jugor të Londrës në një çati qelqi të valëzuar do të kishte pasur, sipas Rogers, efektin plotësisht të dëshirueshëm të fshirjes së motit të tmerrshëm anglez (dhe ndoshta vetë Anglisë) dhe krijimit të një mikroklime, si në temperaturë ashtu edhe në ambient. duke e përafruar atë të Bordosë.

Nuk është e çuditshme atëherë që Franca, në vend të Anglisë, krijoi një kuti pranuese për ndërtesën që ndryshoi gjithçka, Qendrën e pahijshme Pompidou. E pashë për herë të parë në vitin 1982, kur ishte ende relativisht i pacenuar, një cenobit i ethshëm, i gërmuar, që ngrinte ferr, duke i ndezur me shkëlqim zorrët e tij ngjyrë karamele në botë.

Në atë kohë, funksiononte ashtu siç synonin Rogers dhe Piano, shkallët lëvizëse të lira dhe zigzage të çonin drejt qiellit me një kërcitje të ngadaltë dhe ekstatike për të admiruar veprën më të mirë të artit nga të gjitha, tablonë ajrore të Parisit, ndërsa në parvis më poshtë, autobusët dilnin drejt e nga casting qendror punoi turmat. Në fakt askush nuk hyri./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending