Connect with us

Infrastrukturë

Me e-scooters, autobus elektrik dhe eko-kaldaja, Përparim Rama synon ta reduktoj ndotjen për 95% në Prishtinë

Published

on

Strategjia e kryetarit të Prishtinës është që kryeqyteti të ketë ajër të pastër me një sistem të ri menaxhimi.

Rama thotë se problemet që shkakton ndotja e ajrit janë të ndryshme prej termoelektranave e deri te trafiku që është një ndotës i madh. Po ashtu, Rama thotë se gjatë kohës së dimrit janë edhe shtëpitë private të cilat përdorin qymyr apo dru dhe disa prej elementeve që ne kemi filluar t’i ndërmarrim menjëherë është ta ndihmojmë trafikun, se trafiku sa më ngadalë që lëvizë aq më shumë ka ndotje të ajrit.

“Trafiku krijohet si rezultat i mungesës së infrastrukturës shkollore, ne nuk kemi shkolla nëpër lagje të reja, kemi një numër të madh të qytetarëve që tash janë vendosur larg qendrës me shtëpi e duhet ta marrin makinën që të vijnë në qendër dhe kjo krijon kaos, krijon probleme të trafikut. Pra ndërtimi i shkollave ndihmon në pastrimin e ajrit”, thotë kryetari i Prishtinës Përparim Rama.

Në pyetjen e BB Green-it se cilat janë zgjidhjet e problemit, Rama tha se janë disa aspekte si zgjidhje dhe ndër të tjera në takimet e njëpasnjëshme me Bankën Botërore kanë diskutuar specifikisht se si munden ta përmirësojnë cilësinë e ajrit.

“Në bazë të analizave të BB-së, ndotësit më të mëdhenj pikërisht gjatë kohës së dimrit janë shtëpitë të cilat përdorin kaldaja që djegin qymyr dhe që djegin dru”.

Rama thotë se edhe produkti kryesor siç është qymyri apo druri nuk janë të terur mire dhe kjo krijojnë një ndotje të hatashme të ajrit.

Kryetari i Prishtinës thotë se janë duke marrë vendime dhe duke krijuar një bashkëpunim të mirëfilltë me Bankën Botërore që të marrim fonde dhe t’i subvencionojmë shtëpitë private me kaldaja të reja të cilat janë eko./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Komuna e Gjakovës hap afatin për konsultime publike të Hartës Zonale

Published

on

Komuna e Gjakovës, përkatësisht drejtoria për Urbanizëm dhe Mbrojtje të Mjedisit, duke filluar nga data 23 maj 2022 deri me datën 21 qershor 2022, shpallë të hapur afatin për konsultime dhe sugjerime publike ne lidhje me draftin e Vlerësimit Strategjik Mjedisor për Hartën Zonale Komunale.

Ndërsa, me datë 10 qershor, e premte, me fillim prej orës 13:30, në Sallën e Kuvendit Komunal, në objektin e ish- Bankosit, mban Konsultim Fizik me Publikun./Media Ndërtimi.

Draftin e këtij dokumenti, mund ta gjeni në ueb faqen e komunës së Gjakovës, në linkun e më poshtëm:

https://kk.rks-gov.net/…/Draft-i-Vleresimit-Strategjik…

Continue Reading

Infrastrukturë

Asfaltohet njëri segment i “Muharrem Fejza”, nuk përdoret rrjeta për të ruajtur rrugën nga gropat  

Published

on

Që nga orët e hershme të mëngjesit të së premtes ka nisur të asfaltohet njëri segment i rrugës “Muharrem Fejza” duke përfshirë rrugët lidhëse prej rrethrrotullimit të rrugës “B” në drejtim të lagjes Mati përkatësisht deri te rruga “Ibrahim Oruçi”.

Drejtoria e Investimeve Kapitale dhe Menaxhimit të Kontratave-KK Prishtina njoftoi se të premten më 20 maj do të asfaltohen hyrjet në rrugët lidhëse dhe rruga “Muharrem Fejza” nuk do të mbyllet këtë ditë për qarkullim.

Qarkullimi në këtë rrugë do të mbyllet për dy ditë:

E premte, 20 maj 2022, prej orës  06:00-18:00.

E shtunë, 21 maj 2022, prej orës  08:00-18:00.

“Kërkojmë nga banorët e lagjes që automjetet mos tii parkojnë në parkingun paralel me shiritat qarkullues të rrugës dhe as në trotuare për arsye se pengojnë realizimin e punimeve dhe automjetet mund të dëmtohen gjatë spërkatjes me emulsion.”, shkruan në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Mirëpo, gjatë punimeve të shtrirjes finale të asfaltimit nuk është përdor rrjeta në mënyrë që kjo rrugë t’i përballoj krijimit të gropave.

Ndryshe nga Komunat, Ministria e Infrastrukturës ka premtuar se do shtoj cilësinë e punimeve gjatë asfaltimit të rrugëve, duke përdorur kështu produkte të reja dhe efektive.

“Sanimet më nuk do të bëhen si në të kaluarën, por do të përdoren rrjeta, para se të shtrohet shtresa e asfaltit.”, kishte deklaruar zv.ministri i Infrastukturës Hysen Durmishi.

“Prej projektit në projekt vazhdojmë të punojmë për një Prishtinë sa më funksionale dhe praktike.”, është ky zotimi i Drejtorisë së Investimeve Kapitale dhe Menaxhimit të Kontratave të Komunës së Prishtinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për fasadimin e Soliterave në Ulpianë

Published

on

Lajm fantastik për banorët e lagjes “Ulpiana” e ka cilësuar  kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, marrëveshjen ku do të fasadohen ndërtesat ikonike në kryeqytet.

“Nënshkruam “Marrëveshjen e Bashkëfinancimit” me Millennium Foundation Kosovo për rinovimin dhe përmirësimin e furnizimit me energji të ripërtërishme në Ndërtesat Shumëbanesore, të njohura për qytetarët si ‘Soliterët e Ulpianës’.”, deklaroi Rama.

Renovimi është projekt i përbashkët i Komunës së Prishtinës me Bankën Botërore dhe fondet e Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC), si një nga shtatë komunat që është përzgjedhur për renovimin e objekteve të vjetra.

Komuna e Prishtinë për një projekt të tillë nuk ka organizuar paraparakitsh asnjë debat publik në të cilën do të mund të shprehshin mendimet për sa i përket këtij renovim në ndërtesat ikonike të Prishtinës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending