Connect with us

Aktuale

Mbi 7 milion € ndahen për ndërtimin e 22 institucioneve shkollore

Published

on

Në projektligjin për buxhetin e vitit 2022 është paraparë që të ndërtohen 22 shkolla fillore dhe të mesme në të gjithë Kosovën.

Për përfundimin e ndërtimeve të shkollave që janë në kuadër të Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Informacionit, janë ndarë 300 mijë euro.

Ndërsa, mbi 7 milion e 930 mijë euro janë ndarë për ndërtimin e objekteve të reja shkollore.

Mbi 1 milion e 800 mijë euro janë ndarë për ndërtimin e objekteve shkollore në zonat urbane për të cilat nuk është specifikuar vendi ku planifikohen të ndërtohen.

Dy shkolla fillore do të ndërtohen në Mitrovicë, njëra në fshatin Braboniq me vlerë prej 200 mijë eurove dhe tjetra në fshatin Gushvac me vlerë 176 mijë eurove, raporton Kallxo.com.

Në Rahovec janë planifikuar të ndërtohen tri objekte shkollore. Për shkollën në fshatin Llukac i Bregut është ndarë buxhet prej 100 mijë eurove, për atë në fshatin Krushë e Madhe janë ndarë 700 mijë euro dhe për shkollën e re që pritet të bëhet në Vrajake-Bratotin janë ndarë 300 mijë euro.

Ndërtimi i një objekti për shkollë profesionale në vlerë prej 400 mijë eurove në Ferizaj dhe një shkolle fillore në fshatin Talinoc i Muhaxherëve në vlerë prej 300 mijë eurove, janë planifikuar gjithashtu.

Nga një objekt shkollor është planifikuar të ndërtohen në Prishtinë, Lipjan, Suharekë, Kaçanik, Junik, Kamenicë dhe Gjilan.

Në Lipjan do të ndërtohet objekti i shkollës së mesme “Adem Gllavica” në vlerë prej 500 mijë euro, ndërsa në Gjilan do të ndërtohet shkolla e Mesme e Muzikës në vlerë prej 200 mijë eurove.

Në buxhetin për vitin 2022 janë paraparë ndërtimi i shkollave  fillore, në Vraniq, Suharekë në vlerë prej 400 mijë euro, në Prishtinë në vlerë prej 150 mijë euro, në Doganaj të Kaçanikut në vlerë prej 240 mijë eurove, në Junik me vlerë 500 mijë euro dhe ndërtimin e shkollës fillore “Fan Noli” në Kamenicë në vlerë prej 200 mijë eurove./Media Ndërtimi.

 

Aktuale

Skica e ndërtimit të Pallatit të Rinisë, tashmë edhe në versionin i BIM

Published

on

Ndërtuar mbi skicat dhe vizatimet origjinale, versioni i BIM-izuar (Building Information Modeling) i Pallatit të Rinisë e ka kthyer këtë ikonë të qytetit në ndërtesën e parë digjitale në vend.

Në këtë mënyrë, të gjitha informacionet e nevojshme mbi çfarëdo detaji konstruktiv, cilindo dimension dhe çdo të dhënë tjetër të rëndësishme, është e qasshme menjëherë dhe në çdo kohë, shkruan në njoftimin e Agjencisë këshillimore Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit.

Kjo bën të mundur që, për çfarëdo ndërhyrjeje të nevojshme, institucionet komunale dhe palët tjera të interesit, ta kenë informacionin e plotë dhe qind për qind të saktë.

Duke i digjitalizuar ndërtesat publike, të gjitha ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot e tyre, mund të dihen në avans. Po ashtu, për çdonjërën ka një historik, i cili ruhet dhe nuk mund të tjetërsohet.

Kjo do të jetë Prishtina digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

‘Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv’, thotë arkitektja meksikane Carrillo

Published

on

Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv dhe dhunës në qytetet kufitare, thotë arkitektja meksikane Gabriela Carrillo.

“[Emigrantët] po ikin nga çështje shumë komplekse në vendet nga janë,” deklaroi në një intervistë për Dezeen, fituesja e Çmimit Dorfman të Akademisë Mbretërore 2023 Carrillo.

“Ne besojmë se ky fenomen ka ndikim në qytetet dhe arkitekturën dhe mënyrën e banimit.

Duhet të ketë burime që mund të lehtësojnë vërshimin e njerëzve që janë pjesë e botës sonë sot – jo vetëm në Meksikë, por kudo”, shtoi ajo.

Infrastruktura dhe shërbimet sociale në qytetet kufitare të Amerikës së Veriut janë nën presion të vazhdueshëm mes një rritjeje të dukshme të migrimit, veçanërisht nga Meksika në SHBA, me gati 2.5 milionë njerëz që përpiqen të kalojnë në vitin 2023.

Carrillo tha se meksikanët po ikin gjithnjë e më shumë “krizës humanitare të fatkeqësive natyrore dhe zhvendosjeve të detyruara për shkak të dhunës”.

Shumë nga emigrantët që tentojnë të kalojnë në SHBA janë nga vende të tjera përveç Meksikës dhe shpesh përfundojnë të mbërthyer dhe të varfër në qytetet kufitare meksikane pasi u larguan nga forcat amerikane të sigurisë.

Megjithatë, Carrillo vuri në dukje gjithashtu se projektet e mëdha arkitekturore nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“Operimi, mirëmbajtja, organizimi i një projekti në shkallë më të gjerë kërkon logjistikë më komplekse,” tha ajo.

Ajo beson se një pjesë e instinktit për të përdorur muret si masë sigurie është më shumë një çështje zakoni sesa e rrënjosur në idetë për arkitekturën apo urbanizmin.

“Problemi është se ne jemi mësuar dhe përsërisim veprime; ne e përsërisim atë arkitekturë dhe ne përsërisim atë mënyrë të të bërit arkitekturë. Kjo ide e ndërtimit të madh është gjithashtu ideja e një bote kapitaliste dhe perëndimore, por ne kemi një mundësi për të rikrijuar veten. Ka shumë optimizëm pas punës sonë.”, tha Carrillo./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Prokuroria e Pejës sekuestron ekskavatorë e kamionë nga një eksploatues i zhavorrit

Published

on

Pesë bagerë, tre nga ta ekskavatorë dhe dy lugë ngarkuese si dhe katër kamionë janë sekuestruar gjatë një aksioni që është realizuar të mërkurën, më 12.06.2024, me urdhër të Prokurorisë së Pejës.

Makineritë e rënda për përpunimin e zhavorrit e gurit dyshohet se janë përdorur për të shkatërruar apo degraduar natyrën.

Kallxo.com ka kontaktuar me zëdhënësin e Prokurorisë së Pejës, Shkodran Nikçin, i cili konfirmoi aksionin e të mërkurës.

Sipas tij, një kompani po kryente vepër penale në seperacionin i cili gjendet në fshatin Ozdrim të Pejës.

Pronari i kompanisë dyshohet se ka kryer veprën penale të ndotjes, degradimit ose shkatërrimit të mjedisit.

Në fotografitë të cilat i ka siguruar Kallxo.com janë disa prej makinerive që janë sekuestruar nga njëri nga prokurorët e Pejës në një rast që ka trajtuar ditëve të fundit.

“Janë në kuadër të veprimeve të shumta hetimore që janë bërë në lidhje me këto çështje që prekin degradimin e natyrës. Mund të ju konfirmoj se janë sekuestruar makineri nga një kompani në lidhje me këtë rast” – tha Nikçi./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending