Connect with us

Infrastrukturë

Mbi 4000 ura të autostradave gjermane kanë nevojë për rinovim ose rindërtim urgjent

Published

on

Si ekonomia më e madhe e Evropës, Gjermania është e njohur për infrastrukturën e klasit të parë, por edhe në një nga vendet më të pasura të rajonit, urat po shkatërrohen.

Vitin e kaluar, Construction Europe mësoi se rreth 10% e dy milionë urave të Evropës janë në një gjendje potencialisht të rrezikshme.

Shembjet e profilit të lartë si fatkeqësia e urës Morandi në Genova, Itali, e cila vrau 43 njerëz kur u shemb në një stuhi të vitit 2018, janë një kujtesë e asaj që është në rrezik.

Por e ardhmja e urave të Gjermanisë tani hyn në një moment kritik, pasi disa shoqata gjermane të ndërtimit duke përfshirë Zentralverband Deutsches Baugewerbe (ZDB) dhe Hauptverband Deutsche Bauindustrie (HDB) muajin e kaluar lëshuan një deklaratë urgjente duke paralajmëruar se planet për të shkurtuar buxhetin federal do të ishin ” fatale” për infrastrukturën e Gjermanisë.

Mbi 4000 ura të autostradave gjermane kanë nevojë për rinovim ose rindërtim urgjent.

Dy vjet më parë, ministri federal i transportit i Gjermanisë, Volker Wissing, premtoi në një samit kombëtar të urës se qeveria do të kryente 400 projekte të ndërtimit të urave në vit nga viti 2026 për të pastruar ngarkesën e rinovimit brenda 10 viteve.

Në fakt, buxheti i Autobahn do të shkurtohet me 20% nga 6.2 miliardë euro (6.6 miliardë dollarë) në vit në 4.9 miliardë euro (5.3 miliardë dollarë), sipas grupit të shoqatave. Ata paralajmëruan kundër shkurtimit të fondeve për ndërtimin e autostradave dhe kërkuan investime shtesë prej 1 miliard euro (1.1 miliardë dollarë) në vit për të vënë në funksion programin e modernizimit të urës.

Në Gjermani, Ministria Federale e Transportit dhe Infrastrukturës Dixhitale (BMDV) vlerëson se 1000 struktura të urave të autostradave janë në një “gjendje strukturore të papërshtatshme”, sipas inspektimeve të fundit.

Në deklaratën e tyre të përbashkët të urgjencës, shoqatat e ndërtimit të Gjermanisë paralajmëruan, “Kapaciteti mbajtës dhe funksionaliteti është dëmtuar rëndë në një numër të madh urash. Nëse programi i ndërtimit të urës nuk zbatohet (siç është njoftuar nga qeveria federale), shoqatat parashikojnë dështime të mëtejshme të urave që do të paralizojnë trafikun për vite me radhë. Ata paralajmëruan gjithashtu se kompanitë e ndërtimit që janë përgatitur për punimet e urave për të cilat qeveria federale ishte angazhuar fillimisht, por që atëherë i ka pezulluar, përballen me humbje financiare. Deri më tani, nuk ka pasur asnjë përgjigje zyrtare ndaj paralajmërimeve të shoqatave nga qeveria gjermane.

Kjo për shkak se negociatat sekrete mbi buxhetet vazhdojnë dhe ka të ngjarë të zgjasin pjesën tjetër të këtij muaji. Duke përmbledhur atë që është në rrezik, Tim Oliver Müller, CEO i Bauindustrie i tha Construction Europe, “Gjermania po shkon drejt një problemi masiv me infrastrukturën e saj të rrugëve dhe urave. Me shkurtimet e planifikuara buxhetore prej 20%, më shumë se 100 projekte ndërtimi në të gjithë Gjermaninë, duke përfshirë ura jashtëzakonisht të rëndësishme, do të duhej të shtyheshin për një kohë të pacaktuar. Qeveria federale duhet të vendosë ose do të vërë në dispozicion më shumë fonde investimi për vitin 2024 dhe vitin e ardhshëm, ose duhet të presë që trafiku të ndërpritet rëndë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Komuna e Ferizajt nuk mbledh paratë për lejet ndërtimore e tatimin në pronë

Published

on

Borxhet ndaj Komunës së Ferizajt vazhdimisht po rriten sipas ZKA-së.

Më së shumti borxhe Komunës së Ferizajt po i vijnë nga tasktat për lejet e ndërtimit dhe tatimi në pronë.

Sipas ZKA-së Komuna e Ferizajt nuk ka pasur menaxhim efektiv në mbledhjen e borxheve.

ZKA tregon se në raport me vitin 2022, në vitin 2023 borxhet janë rritur për 857 mijë e 337 euro e 30 centë.

“Sipas komunës gjendja ekonomike e sociale e komunës, ka ndikuar, deri te mos pagesa e borxheve tek tatimi në pronë, derisa sa i përket bizneseve komuna nuk na ka dhënë ndonjë arsye konkrete pse nuk është duke ndërmarr veprime për inkasim” – thuhet mes tjerash në raportin e ZKA-së.

Auditori i Përgjithshëm thotë se mos marrja e veprimeve për mbledhjen e borxheve ndikon në përkeqësimin e performancës së inkasimit, ndikohet trendi negativ i rritjes si dhe reflekton negativisht në financimin dhe realizimin e projekteve nga të hyrat vetanake.

“Kryetari duhet të siguroj që po shqyrtohen në mënyrë aktive të gjitha opsionet e mundshme, duke vendosur politika dhe rregullore me qëllim të rritjes së efikasitetit në mbledhjen e borxheve duke shqyrtuar gjitha masat në pajtim me ligjin, ndaj operatorëve të cilët nuk i përmbushin obligimet” – është rekomandimi i ZKA-së për kryetarin e Ferizajt.

Komuna e Ferizajt është pajtuar me gjetjen e ZKA-së.

Kjo Komunë është vlerësuar me “Opinion të kualifikuar” i cili formulohet kur janë zbuluar keqdeklarime dhe/ose mospajtueshmëri, qoftë një i vetëm apo një grumbull, “që janë të barabartë me ose e tejkalojnë nivelin e materialitetit për pasqyrat financiare si tërësi; ose kur keqdeklarimi dhe/ose mospajtueshmëria e zbuluar brenda një klase të caktuar transaksionesh është i barabartë ose e tejkalon nivelin e materialitetit më të ulët të vendosur për këtë klasë të transaksioneve”.

Agim Aliu, kryetari i Ferizajt ka konfirmuar pranimin e raportit dhe i ka thënë ZKA-së se brenda 30 ditësh do e dorëzoj planin e veprimit për adresimin e rekomandimeve të ZKA-së.

Për vitin 2022, Ferizaj kishte pranuar 19 rekomandime nga ZKA. Sipas raportit, vetëm 6 rekomandime janë zbatuar kurse 13 nuk janë zbatuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Qyteti i Barcelonës po përgatitet të organizojë edicionin e 15-të Manifesta

Published

on

Qyteti i Barcelonës dhe rajoni po përgatiten të presin Manifestën, bienalen nomade evropiane të artit, arkitekturës dhe urbanizmit, e cila do të festojë edicionin e saj të 15-të më 8 shtator 2024. Ngjarja do të zhvillohet në dymbëdhjetë qytete gjatë dymbëdhjetë javëve, ku një listë e gjerë pjesëmarrësish do të materializojë projekte që synojnë riimagjinimin e së ardhmes përmes artit dhe arkitekturës.

Edicioni i parë i Manifesta u zhvillua në Roterdam në vitin 1996. Gjatë 14 edicioneve të mëparshme përgjatë 25 viteve, ai ka vizituar qytete të ndryshme evropiane si Luksemburgu, Ljubljana, Frankfurt, San Sebastián, Trentino-Tirol Jugor, Murcia, Genk, Shën Petersburg, Cyrihu, Palermo, Marsejë dhe Prishtinë. Një nga shtyllat kryesore të Manifesta bazohet në kërkimin kritik urban, duke promovuar ndërtimin e komuniteteve dhe programeve kulturore me një identitet lokal që veprojnë si agjentë ndryshimi. Ndërsa karakteri nomad është një shenjë dalluese e ngjarjes, çdo qytet punon me komunitetet artistike lokale, qytetarët dhe organizatat për të realizuar projekte që adresojnë çështjet e natyrshme të vendndodhjes.

Për këtë edicion të ardhshëm, Barcelona paraqiti kandidaturën e saj për të pritur Manifesta me premisën për të rimenduar marrëdhëniet midis qendrës historike të qytetit dhe rrethinave të tij urbane dhe natyrore, duke përfshirë lumenjtë, malet dhe Detin Mesdhe. Për më tepër, ai synon të rishqyrtojë funksionet aktuale të këtyre zonave në lidhje me Barcelonën.

Edicioni i 15-të i Manifesta do të eksplorojë sfidat urbane, mjedisore dhe politike me të cilat duhet të përballet rajoni metropolitane dhe se si këto ndikojnë në zonë, duke i projektuar gjithashtu këto çështje në kontinentin evropian dhe në pjesën tjetër të botës.

Kuadri konceptual i programit Manifesta 15 fokusohet në eksplorimin e mënyrave të reja të jetesës në harmoni me mjedisin natyror dhe anasjelltas. Pjesëmarrës nga disiplina të ndryshme janë ftuar të zhvillojnë projekte dhe ndërhyrje të përshtatura në mënyrë specifike për secilin kontekst në vendndodhje të ndryshme në të dymbëdhjetë qytetet.

Programi organizohet në tre kategori tematike dhe gjeografike: Balancimi i konflikteve në deltën e Llobregatit, Kujdesi dhe kujdesi për veten, i cili do të zhvillohet në malet Collserola dhe zonën e Vallès, dhe Imagjinimi i së ardhmes në zonën e lumit Besòs dhe bregun verilindor.

Për më tepër, gjatë Manifestës 15, do të organizohen FocusWeeks, javë të dedikuara për të diskutuar tema të ndryshme specifike për çdo qytet pritës. Për të inauguruar secilën prej këtyre FocusWeeks, do të ndërtohet një “selinë e lëvizshme” në bashkëpunim me studentët nga IAAC (Instituti për Arkitekturën e Avancuar të Katalonjës), i cili do të veprojë si një qendër kulturore dhe hapësirë ​​e lëvizshme e komunitetit për të pritur aktivitete të ndryshme në çdo vend ku është. ngritur.

Manifesta 15 fton vizitorët të eksplorojnë hapësira të ndryshme ikonike të arkitekturës dhe historisë katalanase, si dhe të eksplorojnë rrugët brenda qyteteve pritëse të ngjarjes. Në këtë mënyrë, së bashku me projektet e përshtatura dhe të ndërtuara posaçërisht për bienalen, synohet të nxisë reflektimin mbi mjedisin e ndërtuar dhe natyror, drejt së ardhmes dhe ndryshimit, duke njohur fuqinë e arteve për të katalizuar transformimin shoqëror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet tenderi i projektit 7 milionë euro që ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë

Published

on

Komuna e Prishtinës e ka hapur sot garën për tenderin me vlerë të parashikuar prej afro shtatë milionë eurosh për projektin që do të ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë.

Afati i fundit për pranimin e ofertave për këtë tender është 14 gushti.

Sipas njoftimit të Komunës së Prishtinës, tenderi është titulluar: “Ndërtimi i ishullit urban Arbëri-Pallati i Rinisë” dhe vlera e parashikuar e kontratës është saktësisht 6.76 milionë euro.

Kompanitë e interesuara të marrin pjesë në tender janë njoftuar që të dërgojnë ofertat përmes platformës së prokurimit online, e-prokurimi.

“Projekti për këtë aktivitet për arsye të madhësisë që përmban fajlli, nuk ka mundësi që të ngarkohet në platformë. Andaj, secili OE i interesuar mund të vijë ta marrë projektin në zyrat e prokurimit me CD”, thuhet në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Continue Reading

Trending