Connect with us

Kosovo Architecture Festival

‘Makkah Vision’ në Festivalin e Arkitekturës paraqet një kapitull të ri në jetën e Mekës

Published

on

Ligjërata e dytë sot në Kino Armata nga 19:45 do jetë ajo nga kuratori i pavijonit të Arabisë Saudite në Bienalen e Venedikut 2021 Hussam Dakkak.

Hussam Dakkak është arkitekt me qendër në Londër. Ai është partner në ‘Studio Bound’ dhe ka shërbyer si drejtor programi i ‘AA Jeddah Visiting School’ që nga viti 2015.

Hussam është një arkitekt i regjistruar në ARB dhe ka një master në arkitekturë nga ‘Architectural Association’ në Londër. Hussam aktualisht shërben si një drejtues projektimi dhe zhvillimi për ‘Rassmal’. Hussam shërben gjithashtu si konsulent në një sërë projektesh kulturore dhe arkitekturore me ‘PIF’  dhe është në bordin këshillues për ‘Royal Commission of Makkah’. Hussam ka ligjëruar në në ‘LSE’, ‘Harvard University’, ‘AA’ dhe vazhdon punën e tij hulumtuese dhe projektuese me ‘Studio Bound’, dhe në vitin 2021 ishin arkitektët e emëruar për të përfaqësuar Arabinë Saudite në Bienalen e Venecias.

Rreth ligjerates / Makkah vs Makkah

‘Makkah Vision’ paraqet një kapitull të ri në jetën e Mekës, një kulm i viteve të kërkimit në qytetin e shenjtë. Gjatë kësaj ligjërate, Hussam do të prezantojë projektin e tij të vazhdueshëm hulumtues 8-vjeçar mbi Mekën, një projekt i titulluar: ‘Meka vs Meka’, që kërkon të eksplorojë dhe kuptojë qytetin e shenjtë përtej kufijve të Xhamisë së Shenjtë. Prezantimi do të ilustrojë thellësinë e larmishme të tezës së eksploruar, duke zbuluar rrugë dhe qoshe të qytetit që nuk janë parë më parë. Prezantimi duket të japë një pasqyrë unike dhe kuptim alternativ në departamentet komplekse që e bëjnë këtë qytet, duke përfunduar me një klip që shikon të ardhmen e qytetit./Media Ndërtimi

Kosovo Architecture Festival

Për ndërtimin e qytetit ligjëron sonte Jan Liesegang në Festivalin e Arkitekturës

Published

on

Sonte nga ora 19:00 ne Kino ARMATA mbahet ligjërata nga Jan Liesegang raumlaborberlin

Që nga viti 1999, ‘raumlaborberlin’ punon në ekipe të ndryshme ndërdisiplinore mbi dizajnin urban, arkitekturën, ndërtimin eksperimental dhe hulumtim.

Partnerët e sotëm janë Francesco Apuzzo, Markus Bader, Benjamin Foerster-Baldenius, Frauke Gerstenberg, Andrea Hofmann, Jan Liesegang, Christof Mayer, Florian Stirnemann, Axel Timm.

Jan Liesegang ka lindur në Këln 1968, ai studioi Arkitekturë në Berlin, Kopenhagë dhe në ‘Cooper Union School of Architecture’, Nju Jork.

Pas diplomimit në Berlin ai punoi për 3 vjet si arkitekt për ‘Sauerbruch Hutton Architects’, Berlin. Në vitin 1999 ai bashkëthemeloi ‘raumlaborberlin’.

Sot raumlabor punon në mbarë botën në arkitekturën bashkëkohore, urbanizmin, artin dhe hulumtimin.

Nga viti 2001-07 ka dhënë mësim arkitekturë dhe urbanistikë në Akademinë e Arteve, Shtutgart. Në vitin 2010 ai u shpërblye me një bursë kërkimore njëvjeçare për Akademinë Gjermane ‘Villa Massimo’ në Romë. 2014/16 ka ligjëruar klasa master në ‘Bergen School of Architecture’.

Që nga viti 2017 është profesor për arkitekturë në ‘Bergen School of Architecture’.

Në vitin 2015 ai bashkë botoi librin “building the city together” – ndërtimi i qytetit së bashku, mbi arkitekturën eksperimentale dhe hapësirat e reja publike të vetëorganizuara./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Kosovo Architecture Festival

Arkitekti italian Luca Molonari ligjëron sonte në Kino Armata

Published

on

Arkitekt, kritik, kurator, profesor i rregullt  i Teorisë dhe Dizajnit Arkitekturor në Universitetin e Kompanisë “Luigi Vanvitelli”.

Drejtor redaktues i revistës ‘Platform Architecture and Design’, ai bashkëpunon si autor i pavarur me gazeta dhe revista italiane dhe të huaja, duke përfshirë ‘Corriere della Sera’, ‘La Stampa’, ‘L’Espresso’, ‘Domani’, ‘Domus’, ‘Lotus’.

Nga viti 1995 deri në vitin 2019 ka qenë menaxher redaktues i Arkitekturës dhe Dizajnit për botimin Skira. Aktualisht bashkëpunon për arkitekturë dhe projekte të posaçme me Marsilio Group. Në tetor 2020 Luca Molinari është emëruar drejtor shkencor i ‘M9 Museum’.

Në vitin 2014 ai themeloi firmën e tij ‘Luca Molinari Studio’ në Milano, e cila ofron shërbime të integruara të kuratorit, konsulencës dhe menaxhimit të projekteve brenda fushave të arkitekturës dhe menaxhimit të muzeut.

Ai mori çmimin ‘Ernesto Nathan Rogers’ për kritikë arkitekturore dhe komunikim në kuadrin e Ekspozitës së 10-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – ‘La Biennale di Venezia’ dhe Çmimin ‘UIA Jean Tschumi’ për Kritikën Arkitekturore.

Ndër botimet e tij të fundit ‘Dismisura (Skira, 2019)’ dhe ‘Le case che siamo’ (2016).

Ndër projektet më të fundit kuratoriale: koordinatori i arkitekturës për ‘ADI ‘Design Museum’(Milano, 2019);‘Master of the Net Garden (Suzhou, 2019); ‘The far / o / other, (Istanbul, 2019)’ ; ‘Divine Section. Italian architecture for the Divine Comedy (Reggia di Caserta, 2018)’; kuratori shkencor për ‘Museum of the History of the City of Istanbul (Istanbul, 2016 – 2019)’; koordinimi shkencor i nëntë ekspozitave ‘Cluster, Expo Milano 2015’/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Kosovo Architecture Festival

Arkitekti Joni Baboçi sonte nga ora 19:00 mbanë ligjëratë në Festivalin e Arkitekturës

Published

on

Sonte nga ora 19:00 në Kino Armata fillojmë me programin e ligjëratave publike nga Joni Baboçi

Joni Baboci është arkitekt, planer dhe entuziast urban i gjithanshëm.

Ai është themeluesi i ‘Layer’ (https://getlayer.xyz), një platformë orkestrimi hapësinor me mbulim global të të dhënave që fuqizon ekipet të qeverisin përmes taktikave dhe modeleve duke përdorur mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale.

Ai ka shërbyer më parë si Drejtor i Përgjithshëm i Planifikimit dhe Zhvillimit Urban për qytetin e Tiranës dhe drejtor i ‘Atelier Albania’, një strukturë e qeverisë shqiptare që merret me planifikimin strategjik kombëtar dhe rajonal; Joni ka realizuar projekte planifikimi, projektimi dhe zhvillimi në shkallë të ndryshme në nivel kombëtar, rajonal dhe vendor.

Ai konsultohet për urbanizëm dhe planifikim për institucione të ndryshme kulturore dhe shumëpalëshe. Joni ka një Bachelor të Arteve në Arkitekturë nga ‘University of Toronto’ dhe një diplomë Master Shkencor në Qytete nga ‘London School of Economics’. Mund të gjeni më shumë rreth tij në faqen e tij të internetit (https://joni.baboci.net) dhe gazetën (https://thinkthinkthink.substack.com).

Rreth ligjerates / Planifikimi për Kompleksitet: Paradigma e planifikimit urban po ndryshon me shpejtësi. Nga qeverisja e bazuar në ‘blockchain’ përmes një organizate autonome të decentralizuar në shkencën intensive të të dhënave gjeohapësinore; nga organizimi i komunitetit nga ‘bottom-up’ tek ndërhyrjet individuale lokale në shkallë të vogël: e ardhmja e planifikimit të qytetit do të jetë më komplekse se kurrë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending