Connect with us

Infrastrukturë

Lumenjtë shihen si linja e shpëtimit të qyteteve evropiane

Published

on

Dy miliardë njerëz në mbarë botën përdorin ujin e lumenjve për të pirë. Pavarësisht nëse është rëndësia e tyre historike, furnizimi me ujë dhe ushqim, apo vlera ekologjike, lumenjtë kanë një rol të rëndësishëm në qytete.

Me krizën e sotme klimatike në një nivel të ri, lumenjtë ofrojnë potencialin për të zbutur rreziqet moderne që lidhen me përmbytjet dhe thatësirën, veçanërisht në mjediset urbane.

Degradimi i përgjithshëm i lumenjve urbanë përmes ndotësve toksikë, sëmundjeve dhe baktereve ka nënvizuar nevojën urgjente për ruajtjen e mjedisit dhe masat e kontrollit të ndotjes për të rikthyer këto linja jetësore në lavdinë e tyre të mëparshme.

Disa qytete evropiane po udhëheqin rrugën në lumenjtë me ujë të pastër dhe projektet e restaurimit të lumenjve. Në të gjithë Evropën, pikat e shumta të notit në lumenj janë të pastra, të sigurta dhe të arritshme. Për dekada, qytete si Bazeli, Berna, Cyrihu dhe Gjeneva kanë rikuperuar me sukses lumenjtë e tyre, duke i shndërruar ato në rrugë ujore të notueshme dhe të sigurta. Interesante, zhvillimet që nga vitet 1980 përfshinin krijimin e objekteve të trajtimit të ujërave të zeza dhe drejtimin e rrjedhjeve shtëpiake larg lumit.

Ato përfshinin gjithashtu hapa konkretë për qasje më të lehtë në ujë dhe udhëzime dhe harta të lëshuara për notarët. Lumi Limamt shquhet si një rast studimor interesant, ku vendasit mund të shijojnë një zhytje në ujëra të pastra në zemër të peizazhit urban. Duke vepruar si një grumbullim i dashur kulturor dhe aktivitet argëtimi, “Badi-Kultur” zviceran ose Kultura e Larjes është e aksesueshme për të gjithë nga maji deri në tetor, duke funksionuar çdo ditë.

Për më tepër, lumi Isar i Mynihut është një dëshmi e përpjekjeve të suksesshme të restaurimit të lumit. Sipas New York Times, përpjekja e restaurimit filloi për herë të parë në vitin 2000 dhe përfshinte pastrimin e ujërave të lumit, zgjerimin e fushave të përmbytjes dhe përmirësimin e brigjeve të tij. Projekti i restaurimit prej 38 milionë dollarësh e shndërroi Isaar-in në një hapësirë ​​publike ku vendasit dhe turistët bëjnë një notim të qetë në ujërat e tij të pastra.

Në Berlin, një projekt zhvillimi urban synon të rigjallërojë dhe ndryshojë 1.8 km të kanalit të Spree që aktualisht është i papërdorur. Qëllimi kryesor i “Flussbad Berlin” është të pastrojë këtë pjesë të lumit, duke krijuar akses të drejtpërdrejtë publik në kanal. Plani përfshin një zonë publike noti, e cila do të krijohet midis Muzeut Bode dhe Forumit Humboldt në Ishujt Muze.

Në Londër, “Thames Tideway Project” është në një mision për të rilidhur Londrën me lumin Thames. Duke u mbështetur në një sistem kanalizimi 150-vjeçar, Londra aktualisht po derdh miliona tonë ujëra të zeza të papërpunuara në lumin Thames çdo vit. Thames Tideway është në një mision për të ndërtuar një Super Kanalizim 25 km nën Thames për të pastruar lumin. Për më tepër, arkitekti dhe themeluesi i Studio Octopi, Chris Romer-Lee, ka punuar për të rritur përdorimin rekreativ të lumit Thames dhe për të rifutur notin. Propozimi fokusohet në shtrirje specifike të lumit ku do të vendoset një pishinë e hapur.

Për më tepër, iniciativat si “Plani i Notit” për Lojërat Olimpike Verore të Parisit demonstrojnë kuptimin në rritje të vlerës së rrugëve ujore të pastra për arsye rekreative dhe mjedisore. Në fakt, restaurimi dhe ruajtja e lumenjve janë thelbësore ndërsa vazhdojmë të trajtojmë çështjen e klimës. Muajin e kaluar, guvernatori i Nju Jorkut njoftoi një partneritet me Friends of + POOL për të hapur objektin e parë urban të notit me burim lumi në Shtetet e Bashkuara, për t’u siguruar banorëve të Nju Jorkut akses në notin e lirë dhe të sigurt në lumë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending