Connect with us

Trashëgimia

“Lumbardhi Përsëri Publik” shpërblehet me çmimin Europa Nostra

Published

on

“Lumbardhi Përsëri Publik” është ndër fituesit e çmimit më prestigjioz për trashëgimi kulturore për vitin 2022 Çmimit Europa Nostra.

“Ringjallja e kinemanë në bashkëpunim me CHwB Kosova dhe një numër partnerësh vendas dhe ndërkombëtarë përmes ndërhyrjeve urgjente dhe restauruese, ka mundësuar afro1,000 programe publike që arrijnë te më shumë se 100,000 përdorues dhe vizitorë” thuhet në komunikatën zyrtare të Europa Nostra.

Punët e para restauruese u ndërmorën nga CHwB Kosova në kuadër të bashkëpunimit të programit Cultural Emergency Response të financuar nga Prince Claus Fund, e me pas vazhdoi edhe realizimi i shumë aktiviteteve tjera në kuadër të programeve tona si #HeritageLab, #HeritageSpace dhe bashkëpunimeve tjera si në nivelin lokal poashtu edhe nacional.

“Lumbardhi Publik Again” është një nismë për të shpëtuar kinemanë Lumbardhi nga privatizimi dhe shembja dhe për ta rifituar atë si një vend të trashëgimisë kulturore të hapur për të gjithë. Kinemaja, e përbërë nga ekrane të brendshme dhe një kinema në ajër të hapur, është ndërtuar në vitet 1950 dhe ka pasur popullaritet të madh në qytetin e Prizrenit deri në fund të viteve 1980.

Kjo iniciativë e udhëhequr nga DokuFest dhe EC Ma Ndryshe, pas dy fushatave në vitin 2007 dhe 2014, lansoi Fondacionin Lumbardhi në vitin 2015, i cili i arriti qëllimet e tij themeluese gjatë tetë viteve. Duke ringjallur kinemanë në bashkëpunim me CHwB Kosova dhe një numër partnerësh vendas dhe ndërkombëtarë përmes ndërhyrjeve urgjente dhe restauruese, ajo ka mundësuar afro 1,000 programe publike që arrijnë te më shumë se 100,000 përdorues dhe vizitorë./Media Ndërtimi.

Trashëgimia

Bashkimi Evropian ndanë 2 milionë euro për restaurimin e kinemasë Lumbardhi

Published

on

Ambasadori i BE-së në Kosovë Tomash Sunjog iu bashkua ngjarjes në LUMBARDHI gjatë Dokufestit për të shënuar 70 vjetorin e kinemasë dhe për fitimin e çmimit “Trashëgimia Evropiane/Europea Nostra Aëard” për ruajtjen dhe mirëmbajtjen e kino Lumbardhit.

“BE do të mbështesë restaurimin e kinemasë dhe rrugës Marin Barleti në Prizren me 2 milionë euro”, tha Ambasadori Sunjog.

Lumbardhi është ish-kinema, hapësirë ​​qytetare dhe institucion i pavarur kulturor me seli në Prizren.

Fondacioni Lumbardhi është një organizatë joqeveritare e themeluar në prill 2015 si vazhdim i Nismës për Mbrojtjen e Kinemasë Lumbardhi./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Trashëgimia

Përcjellja e njohurive për artizanat tek brezi i ri

Published

on

Asima Isljami pa në Facebook një njoftim për të aplikuar për një seri punëtorish për të mësuar #punë artizanale si dhe se si të markohen produktet dhe t’i tregtohen ato përmes #mediave sociale. Ajo mendoi se do të ishte një mundësi e mirë për të që të ndante përvojën e saj të gjatë në prodhimin e punimeve artizanale, por edhe të mësonte se si t’i plasonte produktet e saj në treg duke përdorur rrjetet sociale, diçka që nuk e ka bërë më parë.

Këto seri punëtorish u organizuan nga OJQ Avenija si pjesë e projektit të financuar nga @EU_FPI “Trashëgimia kulturore si nxitës për dialogun ndërkomunitar dhe kohezionin social” – i cili mblodhi gratë mbi 40 dhe nën 40 vjeç nga komunitetet serbe, rome, gorane dhe boshnjake në mësim. , dhe shkëmbimin e përvojave, mes tyre Asima. Së bashku me 15 gra të tjera, Asima pati mundësinë të promovojë dhe shesë punimet e saj artizanale në një panair shitjesh të organizuar nga OJQ-ja.

“Unë jam i aftë të punoj me lesh dhe kjo është një traditë shumëvjeçare në familjen tonë. Duhet shumë durim për të përfunduar një produkt, por rezultatet janë mbresëlënëse”, thotë Asima.

Asima madje mund të bëjë çanta leshi dhe suvenire – një proces që kërkon një gjilpërë, ujë, sapun dhe disa duar të aftë – që zakonisht kërkon më shumë se dy ditë për të përfunduar një pjesë.

“Isha e lumtur t’u mësoja vajzave të reja se si të bënin punime artizanale, veçanërisht thurje me grep dhe thurje, por isha më e lumtur kur mësova prej tyre se si të përdorin rrjetet sociale. Madje hapa një faqe në Instagram”, thotë Asima.

Jelekë tradicionalë, kapele, shalle, suvenire e madje edhe kartolina duke përdorur leshin si dekor janë disa nga artikujt që ajo prodhon. Asima gjithashtu bën thur me grep dhe thurje sipas nevojave të klientëve të saj. Ajo ka një eksperiencë shumëvjeçare në punë me punime artizanale dhe i shet ato për të siguruar jetesën e familjes.

Asima ishte e lumtur të ndante përvojën e saj gjatë punëtorive dhe ishte e impresionuar nga entuziazmi i të rejave për të mësuar mbi traditën e punimeve artizanale.

Asima është pjesë e komunitetit boshnjak nga #Prizreni. Si shumë gra të tjera në këtë qytet, ajo shet punimet e saj artizanale dhe sende të tjera për të siguruar jetesën e familjes së saj, por gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore.(UNDP Kosovo)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia

Përfundon restaurimi i një shtëpie unike me stil të arkitekturës së shekullit XX në Mitrovicë

Published

on

Kanë përfunduar ndërhyrjet restauruese dhe konservuese në shtëpinë e banimit të Islam Shipolit, që gjendet në qendër të qytetit në Mitrovicë.

E ndërtuar në fillim të shek. XX, i takon ndërtimeve të objekteve me stil të arkitekturës moderne evropiane.

Renovimi i elementeve të drurit, dyshemeja, tavanet, shkallët dhe gardhi i shkallëve janë vetëm disa nga punët e përfunduara në këtë shtëpi, duke i ruajtur gjithmonë vlerat origjinale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending