Connect with us

Uncategorized

Lartësitë e lashta të Jemenit: Si arriti konflikti ta fshijë trashëgiminë

Published

on

Rrokaqiejt janë një karakteristikë e paharrueshme e vendbanimeve bashkëkohore. Nga São Paolo në Nju Jork, nga Seuli në Dubai – këto struktura të larta janë një pjesë e kudondodhur e strukturës urbane.

Imazhi konvencional që ka për këto struktura është i fasadave me mure perde, por në Jemen – një shembull i lashtë shkon kundër kësaj prirje. Jemeni qendror është shtëpia e qytetit të Shibamit, i rrethuar nga një mur i fortifikuar.

Është gjithashtu shtëpia e një shembulli verbues të zgjuarsisë arkitekturore – shtëpitë kulla që datojnë në shekullin e 16-të, të shtrira deri në shtatë kate të larta.

Të ndërtuara me tulla balte, ato ofrojnë hije për rrugët poshtë, duke strehuar modele komplekse jetese. Mjetet dhe kafshët, për shembull, mbahen në katin e parë, me ushqim në katin e dytë. Të moshuarit zakonisht jetojnë në katin e tretë, ndërsa kati i katërt përdoret për argëtim.

Mes përdorimeve shtëpiake të këtyre kullave me tulla balte janë arsyet pse këto “rrokaqiejt balte” duken ashtu siç duken. Këto arsye përfshijnë fortifikimin dhe sigurinë nga konflikti, pasi vetë qyteti i Shibamit u ndërtua me një mur të fortifikuar – një ndërhyrje që mbronte qytetin nga fiset rivale dhe vepronte si një pikë e favorshme nga e cila mund të analizoheshin armiqtë që afroheshin.

Lartësia e shtëpive të kullave, ndërsa funksiononte si një simbol i pasurisë për familjet që kërkonin të grumbullonin pasuritë e tyre, gjithashtu reduktoi në masë të madhe dobësitë e mundshme nga sulmet..

Arkitektura dhe UNESCO: Rimendimi i ruajtjes dhe trashëgimisë kulturore

Brenda shumëllojshmërisë së gjerë në mjedisin e ndërtuar të Jemenit, shfaqet një tipologji e përsëritur, ajo e një arkitekture fortifikuese, ku mjeshtëria e dyerve të hyrjes prej druri në shtëpitë e kullave me tulla prej balte ekziston krah për krah me dyer të rënda prej druri të dizajnuara qartë për qëllime mbrojtëse.

Me shpërthimin e luftës civile, UNESCO shtoi qytetin e vjetër me mure të Shibam në listën e vendeve të trashëgimisë të rrezikuara.

Një nga krizat më të këqija humanitare në botë ka bërë që restaurimi i ndërtesave të Shibam të dëmtuara nga shirat dhe përmbytjet është i ngadalshëm dhe se fuqia punëtore e aftë për restaurimin në fjalë është reduktuar në masë të madhe, duke përkeqësuar cenueshmërinë e një vendbanimi që është ende kryesisht i vetëqëndrueshëm.

Teksa banorët e Shibamit luftojnë me mundësinë për të qenë brezi i fundit që ka një kujtim të historisë së pasur arkitekturore të qytetit, shtëpitë e kullave të Shibamit janë një kujtesë e teknikave inovative të ndërtimit që datojnë shekuj më parë.

Shtëpitë e kullave janë gjithashtu një kujtesë se si shembuj të llojeve të ndërtesave historike si këto janë nën kërcënim përmes përhapjes indirekte të konfliktit.

Konflikti, larg nga prerja e drejtpërdrejtë e ndërtesave, kontribuon në neglizhencën sistematike dhe rrit mundësinë e humbjes së trashëgimisë kulturore dhe arkitekturore për brezat e ardhshëm përmes procesit të ngadaltë të prishjes.

Shkruar Matthew Maganga, student i arkitekturës në Universitetin e Kentit ku jep opinione për strehimin, trashëgiminë dhe mënyrën se si jetojmë në qytetet tona./Media Ndërtimi.

Uncategorized

Which usually Asian Dating Sites Are Right For You?

Published

on

Asian online dating sites are a great way to meet up with eligible Hard anodized cookware partners. However , you ought to be careful once deciding what type is right for you. You will wish to use a site that has a dynamic Asian fitness center base. This will likely increase your probability of meeting an individual.

Aside from the clear, make sure that you look into the sites’ reliability and customer care departments. Ensure that you are in the clear prior to sharing any sensitive info. Likewise, ensure that the internet site has a reasonable user-to-user relation.

eHarmony is one of the biggest labels in the world of online dating. The site uses an advanced AJE platform to look for compatible matches. The website also features an instant messaging feature and a number of other highly effective tools. They give a free simple approach and a paid high quality subscription.

One other popular option is usually Match. Even though this is a worldwide site, they are doing have a significant membership bottom of Asian singles. Utilizing their search engine, you may browse a range of profiles based upon gender, ethnicity, and more.

Blossoms Dating is another well-liked option for American men trying to date Cookware women. Their very own service includes a great app and a cellular website. Additionally , the web page checks with regards to fake user profiles and determines other valuable features.

OrchidRomance is a niche dating https://asianbridedating.com/asianbeautyonline site geared specifically to Asian women. They have a large membership bottom part and hassle-free live chat. Users can send out gifts to their matches. In addition, the site has a best male-to-female ratio.

Continue Reading

Uncategorized

Diligent Board Webpages Review

Published

on

Diligent board website offers an array of tools to improve your aboard meetings. The features contain an intuitive user interface, streamlined voting, remote wiping, and other tools. This alternative is ideal for firms that fulfill frequently and want to streamline their particular processes.

The solution allows users to create communities, invite other folks, upload documents, and more. The training course also offers auto reminders for employees. These tools simplify table Board Succession Planning management and make the process more quickly and more effective.

Users can easily rely on a secure messenger to change information and communicate. It also allows mention of the notes and records. Diligent board site is available in a range of mobile devices, which include tablets and mobile phones.

In addition , it provides a voting tool in order to solve concerns in between occasions. Adding this feature into a board place is a convenient way to fix issues in a timely manner.

Another good thing about the software certainly is the ability to show information with other board participants. Using a protect messenger, conversation between board members could be more effective and easier.

Which has a full pattern of management, it is easy to observe where your company is performing well and just where it can be advanced. In a business setting, proficiency is essential. When your workforce is able to house problems because they arise, your business can save cash and boost performance.

Should you be looking for a protected and reliable solution to take care of your board, Diligent is an excellent decision. The system is dependent on the highest volume of encryption and uses additional security applications to safeguard confidential info.

Continue Reading

Uncategorized

How it all started About COMPUTER Gaming

Published

on

PC gambling https://orellastewardship.org/sega-genesis-game-controller is definitely an exciting approach to play gaming system. With a high-performance computer, you are able to play the latest FPS blockbusters at 70 frames per second. You can also use your computer for paperwork and video editing. Moreover to playing your favorite video games, you can enjoy a wide range of virtuelle wirklichkeit headsets.

Video games PCs have a hard disk drive (HDD), which stores game data and applications. You can add a good state travel, which will retail store games and programs faster and even more efficiently. This sort of drive will in addition help reduce power utilization.

You can also put a graphics cards, which will improve your gameplay. You are able to opt for a Nvidia or ADVANCED MICRO DEVICES graphics cards. The model doesn’t subject as much as the volume of RAM you may have.

Some Personal computers allow you to mount mods, that may add new features to your game titles. Many are cost-free.

One of the most crucial accessories for your gaming PERSONAL COMPUTER is a monitor. An excellent monitor will be at least 1080p. Also, it is important to own proper airflow. Your case should have multiple exhaust system and intake fans.

Drinking have a very good work surface area for your computer system. Most video games PCs will be pre-built, but you can easily personalize your system to provide the experiences you want.

If you are new to PERSONAL COMPUTER gaming, you could feel overwhelmed by all of the parts and components. However , once you get the dangle of facts, you’ll find that building your personal system is not very difficult.

Continue Reading

Trending