Connect with us

Ndërtim

Kushtojnë vetëm 15 euro! Kompanitë e ndërtimit nuk i paguajnë kontrollet shëndetësore të punëtorëve

Published

on

Punëtorët e sektorit të ndërtimtarisë po rrezikojnë jetën për punë, ata përballen me pasiguri në punë, por edhe ballafaqohen me shkelje të të drejtave të punëtorëve.

Kontrollet shëndetësore që kushtojnë vetëm 15 euro injorohen shpesh herë nga punëdhënësit, ndërsa numri i të vdekurve dhe të lënduarve në punë, po rritet nga viti në vit.

“Kurrë s’jemi kontrollu për certifikatë shëndetësore.

Kurrë s’kanë ardh me na kontrollu, asnjë inspeksioni as sen, natën dathun duhet me ikë prej këtu”, kështu e përshkruan gjendjen në punë L.D., i cili tash e gati gjashtë vite punon në sektorin e ndërtimtarisë.

32-vjeçari nga Ferizaj  thotë se përgjatë këtyre viteve sa është duke punuar në sektorin e ndërtimtarisë asnjëherë nuk ka pasur kontratë pune, rrjedhimisht as nuk ka kryer kontrolle shëndetësore. Kësisoj atij dhe kolegëve të tij u janë shkelë një sërë të drejtash që ua garanton Ligji i Punës në Kosovë.

Ky i ri thotë se për pesë vite me radhë ka punuar në një firmë tjetër dhe tash e katër muaj në një firmë tjetër në sektorin e ndërtimtarisë, ai thotë se asnjëherë nuk janë kontrolluar nga inspektorët e punës, shkruan Kallxo.com.

Nga frika se mund ta humbas vendin e punës, në kushte anonimiteti thotë se ka kërkuar nga punëdhënësi i tij i ri, kontratë punë, por që i është thënë se do ta marrë vetëm vitin e ardhshëm.

“Javën e kaluar bile u rroka me shef, i thash qysh qe sa pa dokumente, pa kontratë pa sen. Me tha hajt se vitin tjetër kysmet. Një punëtor këtu e ka thy krahun tu punu ja kanë shti në gips edhe asgjë tjetër, domethënë deri sa t’i shërohet dora jetë pa punë, pa pagesë, pa asgjë”, shprehet L.D.

Megjithatë, ka raste kur punëtorë të tjerë nga ky sektor për të cilët janë interesuar Inspektorati i Punës, por që sipas punëtorëve, ata kanë shpëtuar madje as pa u gjobitur.

“Ka ndodhë ka ardh inspeksioni, na ka kontrollu se a kemi shlema, dorëza, çizme mbrojtëse. Kontrolla shëndetësore kurrë s’kemi ba, ka ardh inspeksioni, po shefi s’është denu kurrë”, thotë V.D., nga Ferizaj.

Ai thotë se për shkak të rrezikshmërisë, është detyruar të largohet nga sektori i ndërtimtarisë, për të punuar në një rrjet të marketit. Ai thotë se të paktën në këtë sektor nuk ka rrezikshmëri, teksa potencon faktin se tashmë kryen edhe kontrolle shëndetësore.

“Tash që po punojë në market, tash po bajm edhe kontrolla shëndetësore, a sa kam punu në ndërtimtari, jo kurrë”, thotë ai.

Në Ligjin për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë theksohet se punëdhënësi është i detyruar t’u sigurojë të gjithë punëtorëve kontrolle shëndetësore. Ekzistojnë dy lloje të kontrolleve mjekësore me çka obligohet punëdhënësi t’u sigurojë punëtorëve: kontrolli për certifikim të punës dhe kontrollet sistematike. Lloji i parë ka të bëjë me diagnostikimin e gjendjes së përgjithshme psiko-fizike.

Ai bëhet zakonisht në fillim të punës dhe vlen gjashtë muaj, ndërsa vizitat sistematike varësisht nga lloji i punës bëhet një herë në vit deri në tri vjet./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending