Connect with us

Tech

Kush është Mira Murati, një nga femrat më me ndikim në botë në vitin 2023?

Published

on

Shefja e teknologjisë së OpenAI u përfshi në listën e ‘Financial Times’ të grave më të fuqishme të vitit.Pak gra kanë aq pushtet sa ajo në zyrat e kompanive të mëdha të teknologjisë, një territor me një mbipërfaqësim të burrave.

Mira Murati (Vlorë, Shqipëri, 34 vjeçe) ka qenë një nga aktoret kryesore të tërmetit të quajtur OpenAI, kompani kjo të cilën vetëm një vit më parë askush nuk e njihte dhe sot e vendos ritmin në industrinë e inteligjencës artificiale (AI).

Si shefe e teknologjisë së kompanisë, Murati e ka mbikëqyrur ekipin që e ka zhvilluar robotin e njohur bisedues ChatGPT, aplikacionin më të suksesshëm në histori dhe gjeneratorin e imazheve Dall-E. Emri i saj ishte i pari që u konsiderua për të zëvendësuar Shefin Ekzekutiv Sam Altman kur bordi i drejtorëve të kompanisë e rrëzoi atë tre javë më parë (ai u rivendos pesë ditë më vonë).Ky rekord dhe pozicioni i saj si shefe ekzekutive në OpenAI – një nga kompanitë më të rëndësishme të momentit – e ka vendosur atë në listën e Financial Times të grave më me ndikim të vitit.

Në listë përfshihet gjithashtu futbollistja spanjolle Jenni Hermoso, këngëtarja Beyoncé, aktorja Margot Robbie, CEO e General Motors Mary Barra dhe presidentja e Komisionit Evropian Ursula vor den Leyen.

Mira Murati ishte një nga katër personat që e themeluan OpenAI. Përveç saj dhe Altman-it, grupi përfshin Ilya Sutskever, shkencëtarin kryesor, i cili u favorizua për mbështetjen e shkarkimit të Altman-it, dhe Greg Brockman, president i kompanisë.

Mira Murati i qëndroi besnike mikut të saj kur u pushua nga puna: pavarësisht se u zgjodh si Shefe e përkohshme Ekzekutive, ajo iu bashkua letrës së nënshkruar nga 95% e stafit të kompanisë që kërkonte rivendosjen e Altman si Shef i OpenAI, duke kërcënuar në të kundërt se do të pranonte ofertën e Microsoft për t’i punësuar të gjithë.

Me origjinë shqiptare, Mira Murati ka një diplomë në Inxhinieri Mekanike nga Kolegji Dartmouth, universiteti amerikan ku lindi disiplina e IA. Para se të vinte në OpenAI, ajo ishte analiste në Goldman Sachs, inxhiniere në kompaninë franceze të hapësirës ajrore Zodiac Aerospace, menaxhere produktesh në Tesla, ku mbikëqyrte Model X dhe zëvendëspresidente e produkteve në Leap Motion, një kompani e realitetit virtual.

Në vitin 2018, ajo u hodh në OpenAI sepse njohuritë e saj për gjendjen e artit në AI e bënë të mendonte se AI e përgjithshme, lloji që arrin ose tejkalon aftësitë njerëzore, ishte afër të bëhej realitet. Ajo donte të ishte pjesë e zhvillimit të saj, ka thëmë Murati në një intervistë të publikuar nga Wired, dhe ajo e ka ndjerë se vendi më i mirë për të ishte OpenAI.Përveç udhëheqjes së ekipit të zhvilluesve, Murati luajti gjithashtu një rol kyç në zhvillimin e ChatGPT: Kontrolloi që chatbot të mos ishte i njëanshëm dhe të mos i mashtronte njerëzit, diçka që duket se zgjidhet më mirë në versionin e dytë të mjetit.

Murati është e vetmja grua e rangut të lartë në OpenAI, një kompani që, duke gjykuar nga ndryshimet e fundit në strukturën organizative, duket se nuk është adhuruese e feminizmit. Një nga këshilltarët e rinj është ish-sekretari i Thesarit Larry Summers, i cili në vitin 2005 pati thënë se dallimet e lindura gjinore shpjegojnë pse ka më pak gra me karriera të suksesshme në STEM (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë)./Media Ndërtimi

Tech

Vendosen rregulla të reja në BE për të mbrojtur të drejtat dhe aktivitetin online

Published

on

Mjedisi në internet i BE-së po bëhet një vend më i sigurt, më i drejtë dhe më transparent më 17 shkurt, kur rregullorja e tij historike, Akti i Shërbimeve Dixhitale, hyn plotësisht në fuqi. Kjo do të vendosë përgjegjësi të reja mbi platformat online që kanë përdorues në BE, me synimin për të mbrojtur më mirë ata përdorues dhe të drejtat e tyre.

Rregullat, të cilat kishin aplikuar tashmë për një numër platformash shumë të mëdha dhe motorë kërkimi shumë të mëdhenj që nga viti 2023, do të fillojnë të zbatohen për të gjitha platformat dhe shërbimet e pritjes. Kjo do të thotë se të gjithë do të duhet të zbatojnë një sërë masash të ndryshme për të fuqizuar përdoruesit. Kjo përfshin:

kundërshtimi i përmbajtjes, mallrave dhe shërbimeve të paligjshme duke u ofruar përdoruesve mjetet për të shënuar një aktivitet të tillë të paligjshëm

mbrojtjen e të miturve, duke përfshirë një ndalim të plotë të synimit të të miturve me reklama të bazuara në profilizimin ose në të dhënat e tyre personale

fuqizimi i përdoruesve me informacione rreth reklamave që shohin, si p.sh. pse u shfaqen reklamat dhe kush ka paguar për reklamën

ndalimi i reklamave që synojnë përdoruesit bazuar në të dhëna të ndjeshme, të tilla si bindjet politike ose fetare, preferencat seksuale, etj.

e bëjnë më të lehtë paraqitjen e ankesave dhe kontaktimin e tyre.

Për të ndihmuar Komisionin të monitorojë dhe zbatojë detyrimet në këtë ligj të ri, autoritetet përgjegjëse do të ndihmojnë për të siguruar që platformat të zbatojnë rregullat në çdo vend të BE-së. Së bashku me Komisionin, ata do të formojnë një organ këshillues për të siguruar që rregullat të zbatohen në mënyrë të vazhdueshme dhe që përdoruesit në të gjithë BE-në të gëzojnë të njëjtat të drejta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Ligji ende i papërfunduar për kriptovalutat në Kosovë

Published

on

Ka dy vjet e gjysmë që Kuvendi i Kosovës ka ndërmarrë nismën për hartimin e një ligji që do të rregullonte fushën e monedhave virtuale – të njohura si kriptovaluta – por ende pa sukses.

Zyrtarë të partisë në pushtet pranojnë se ka pasur vonesa, por thonë se drafti i ligjit është drejt përfundimit.

Ata të opozitës pretendojnë se ligji, thjesht, është neglizhuar, raporton Radio Evropa e Lirë.

Nga viti 2022, kur Kosova është përballur me krizë energjetike, Qeveria e ka ndaluar mihjen e kriptovalutave, meqë procesi shpenzon shumë rrymë.

Por, autoritetet e rendit raportojnë vazhdimisht për konfiskim të pajisjeve që përdoren për prodhimin e tyre.

Analistët e tregut e përshkruajnë si “kaotik” tregun e kriptovalutave në vend.

Kriptovalutat janë para digjitale. Personit i duhet një “portofol”, apo një aplikacion online, përmes të cilit transferon para reale për blerjen e kriptovalutave.

Ato mund të përdoren, pastaj, për të blerë mallra dhe shërbime të zakonshme, ndonëse shumë njerëz investojnë në to sikurse në pasuri të tjera, të tilla si aksionet apo metalet e çmueshme.

Në botë ekzistojnë mbi 5.000 kriptovaluta të ndryshme, por më të popullarizuarat mbeten Bitcoin dhe Ethereum.

Evidencë të saktë të personave që operojnë me kriptovaluta në Kosovë, nuk ka.

Këtë gjë pritet ta rregullojë ligji. Por, besohet se ato kanë arritur në vend së paku nga viti 2017.

Kuvendi i Kosovës ka ndërmarrë nismën për hartimin e një ligji të kriptovalutave në verë të vitit 2021.

Në krye të grupit punues për këtë ligj është vënë Mimoza Kusari Lila, nga Lëvizja Vetëvendosje në pushtet.

Atëkohë, ajo ka thënë se me ligj nuk synohet të ndalohet veprimtaria me monedhat digjitale, por se të futet nën kontroll, duke i verifikuar pajisjet e importuara për prodhimin e tyre, veprimtarinë e transaksioneve dhe formën e tatimit.

Kjo ide, sipas saj, ka lindur pas shqetësimeve për rritje të konsumimit të rrymës në mënyrë të paligjshme në veri të Kosovës, si dhe me qëllim që të parandalohet krimi i organizuar dhe veprimtaritë jolegale me kriptovaluta.

Vitin e kaluar, Bashkimi Evropian – ku Kosova synon të anëtarësohet – ka miratuar një rregullore për tregjet e kriptoaseteve, e njohur si MiCa.

Ajo kërkon që firmat e kriptoaseteve të autorizohen nga BE-ja për t’u shërbyer klientëve në bllok dhe t’i respektojnë masat mbrojtëse kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Rregullorja, po ashtu, u kërkon ofruesve të shërbimeve të kriptoaseteve që t’i ndajnë informacionet e detyrueshme me autoritetet tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Komisioni Evropian rrit mbështetjen financiare për zhvillimin e inteligjencës artificiale të besueshme

Published

on

Komisioni Evropian po rrit mbështetjen e tij për bizneset fillestare evropiane dhe ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (SME) në mënyrë që ato të mund të zhvillojnë inteligjencën artificiale të besueshme (AI) që respekton vlerat dhe rregullat e BE-së.

Paketa e re e inteligjencës artificiale përfshin një gamë të gjerë masash për të mbështetur këto biznese fillestare dhe inovacione, së bashku me një propozim për të ofruar qasje të privilegjuar në superkompjuterë për bizneset fillestare të AI dhe komunitetin më të gjerë të inovacionit. Masat e tjera përfshijnë:

ngritja e Fabrikave të AI dhe sigurimi që infrastruktura e superkompjuterëve të AI në dispozicion për fillestarët mund të blihet dhe përmirësohet

një vendim për të krijuar një zyrë të AI në Komision, e cila mund të zhvillojë dhe koordinojë politikën e AI në nivel evropian dhe të mbikëqyrë zbatimin dhe zbatimin e Aktit të AI

një komunikim i BE-së për fillimin dhe inovacionin e AI, i cili përshkruan aktivitetet kryesore si mbështetja financiare dhe kapitali, hapësirat e përbashkëta evropiane të të dhënave dhe iniciativa të tjera.

Komisioni do të krijojë gjithashtu dy Konsorciume Evropiane të Infrastrukturës Dixhitale, së bashku me disa Shtete Anëtare. Këto grupe do të zhvillojnë infrastrukturë të përbashkët evropiane në teknologjitë gjuhësore dhe mjetet më të avancuara të AI për të ndihmuar qytetet të optimizojnë proceset, nga trafiku te menaxhimi i mbetjeve.

Për vite me radhë, Komisioni ka lehtësuar dhe përmirësuar bashkëpunimin për inteligjencën artificiale në të gjithë BE-në për të rritur konkurrencën e tij dhe për të siguruar besimin e bazuar në vlerat e BE-së. Akti i BE-së për AI, i rënë dakord në dhjetor 2023, është ligji i parë gjithëpërfshirës në botë për inteligjencën artificiale dhe do të mbështesë zhvillimin, vendosjen dhe marrjen e inteligjencës artificiale të besueshme në BE./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending