Connect with us

Infrastrukturë

Kredia për blerje banesash në nivelin më të lartë historik në Shqipëri

Published

on

Kreditimi i ekonomisë shqiptare ka ecur pozitivisht edhe gjatë muajit shkurt.

Pavarësisht nisjes së krizës së çmimeve bankat duket se janë treguar dorëlëshuar kundrejt bizneseve dhe individëve. Të dhënat e bankës së Shqipërisë tregojnë se në total kredia për ekonominë gjatë muajit shkurt ka arritur në 674.3 miliardë lekë nga 608 miliardë lekë që ishte në shkurt të vitit 2021.

Individët vijojnë të marrin mbështetje e konsiderueshme nga bankat e nivelit të dytë dhe në këtë segment vërehet se huaja e re për individët gjatë shkurtit për blerje banese ka prekur nivelin më të lartë historik me rreth 3.1 mld lekë, raporton Abcnews.al.

Sipas statistikave të Bankës së Shqipërisë për dy muajt e parë të këtij viti sektori bankar ka miratuar kredi të re në vlerën e 37.6 miliardë lekëve. Por pavarësisht kësaj ecurie pritshmërit për muajt në vijim mbeten jo shumë pozitive.

Banka e Shqipërisë rriti normën e interesit për herë të parë pas 11 vitesh çka pritet të sjellë shtrenjtim të kredive që do të merren në lekë. Po ashtu kriza e çmimeve dhe vështirësitë me të cilat po përballet biznesi do të detyrojnë bankat e nivelit të dytë të jenë më të kujdesshme në dhënien e huave.

Po ashtu statistikat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se shqiptarët kanë tërhequr kursimet duke bërë që depozitat të pësojnë ulje. Totali i depozitave në vend rezulton se është pakësuar me rreth 5.4 mld lekë.

Kjo shpjegohet me faktin se gjatë shkurtit nisën të shtrenjtoheshin një sërë çmimesh për të kulmuar më pas në mars. Këto faktorë paralajmërojnë që në muajt e ardhshëm fenomeni i tërheqjes së depozitave mund të jetë edhe më i ndjeshëm./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Komuna e Vushtrrisë i dha tender 147 mijë euro kompanisë që nuk i plotësoi kriteret

Published

on

Zyra Kombëtare te Auditimit ka gjetur se Komuna e Vushtrrisë kishte shpallur fituese një kompani e cila nuk i kishte plotësuar kriteret.

Tenderi për të cilin ishte zgjedhur operatori ekonomik që nuk i plotësonte kriteret ka qenë për “ndërtimin e rrugëve lokale në tetë fshatra” Loti 1 në vlerë 147 mijë euro.

Kompania fituese sipas ZKA-së nuk kishte plotësuar kriteret e dosjes së tenderit, pasi që kishte bashkangjitur një marrëveshje me një gurëthyes e cila nuk ishte valide për periudhën e implementimit të projektit, raporton Kallxo.com

“OE fitues, për tenderin e sipërpërmendur, nuk ka plotësuar kriteret e dosjes së tenderit, pasi që ka bashkangjitur marrëveshjen me një gurëthyes, e cila kishte afatin e skadimit deri më datën 11.10.2022, po ashtu, ky gurëthyes kishte licencë operimi vetëm deri më datën 11.10.2022. Më tutje, raporti final për këto punë është nënshkruar më 24.10.2022 në vlerë 147.859 euro, dhe afati i kryerjes së punëve është 50 ditë. Rrjedhimisht OE fituese nuk ka pasur marrëveshje valide për periudhën e implementimit të projektit”- konstaton Zyra Kombëtare e Auditimit.

Në raportin e ZKA-së thuhet se përzgjedhja e kësaj kompanie ka ndodhur si rezultat i kontrolleve të brendshme jo efikase në procesin e vlerësimit të tenderëve konform kritereve të përcaktuara në dosjen e tenderit dhe në njoftim për kontratë.

“Përzgjedhja e OE fitues që nuk përmbush kriteret e përcaktuara me njoftim për kontratë dhe dosje të tenderit, rezulton me shpërblimin e OE dhe në kundërshtim me kërkesat ligjore. Kjo mund të rrezikojë implementimin dhe mos arritjen e objektivave të parapara në projekt”- thuhet në raportimin e auditimit.

Për Komunën e Vushtrrisë raporti i auditimit për pasqyrat financiare për vitin 2022 ka rezultuar me 21 rekomandime, prej tyre pesë rekomandime të reja, 15 të përsëritura dhe një pjesërisht i përsëritur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Komuna e Prizrenit ua lehtëson bujqve depërtimin në tokat e tyre

Published

on

Komuna e Prizrenit ka njoftuar se është duke vazhduar realizimi i projekti të DBZHR-së “Hapja e rrugëve fushore” në fshatrat e Komunës së Prizrenit.

“Ndërtimi i infrastrukturës për bujqit do ta lehtësoj depërtimin në tokat e tyre për t’i punuar, gjë që ndikon drejtpërdrejt në zhvillimin e bujqësisë.

Aktualisht ekipet përkatëse janë duke punuar në zonën e fshatit Korishë dhe do të vazhdojnë në rajone të tjera të territorit që administrohet nga Komuna e Prizrenit.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndikimi ekonomik i Manifesta 14 ishte 20.2 milionë euro!

Published

on

Manifesta 14 Prishtina shpalosi rezultatet kryesore nga anketa e saj e pavarur publike.

Studimi, i realizuar nga Instituti GAPdhe UBO Consulting, shqyrtoi aspekte të ndryshme të efektit të bienales në Prishtinë.

Veçanërisht, ndikimi ekonomik i Manifesta 14 ishte mbresëlënës me 20.2 milionë euro, me një kthim në investim 4 herë më shumë se shpenzimet publike.

Anketa e pavarur tregon se Manifesta 14 zgjeroi kuptimin për kulturën bashkëkohore, u angazhua me komunitetet lokale dhe ndikoi në ndryshimin e perceptimeve ndërkombëtare për Kosovën.

Për më tepër, trashëgimia e Manifesta 14 do të qëndrojë në Qendrën për Praktikë Narrative, një institucion kulturor në zemër të Prishtinës i menaxhuar nga profesionistë vendas.

Ne i gëzohemi Manifesta 14 Prishtina për suksesin e saj, fuqinë transformuese të artit dhe kulturës dhe ndikimin e qëndrueshëm në peizazhin kulturor të Kosovës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending