Connect with us

Trashëgimia

Kosova zotohet ta ruaj zejtarinë e cila ishte referencë në tregjet e Ballkanit dhe të Evropës

Published

on

Me ftesë të Odës së Zejtarëve dhe Sipërmarrësve të Prizrenit në partneritet me Odën e Zejtarëve të Koblenzit të Gjermanisë, u mbajt diskutimi me temën “Zejtaria në Kosovë dhe përfaqësimi i interesave të tyre”.

Në këtë tryezë diskutimi lidhur me të ardhmen e artizanateve – zejeve të Republikës së Kosovës morën pjesë Zëvendëskryeministrja, njëherësh Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Donika Gërvalla Schwarz, Ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari, Kryetari i Komunës të Prizrenit, Shaqir Totaj,  përfaqësues nga Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Oda e Zejtarëve në Koblenz Gjermani, Oda e Zejtarëve e Shqipërisë, Oda e Zejtarëve e Malit të Zi, ekspertë gjerman, zejtarë vendor dhe përfaqësues të tjerë nga niveli qendror dhe lokal.

Fillimisht, Ministrja Hajdari tha se Zejtaria në Kosovë ka qenë e zhvilluar që në kohërat e vjetra dhe se zejtarët me punimet e tyre artizanale kanë ndikuar në zhvillimin ekonomik të qyteteve, ku zejet kanë qenë të ndara sipas vendit dhe ku në qytetet me zejtari të zhvilluar ende ekziston ndarja e rrugëve ose pjesëve të qytetit sipas llojit të zanateve si në Pejë, Gjakovë, Prizren, Prishtinë, Vushtrri etj.

Ajo theksoj se, ndonëse është shumë i rëndësishëm transformimi industrial ne epokën e tanishme digjitale, kujdes i veçantë duhet ti kushtohet edhe traditës dhe kulturës sonë të lashtë dhe vlerave tradicionale përmes zhvillimit të mëtejmë të zejtarisë dhe promovimit të artizanaleve, që kontribuojnë në rritje të punësimit dhe të ardhurave kombëtare.

Në Kosovë ka ekzistuar përpunimi i arit dhe te argjendit dhe shqiptarët kanë qenë të njohur për prodhimin dhe zbukurimin e armeve, të cilat kanë qenë të njohura në tregjet e Ballkanit dhe të Evropës. Disa nga qytetet e Kosovës shquhen për shumëllojshmëri të zejeve të vjetra siç janë:  terzitë, saraçët, zhgunëpunuesit, qeleshëpunuesit, punuesit e mëndafshit, qilimave, zdrukthëtarët, samarëpunuesit, bukëpjekësit, ëmbëltorët, farkëtarët, mbathtarët, qerrepunuesit, kazanëpunuesit, stufëpunuesit, kallajpunuesit, armëpunuesit, berberët etj.

Në këtë kontekst, Ministrja Hajdari potencoi se ndër prioritet e Qeverisë Kurti është aftësimi profesional përmes arsimit dual dhe se po punohet në ristrukturimin e odës ekonomike kombëtare përmes finalizimit të ligjit të ri për odën ekonomike që do të iu shërbejë më shumë bizneseve për përgatitjen e fuqisë punëtore, për përshpejtim të zhvillimit te sektorit privat si shtyllë kryesore për zhvillim dhe punësim.

Në fund, Ministrja Hajdari i njoftoi të pranishmit se në planet e Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë është hartimi i Ligjit për Zejtari, i cili do të ndajë saktë sektorët e artizanaleve krahas sektorëve industrial. Vëmendje e veçantë do ti kushtohet arsimit dhe aftësimit dual profesional në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme vendore, përmes angazhimit proaktiv të industrisë dhe zejtarisë.

Zejtaria përfshin mallra më shumë vlerë, që punohen me dorë nga artizanët e shkathët dhe me shpirt ndërmarrësi. Bizneset e vogla të angazhuara në tregtinë artizanale përfshijnë gjithçka, nga galeritë e artit tek tekstilet e punuara me dorë e deri te produktet e kuzhinës. Shpesh, ndërmarrësit e industrisë artizanale operojnë në mënyrë të pavarur dhe pa eksluzivitet( ‘franchise’). Zejtaria zakonisht mbështetet në furnizime me resurse vendore dhe në mbështetjen e komunitetit për të mbajtur një bazë klientësh.

Me ftesë të Odës së Zejtarëve dhe Sipërmarrësve të Prizrenit në partneritet me Odën e Zejtarëve të Koblenzit të Gjermanisë, u mbajt diskutimi me temën “Zejtaria në Kosovë dhe përfaqësimi i interesave të tyre”.

Në këtë tryezë diskutimi lidhur me të ardhmen e artizanateve – zejeve të Republikës së Kosovës morën pjesë Zëvendëskryeministrja, njëherësh Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Donika Gërvalla Schwarz, Ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari, Kryetari i Komunës të Prizrenit, Shaqir Totaj,  përfaqësues nga Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Oda e Zejtarëve në Koblenz Gjermani, Oda e Zejtarëve e Shqipërisë, Oda e Zejtarëve e Malit të Zi, ekspertë gjerman, zejtarë vendor dhe përfaqësues të tjerë nga niveli qendror dhe lokal.

Fillimisht, Ministrja Hajdari tha se Zejtaria në Kosovë ka qenë e zhvilluar që në kohërat e vjetra dhe se zejtarët me punimet e tyre artizanale kanë ndikuar në zhvillimin ekonomik të qyteteve, ku zejet kanë qenë të ndara sipas vendit dhe ku në qytetet me zejtari të zhvilluar ende ekziston ndarja e rrugëve ose pjesëve të qytetit sipas llojit të zanateve si në Pejë, Gjakovë, Prizren, Prishtinë, Vushtrri etj.

Ajo theksoj se, ndonëse është shumë i rëndësishëm transformimi industrial ne epokën e tanishme digjitale, kujdes i veçantë duhet ti kushtohet edhe traditës dhe kulturës sonë të lashtë dhe vlerave tradicionale përmes zhvillimit të mëtejmë të zejtarisë dhe promovimit të artizanaleve, që kontribuojnë në rritje të punësimit dhe të ardhurave kombëtare.

Në Kosovë ka ekzistuar përpunimi i arit dhe te argjendit dhe shqiptarët kanë qenë të njohur për prodhimin dhe zbukurimin e armeve, të cilat kanë qenë të njohura në tregjet e Ballkanit dhe të Evropes. Disa nga qytetet e Kosovës shquhen për shumëllojshmëri të zejeve të vjetra siç janë:  terzitë, saraçët, zhgunëpunuesit, qeleshëpunuesit, punuesit e mëndafshit, qilimave, zdrukthëtarët, samarëpunuesit, bukëpjekësit, ëmbëltorët, farkëtarët, mbathtarët, qerrepunuesit, kazanëpunuesit, stufëpunuesit, kallajpunuesit, armëpunuesit, berberët etj.

Në këtë kontekst, Ministrja Hajdari potencoi se ndër prioritet e Qeverisë Kurti është aftësimi profesional përmes arsimit dual dhe se po punohet në ristrukturimin e odës ekonomike kombëtare përmes finalizimit të ligjit të ri për odën ekonomike që do të iu shërbejë më shumë bizneseve për përgatitjen e fuqisë punëtore, për përshpejtim të zhvillimit te sektorit privat si shtyllë kryesore për zhvillim dhe punësim.

Në fund, Ministrja Hajdari i njoftoi të pranishmit se në planet e Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë është hartimi i Ligjit për Zejtari, i cili do të ndajë saktë sektorët e artizanaleve krahas sektorëve industrial. Vëmendje e veçantë do ti kushtohet arsimit dhe aftësimit dual profesional në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme vendore, përmes angazhimit proaktiv të industrisë dhe zejtarisë.

Zejtaria përfshin mallra më shumë vlerë, që punohen me dorë nga artizanët e shkathët dhe me shpirt ndërmarrësi. Bizneset e vogla të angazhuara në tregtinë artizanale përfshijnë gjithçka, nga galeritë e artit tek tekstilet e punuara me dorë e deri te produktet e kuzhinës. Shpesh, ndërmarrësit e industrisë artizanale operojnë në mënyrë të pavarur dhe pa eksluzivitet( ‘franchise’). Zejtaria zakonisht mbështetet në furnizime me resurse vendore dhe në mbështetjen e komunitetit për të mbajtur një bazë klientësh.

Trashëgimia

Kompleksi Memorial i Isë Boletinit dhe Shtëpia e Katarina Josipit hap dyert për vizitorët

Published

on

Kompleksi Memorial i Isë Boletinit në Mitrovicë dhe Shtëpia e Katarina Josipit në fshatin Zym të Prizrenit po i hapin dyert për komunitetin.

“Nga shpëtimi dhe restaurimi i aseteve të trashëgimisë kulturore në gjithë Kosovën, tash po punojmë në funksionalizim të tyre.

Për mirëmbajtjen dhe menaxhimin efektiv përmes zhvillimit të programeve, do të kujdesen dy organizata përfituese në thirrjen e hapur nga Ministria e Kulturës. Përmes kësaj mbështetjeje, e para ndonjëherë, organizatat përkrahen financiarisht për tri vite. Kjo do të sigurojë program të pasur kulturor si dhe kontribuoj në zhvillim shoqëror e ekonomik të vendit.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

UNESCO nuk e fut Venecian në listën e Trashëgimisë Botërore, 5 euro hyrja për turistët ditorë

Published

on

Agjencia kulturore e Organizatës së Kombeve të Bashkuara, UNESCO, vendosi të enjten të mos e fusë Venecian dhe kanalet e saj historike në listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik.

Qyteti italian, njëri nga destinacionet kryesore turistike në botë, ka qenë nën vëzhgimin e UNESCO-s kohëve të fundit, për shkak të turizmit masiv dhe rritjes së niveleve të ujit.

Por, gjatë takimit vjetor në Riad më 14 shtator, UNESCO – e cila e mban listën e trashëgimisë botërore, vendosi të mos e fusë atë në këtë listë, raporton radio Evropa e Lirë.

Komitetit për Trashëgimi Botërore i kësaj organizate takohet një herë në vit për ta përditësuar listën, dhe shumë vende e konsiderojnë përfshirjen në listë si vendimtare për turizmin dhe mundësinë për të marrë fonde për ruajtjen e zonave historike.

“Komiteti ka marrë vendim të mos e përfshijë Venecian në listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik”, tha një burim për AFP.

Venecia është në rrezik nga rritja e niveleve të ujit, si pasojë e ndryshimit klimatik, numrit të tepërt të vizitorëve, sipas Lazare Eloundou Assomo, drejtorit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Në listën e UNESCO-s janë 1.157 zona, nga të cilat 900 kulturore, 218 natyrore dhe 39 të përziera.

K vendim vjen në një kohë kur Venecia po planifikon ta bëjë me pagesë hyrjen për vizitorët ditorë nga viti i ardhshëm, në përpjekje për ta menaxhuar numrin e madh të turistëve që tërhiqen nga kanalet e saj historike, njoftoi të martën këshilli i qytetit.

Pagesa për hyrje në Venecia do të jetë pesë euro për vizitorët ditorë.

Pagesa do të vlejë si eksperiment për 30 ditë vitin e ardhshëm, dhe do të aplikohet në ditët e pushimit dhe fundjavat e verës kur numri i turistëve e arrin kulmin.

Të gjithë vizitorët mbi moshën 14-vjeçare duhet të paguajnë hyrjen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Zbulohen themelet e një ndërtese të vjetër në oborrin e Komunës në Kaçanik

Published

on

Një ekip agrologësh është duke kryer gërmime arkeologjike në Komunë së Kaçanikut, për shkak të zbulimit të strukturave të vjetra arkitektonike që dolën mbi sipërfaqe gjatë punimeve në oborrin e objektit të kësaj komune.

Arkeologët janë duke bërë gërmim me karakter kontrolli, duke bërë pastrimin e strukturave të mureve, si dhe bërjen një planimetrie të përgjithshme për të zbuluar vjetërsinë e strukturave arkitektonike.

MKRS, në një përgjigje për Kallxo.com ka bërë të ditur se gjatë gërmimeve janë gjetur edhe disa enë gjysmë të thyera dhe fragmente të tjera enësh nga qeramika.

“Aktualisht Instituti Arkeologjik është duke zhvilluar gërmime me karakter kontrolli dhe mund te themi që  janë zbuluar dhe identifikuar 5 hapësira, të ndërtuara me mure shumë masive, fondamenti  i të cilave është  ndërtuar me gjerësi 1.5 m, me gurë dhe me lidhje të fortë nga llaç gëlqeror.  Strukturat e zbuluara ndodhen shumë afër Xhamisë së Qytetit e cila është ndërtuar rreth vitit 1595” – thuhet në njoftimin e MKRS-së.

Disa struktura muresh, thonë nga MKRS, që ndodhen në veri të objektit në fjalë i përkasin stacionit policor të qytetit, i cili ka qenë funksional sipas informatave që pas LDB e deri rreth vitit 1975.

“Në këtë hapësirë ishte e vendosur edhe shtëpia e shëndetit dhe zyra për lëshimin e dokumenteve, sepse në sipërfaqe pas punimeve me ekskavator kanë dalë edhe dokumente që tregojnë vitin e lëshimit 1968”- thuhet në përgjigjen e MKRS-së.

Sipas MKRS-së, një raport i hollësishëm mbi gërmimet – hulumtimet që po bëhen atje pritet të jenë gati gjatë kësaj jave.

Struktura arkitektonike janë zbuluar gjatë punimeve në parkingun e oborrit të Komunës së Kaçanikut në muajin korrik. Kallxo.com nuk ka mundur të marrë një përgjigje nga Komuna e Kaçanikut lidhur me punimet në oborrin e komunës, deri në publikimin e lajmit.

Qyteza e Kaçanikut është e vendosur në një luginë që është një pikë shumë e veçantë gjeostrategjike, e që ndodhet në udhëkalim që lidh pellgun e Shkupit me atë të Kosovës, nëpër të cilën ka kaluar një nga rrugët e rëndësishme nga Mesdheu në drejtim të Ballkanit Qendror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending