Connect with us

Infrastrukturë

Kontraktorët turq përqendrohen në vendet e Ballkanit, fitojnë kontratë nga projekte me miliona euro

Published

on

Kontraktorët turq, po përqendrohen më shumë në tregjet në vendet e Ballkanit, në mes të luftës midis Rusisë dhe Ukrainës.

Së fundmi, kompanitë turke fituan një tender me vlerë 266 milionë euro, për të ndërtuar një pjesë të një autostrade në Rumani.

Me këtë marrëveshje të fundit, vlera e projekteve, që u është dhënë kontraktorëve turq në këtë vend, arriti në 2.5 miliardë euro në katër muajt e fundit.

Për shkak të problemeve në tregjet e Afrikës së Veriut dhe Lindjes së Mesme, si dhe nga lufta e vazhdueshme në Ukrainë, kompanitë turke të ndërtimit po i drejtohen gjithnjë e më shumë tregjeve europiane për të bërë biznes, ku Rumania dhe Bullgaria janë bërë destinacione kryesore për ta.

“Kombet e Ballkanit ofrojnë mundësi të rëndësishme,” tha Erdal Eren, kreu i Shoqatës së Kontraktorëve Turk.

Kompanitë turke mund të konkurrojnë për projekte me vlerë 3 miliardë dollarë në Rumani së shpejti, shtoi ai.

Sipas të dhënave nga Ministria e Tregtisë, deri më tani vlera e projekteve, që kontraktorët turq kanë marrë përsipër në vendet e Ballkanit, duke përfshirë Shqipërinë, Bosnje-Hercegovinën, Bullgarinë, Kroacinë, Kosovën, Serbinë, Rumaninë, Slloveninë dhe Greqinë, arriti në 19.2 miliardë dollarë, 4 % e të gjitha kontratave që kompanitë turke kanë marrë jashtë vendit.

Që nga fillimi i vitit 2023, kontraktorëve turq u dhanë disa projekte të mëdha në Rumani.

Dy firma lokale, Makyol dhe Yapı Merkezi, fituan një tender për të ndërtuar një pjesë të autostradës Sibiu-Faragas.

Një konsorcium, i cili përfshin Gülermak, iu dha një kontratë 1.8 miliardë euro për të ndërtuar linjën e metrosë Cluj-Napoca.

Gülermak fitoi gjithashtu një tender, së bashku me kompaninë rumune Somet për ndërtimin e metrosë në kryeqytetin Bukuresht, me një ofertë 260 milionë euro.

Në shkurt, Esta dhe Günal Group fituan një tender për një projekt rrugor në këtë vend.

Që nga viti 1972, kompanitë vendase kanë ndërmarrë gjithsej 197 projekte me vlerë 6.7 miliardë dollarë në Rumani.

Në Bullgari, kontraktorëve turq iu dhanë 75 kontrata me vlerë 2.2 miliardë dollarë në pesë dekadat e fundit.

Kontraktorët turq pritet të marrin përsipër projekte me vlerë 20 miliardë dollarë jashtë vendit këtë vit, tha Eren.

Në katër muajt e parë të vitit 2023, kompanive turke iu dhanë gjithsej 68 kontrata me vlerë 4.8 miliardë dollarë.

Nga viti 1972 deri në fund të prillit 2023, kontraktorët turq kanë ndërmarrë rreth 12,000 projekte në 133 vende, me një vlerë totale prej 478 miliardë dollarësh, sipas të dhënave nga Ministria e Tregtisë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Nënshkruhet memorandumi për ndërtimin e disa rrugëve në Gjakovë

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, bashkë me zëvendësministrin e Infrastrukturës, Hysen Durmishi kanë nënshkruar memorandumin për vazhdimin e disa kontratave ekzistuese.

“Ndërtimin e Qarkores së qytetit LOT II dhe LOT III, asfaltimi i rrugëve Shqiponjë-Krelan, Lipovec-Goden, Dol-Lipobec, rruga e Radoniqit si dhe ndërtimi i disa rrugëve të lagjes së komuniteteve.

Poashtu, zv. ministri Durmishi më informoi se është duke vazhduar projektimi për urën në fshatin Rogovë.”, deklaroi kryetari Gjini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës-Rinas ende larg realizimit

Published

on

Pas dekadave degradimit dhe lënie në harresë, ka nisur puna në terren për rehabilitimin e hekurudhës Tiranë-Durrës. Edhe pse afati për përfundimin e projektit ishte shtatori 2023, në terren janë kryer vetëm 45% e totalit të punimeve.

Hekurudha Shqiptare në një përgjigje për Citizens Channel tha se afati për përfundimin e punimeve është shtyrë në mars 2024, pra me 8 muaj nga afati i përcaktuar në kontratë.

Ndërtimi i stacionit të trenit në Tiranë është pjesë e projektit të rehabilitimit të hekurudhës ekzistuese Tiranë–Durrës, dhe ndërtimit të një degëzimi të ri drejt Rinasit.

Tirana është kryeqyteti i vetëm në Europë pa tren. Ish-stacioni fundor i linjë Tiranë-Durrës, i cili ndodhej në qendër të kryeqytetit u hoq në vitin 2013, duke e zhvendosur atë në Kashar. Kështu hekurudha u largua nga banorët e Tiranës të cilët më herët e përdornin trenin si mjet transporti më të lirë.

Ky projekt ka nisur të diskutohet vite përpara, por në 2016 Ministria e Mjedisit lëshoi Deklaratën Mjedisore. Por që prej lëshimit të deklaratës, zbatimi i projektit ka ecur me hapa të ngadaltë duke shkelur afatet.

Eksperti i transporteve Sadedin Çeliku, shprehet se vonesa lidhet me lëvrimin e fondeve. Ai shprehet se hekurudha është lënë në degradim dhe nuk ka qenë në vëmendje të qeverive për të investuar.

“S’ka pasur interes asnjë qeveri, shkaqet janë të shumta por dhe korrupsioni është një nga arsyet. Sot rrjeti hekurudhor (450 km) është tërësisht i amortizuar kështu ka amortizim ,shinat, traversat, mjetet lëvizëse (lokomotivat, vagona mallrash e pasagjerësh) si dhe i gjithë pajisjet sinjalizuese”, tha për Citizens Channel Çeliku.

Linja e rehabilituar Tiranë-Durrës parashikohet të lejojë një shpejtësi treni të paktën 100 km/h, dhe ndonëse nuk është përcaktuar ende vlerësohet se çmimi i biletës do të jetë midis 1–1.2 euro.

Projekti parashikon rehabilitimin e 34.7 km linjë ekzistuese hekurudhore ndërmjet Tiranës dhe Durrësit, si dhe do ndërtohet rreth 5 km linjë e re nga Tirana drejt Rinasit.

Kostot e projektit janë ndarë midis një granti nga Bashkimi Evropian dhe një kredie të dhënë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Qeveria mbulon vetëm kosoton e TVSH-së në këtë projekt.

Në 19 tetor 2020, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim shpalli fituese kompaninë italiane INC S.P.A me një ofertë prej 69.69 mln euro. BERZH njoftoi se kohëzgjatja e kontratës do të ishte 30 muaj, pra punimet do të zgjasnin 2 vite e gjysmë. Edhe ministrja e  Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, në ceremoninë e zhvilluar në datën 3 shkurt 2021, ku u nënshkrua zyrtarisht dhe kontrata mes palëve bëri të njejtën deklaratë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Synohet të ndërtohet një shkëmb artificial 200 kilometra katrorë në detin e Dubait

Published

on

Instituti detar ka zbuluar ‘Dubai Reefs’, një laborator i gjallë lundrues i krijuar për të rivendosur ekosistemet detare dhe për të promovuar ekoturizmin. Objektivi kryesor i projektit është të gjenerojë mbi 30,000 mundësi punësimi brenda një ekonomie të gjelbër në qytet.

Dubai Reefs përfshin një komunitet të qëndrueshëm lundrues dedikuar kërkimit detar, rigjenerimit dhe ekoturizmit, që përfshin objekte rezidenciale, mikpritëse, shitje me pakicë, arsimore dhe kërkimore.

Në thelb të projektit qëndron instituti detar, i fokusuar në mbrojtjen e mjedisit detar dhe bregdetar të Dubait.

Ai synon të përmirësojë aftësitë e shkencës detare dhe të ruajtjes së Dubait duke krijuar një shkëmb artificial të larmishëm që përfshin 200 kilometra katrorë. Projekti synon gjithashtu të sigurojë një habitat për mbi 1 miliard korale dhe 100 milionë pemë mangrove.

Dubai Reefs kërkon të krijojë përvoja të ekoturizmit detar, duke shfaqur eko-lozha të ndryshme lundruese të fuqizuara tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe hidrocentrale. Fermat me valë do të gjenerojnë energji të pastër për të përmbushur kërkesat në rritje për energji të popullsisë së Dubait.

Për më tepër, projekti do të inkorporojë “Bujqësia e Oqeanit Rigjenerues”, një metodë miqësore me klimën e prodhimit të ushqimit.

Dubai Reefs promovon përfitime sociale, mjedisore dhe ekonomike. Ajo aspiron të transformojë Dubain në një eko-destinacion ku oqeani dhe qyteti mund të lulëzojnë në mënyrë harmonike. URB është një lider global në arkitekturën e qëndrueshme që promovon ekonomi më të gjelbra, me projekte të ndryshme të bazuara në Dubai.

Në vitin 2022, arkitektët zbuluan distriktin e tyre të ri të teknologjisë urbane të planifikuar për zonën Creekside të Dubait të Al Jaddaf.

Zhvillimi është planifikuar të bëhet një zonë neto me zero karbon. Për më tepër, URB ka njoftuar planet e saj për të zhvilluar destinacionin më të madh të agroturizmit në botë në Dubai, i cili ofron siguri ushqimore dhe nxit qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale, trashëgimisë dhe peizazheve kulturore.

Continue Reading

Trending