Connect with us

Ndërtim

Kontraktorët nuk po përballojnë rritjen e çmimit të materialeve ndërtimore

Published

on

Çmimet e ofertës së kontraktorëve për ndërtimin e ndërtesave të reja jorezidenciale në Amerikën e Veriut më në fund janë përballur me kostot në rritje për materialet dhe shërbimin që ata blejnë, por rritjet e çmimeve për materialet kryesore do të vazhdojnë.

Analiza e të dhënave të qeverisë nga Associated General Contractors of America (AGC) zbuloi se çmimet e ngarkuara nga prodhuesit e mallrave dhe ofruesit e shërbimeve si shpërndarësit dhe firmat e transportit u rritën 1.9% nga prilli në maj dhe 18.9% që nga maji 2021, pas 12 muajsh radhazi. 20% ose më shumë rritje.

Një indeks për ndërtimin e ndërtesave të reja jorezidenciale – një masë e asaj që kontraktorët thonë se do të ngarkonin për të ngritur pesë lloje ndërtesash jorezidenciale – u rrit 0.4% për muajin dhe 19.3% nga një vit më parë.

“Pasi duruan më shumë se një vit rritje të pashtershme në koston e artikujve të nevojshëm për të ndërtuar projekte, kontraktorët më në fund i kanë rritur çmimet e tyre të ofertës me një shumë ekuivalente”, tha Ken Simonson, kryeekonomisti i shoqatës. “Por rritja e kostove të materialeve duket se do të vazhdojë të ushtrojë presion mbi marzhet e fitimit të kontraktorëve.”

Një shumëllojshmëri e gjerë inputesh përbënin rritjen e indeksit të kostos, duke bërë të mundshme rritje të mëtejshme në afatin e afërt. Indeksi i çmimeve për karburantin dizel, asfaltin e lëngshëm, produktet e fabrikave të çelikut dhe format e fabrikave të aluminit, të gjitha u rritën ndjeshëm.

Gjithashtu, rritje dyshifrore ka pasur edhe në disa indekse të tjera çmimesh që ndikojnë në kostot e ndërtimit. Indeksi për asfaltin dhe produktet e katranit u rrit 18.9% gjatë 12 muajve; materialet izoluese me 16,6%; përzierjet dhe blloqet e shtrimit me 16,1%; produkte betoni me 12%; dhe makineri e pajisje ndërtimi me 11.5%.

Zyrtarët e shoqatës thanë se rritjet e vazhdueshme të kostove të materialeve do të vazhdojnë të kërcënojnë marzhet e fitimit të shumë kontraktorëve.

Ata u kërkuan zyrtarëve federalë të heqin tarifat e mbetura për materialet kryesore të ndërtimit, të rimendojnë politikat e reja të Blej Amerikës dhe të adresojnë zinxhirët e kufizuar të furnizimit në mënyrë që të ulin kostot.

“Çmimet më të larta të ndërtimit rrezikojnë të detyrojnë agjencitë publike dhe zhvilluesit privatë të rimendojnë projektet e planifikuara,” tha Stephen E. Sandherr, shefi ekzekutiv i shoqatës.

“Zyrtarët federalë duhet të heqin tarifat e mbetura, të mbështesin një treg konkurrues të materialeve dhe të ndërmarrin çdo hap të mundshëm për të mbështetur një zinxhir furnizimi që lufton për të rifilluar pas pandemisë.”

Ndërtim

Ndërtimi do të tregojë elasticitet në 2022

Published

on

Një raport i ri thotë se ndërtimi evropian tregoi elasticitet në vitin 2021, me një rritje prej 5.2% në totalin e investimeve për gjysmën e parë të vitit.

Sipas Raportit Statistikor të 65 vjetëve të FIEC, investimet totale në ndërtim në 27 vendet anëtare të BE-së ishin afërsisht 1.6 trilionë euro për vitin e plotë, që ka 11.1% të PBB-së totale të bllokut.

Raporti edhe aktivitetet zbërthyer gjatë vitit 2021, ku ndërtesat jorezidenciale (zyra, spitale, hotele, shkolla dhe ndërtesa industriale) në 31.3% të gjithë aktivitetit.

Puna e rinovimit – një element i aktivizimit të Komisionit Evropian për reduktimin e emetimeve të karbonit – luan 27.3% të aktivitetit.

Ndërtimi i shtëpive të reja shënoi 21.9%, ndërsa projektet e inxhinierisë civile janë 18.0%.

Duker gjetjet e raportit, zëvendëspresidenti i FIEC-it për çështjet ekonomike dhe ligjore, Rüdiger Otto, tha se investimet totale në ndërtim priten, me një normë të rritjes në vitin 2022, me një normë prej 2.8%.

Ai tha se rritja në të gjitha segmentet e pritej, edhe pse me një normë më të ulët se në vitin 2021, por paralajmëroi se për shkak të ndikimit të saj të projektit të materialeve të ndërtuara dhe të dëmshme, së bashku me luftën e tyre në luftë, do të ishte e tillë. sigurt se do të ketë një ndikim rimëkëmbja e aplikimit të industrisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Krijohet një qytet lundrues në formë truri që do të strehojë 20,000 njerëz në Maldive

Published

on

Ishulli i Maldiveve ka bashkëpunuar me studion e arkitekturës Waterstudio për të krijuar një qytet lundrues në formë truri që do të strehojë 20,000 njerëz në një lagunë pranë kryeqytetit të vendit.

I quajtur Maldives Floating City, projekti do të përmbajë 5000 shtëpi lundruese të ulëta që lundrojnë brenda një lagune prej 200 hektarësh në Oqeanin Indian. Me rritjen e nivelit të detit, do të rritet edhe qyteti, i cili do të ndërtohet mbi një sërë strukturash lundruese në formë gjashtëkëndore.

Në Maldive, 80 për qind e vendit ndodhet më pak se një metër (tre këmbë) mbi nivelin e detit.

Me ishujt e Maldiveve që parashikohet të jenë të pabanueshëm deri në vitin 2100 për shkak të rritjes së nivelit të detit, qeveria e Maldiveve shpreson t’u ofrojë deri në 20,000 vendasve dhe të huajve mundësinë për t’u zhvendosur në qytetin lundrues që në vitin 2024.

Ndërtimi është planifikuar të fillojë më vonë këtë vit për zhvillimin, i cili do të jetë 10 minuta me varkë nga kryeqyteti Maldivian Male.

“Ky qytet ishull i parë në llojin e tij ofron një qasje revolucionare për jetesën moderne të qëndrueshme në një sfond të Oqeanit Indian të kaltër,” tha studio.

“Është qyteti i parë i vërtetë lundrues i ishullit në botë – një peizazh futuristik i ëndrrave më në fund gati për t’u bërë realitet.”

Raporti i Gjashtë i Vlerësimit i Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) për vitin 2022, thotë se kombet e vogla ishullore si Maldivet mund të bëhen plotësisht të pabanueshme pasi bota është në rrugën e duhur për t’u ngrohur me dy deri në tre gradë këtë shekull.

“Bota përballet me rreziqe të shumta klimatike të pashmangshme gjatë dy dekadave të ardhshme me ngrohjen globale prej 1.5°C (2.7°F)”, thuhet në raportin e panelit të Kombeve të Bashkuara për ndryshimet klimatike.

“Edhe tejkalimi i përkohshëm i këtij niveli të ngrohjes do të rezultojë në ndikime të rënda shtesë, disa prej të cilave do të jenë të pakthyeshme.”

“Rreziqet për shoqërinë do të rriten, duke përfshirë infrastrukturën dhe vendbanimet e ulëta bregdetare.”

Zgjidhjet e mundshme për zhvillimin urban në oqean të listuara në raport përfshijnë ngritjen e shtëpive në shtylla dhe krijimin e “arkitekturës amfibe” që mund të notojë në sipërfaqen e ujit në rritje./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Si po ndikon përdorimi i teknologjisë për të ndërtuar urën më të gjatë me kabllo të Amerikës së Veriut?

Published

on

Teknologjia po luan një rol kyç në ndërtimin e urës ndërkombëtare Gordie Howe, e cila do të jetë ura më e gjatë me kabllo në Amerikën e Veriut, si dhe portet e reja të hyrjes në SHBA dhe Kanada dhe zgjerimin e një shkëmbimi në Michigan Interstate-75 .

Firma inxhinierike shumëkombëshe me bazë në SHBA AECOM u punësua si drejtuese e projektimit për projektin e infrastrukturës për të përmirësuar kalimin kufitar nga Michigan, SHBA, në Ontario, Kanada. Me ekipin e projektit të shpërndarë në 16 vende në shumë vende, bashkëpunimi i projektimit ishte një prioritet.

Aftësia për të inkorporuar modifikimet e dizajnit në kohë reale u realizua me përdorimin e një platforme të bazuar në renë kompjuterike që mund të integronte dhe menaxhonte të dhënat e detajuara të dizajnit shumëdisiplinor 3D.

AECOM përdori aplikacionet Bentley për t’i ndihmuar ata të përmbushin qëllimet. Ata përdorën OpenRoads Designer dhe MicroStation për të krijuar shtrirje të shumta të rrugëve dhe plane të sistemit të kullimit. Me ProjectWise 365, ata lidhën të gjithë skedarët, modelet dhe fletët në mënyrë që ekipi i shpërndarë globalisht të mund të bënte përditësime me shpejtësi dhe lehtësi.

Me aplikacionet e hapura, dizajnerët e specializuar punuan njëkohësisht në modelin e shkëmbimit. Pavarësisht nëse janë bërë ndryshime të projektimit midis ekipit të shpërndarë të projektimit, klientit, palëve të jashtme të interesuara ose ekipit të ndërtimit, mjedisi i lidhur i të dhënave i bëri të gjithë të sigurt se po punonin ose po rishikonin përsëritjen më të fundit të projektimit.

Duke lehtësuar bashkëpunimin global në kohë reale në një mjedis të bazuar në renë kompjuterike, AECOM e dorëzoi dizajnin brenda afatit të fundit të klientit. Rrjedhat e punës dixhitale reduktuan kohën e përgjithshme të projektimit me 12% dhe gjurmën e karbonit të projektit me 5%.

Kostoja e ndërtimit të urës është rreth 6 miliardë dollarë dhe është planifikuar të hapet në vitin 2024./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending