Connect with us

Infrastrukturë

Konsorciumi Webuild fiton kontratë 1 miliardë euro për autostradën e re në Rumani

Published

on

Një konsorcium i drejtuar nga firma italiane e ndërtimit Webuild është përzgjedhur për të ndërtuar Lotin 3 të projektit të autostradës Sibiu-Pitesti, duke kaluar malet Karpate në Rumani.

Vlera totale e kontratës thuhet të jetë mbi 1 miliard euro.

Specialisti i inxhinierisë civile me seli në Milano erdhi përmes një procesi tenderimi për Lotin 3, ku përfshiheshin kompani nga Austria, Italia, Rumania, Spanja dhe Turqia.

Zhvilluesi, Compagnia Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), që operon në emër të ministrisë së transportit dhe infrastrukturës të Rumanisë, thuhet se zgjodhi Webuild për shkak të ekspertizës së saj në projektimin dhe ndërtimin e tuneleve komplekse, si dhe pozicionin e fortë financiar të grupit.

Objekti i Lotit 3 përfshin projektimin dhe ndërtimin e një tuneli binjak 1.7 km të gjatë, si dhe 48 viadukteve dhe më shumë se 23 km të një autostrade me dy korsi.

Webuild, së bashku me partnerin e saj të konsorciumit rumun Tancrad (duke marrë 10% të aksioneve në projekt), do të projektojë dhe ndërtojë gjithashtu dy shkëmbime në Valeni dhe Cornetu, 18 km punime konsolidimi dhe një qendër mirëmbajtjeje dhe kontrolli, si dhe do të ndërmarrë punë për të ruajtur Mjedisi.

Kur të përfundojë, autostrada Sibiu-Pitesti – e cila po ndërtohet në 5 lote – do të shtrihet në mbi 122 km. Webuild po punon gjithashtu në Lotin 5 të projektit.

Duke lidhur Rumaninë qendrore dhe perëndimore me rrjetin më të gjerë evropian të autostradave, autostrada e re do të bëhet pjesë e Rrjetit Trans-Europian të Transportit (TEN-T). Si i tillë, 85% e projektit financohet nga Bashkimi Evropian.

Sipas Webuild, vetëm ndërtimi në Lotin 3 pritet të krijojë më shumë se 40,000 vende pune./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending