Connect with us

Aktuale

Komunat ndërtojnë në tokat me konteste pronësore

Published

on

Në nivel komunal, ekzistojnë një numër i konsiderueshëm i projekteve kapitale të cilat nuk janë funksionalizuar asnjëherë apo nuk kanë arritur rezultatin ose destinimin e planifikuar. Si rezultat, përkundër nevojës së lartë për investime, janë shpenzuar miliona euro të qytetarëve për ndërtimin e objekteve të ndryshme të cilat nuk janë shfrytëzuar. Në disa raste, objektet e ndërtuara janë dëmtuar nga mosshfrytëzimi i tyre.

Ndër arsyet më të shpeshta të ofruara nga zyrtarët komunalë për mosfunksionalizimin e tyre janë ndryshimet demografike, kontestet pronësore, problemet me operatorët ekonomik, mirëmbajtja, dështimi në planifikimin e mirë të buxhetit, e arsye të tjera, shkruan në raportin “Qëndrueshmëria e investimeve kapitale të komunave” të Institutit GAP.

Për shembull, në vitin 2011, në Komunën e Prizrenit janë ndarë rreth 84 mijë euro për ndërtimin e Qendrës Kulturore e Sportive në fshatin Mushnikovë. Deri në vitin 2014, ky projekt nuk ka pasur të ndërtuar as pjesën më të madhe të objektit. Zyra e Prokurimit të kësaj komune ka deklaruar se operatori ekonomik nuk ka kryer punët sipas planit dhe përshkrimit të kontratës.

Pas rishikimit të buxhetit, më 2014, janë kërkuar edhe 48 mijë euro për këtë projekt. Vonesa të gjashme kanë ndodhur edhe në sallën tjetër sportive në fshatin Medvec të Komunës së Prizrenit ku nga viti 2012 deri më 2014 nuk është përfunduar projekti për shkak të moszbatimit të kontratës

Në Komunën e Dragashit janë ndarë rreth dy milionë euro për ndërtimin e shkollës moderne. Ky projekt ka përfunduar në vitin 2016, mirëpo nuk është funksionalizuar as pas pesë viteve. Në komunat, Podujevë dhe Deçan janë ndarë mijëra euro në ndërtimin zyreve të gjendjes civile mirëpo as ato nuk janë funksionalizuar asnjëherë.

Këto probleme në masë të madhe ndërlidhen me implementimin e Ligjit për prokurimin publik si dhe rregullave të OSHP-së. Përveç përmbushjes së procedurave, ngecje vërehet edhe në aspektin cilësor të zbatimit të rregullave.

Në shumë raste, menaxherët e kontratave dhe zyrtarët e prokurimit nuk kanë njohuri adekuate të procedurave ligjore.

Rrjedhimisht janë shpesh të paaftë në mbikëqyrjen e implementimit të kontratës së nënshkruar me operatorin ekonomik.

Menaxhimi i kontratave në disa raste, përcillet me kontrolle joadekuate, raporte pa specifika të qarta si dhe mungesë të pranimit teknik të punëve të kryera.

Në raste të tjera, dokumentacioni i tenderit fillon pa përshkrim të detajuar të projektit dhe të punëve. Ky fenomen e vështirëson aspektin e planifikimit të projektit, zotimit të saktë të fondeve, dhe në fund mbikëqyrjen e përmbushjes së obligimeve të operatorit ekonomik.

Mangësi të tjera të identifikuara nga Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ndërlidhen me projekte kapitale të cilat fillojnë procedurat e tenderimit pa zgjidhur çështjet e shpronësimeve ose projekte që nuk u përgjigjen nevojave të komunitetit.

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending