Connect with us

Aktuale

Komuna e Ferizajt, e dëmtoi buxhetin me mbi gjysmë milionë euro

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA), ka gjetur shumë parregullsi financiare në Komunën e Ferizajt e udhëhequr nga kryetari Agim Aliu.

Si pasoj e vonesës në pagesën e detyrimeve financiare komuna ishte detyruar të paguante shpenzime shtesë prej në vlerën prej 596,032 euro në emër të procedurës kontestimore/përmbarimore apo interesit për pagesë të vonuar.

Po ashtu në dhjetë raste komuna kishte bërë ndryshime të kontratave duke tejkaluar limitin e lejuar ligjor prej 10%. Gjetje tjera janë konstatuar se  si komuna kishte filluar procedurat të prokurimit pa një projekt detal të ndërtimit, gjatë vitit 2022 nuk kishte arritur që ti regjistroj edhe 18 të punësuar në listën e pagave të cilët kishin kontrata të rregullta të punës.

Në projektin ndërtimi i rrugës Varosh-Gërlicë përgjatë hekurudhës dhe ndërtimi i mbikalimeve për këmbësorë kishte vendosur kritere diskriminuese dhe po ashtu ka shpërblyer me kontratë operatorin ekonomik i cili nuk i kishte plotësuar të gjitha kriteret e përcaktuara me dosjen e tenderit, raporton IndeksOnline.

ZKA-ja ka identifikuar po ashtu parregullsi në pranimin e punëve apo furnizimeve të pa përfunduara për të cilat janë bërë pagesat te kontrata , asfaltimi dhe zgjerimi i rrugës në fshatin Rakaj, projekt dy vjeçar me vlerë të kontratës 279,818 euro , ZKA-ja ka vërejtur se Komuna kishte ekzekutuar pagesën prej 54,120 mijë euro për punë që sipas situacionit ishin të përfunduara në situacion. Mirëpo, punimet nuk ishin realizuar siç ishin përshkruar në situacion. Pozicionet e përshkuara në situacion për pagesën 6,224 euro nuk ishin kryer.

Përkrahja dhe ndërtimi i infrastrukturës në zonën turistike, me vlerë të kontratës 15, 600 euro, ky projekt ishte paguar në tërësi, por që punimet nuk ishin realizuar siç ishin përshkruar në situacionin në bazë të të cilit është faturuar edhe paguar. Nga ekzaminimi , kemi vërejtur se pozicionet e përshkruara në situacion për pagesën në vlerë 4, 751 euro nuk ishin realizuar.

Furnizimi dhe montimi i pajisjeve të ngrohjes qendrore në tri shkolla të Komunë së Ferizajt, është realizuar pagesa prej 46,248 euro. Mirëpo punimet nuk ishin realizuar siç ishin përshkruar në situacion, disa pozicione të paraqitura në situacion në vlerë11, 958 euro nuk ishin realizuar.

Komuna ka filluar procedura të prokurimit dhe kishte lidhur kontratë për asfaltimi i rrugës kryesore në fshatin Suriqinë, rrugëve dhe trotuarit në Prelez të Jerlive dhe rrugëve në fshatin Muhovc , me vlerë prej 306,610 euro pa hartuar paraprakisht projektin ekzekutiv të ndërtimit.

Më poshtë janë të paraqitura ndryshimet e identifikuara nga ZKA-ja e sasive nëpër pozicionet të kontratat si në vijim:

“Ndërtimi i trotuareve në rrugën kryesore të fshatit dhe rrugicave të mbetura në Komogllavë në vlerë 759,636C, ishin bëre ndryshime të sasive nëpër pozicione në vlerë prej 232,830 euro  apo 30% të vlerës së kontratës.

Asfaltimi i rrugëve në fshatin Rakaj në vlerë 279,818 euro, ishin bërë ndryshim të sasive nëpër pozicione në vlerë prej 30,415 euro apo 11% të vlerës së kontratës.

“Ndërtimin e mureve mbrojtëse në Grema Gaçk e Mirosal në vlerë 126,641 euro, ishin bërë ndryshim të sasive nëpër pozicione në vlerë prej 33,210 euro apo 26% të vlerës së kontratës./Media Ndërtimi

Aktuale

Ekspertët e AKK-së diskutojnë për zhvillimin e sistemeve kadastrale

Published

on

Menaxhmenti i Agjencisë Kadastrale të Kosovës ka ftuar në një takim gjithëpërfshirës të gjithë ekspertët e institucionit, për të diskutuar në lidhje me projektet e planifikuara për avancim dhe zhvillim gjatë këtij viti dhe vitit të ardhshëm, të sistemeve kadastrale dhe sistemeve tjera me të cilat menaxhon AKK.

Në këtë takim, përveç prezantimit të punës së deritanishme të grupit punues për këtë çështje, u kërkua nga secili që të paraqesë idetë dhe kërkesat për ndryshime në secilin sistem të cilët janë planifikuar të zhvillohen.

Gjatë ditëve në vijim, Agjencia Kadastrale e Kosovës do të mbajë takim edhe me palë tjera të interesit me qëllim të informimit mbi punën, projektet dhe aktivitetet e AKK-së./Media Ndërimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Financave rekruton staf për mbledhje të tatimit në pronë

Published

on

Me qëllim të grumbullimit të mjeteve në tatimin në pronë, ministria e Financave dhe Transfereve ka shpall tender për gjetjen e një “profesionisti” i cili ka traget mbledhjen e detyrueshme të tatimit në pronë.

Sipas vendimit të bërë publik në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP) nga tre aplikonte, Ramiz Ramadani është vlerësuar me pikë maksimale dhe e ka fituar punën.

Ai për 12 muaj për mbledhje të tatimit do të paguhet 9 mijë e 840 euro, raporton IndeksOnline.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve udhëhiqet nga ministri Hekuran Murati, nga e cila IndeksOnline nuk ka marrë përgjigje si zakonisht për pyetjet e dërguara.

Po ashtu nuk dihet nëse ministria që drejton Murati e ka shuar departamentin e tatimit të pronës, ku në të kaluarën ka pasur të punësuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Mungesa e inventarit në vlerë të 80 mijë eurove për QKMF-në Gjilan, të dhënat dërgohen në hetuesi

Published

on

Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, ka thënë se të gjitha të dhënat që janë raportuar për inventarin në vlerë të 80 mijë eurove për në QKMF-në në Gjilan, i ka dërguar në hetuesi.

Hyseni, fillimisht tha se në momentin kur është bërë auditimi në QKMF është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë.

“Tash së fundmi kam parë disa lajme nëpër portale me fotografinë time dhe me zhdukjen e këtyre 80-mijë eurove. Unë kam deklaruar publikisht, të gjitha të dhënat sa i përket këtij rasti do t’i dërgoj në hetuesi, dhe këtë e kam bërë. Është një polic i krimeve ekonomike ose i hetuesisë së krimeve ekonomike që ka ardhë në zyre te unë dhe i ka marrë këto materiale, edhe të printuara si raport, por edhe si USB, pra material elektronik. Në raportin e auditorit të brendshëm të Komunës së Gjilanit, kur është bërë auditimi i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë. Pra gjendje faktike me gjendjen që ka qenë e deklaruar përmes faturave”, tha ai në emisionin “Këndi i Debatit” në Tëvë1.

Ai tha se si parti kanë mbërri në momentin kur është bërë vetëm kalimi i stafit nga objekti i vjetër në atë të riun.

“Kur kemi qenë në qeverisje QKMF ka qenë në objektin e vjetër, ndërkohë tranzicioni është bërë në qershor të vitit të kaluar dhe kemi dalë nga objekti i vjetër në objektin e ri. Të gjitha porositë për inventarizim të objektit të ri kanë qenë tashmë të bëra, pra kanë qenë porosi të mëhershme. Ka komision për inventarizim, ka zyrtarë për pranim. Ne e kemi mbërri vetëm kalimin e stafit nga objekti i vjetër në të riun. Pjesa e porosive për këto materiale inventarizimi është kryer më herët, nga një komision paraprak. Ndërkohë, ajo çfarë ka ndodhur në vitin 2021 dhe 2022 është vetëm pranimi i mallit. Menaxhmenti ka qenë i njëjtë qysh ka qenë më herët, pa asnjë ndryshim të vetëm. Vetëm kryeinfermierja është me ushtrues detyre tani, sepse ajo që ka qenë më herë ka dalë në pension, dhe nuk është hapur ende konkursi”, tha i pari i Gjilanit.

Hyseni, tha se tashmë janë porositur mbi 500 tavolina, por që mungojnë më shumë se gjysma e tyre.

“Ajo çfarë ka ndodhur tash është se kemi mbi 500 tavolina që i kanë porositur dhe mungojnë më shumë se gjysma e tyre. Pse? Këtë duhet ta thotë hetuesia. Në raportin e auditorit të brendshëm thuhet se janë porositur kaq tavolina, kaq dollape e kështu me radhë, dhe janë evidentuar në vendin e ngjarjes kjo, kjo, kjo. Kjo temë është politizuar shumë shpejtë. Unë kam kërkuar nga drejtoresha e Shëndetësisë, që këtë rast të ia lëmë në dorë hetuesisë dhe të mos merremi fare me këtë punë”, tha kryetari nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje.

Kryetari i Gjilanit tha se vlera e inventarit arrin afro 100 mijë euro, jo vetëm 80 mijë.

“Ka vlerë, nuk është vetëm 80 mijë, ka më shumë. Sepse, raporti i auditorit të jashtëm që ka nxjerrë këtë informacion është për vitin 2022, por këtu ka porosi edhe për vitin 2021, ka edhe për 2020. Shuma është afërsish 100 mijë eurove. Mandej, çfarë ka ndodhur? Janë porositur disa materiale për korridore dhe është thënë se këto janë kompensuar me ato, vlera është e njëjtë, e kështu me radhë”, shtoi ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending