Connect with us

Arkitekturë

Kompania franceze “Anatomies d’Architecture” projekton shtëpinë tërësisht ekologjike

Published

on

Kompania franceze “Anatomies D’Architecture” kohët e fundit përfundoi restaurimin e një shtëpie tradicionale me tulla, me madhësi 83 metra katror në Sap-En-Auge, Normandi.

I quajtur “Le Costil”, projekti u lançua si një iniciativë plotësisht ekologjike e përcaktuar nga qëllime ambicioze ndërtimi: 0% beton, 0% plastikë dhe 100% materiale natyrore të marra në vend në një rreze prej më pak se 100 km.

Në harkun kohor prej dy vitesh, arkitektët realizuan vizionin e tyre duke bashkëpunuar me njerëzit në Normandi që vazhdojnë të luftojnë çdo ditë për ruajtjen e mjeshtërisë lokale dhe tradicionale, praktikës stërgjyshore, solidaritetit rajonal dhe qarkut të shkurtër. Këtu përfshihen fermerët. prerës, sharra, gurthyes, muratorë, historianë, studiues, çirakë dhe vullnetarë.

Në thelb, Anatomies D’Architecture u nxit nga ideja e rikontekstualizimit të “mënyrës se si i ndërtojmë shtëpitë tona”.

Në vend të ngritjes së një strukture ‘të pavarur’, qëllimi ishte ‘rilidhja e habitatit me territorin e tij, duke marrë parasysh veçoritë dhe burimet e tij: klimën, gjeografinë, historinë, trashëgiminë e ndërtuar, materialet lokale, teknikat rajonale të ndërtimit’, shkruan kompania.

Hapi i parë për ndërtimin e “Le Costil” ishte mbledhja e materialeve në vend brenda një rrezeje prej afërsisht 100 km: trungje Robinia (30 km) për themelet e grumbullit të drurit, Douglas i papërpunuar (30 km) për kornizën prej druri të ndërtesës, kërpi me qark të shkurtër (45 km) për izolim me bazë bio, tapa të ricikluara për izolim rezistent ndaj kalbjes, tokë e papërpunuar lokale (0 km) për mbushje dhe veshje, dhe ‘ganilla’ gështenjë (120 km) për veshje bioklimatike.

Burimet shtesë përfshijnë sanën, strallin, bajgat e lopës dhe një pemë lajthie të gjetur në vend.

Përveç përpilimit të materialeve aty pranë, Anatomies D’Architecture ripërdor disa nga tullat origjinale terrakote të ndërtesës për të ndërtuar një tarracë duke përdorur teknikën tradicionale “Calade” pa llaç dhe ngjitës për të shmangur hidroizolimin e dyshemeve.

Pas disa muaj përpjekje, ekipi arriti të mbante, gërvishtte dhe fshinte 1100 tulla, 800 pllaka dyshemeje dhe 400 pllaka të ripërdorura.

“Për dy vitet e fundit Anatomies d’Architecture ka kryer ndërtimin duke u përpjekur vazhdimisht të gjejë zgjidhje alternative dhe lokale për ndërtesat konvencionale”, përfundon kompania./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Projektohet ashensori që u mundëson banorëve të drejtojnë automjetet direkt në apartamentet e tyre

Published

on

Studioja projektuese ‘Sieger Suarez Architects’ dhe ‘Dezer Development’ kanë publikuar pamjet që detajojnë dizajnin e një ashensori që u mundëson banorëve të drejtojnë automjetet direkt në apartamente e tyre në të gjitha nivelet e rrokaqiellit 61-katësh në Miami Beach.

Bentley Residences është një projekt i përbashkët midis Sieger Suarez Architects (SSA), Bentley dhe Dezer Development.

SSA doli me konceptin për ashensorin e makinës, i cili më pas u patentua nga Dezer Developments me emrin “Dezervator”.

Çdo njësi e rrokaqiellit i gjatë 228 metra do të ketë një garazh me tre ose katër makina të bashkangjitur drejtpërdrejt në të, i cili mund të arrihet me një nga katër ashensorët që qasen nga kati përdhes.

Për të filluar në vend, rrokaqiell është projekti i parë rezidencial i markës nga prodhuesi britanik i automobilave dhe është vendosur të përfundojë në vitin 2026.

Struktura e ndërtesës është në formë ovale, dhe apartamentet individuale kanë edhe forma ovale për shkak të sasisë së madhe të ballores prej xhami./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Zbulohet koncepti për autostradën urbane 93 km të Dubait, lidhë tre milionë banorë nëpërmjet transportit

Published

on

URB, një zhvillues i qyteteve të qëndrueshme me bazë në Dubai, ka zbuluar detaje rreth autostradës së re urbane 93 km të gjatë – The Loop në Dubai.

Autostrada do të lidhë tre milionë banorë nëpërmjet mënyrave të transportit me vendndodhje dhe shërbime kyçe.

E planifikuar si një autostradë urbane e qëndrueshme, projekti thuhet se do të bëhet “infrastruktura më e zgjuar e çiklizmit dhe drejtimit kudo në botë”.

URB shton se projekti do të sigurojë një mjedis të këndshëm të kontrolluar nga klima, gjatë gjithë vitit, me shtimin e bërjes së ecjes dhe çiklizmit mënyrën kryesore të transportit për banorët e Dubait.

Duke zbuluar konceptin e ri, CEO i URB Baharash Bagherian, tha se “The Loop ofroi një mundësi të shkëlqyer për të nxitur një frymë sipërmarrëse në lëvizshmërinë urbane dhe Dubai është vendi më i mirë për të. Kjo është e ardhmja e infrastrukturave të lëvizshmërisë urbane, të cilat janë më shumë se sisteme transporti të qëndrueshme.

“Këto lloj infrastrukturash janë hapësira dhe shërbime për njerëzit, ku mund të ofrohen edhe shërbime të ndryshme të kohës së lirë dhe komunitare. Këto lloj infrastrukturash janë një mënyrë e këndshme e transportit të qëndrueshëm, pavarësisht nga kushtet e motit,” shtoi ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Prezantohet instalacioni ‘Qyteti si Xhami’ në Bienalen e Arteve Islame

Published

on

Studioja e dizajnit Bound ka krijuar një instalacion në Bienalen e Arteve Islame në Jeddah, Arabia Saudite, që synon të komunikojë idenë se e gjithë Meka mund të konsiderohet një xhami.

I quajtur Qyteti si Xhami, instalacioni  synon të krijojë mirëkuptim rreth vendeve formale dhe joformale të adhurimit në qytetin e Mekës – i njohur gjithashtu si Meka.

Instalacioni përbëhet nga 14 pllaka ranor që secila përfaqëson një xhami në Mekë.

Secila prej pllakave ishte bluar me një model në shkallë 1:1 të një tapeti lutjesh nga xhamia, së bashku me një kontur të ndërtesës.

Ato ishin të rregulluara brenda një platforme konkave të mbuluar me rërë, e rrethuar nga një rampë rrethore që vepron si një këndvështrim.

Krahas secilit prej qilimave prej guri, një dritë vertikale neoni ndriçon pllakat me një nuancë të gjelbër gjatë natës dhe ngjall minaret e xhamive.

Instalacioni i studios ‘Bound’ ndodhet brenda një “peizazhi të shkretëtirës” të krijuar si sfond për bienalen nga studio arkitekturore OMA brenda Terminalit të Haxhit Perëndimor të projektuar nga SOM në Aeroportin Ndërkombëtar të Mbretit Abdulaziz në Jeddah./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending