Connect with us

Aktuale

Klinika e Ortopedisë në gjendje të mjerueshme, objekti i ri as afër finalizimit

Published

on

“Kushtet në këtë pjesë të klinikës janë katastrofë”, thotë një infermiere duke treguar nga një sallë e operacionit e Klinikës së Ortopedisë në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës (QKUK).

Lagështi, rrjedhje uji, mure të çara e kabllo elektrike mund të vërehen gati në çdo cep të saj.

Me qëllim të, siç thuhet, përmirësimit të kushteve dhe ofrimit të shërbimeve më të mira, në vitin 2019 ka nisur ndërtimi i një objekti aneks, apo shtesë, shumë pranë Klinikës së Ortopedisë.

Për finalizimin e tij, Qendra Klinike Universitare e Kosovës ka lidhur kontratë me një kompani ndërtuese, në vlerë prej mbi 2.2 milionë eurosh, ndërsa për punët e paparashikuara ka ndarë edhe mbi 592.000 euro.

Ka qenë e paraparë që projekti të finalizohet brenda dy vjetësh, por ky afat nuk është përmbushur. Dhe kontrata, ndërkohë, ka pësuar ndryshime, apo plotësime.

“Kontrata lidhur me ndërtimin e aneksit për Klinikën e Ortopedisë është në implementim e sipër”, thuhet në një deklaratë me shkrim të Drejtorisë së QKUK-së, dhënë REL-it.

“Faza e parë [e projektit] – pjesa e sallave operative – ka përfunduar dhe është në proces të pranimit teknik. Faza e dytë fillon pas pranimit teknik të fazës së parë”, thuhet po ashtu në deklaratë.

Aty sqarohet se pas kontratës për aneksin e parë, me kompaninë ndërtuese është bërë edhe një kontratë shtesë për një aneks të dytë të Ortopedisë.

Nga QKUK-ja thonë se punimet në aneksin e dytë nuk kanë nisur, sepse aneksi i parë nuk e ka kaluar ende kontrollin teknik.

Nga kompania ndërtuese “Ada consulting group” thonë se vonesat në punime kanë ndodhur për shkak të kontratës shtesë dhe, rrjedhimisht, punëve shtesë; pastaj masave kufizuese që ka shkaktuar pandemia e koronavirusit dhe inflacionit në rritje.

Kompania ndërtuese, e cila këmbëngul se ka vepruar sipas kontratës, dhe udhëheqësia e Ortopedisë thonë se janë duke punuar për gjetjen e një zgjidhjeje, por nuk japin detaje.

“Ne jemi të interesuar që të dalim në objektin e ndërtuar”, thotë drejtori i Klinikës së Ortopedisë, Gani Jashanica.

“Na është premtuar se do të lëshohet për punë në janar – nuk ndodhi. U tha prapë që në qershor, as atëherë nuk ndodhi. E tash na është thënë në shtator…”, thotë Jashanica për Radion Evropa e Lirë.

Derisa palët japin versionet e tyre të ngjarjeve, për finalizimin e anekseve të reja të Ortopedisë nuk ka asnjë afat të ri./Media Ndërtimi

Aktuale

Shtatorja e Adem Jasharit vitin e ardhshëm vendoset në Prishtinë

Published

on

Nënkryetarja e Komunës së Prishtinës, Donjeta Sahatçiu, ka bërë të ditur sot se shtatorja e Adem Jasharit do të vendoset në kryeqytet në vitin 2023.

Sahatçiu ka bërë të ditur se vitin tjetër, komuna e Prishtinës ka futur në buxhetim edhe shtatoren për Adem Jasharin.

“Edhe në Prishtinë, tash, në buxhetin 2023, e kemi edhe shtatoren e Adem Jasharit. Një memorie kolektive edhe në Kryeqytet, përveç komunave të tjera”, ka thënë Sahatçiu.

Kjo do të jetë hera e parë, në 23 vite pas luftës, që shtatorja e Komandantit Adem Jashari do të vijë në Prishtinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

9 persona humbën jetën në vendin e punës, kërkohet angazhimi i 100 inspektorëve të punës

Published

on

Siguria në punë vazhdon të jetë problem për punëtorët kosovarë. Si rezultat i saj, gjatë vitit të kaluar nëntë persona kanë humbur jetën në vendin e punës e 188 kanë pësuar aksidente, thotë kryeinspektori i punës, Hekuran Nikçi.

Në rastet e aksidenteve në vendpune, kur inspektorët kanë konstatuar se është shkelur ligji nga ana e punëdhënësve, ndaj tyre janë shqiptuar masa ndëshkimore.

Në një intervistë për Ekonomia Online, kryeinspektori i punës, thotë se inspektimet po bëhen në bashkëpunim me Policinë e Kosovës.

“Gjatë vitit 2021, Inspektorati i Punës ka evidentuar 188 aksidente në vendin e punës, nga të cilat 139 kanë rezultuar me lëndime të lehta, 40 prej tyre me lëndime më të rënda dhe nëntë prej tyre kanë rezultuar me fatalitet në vendin e punës. Në fakt kur e kam marrë këtë pozitë institucioni tjetër që kemi pasur bashkëpunim ka qenë vetëm Policia e Kosovës, kështu që me Policinë kam trashëguar një bashkëpunim ku Inspektorati i Punës ka ndërmarrë aksione në biznese të ndryshme, si në gastronomi, ndërtimtari dhe këtu operacione kanë rezultuar shpesh të suksesshme”, thotë Nikçi.

Përkundër paralajmërimeve për rritjen e numrit të tyre, numri i inspektorëve të punës në nivel vendi vazhdon të jetë i njëjtë. Nikçi, tregon numrin e inspektorëve që janë aktualisht dhe që planifikohet të shtohen.

“Sfidat që i kam gjetur dhe i kam konstatuar me marrjen e mandatit janë të shumta, fillimisht duke u nisur me numrin e vogël i inspektorëve të punës. Me 1 qershor të këtij viti, Inspektoratin e Punës e kam gjetur me 31 inspektorë, duke u përballur nga ky realitet, unë kam vërejtur se mbikëqyrja e zbatimit të ligjeve, është tejet i mangët me këtë numër të inspektorëve, dhe si rezultat unë kam shpallur një konkurs të brendshëm në shërbimin civil për 27 pozita për inspektorë dhe nga ky konkurs kemi arritur t’i rekrutojmë vetëm katër inspektorë, dy në regjionin e Prishtinës dhe dy në regjionin e Gjakovës. Sido që të jetë me 35 inspektorë prapë numri është i vogël për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve. Për vitin 2023 kemi planifikuar dhe buxhetuar edhe për 100 inspektorë të ri të punës, të cilët përgjatë vitit 2023 në faza të ndryshme do të shpallim konkursin dhe me angazhimin e këtyre 100 inspektorëve të ri, mbikëqyrja e ligjit do të jetë në një nivel më të mirë sesa që është tani. Në fakt Inspektorati i Punës ka nevojë edhe për më shumë se aq, por për vitin e ardhshëm i kemi të buxhetuar edhe 100 inspektorë të ri”, u shpreh ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Çmimi i naftës në nivelin më të ulët që nga fillimi i këtij viti

Published

on

Çmimet e naftës kanë rënë për rreth 5%, në nivelin më të ulët për tetë muajt e fundit, përderisa dollari ka arritur fuqinë më të madhe në dy dekadat e fundit.

Çmimet po bien mes frikës së inflacioni në rritje do t’i shtyjë ekonomitë e mëdha drejt një recesioni, kështu duke e shkaktuar uljen e kërkesës për naftë.

Sipas Reuters çmimet e naftës së papërpunuar në Teksasin Perëndimor kanë rënë në 78.4 dollarë, rreth 7% më pak se në fillimjavë.

Rënia e naftës është shënuar për katër javët e fundit radhazi, hera e parë që ndodh nga shtatori./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending