Connect with us

Ambienti

Kina nuk po e mban premtimin, vazhdon me përdorimin e thëngjillit dhe ndërtimin e termocentraleve

Published

on

Kina po ecën përpara me përdorimin e qymyrit, tregon një raport i ri, duke miratuar dhe ndërtuar me shpejtësi termocentrale të reja, pavarësisht nga premtimet e saj për të ulur sasinë e karbonit, ndërsa bota zhytet gjithnjë e më thellë në krizën klimatike.

Vitin e kaluar, vendi miratoi numrin më të madh të termocentraleve të reja me qymyr që nga viti 2015, sipas raportit, të publikuar të hënën nga Qendra për Kërkimin për Energjinë dhe Ajrin e Pastër dhe Global Energy Monitor .

“Kina vazhdon të bëj përjashtim nga rënia e vazhdueshme globale në zhvillimin e impiantit të qymyrit,” tha Flora Champenois, një analiste kërkimore në GEM.

“Shpejtësia me të cilën projektet përparuan përmes dhënies së lejeve për ndërtim në vitin 2022 ishte e jashtëzakonshme, me shumë projekte që mbijnë, morën leje, morën financime dhe hapën terren me sa duket brenda disa muajsh,” shtoi ajo.

Emetimet e Kinës janë më shumë se dyfishi i atyre të Shteteve të Bashkuara, dhe megjithëse udhëheqësit e vendit janë zotuar më parë të shkurtojnë karbonin, mbështetja e saj në qymyrin përbën një sfidë të rëndësishme.

Gjatë gjithë vitit 2022, Kina dha leje për 106 gigavat kapacitet në 82 lokacione, duke katërfishuar kapacitetin e miratuar në vitin 2021 i barabartë me fillimin e dy termocentraleve të mëdhenj të qymyrit çdo javë, thuhet në raport.

Vitin e kaluar, Kina përjetoi valën e saj më të keqe të të nxehtit dhe thatësirën në gjashtë dekada, duke i dhënë një goditje provincave të varura nga hidrocentralet — dhe duke i shtyrë autoritetet të kthehen drejt qymyrit.

Për të lehtësuar krizën e energjisë, impiantet e qymyrit rritën prodhimin e tyre, me konsumin ditor termik të qymyrit që arriti një rekord të lartë në gusht.

2021 nuk ishte shumë më i mirë. Megjithëse Pekini fillimisht kishte mbyllur qindra miniera qymyri dhe kishte shtyrë ato të mbetura për të kufizuar prodhimin, mungesat e energjisë në mbarë vendin e bënë qeverinë të urdhëronte minierat të “prodhonin sa më shumë qymyr”.

Kjo shtytje nuk duket se do të përfundojë së shpejti, me autorët e raportit që paralajmërojnë se edhe zgjerimi i njëkohshëm i Kinës në energjinë e rinovueshme nuk do të jetë i mjaftueshëm për të kompensuar ndikimin.

Kina shtoi një rekord prej 125 gigavat kapacitet diellor dhe erë vitin e kaluar, duke përbërë 2% të kërkesës për energji elektrike të vendit. Dhe megjithëse ky objektiv është edhe më i lartë këtë vit, “edhe kjo rritje nuk do të jetë e mjaftueshme për të furnizuar të gjithë rritjen e kërkesës pa rritur prodhimin e energjisë nga lëndët djegëse fosile”, thuhet në raport.

Raporti shtoi se që Kina të reduktojë vërtet emetimet e karbonit, ajo duhet të fillojë të heqë gradualisht “flotën e saj të madhe të termocentraleve të qymyrit” në vend që të vazhdojë ta rrisë atë. Përveç ndikimit mjedisor të impianteve, “pronarët e tyre me ndikim politik kanë një interes në mbrojtjen e aseteve të tyre”, thuhet në raport./Media Ndërtimi

Ambienti

Evropa po ngrohet dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës!

Published

on

Evropa po ngrohet dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës dhe sistemet e saj ujore janë nën stres në rritje. Mungesa e ujit prek 30% të evropianëve dhe 20% të tokës çdo vit. Në fakt, 70% e qytetarëve evropianë kanë shprehur shqetësimin për ndotjen e ujit dhe mungesën e ujit, e megjithatë pothuajse gjysma e tyre nuk ndihen mirë të informuar për problemet që lidhen me ujin në vendin e tyre.

Kjo është arsyeja pse fushata #WaterWiseEU u prezantua së fundmi, një nismë që do të kontribuojë drejt një Evrope elastike ndaj ujit deri në vitin 2050.

Cikli ynë i ujit, procesi me të cilin uji lëviz nëpër tokën, detet dhe atmosferën e Tokës, është i ndërprerë dhe duhet të rregullohet. Aktiviteti njerëzor dhe ndryshimet klimatike po dëmtojnë ekosistemet dhe po çojnë në më shumë avullim, më shumë përmbytje, më shumë thatësirë ​​– dhe më pak ujë për ne dhe gjithë jetën tjetër që varet prej tij.

Fushata e komunikimit #WaterWiseEU, e cila do të zgjasë deri në vjeshtë, synon të rrisë ndërgjegjësimin rreth kësaj dhe të ndriçojë në qendër të vëmendjes zgjidhjet e shumta të disponueshme. Zgjidhje të tilla si rritja e ruajtjes natyrore të ujit, rimbushja e ujit nëntokësor dhe rindërtimi i shëndetit të tokës, por edhe menaxhimi i zgjuar i ujit, efikasiteti i ujit dhe ripërdorimi.

Duke punuar së bashku, ne mund të ndryshojmë perceptimet ekzistuese për ujin dhe ‘Shiko ujin ndryshe’, siç thuhet në sloganin zyrtar të fushatës.

Fushata ka zhvilluar një sërë asetesh, duke përfshirë pamje të gatshme dhe mesazhe, të cilat po i vë në dispozicion të partnerëve të fushatës për t’i përdorur. Partnerët inkurajohen t’i përdorin këto mjete për të ndezur një bisedë, për të organizuar ngjarje dhe për t’u lidhur me veprimet e tyre të komunikimit./Media Ndërtim

Continue Reading

Ambienti

Zgjerohen shtigjet në Parkun e Gërmisë drejt Gollakut

Published

on

Projekti i zgjerimit të shtigjeve në Parkun e Gërmisë është një iniciativë e rëndësishme që ka mundësuar ndërlidhjen e zonave të banimeve përreth Parkut të Gërmisë me rrjetin qendror të shtigjeve. Ky projekt përfshiu katër shtigje të reja të cilat u inkorporuan në hartën e përgjithshme turistike të Parkut të Gërmisë, të plotësuar me:

Harta të Detajuara: Sigurimi i hartave të reja dhe të azhurnuara për vizitorët.

Digjitalizim: Përfshirja e shtigjeve në platforma digjitale për lehtësimin e aksesit dhe navigimit.

Shenjëzim: Vendosja e shenjave orientuese dhe informative për të drejtuar vizitorët në shtigje të ndryshme.

Kioska Informative Malore: Krijimi i kioskeve që ofrojnë informacione të nevojshme për vizitorët.

Kryeqyteti Prishtina vazhdon të avancojë drejt konceptit shëndetësor, rekreativ dhe turistik të shtigjeve. Ky projekt ka vendosur këtë zonë në hartën turistike dhe kulturore të rajonit, duke promovuar:

Turizmi i Qëndrueshëm: Përqendrimi në aktivitete që nuk dëmtojnë mjedisin dhe që mbështesin ruajtjen e tij.

Ambientalizmi: Ndërgjegjësimi dhe edukimi i publikut mbi rëndësinë e mbrojtjes së natyrës.

Gjithëpërfshirja: Përfshirja e banorëve të Prishtinës në proceset vendimmarrëse dhe aktivitete mjedisore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

“Shumë makina 4×4, dhe cross motorra shëtitën lirshëm në Parkun Nacional Sharr aty ku janë zona të mbrojtura”

Published

on

Asht gjynah me e pa se sa shumë makina 4×4, dhe cross motorra shetiten nëpër Parkun Nacional Sharr, edhe aty ku janë zona te mbrojtura!

Ne disa diskutime me këta njerez, shpesh jam mundu me ju spjegu pse nuk duhet, pse nuk eshte mire, jo veq ne aspektin e turizmit por sidomos ne aspektin e mbrojtes, edhe pergjigjja ka qene se edhe ‘na duhet me zhvillu sportin tone dhe se nuk kane shtigje, apo hapesira ku munden me e zhvillu sportin e tyne’

Majat kane fillu me u afru, prej rrugeve qe po bohen prej ketyre njerezve!

Tash, qysh po ja bojm?! A po bohemi bashk, qeveri qendrore – lokale, komunitet, edhe po e gjej naj zgjidhje qe edhe i mbrojm parqet nacionale, por edhe ju lejojme dashamiresve te ketyre sporteve me i zhvillu keto aktivitete, a pe lojm krejt kete pune edhe po e shkaterrojme edhe at pak mal qe na ka mbet!

Opinion nga alpinistja Uta Ibrahimi

Continue Reading

Trending