Connect with us

Infrastrukturë

Inteligjenca artificiale si një aleat në dekarbonizimin arkitektonik

Published

on

Për një kohë të gjatë, qëndrueshmëria në fushën e arkitekturës ishte sinonim i teknologjisë. Efikasiteti lidhej drejtpërdrejt me pajisjet teknologjike inovative që zbukuronin ndërtesat me pajisje. Megjithatë, në ditët e sotme, qëndrueshmëria përfshin gjithnjë e më shumë strategji të ndryshme që përfshijnë gjithashtu njohjen e teknikave popullore dhe materialeve lokale si vendimtare për krijimin e ndërtesave të qëndrueshme dhe neutrale ndaj karbonit.

Megjithatë, pavarësisht nga teknika ose materialet e përdorura, emëruesi i përbashkët është ndjekja e reduktimit të gjurmës së karbonit të arkitekturës sonë, e cila kërkon ndryshime në mënyrën se si ndërtesat konceptohen, ndërtohen dhe funksionojnë. Me fjalë të tjera, qoftë duke iu rikthyer metodave popullore apo duke përdorur aplikacione të fundit, këto strategji synojnë të arrijnë të njëjtin destinacion dhe, për rrjedhojë, janë njësoj të vlefshme pavarësisht se janë shumë të ndryshme.

Inteligjenca Artificiale (AI), në veçanti, ka revolucionarizuar mënyrën tonë të jetesës për disa dekada, duke filluar në mënyrë diskrete me kontrollet e automatizuara për ndriçimin, sigurinë dhe pajisje të tjera dhe duke përparuar në llogaritjet e sakta të efikasitetit të energjisë së një ndërtese. Për më tepër, AI shkon përtej këtyre aplikacioneve, duke u zbatuar për të fituar një kuptim më të thellë të efikasitetit energjetik të një strukture dhe dinamikës se si shoqëria ndërvepron me të, si dhe se si struktura ndërvepron me mjedisin.

Aplikimi i AI për dekarbonizimin e arkitekturës fillon që në fazën e projektimit konceptual, duke ofruar të dhëna të vlefshme për optimizimin më të mirë të hapësirës dhe gjenerimin e rehatisë termike. Në praktikë, inteligjenca artificiale mund të bashkëpunojë me teknikat e projektimit pasiv për të optimizuar orientimin e ndërtesës, madhësitë e dritareve dhe hijezimin, duke maksimizuar dritën natyrale dhe ajrosjen. Prandaj, dizajni pasiv i bazuar në AI mund të ndihmojë në krijimin e ndërtesave që janë natyrshëm me efikasitet energjetik, duke reduktuar konsumin e energjisë dhe emetimet e karbonit. Për më tepër, algoritmet e AI mund të analizojnë dhe sugjerojnë zgjedhje materiale optimale bazuar në kriteret e qëndrueshmërisë, duke marrë parasysh faktorë të tillë si gjurmët e karbonit, riciklimi, qëndrueshmëria dhe efikasiteti i energjisë.

Studimet tregojnë se industria e ndërtimit është përgjegjëse për rreth një të tretën e emetimeve globale të gazeve serrë. Si përgjigje, strategji të ndryshme, duke përfshirë rolin në zhvillim të inteligjencës artificiale (AI), po zbatohen për të reduktuar gjurmën e karbonit të ndërtesave. AI jo vetëm që po ndikon në fazën e projektimit konceptual, por gjithashtu po bën përparime të rëndësishme në fazën e ndërtimit. Aplikacionet e reja softuerike po testohen për të ulur emetimet nga prodhimi i çimentos dhe çelikut duke optimizuar djegien e karburantit dhe duke reduktuar përmasat e klinkerit. Për më tepër, AI kontribuon në optimizimin e përzierjeve të betonit për gjurmë më të ulëta të karbonit dhe përshpejtimin e zbulimit të materialeve të reja.

aplikimi i AI në arkitekturë shtrihet në disa aspekte. Pavarësisht nga mënyra ose faza në të cilën zbatohet, është thelbësore të merret parasysh se nuk është një formë magjie, por një softuer i krijuar nga njerëzit për të ndihmuar në vendimet që mund të kontribuojnë në dekarbonizimin e arkitekturës. Ne nuk do ta shpëtojmë planetin vetëm me softuer të inteligjencës artificiale; megjithatë, mund të jetë një mjet themelor për të plotësuar enigmën./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending