Connect with us

Ndërtim

Industria e ndërtimit neglizhon angazhimin e fuqisë punëtore!

Published

on

Tradicionalisht, industria e ndërtimit është fokusuar në sigurimin e sigurisë fizike dhe respektimin e rregulloreve, shpesh duke neglizhuar mirëqenien emocionale dhe angazhimin e fuqisë punëtore.

Shkalla e lartë e qarkullimit, mungesat nga puna, problemet e shëndetit mendor dhe kënaqësia e ulët në punë kanë qenë sfidat e zakonshme me të cilat përballen kompanitë e ndërtimit. Duke pasur parasysh hendekun në rritje të aftësive me të cilat përballet industria, si dhe një fuqi punëtore gjithnjë e më të plakur, është e qartë se kompanitë e ndërtimit përballen me një të ardhme të trazuar nëse diçka nuk ndryshon.

Shumë mendojnë se përgjigja për forcimin e fuqisë punëtore të ndërtimit është përmes më shumë praktikave, arsimimit dhe trajnimit, por ato janë vetëm një pjesë e zgjidhjes dhe marrin kohë të vlefshme – që shumë kompani nuk e kanë. Një hap i parë më efektiv dhe i menjëhershëm mund të jetë që ekipet e menaxhimit të ndërtimit të ndërmarrin hapa për të rritur ‘angazhimin e punonjësve’ të tyre.

Angazhimi i punonjësve është një koncept i Burimeve Njerëzore që i referohet nivelit të entuziazmit, përkushtimit dhe përkushtimit që punonjësit kanë ndaj punës së tyre dhe punëdhënësit. Në industrinë e ndërtimit, angazhimi i punonjësve është thelbësor sepse ndikon drejtpërdrejt në produktivitetin, sigurinë dhe performancën e përgjithshme të biznesit.

Një punëtor i angazhuar ka një sens qëllimi që i motivon ata të performojnë dhe të shkojnë përtej kërkesave të tyre minimale të punës. Ai gjithashtu inkurajon besnikërinë, duke ndihmuar kompanitë të mbajnë punëtorët e tyre, duke tërhequr gjithashtu punësime të reja potenciale që e njohin biznesin si një vend të mrekullueshëm për të punuar.

Në këtë artikull, Drejtori Menaxhues i Clover HR, Michael Doolin, thellohet në temën e angazhimit të punonjësve brenda industrisë së ndërtimit dhe diskuton ndryshime të thjeshta që mund të bëjnë ndryshimin më të madh në ndihmën e punëtorëve dhe bizneseve që të lulëzojnë përmes respektit të ndërsjellë, mirëkuptimit dhe zhvillimit të barabartë.

Ndërtoni marrëdhënie

Për të rritur produktivitetin në kompaninë tuaj të ndërtimit – ka të bëjë me ndërtimin e marrëdhënieve të forta me punëtorët tuaj. Merrni kohë për të njohur të gjithë në ekipin tuaj, për t’u lidhur me ta, për të mësuar qëllimet e tyre dhe për të treguar se kujdeseni.

Pushimet e rregullta të kafesë, ngjarjet e punës dhe takimet individuale mund të ndërtojnë marrëdhënie të forta, besnike dhe të sjellin një sërë përfitimesh si për biznesin ashtu edhe për punonjësit e tij. Këto gjeste të vogla kujdesi mund të ndihmojnë në krijimin e një mjedisi pune pozitiv, të motivuar dhe bashkëpunues, duke çuar në rritjen e kënaqësisë në punë dhe angazhimin e punonjësve.

Kur komunikoni mirë dhe mbani ekuipazhin tuaj të lumtur dhe të angazhuar, rezultatet do të flasin vetë.

Krijoni një kulturë pozitive në vendin e punës

Është vërtet e rëndësishme të siguroheni që punëtorët të ndihen të vlerësuar dhe të angazhuar në punë. Shfaqja e rregullt e mirënjohjes mund të shkojë shumë drejt krijimit të një vendi pune pozitiv. Nuk duhet të jetë një gjë e madhe – gjeste të vogla si një pintë e ftohtë në fund të një shartimi të ditëve të vështira apo edhe thjesht një “punë e mirë!” ose “faleminderit për gjithë punën tuaj të palodhur” mund të bëjë një ndryshim të madh.

Kur njerëzit ndihen të vlerësuar, ata kanë më shumë gjasa të punojnë mirë së bashku, të jenë të hapur ndaj këndvështrimeve të ndryshme dhe të ndihen rehat dhe të sigurt në punë. Kjo krijon një kulturë vlerësimi dhe vlere, duke rrënjosur besimin, besnikërinë dhe respektin midis shefit dhe punëtorëve./Media Ndërtimi

Ndërtim

Rritja e shitjeve në sektorin e ndërtimit u frenua në vitin 2023

Published

on

Pas rritjes dyshifrore në vitin 2022, ritmet e shitjeve në volum në sektorin e ndërtimit janë frenuar disi në vitin 2023, sipas të dhënave që INSTAT ka grumbulluar te kompanitë e ndërtimit.

Zakonisht në 3-mujorin e fundit të çdo viti ka një rritje të shitjeve në banesa, për shkak të blerjeve që bëjnë kryesisht emigrantët në këtë periudhë (shiko grafikun bashkëngjitur).

Në 3-mujorin e fundit të 2023, volumi i shitjeve në ndërtim u rrit me vetëm 1% nga 16.1% që ishte rritja në tremujorin e fundit 2022.

Gjatë gjithë tremujorëve të 2023, ritmet e rritjes së shitjeve në volum ishin më të ulëta se më 2022.

P.sh. në tremujorin e dytë 2023, volumi i shitjeve u rrit me vetëm 0.2%, në tremujorin e dytë rritja ishte me 5.2% nga 11.5% në të njëjtën periudhë të vitit 2022, shkruan Monitor.al

Me gjithë frenimin e ritmeve të rritjes, volumet e ndërtimit dhe shitjeve po rriten në sektorin e ndërtimit, edhe pse treguesit demografikë dhe inflacioni i lartë nuk po e frenojnë këtë trend si në Europë.

Tregu i pasurive të paluajtshme në Europë është në një fazë stanacioni nga rënia e kërkesës, teksa lufta në Ukrainë ka krijuar një efekt psikologjik negativ për investime në pasuri të paluajtshme.

Pavarësisht ngadalësimit, ndërtuesit vendas mbeten optimistë. Pas një rënie me 8 pikë në janar 2024, treguesi i besimit në ndërtim që matet nga Banka e Shqipërisë u rrit me 6.8 pikë përqindje në muajin shkurt. Ky tregues qëndron rreth 25 pikë përqindje mbi mesataren afatgjatë.

Rritja këtë muaj u përcaktua kryesisht nga vlerësimet më të mira për aktivitetin aktual ndërtues. Paralelisht me të, pritjet për punësimin dhe ato për çmimet në të ardhmen janë në rritje. Nga ana tjetër indeksi i besimit konsumator u rrit në disvarfor të blerjeve të mëdha në dy muajt e parë të vitit 2024.

Sektori i ndërtimit pësoi një rritje të vrullshme pas vitit 2016, kryesisht në sektorin e banesave. Rritja e lejeve në rekorde historike dhe sipërfaqes në ndërtim në pesë vjeçarin e fundit erdhi në një kohë që popullsia po pakësohet dhe po plaket nga rënia e lindjeve dhe emigracioni lartë të rinjve. Në kontradite më këto zhvillime çmimi i banesave është rritur me shpejtësi.

Ndërtimi është kthyer në motorin e rritjes ekonomike vitet e fundit. Në vitin 2022, sektori kontribuoi me 11.1 pikë % të vlerës së shtuar nga 9.4 pikë % që kontribuoi në vitin 2019. Ky kontribut u rrit më tej në vitin 2023, referojnë të dhënat jo përfundimtare.

Aktualisht, Shqipëria është vendi më i varfër i Europës dhe ka ekspozimin më të lartë të sektorit të ndërtimit në kontinent. Sipas Eurostat, në vitin 2022, ndërtimi kontribuoi me 11.2% të vlerës së shtuar bruto, ndërsa në BE, ky sektor kontribuoi me 5.5%./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Skanska do të ndërtojë një kampus të dhënash në vlerë prej 242 milionë dollarë në SHBA

Published

on

Skanska me bazë në Suedi, një kompani globale ndërtimi dhe zhvillimi, njoftoi se ka marrë një kontratë të re me vlerë rreth 2.5 miliardë SEK (242 milionë dollarë) në shtetin e Virxhinias në SHBA.

Projekti synon të ndërtojë një kampus të dhënash prej 23,000 m2.

Firma njoftoi se do të kryejë gjithashtu punë në terren dhe shërbime për qendrën e re.

“Fushërimi përfshin gjithashtu një përshtatje të një hapësire administrate dhe tre salla të dhënash,” tha Skanska.

Puna filloi këtë muaj me një datë të pritshme përfundimi deri në dhjetor 2025./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Mercedes-Benz dhe Binghatti do të ndërtojnë një rrokaqiell super të lartë në Dubai

Published

on

Mercedes-Benz do të bashkëpunoj me firmën Binghatti Properties për të ndërtuar një rrokaqiell super të lartë në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Projekti është emëruar zyrtarisht Mercedes-Benz Places në Dubai; Struktura 65-katëshe do të arrijë 341 metra.

Hiper-pronat e Binghatti janë projektuar posaçërisht për ata që vlerësojnë vërtetë arkitekturën e shkëlqyer, duke u dhënë banorëve të tyre përvojën sesi dizajni modern dhe i menduar, i kombinuar me teknologjinë e fundit mund të bëjë një pronë më shumë sesa thjesht një vend ku jetoni.

Siç mund ta shohim nga imazhi i paraqitur, ndërtesa do të ketë një vijë çati të lakuar dhe fasada do të shfaqë logon e kompanisë së automobilave.

“Me Mercedes-Benz Places në Dubai, ne po e kapërcejmë fushën e automobilave për të krijuar përvoja të jashtëzakonshme të markës. Partneriteti me Binghatti, i cili mburret me ekspertizë të gjerë në zhvillimin e pasurive të paluajtshme, është një ndeshje ideale për ne. Kulla jonë rezidenciale e markës inauguruese synon të krijojë baza të reja, të lakmuara që përmbledhin thelbin e markës sonë, duke u ofruar klientëve tanë një vend të shenjtë për të mbërritur, për t’u çlodhur dhe për ta thirrur me të vërtetë në shtëpi.”, thotë Britta Seeger, një anëtare e bordit të Mercedes-Benz Group AG.

“Ne jemi të emocionuar të bashkëpunojmë me Mercedes-Benz, një emër ikonë, për të aktualizuar rezidencën e parë luksoze të markës Mercedes-Benz në botë. Mercedes-Benz Places në Dubai kapërcen të qenit thjesht një zhvillim i pasurive të paluajtshme; është gati t’i japë prioritet komunitetit dhe lëvizshmërisë, duke vendosur një standard të ri për jetesë inteligjente.”, kryetari i Binghatti Properties Muhammed Binghatti.

Detaje të mëtejshme do të njoftohen më 24 janar 2024, gjatë një ngjarjeje në Dubai.

Continue Reading

Trending