Connect with us

Infrastrukturë

Cilat janë 5 ndërtesat më të larta në Evropë?

Published

on

Ndërtesat në Evropë përshkruajnë një ngjashmëri të madhe me trashëgiminë socio-kulturore dhe arkitekturore të kontinentit. Vëmendja ndaj detajeve, përmasat e ndërtimit, përzgjedhja e materialeve dhe teknikat e ndërtimit – të gjitha përfaqësojnë një ndjenjë afiniteti ndaj parimeve popullore të projektimit dhe praktikave të ndërtimit. Prandaj, ndërtesat e larta janë një zhvillim i kohëve të fundit në Evropë në krahasim me pjesën tjetër të botës.

Ndërtesa e parë e lartë që u ndërtua në Evropë ishte The Witte Huis në Roterdam, e ndërtuar në vitin 1898. Megjithatë, gjatë urbanizimit të shpejtë të Brukselit në vitet 1960 dhe 1970, Evropa dëshmoi ndërtime masive rrokaqiejsh. Evropianët e emërtuan këtë periudhë “Bruselizimi” për të demarkuar një fazë kur kontinenti filloi të humbiste karakterin e tij arkitektonik. Pra, ndërsa Evropa pa një rënie në numrin e shumëkateve në fund të shekullit të 20-të, ndërtimi i rrokaqiejve në kontinent mori një shtysë në fillim të viteve 2000.

Sot, Evropa është shtëpia e disa prej rrokaqiejve më të dizajnuar artistikisht në botë. Shumica e këtyre ndërtesave ndodhen në Rusi, e cila po shfaqet si qendër për ndërtesat e larta në nënkontinentin evropian. Pra, le të eksplorojmë detajet e tyre arkitekturore dhe inxhinierike më poshtë.

  1. Qendra Lakhta462 metra

Vendndodhja: Shën Petersburg, Rusi

Lakhta Center është një rrokaqiell 87-katësh i ndërtuar si një zhvillim me përdorim të përzier. Ndërtesa strehon hapësira për zyra, zona bashkëpunimi, një qendër sportive, hapësira konferencash, një sallë ekspozite dhe një qendër shkencore për fëmijë. E projektuar nga firma arkitekturore britanike RMJM (Robert Matthew Johnson Marshall), kjo strukturë është konceptuar në stilin arkitekturor neo-futurist.

Ndërtesa ka një formë të veçantë konike që bie drejt majës së saj. Ka një kornizë çeliku dhe fasadë të veshur me xham që jep pamjen e një estetike moderne minimaliste. Projekti, i menaxhuar nga AECOM, ka teknologji të gjelbër dhe të kursimit të energjisë dhe është i njohur me një certifikatë platini LEED.

  1. The Shard

310 metra

Vendndodhja: Londër, Mbretëria e Bashkuar

E përfunduar në vitin 2012, Shard është një nga veprat më unike të arkitektit Renzo Piano. Struktura u zhvillua në bashkëpunim me Sellar Property Group, WSP Global dhe Robert Bird Group. Kulla në formë piramide ka 95 kate, nga të cilat 72 janë të banueshme. Bërthama e ndërtesës është prej betoni të armuar, ndërsa struktura e jashtme përbëhet nga një kornizë çeliku, e cila mbështet fasadën e xhamit me shkëlqim. Ky model strukturor hibrid i siguron ndërtesës forcë dhe fleksibilitet për përballimin e erës dhe ngarkesave anësore.

Shard ofron pamje panoramike të Londrës nga platformat e saj të shikimit, duke e bërë atë një zhvillim premium të pasurive të paluajtshme në zemër të qytetit.

  1. Varso Tower

310 metra

Vendndodhja: Varshavë, Poloni

E konceptuar si pjesë e Zhvillimit të Varso Place, Kulla Varso strehon 53 kate. Ndërtesa u projektua nga Foster + Partners dhe u zhvillua nga HB Reavis. Kulla ka një dizajn të hollë dhe dinamik, duke shfaqur një pjesë të jashtme prej xhami që jep një ndjenjë transparence në brendësi të ndërtesës. Struktura ka një element dallues të kurorës në majë, në formë si një majë që vepron si një element historik për horizontin urban.

Rrokaqielli është një hapësirë kalimtare, që tërheq njerëzit nëpër ndërtesë drejt sheshit publik në skajin e saj perëndimor. Ndërtesa vepron si një hapësirë për pauzë ku njerëzit mund të rinovohen dhe të lidhen me njëri-tjetrin.

  1. Kulla e Federatës

Lartësia: 374 metra

Vendndodhja: Moskë, Rusi

Kulla e Federatës është një strukturë e gjatë që përbëhet nga dy rrokaqiej, që përbëjnë një atraksion arkitekturor në Qendrën Ndërkombëtare të Biznesit në Moskë. Dy kullat quhen Tower East ose “Vostok” dhe Tower West ose “Zapad” dhe kanë përkatësisht 95 kate dhe 62 kate. E përfunduar në vitin 2017, kulla u projektua nga Sergei Tchoban dhe Peter Schweger në bashkëpunim me partnerin e zhvillimit Mirax Group.

Dizajni i rrokaqiellit bazohet në konceptin e një qyteti vertikal, i cili u lëshua për herë të parë në Moskë në historinë e Rusisë moderne. Kulla ka një sistem strukturor të përbërë me një bërthamë RCC, të mbështetur nga një mur perde çeliku dhe xhami.

  1. Kulla e qytetit të Merkurit

Lartësia: 338 metra

Vendndodhja: Moskë, Rusi

Mercury City Tower është një rrokaqiell me përdorim të përzier që strehon shtëpi, zyra, një qendër fitnesi dhe dyqane me pakicë. E konkurruar në vitin 2013, kulla u projektua si një sipërmarrje bashkëpunuese midis M.M. Posokhin, Frank Williams and Associates dhe G.L. Sirota. Një tipar dallues arkitektonik i ndërtesës është fasada e saj reflektuese e ngjyrosur me bronz që jep pamjen e dritës së diellit përqafuese.

Forma unike strukturore e ndërtesës i ngjan karakteristikave të stilit të dizajnit Strukturor Ekspresionist. Ndërtesa përmban elementë të qëndrueshëm si përdorimi i rregulluar i energjisë, temperaturat e ambientit dhe sistemet e shpërndarjes së ujit të nxehtë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending