Connect with us

Aktuale

Histori suksesi në rastin e hidrocentraleve në Kosovë

Published

on

Në dekadën e fundit, vala e ndërtimit të hidrocentraleve në Kosovë ka nxitur reagime të shumta.

Projektet e hidrocentraleve të mëdha, në disa komuna kanë rezultuar në rezistencë publike mjaft të madhe.

Fillimi i ndërtimit të këtyre hidrocentraleve pa planifikim të mirëfilltë strategjik, pa vlerësim të ndikimit në mjedis, pa analizë adekuate të prurjeve të ujit ka ndikuar që niveli i shumë lumenjve të bie, apo në kohë të caktuara edhe në shtjerrë të tërësishme tyre.

Dëmi i cili është duke iu shkaktuar natyrës mund të jetë vështirë i riparueshëm. Fatkeqësisht, ndërtimi i hidrocentraleve ka degraduar rëndë mjedisin, florën, faunën, kanë çrregulluar ekosistemin, kanë shëmtuar peisazhin dikur shumë të bukur, kanë devijuar dhe penguar rrjedhën e lumit, ua kanë mohuar qytetarëve ujin e pijes dhe ujitjes, të cilët kanë qenë të varur nga ky ujë, sidomos bujqit vendor. Raste të tilla të degradimit janë vërejtur sidomos në komunën e Shtërpcës.

Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike, si e para e këtij lloji në Kosovë e cila në bashkëpunim me një OJQ vendore filloi luftën kundër hidrocentraleve në gjykatë. Rasti i paraqitur në Gjykatën Themelore në Prishtinë, me padinë e parashtruar nga Grupi për Studime Juridike  dhe Politike dhe GAIA rezultoi i suksesshëm. Puna e ndërtimit të Hidrocentralit në Brezovicë u ndal dhe operimi i tij u ndalua, pas Aktgjykimit të Gjykatës Supreme më të cilin vërtetoi se gjykata e shkallës parë ka vepruar drejtë kur ka vendosur për shtyrjen e ekzekutimit të vendimit me të cilin iu është aprovuar leja ujore.

Procedurat administrative për ndërtimin e katër hidrocentraleve në Shtërpcë kanë filluar në vitin 2013. Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (në vijim: Ministria) nuk i ka ndjekur procedurat e parapara me legjislacionin në fuqi dhe ka lëshuar pëlqimet për këto hidrocentrale, edhe pse ligji ka përcaktuar një procedurë tërësisht tjetër.

Sipas Ligjit për Ujërat parashihet procedura e ndarjes së koncesionit e cila duhet t’i paraprijë procesit të ndërtimit të një hidrocentrali, përkatësisht partneritet publiko-privat.Në këtë rast, Ministria ka vendosur t’i përdorë procedurat e lëshimit të lejes ujore si për çdo palë tjetër duke injoruar në tërësi kërkesën ligjore se lejet ujore mund të lëshohen pas një procesi koncesioni.

Ministria ka vazhduar të lëshojë vendime tjera sa i përket fitimit të së drejtës ujore dhe ka lëshuar lejen dhe mjedisore që janë aktet finale për fitimin e së drejtës ujore për hidrocentralet në Shtërpcë./Media Ndërtimi.

 

 

Aktuale

Vazhdon aksionin i prokurorisë për verifikimin e ndërtimeve në Brezovicë

Published

on

Prokuroria Themelore në Ferizaj bën me dije se aksioni po zhvillohet në bashkëpunim me Drejtorinë e Krimeve të Rënda (DKR) në Prishtinë, Inspektoratin e Minsitrisë së Mjedisit, Departamentin e Mbrojtjes së Mjedisit, Inspektoratin e komunës, Drejtorinë e Parkut Kombëtar “Sharri” dhe Agjencinë Kadastrale.

“Qëllimi i këtij inspektimi është identifikimi i ndërtimit të gjitha objekteve në zonat e mbrojtura të parkut kombëtar se në cilat zona janë ndërtuar ato, a posedojnë leje ndërtimore dhe të njëjtat a janë në pajtim me ligjin”, thuhet në njoftim.

Një aksion i ngjashëm ishte zhvilluar edhe më datën 4 gusht.

Inspektorët kishin dalë në terren për identifikimin e ndërtimeve në zonat e mbrojtura të parkut kombëtar./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Aktuale

Në Han të Elezit protestohet kundër rritjes së çmimeve të çimentos

Published

on

Në Han të Elezit është protestuar për të kundërshtuar ngritjen e çmimeve të çimentos.

Dhjetëra kamionë kanë marrë pjesë në protestë, duke lëshuar boritë e tyre si shenjë kundërshtimi për këtë rritje.

Naim Mahmutaj, përfaqësues i Shoqatës së Betonjerkave të Kosovës, tha se kjo ngritje është bërë drastike dhe e papërballueshme.

“Jemi mbledhur sot në këtë tubim të qetë për të shprehur kundërshtimin dhe shqetësimin tonë të thellë lidhur me ngritjen e vazhdueshme të çmimit të çimentos. Siç jeni të informuar së fundmi, nga fabrika e çimentos “SharrCem” për ngritje të sërishme të çmimit të çimentos për 17.81 euro për ton, duke përfshirë TVSH-në, që do të hyjë në fuqi nga data 08.08.2022. kjo është ngritja e tretë e çmimit të çimentos brenda këtij viti. Meqenëse nga data 1 janar deri më sot, çmimi i çimentos është ngritur nga 82.01 euro për ton, në 129.80 euro për ton” tha ai.

Mahmutaj gjithashtu përmendi edhe shqetësimet e kësaj shoqate.

“Shqetësimet tona janë: ngritja e shpeshtë e çmimit të çimentos, mungesa e arsyetimit përmbajtjesor për këto ngritje, ngritja në mes të sezonit të punës, ngritja pa paralajmërim paraprak dhe në afat shumë të shkurtër kohor”.

Protesta ishte e qetë dhe pa incidente./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Kërkohet të hetohet ngritja e çmimit të çimentos në Kosovë, vendet e origjinës nuk e kanë rritur çmimin!

Published

on

Kërkohet të hetohet ngritja e çmimit të çimentos në Kosovë, vendet e origjinës nuk e kanë rritur çmimin!

Çmimi i një toni beton në Kosovë është rritur për 60 euro, në treg kushton 150 euro

Prodhuesit e betonit në Kosovë i janë drejtuar kryeministrit Albin Kurti me një letër ku i ankohen për ngritjen e çmimit të cementit, si lëndë e parë për prodhimin e betonit.

Ata thonë se çmimet janë të papërballueshme meqë nga janari kanë pësuar rritje të madhe.

“Ndryshimet vetëm në vitin aktual janë të papërballueshme për mbarëvajtjen e procesit të punëve tona si prodhues dhe të gjithë sektorit të ndërtimtarisë, kjo pasi që nga janari që ishte çmimi 90 euro për ton në këtë moment ka arritur deri në 150 euro për ton”, thuhet ndër të tjera në letër.

Gjithashtu, ata kanë thënë se derisa kanë kontrata të mëhershme për furnizim me beton me çmime më të vogla, kjo po iu shkakton humbje, raporton Nacionale.com.

Kërkojmë nga autoriteti i konkurrencës që të hetojë këtë dukuri pasi që sipas informacioneve që kemi ne si tregtarë, fabrikat e cementit në vendet e origjinës nuk e kanë ngritur çmimet, por ngritja e çmimeve është duke ndodhur vetëm në Kosovë”.

“1.2 milionë tonë me ndryshim në çmim prej 60 euro për ton, 72 milionë euro ndryshim që konsiderojmë se i fitojnë prodhuesit e cementit dhe tregtarët e cementit në dëm të prodhuesve të betonit dhe sektorit të ndërtimtarisë. Poashtu, marrë parasysh që kemi kontrata të mëhershme për furnizim me beton me çmime të volitshme, kjo po bëhet e papërballueshme dhe do të na shkaktojë humbje”, thuhet më tutje në letër.

Në fund, ata thonë se nëse nuk ndërmerren masa për këtë çështje nga qeveritarët, do t’iu duhet të ndërpresin aktivitetet e tyre./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending