Connect with us

Art

‘PoDuArtColony’ me ngjyra e stile për pasurimin e artit pamor në Podujevë

Published

on

Në vazhdën e aktiviteteve për nder të 5 Majit- Ditës së Dëshmorëve, është hap ekspozita “PoDuArtColony”. Për organizimin e kësaj ngjarje kulturore u zhvillua një koloni arti për tri ditë në fshatin Orllan, organizuar nga profesoresha e artit Dije Bllaca.

Në këtë koloni të artit morën pjesë 19 piktorë nga e gjithë Kosova, Shqipëria dhe Maqedonia e Veirut, ku pas tre ditësh punë ata shfaqën pikturat e tyre në ekspozitën e hapur në ambientet e Galerisë së Arteve.

Në këtë ekspozitë ishte i pranishëm Kryetari i Komunës, Shpejtim Bulliqi, drejtoresha e Kulturë, Rinisë dhe Sportit Vlora Humolli-Jashanica dhe drejtorë të tjerë komunal.

Kryetari Bulliqi i uroj piktorët për punën e realizuar gjatë qëndrimit në Orllan, si dhe i siguroj ata se mbështetja institucionale për fushën e artit pamor nuk do të mungojë.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 17 maj nga ora 11:00 deri në 16:00./Media Ndërtimi

Art

Në Galerinë Kombëtare tregohet ‘Rrugëtimi Modernist i piktorit Gjelosh Gjokajt’

Published

on

Në Galerinë Kombëtare të Kosovës është hapuar ekspozita ‘Rrugëtimi Modernist i Gjelosh Gjokaj’, kuruar nga Shkëlzen Maliqi.

Imazhet e artit të hershëm Gjokajt u referohen kujtesave adoloshente të tija nga Lufta e Dytë Botërore, por gjejnë vazhdimësi anksioze edhe që trajtojnë kërcënimet katastrofike të Luftës së Ftohtë nga mesi i shekullit XX që kërcënonte me shpërthim të luftës bërthamore dhe asgjësimin e njerëzimit.

Ky ndikim devijues i teknicizmit të keqpërdorur më veprat e viteve 70-ta dhe 80-ta të Gjokajt sikur trajton një teme aktuale edhe sot, mbi sfidën që njeriut i vjen nga robotët me intelegjencë artificiale. Në këtë aspekt pikturat e Gjokajt replikojnë përmes imazheve tematizimin heidegerian të sfidave të njerëzimit modern.

Filozofi gjerman Martin Heidegger në vitet e 50-të shkruante mbi “të shkretuarit e tokës” dhe “shndërrimin e njeriut në lëndë të parë” ose “në subjekt shfrytëzimi”.

Seria me buste dhe “koka që mbijnë” të Gjokajt, ku ai skicon imazhe groteske të riparimit apo rindreqjes shkel e shko të njeriut, duken sikur ilustrime të diskursit heidegerian.” – Shkëputur nga teksti kuratorial./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Rrugëtimi Modernist i Gjelosh Gjokaj në Galerinë Kombëtare të Kosovës

Published

on

Në Galeria Kombëtare të Kosovës hapet ekspozita retrospektivë e artistit Gjelosh Gjokaj, e kuruar nga Shkëlzen Maliqi, të mërkurën, 15 maj në ora 19:00.

Gjelosh Gjokaj (1933-2016) është njëri ndër artistët më të shquar të periudhës së modernizmit shqiptar. Vepra e tij është me vlera të pakapërcyeshme për kulturën e trevave shqiptare dhe të rajonit. Pos në Kosovë dhe Mal të Zi, karrierën e denjë prej artisti Gjelosh Gjokaj e ka zhvilluar edhe në Itali dhe Gjermani, ku për katër dekada ka jetuar dhe vepruar si artist i lirë.

Kjo ekspozitë e organizuar për nderë të 90-vjetorit të lindjes së Gjelosh Gjokajt, përfshinë vepra nga të gjitha fazat e zhvillimit të artit të Gjokajt. Ajo përbëhet nga dy koleksione të mëdha të artit të tij. Koleksioni bazë, me 75 vepra të artistit, është ai i Sead Gjokajt si dhe 18 vepra nga fundusi i Galerisë Kombëtare të Kosovës, që duhet të jetë koleksioni më i madh institucional i veprës së tij.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me 7 korrik, 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Ekspozita “True Cost” në Javën e Dizajnit të Milanos portretizon koston mjedisore të industrisë së ndërtimit

Published

on

Java e Dizajnit në Milano rrallëherë dështon të ofrojë ekspozita bindëse të dizajnit dhe inovacionit.

Një nga ekspozitat e këtij viti, e krijuar nga Swatchbox, përcjell “koston e vërtetë” të qasjeve tradicionale të ndërtimit. Platforma e mostrës e themeluar nga arkitektët për të ofruar metoda të qëndrueshme të kampionimit për komunitetin e dizajnit, lançoi ekspozitën e saj provokuese në zemër të Distriktit të Dizajnit Brera në Milano.

Ekspozita përballet me guxim me çështjen e shpërdorimit të qenësishme në praktikat tradicionale të ndërtimit. E instaluar brenda një zyre në Brera që zakonisht është e zënë nga një firmë arkitekture në Milano, ekspozita shfaq një grumbull të madh materialesh ndërtimi të destinuara zakonisht për landfill. Materialet janë rregulluar me përpikëri për të shfaqur vëllimin e madh të mbetjeve të krijuara nga komuniteti i projektimit.

Në shikim të parë, ekrani është vizualisht i mrekullueshëm, me një grumbull dramatik mostrash, kutish dhe materialesh të tjera ndërtimi të pozicionuara në zemër të asaj që është zakonisht një firmë arkitekturore e zënë. Në mur janë projektuar skena të zonave të gjera të deponive, ndërsa dhoma është e mbushur me zhurmën e automjeteve të deponive të zhurmshme dhe plastikës kërcitëse.

Mesazhi është një lutje shqetësuese për dialog midis projektuesve, arkitektëve dhe profesionistëve të industrisë rreth nevojës urgjente për praktika më të qëndrueshme ndërtimi. “Ne donim të krijonim një hapësirë ​​që jo vetëm të magjeps syrin, por gjithashtu sfidon status quo-në,” shpjegon Isabella Maiocchi, Menaxhere Rajonale në Swatchbox. “Qasja tradicionale ndaj ndërtimit është padiskutim e kotë dhe është e domosdoshme që ne, si industri, ta pranojmë dhe ta trajtojmë këtë çështje.”

Ekspozita Swatchbox Milan shërben si një kujtesë bindëse e potencialit të jashtëzakonshëm të dizajnit për të nxitur kujdesin ndaj mjedisit dhe nënvizon përgjegjësinë kolektive të industrisë për të përqafuar qëndrueshmërinë me gjithë zemër. Në një botë ku çdo vendim i qëndrueshëm ka rëndësi, Swatchbox propozon që vendimet janë nën kontrollin tonë tani më shumë se kurrë.

Swatchbox është një platformë globale e krijuar për arkitektët dhe projektuesit që të provojnë në mënyrë të qëndrueshme. E themeluar nga arkitektë në SHBA në vitin 2018 dhe e themeluar në Evropë në vitin 2021, ofron zbulim dhe shpërndarje të shpejtë dhe të qëndrueshme të mostrave të materialeve për arkitektët dhe projektuesit.

Ekspozita e ardhshme Swatchbox do të zhvillohet në Londër në 23-25 ​​maj si pjesë e Javës së Dizajnit Clerkenwell./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending