Connect with us

Uncategorized

“Hapësirat publike dominohen nga burrat. Imazhi i një gruaje në një kafene, e ulur vetëm, mbetet i rallë.”

Published

on

Kafenetë e qyteteve, sikurse hapësirat e tjera urbane, historikisht janë dominuar nga burrat. Imazhi i një gruaje të ulur në tavolinë vetëm, për kënaqësi dhe rehati të saj, në Kosovë mbetet i rallë. Për të rimenduar pozitën e grave në hapësira publike, sugjeroj të fillojmë nga kafenetë që i kemi afër vendit ku jetojmë.

Kafe dhe koha vetëm në kafene. Ky është luksi që ia kam ofruar vetës në periudhën më kërkuese në jetën time, atë të paslindjes. Them luks por në fakt ka qenë domosdoshmëri. E stërlodhur me rutinën si prind i një fëmijë të vogël dhe e punësuar në bazë të pavarur, aty ku kam mundur të punoj e qetë, të jem produktive, dhe të ndjehem vetvetja kanë qenë kafenetë poshtë ndërtesës ku jetoj.

Në atë kohë sa qëndroja gjithë ditën me të voglën time, disa orë pasdite i ndaja për vete. Jashtë mureve të banesës dhe larg detyrave amënore, nuk dëgjoja as zhurmën e rrobalarjes, nuk shihja rrobat që duhej paluar apo hekurosur, kuzhina që duhej rregullar, apo punë të tjera të shtëpisë që sipas shprehjes tanimë klasike “nuk kryhen kurrë”.

Aroma e kafes dhe laptopi përballë në tavolinën vetëm më bënte të ndjehem si individ që së paku për dy orë do të merret vetëm me vetën.

Pavarësisht përvojave tona individuale, për shumë gra ende mbetet luks koha vetëm në një kafene sepse normat shoqërore e pranojnë më shumë imazhin e një burri në një hapësirë publike apo komunitare, vetëm apo me shoqëri, se të një gruaje. E sidomos të grave që janë edhe nëna.

Kur flas për gratë në qytete dhe praninë e tyre në hapësira publike nuk e kam fjalën vetëm për ato që janë rritur dhe jetojnë në qytete, por përgjithësisht për vajzat dhe gratë që qarkullojnë në hapësira urbane. Studentet që vijnë në ligjerata, ato që udhëtojnë nga fshatrat përreth për të takuar shoqet dhe shokët, të dashurit, ato që vijnë për punë, apo për të marrë ndonjë shërbim nga institucionet.

Derisa Prishtina mund të konsiderohet përjashtim sepse është kryeqytet dhe gëzon më shumë qarkullim, qytetet e tjera dhe komunat më të vogla të Kosovës vazhdojnë të jenë konservatore. Hapësirat publike dhe ato komunitare dominohen nga burrat. Imazhi i një gruaje në një kafene, e ulur vetëm, mbetet i rallë.

“Jetojmë në qytete të ndërtuar për burra”, thotë Leslie Kern në librin e saj Qyteti Feminist. Në një libër për drejtësi gjinore dhe shoqërore në hapësirat urbane, Kern elaboron se qytetet përgjithësisht nuk ndërtohen për t’i akomoduar trupat e grave, nevojat dhe dëshirat e tyre. Përmes përspektivës së ndërthurrjes dhe integrimit gjinor, Kern elaboron se si normat patriarkale afektojnë gratë dhe grupet e margjinalizuara dhe përkufizon përvojat e tyre të jetesës në qytet.

Kafenetë kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë hapësira mashkullore jo vetëm në aspekt të pranisë fizike të burrave por edhe për shkak të kulturës dominuese patriarkale. Ende imazhi i një grupi djemsh apo burrash, shokësh e dostash, që flasin e qeshin me zë të lartë, ngacmojnë vajzat dhe gratë qofshin në tavolinat afër apo ato që janë duke kaluar, mbetet i zakonshëm.

“Eh me dit çka flasin burrat në tavolina kur janë vetëm”, komentoi një burrë në një postim në rrjete sociale për sulmin seksual kundër alpinistes Mrika Nikci në qendër të qytetit në Pejë. Në fakt ne e dijmë mirë se çka dhe si flasin ata. Sepse pavarësisht përvojave tona me dhunë seksuale nga djemtë dhe burrat e kësaj shoqërie, qoftë në rrugë, shkollë, lagje dhe çfarëdo hapësire tjetër private apo publike, si vajza jemi rritur me besimin e ngulitur se kjo është vet kultura djaloshare e vendit.

Në kafene gratë hasi edhe në sjellje tejet agresive të burrave. Para disa viteve, në Lulu’s Cafe, ndër lokalet e frekuentura dhe të mirë-njohura në qendër të Prishtinës isha me motra duke pirë kafe. Në një moment marr telefonin për të bërë fotografi. Një burrë i ri fillon të lomotis në mënyrë koti, kinse po flirton me ne. Unë ja bëjë me gjest që të kthehet kah tavolina e tij. Ai bëhet agresiv dhe pasi që unë e ngris zërin dhe i them të mos na ngul sytë dhe të kthehet kah tavolina e tij, ai ma kthen me: “Unë të kqyri sa të du dhe ti s’ki çka bon.”

Sjellje të tilla intimiduese, përqmuese dhe kërcënuese të djemve dhe burrave ndaj vajzave dhe grave gjithnjë janë përdorur për t’i dekurajuar gratë nga jeta publike dhe hapësirat urbane. Rallë herë është sfiduar vet maskuliniti i dhunshëm si faktori kryesor pse shumë gra kanë vendosur të tërhiqen nga hapësirat publike vet apo janë detyruar nga anëtarët e familjes.

E rritur në Pejë, në një vend ku burrëria e egër ende glorifikohet, më kujtohet qartë se si në shkollë të mesme kur lëshoheshim nga shkolla, djem, burra të rinj e në moshë të ulur në kafenetë varg në Korzë, qendër të qytetit, na shikonin, komentonin trupat, pëshpëritnin “komplimente” apo shaka tallëse. E ne ishim të mitura.

Një kulturë e tillë pedofilike, pjesë e maskulinitetit të dhunshëm që shprehet haptas në hapësirat urbane, ende nuk gëzon vëmendje as nga të rriturit dhe as nga institucionet e vendit.

Gjeografja feministe Jane Darke thotë: “Qytetet tona janë vet patriarkati i shkruar në gurë, tullë, xham dhe beton. Ajo i referohet relacioneve shoqërore në shoqëri dhe pushtetit patriarkal që e ndërton atë. Madje thekson që gratë bëhen të ndjehen thuajse janë vetëm ‘mysafire’ në qytet sepse e dinë që janë në territor të burrave.

Kafeneja nuk ka nevojë të jetë domosdo hapësirë urbane. Ëndërroj të shoh gratë e reja dhe ato në moshë që dalin nga shtëpia sa herë të duan apo të kenë të nevojë, që ulen në tavolina kafenesh ku jo vetëm ofrohet kafja e freskët dhe e përballueshme në cmim, por edhe ambient që nuk shkel mbi dinjitetitin trupor të grave. Sidomos kur shërbimi kryhet nga kamarkieret, si punë me pagesë.

Qoftë në qendër të qytetit, në periferi, por edhe fshat, kafenetë si hapësirë pune, relaksi, dhe socializimi janë të domosdoshme për gratë. Sigurisht që dalja vetëm në lokale përreth nuk zgjidh problemet e shumëfishta të grave. Nuk zgjedh problemin e mosbalancit në pushtet në raport me partnerin apo me anëtarë të tjerë të familjes, punën e papaguar, dhunën që ato mund ta përjetojnë në familje dhe jashtë saj, dhe as problemin kulturor që ende nuk njeh integritetin trupor të vajzave dhe grave.

Por gjithsesi që u jap vajzave dhe grave mundësi t’i ikin izolimit të përditshëm, të marrin frymë jashtë, të zaptojnë më shumë hapësirë në komunitet dhe të gëzojnë një tavolinë më vete. Tavolinë kjo që mund të përmirësoj dukshëm cilësinë e rutinës së tyre, shëndetin e tyre mendor dhe të përforcoj ndjenjën e autonomisë.

Një tavolinë më vete që i bën vajzat dhe gratë të ndjehen jo si ‘mysafire’ në qytet por si qytetare me të drejta dhe qasje të plotë në hapësira publike urbane.

Tekst i shkruar për Prizma Medium nga Shqipe Gjocaj, e cila është aktiviste feministe, konsulente gjinore, dhe hulumtuese e pavarur. Ajo shkruan rregullisht për çështje gjinore dhe të drejta të njeriut. E angazhuar në bazë të pavarur, ajo bashkëpunon me organizata lokale dhe ndërkombëtare në projekte që ndërlidhen me të njëjtat çështje./Media Ndërtimi.

Uncategorized

Las Vegas NIGHTCLUBS Guide for Hookup

Published

on

There are a lot of wonderful reasons to become a member of an Las Vegas hookup dating local community. First, if you’re looking for love, it’s easy to find like minded people in a group that shares your interests and hobbies, of all. This offers you an opportunity to meet up with someone that works with you inside the exact same basic way you happen to be. Most of us have such varied interests and tastes that it can be difficult to find someone to date, especially when you’re searching for someone with whom you have nothing in common.

Secondly, not only do you meet other people in these online dating services, but you’ll also be surrounded by like-minded people. This can be great for mingling. If you meet someone interesting and intriguing, chances are you’ll have plenty of similar interests, for instance. It might even bring about you getting together with at a diner or bar. That in itself can be a useful process or start of a partnership. So, it is free,. That’s it can be a win-win situation.

casual fling USA

But, perhaps the greatest benefit of online dating! You don’t be forced to pay just one cent up front to utilize a dating service. No inquiries questioned. Each of the members’ information is kept strictly confidential and private.

On the internet hookup dating residential areas are not just for dating, needless to say. They are also ideal for interacting. You can chat with other members to see what their likes and dislikes get and are to know them on a a lot more personal degree. This gives you a great idea of who you need to satisfy.

You’ll have the opportunity for additional details on people. You could meet someone that you imagine maybe you have some thing in normal with. Possibly you’ll find a person through your chapel or any other chapel organizations. Or maybe you can interact with a person out of your nation.

No matter what your objectives are, be sure you stay realistic about finding someone in this manner. Realistic desired goals like going for meal or grooving by no means injured any individual. Of course, if it doesn’t work out, a minimum of you didn’t waste materials just one $ upon an on the web dating https://www.usasexguide.online/las-vegas/ Las Vegas NIGHTCLUBS website! So, go for the matchmaking fun! There are several hookup dating services from which to choose!

But be careful. If you meet someone in person who is not of the same moral standards as yourself, do not allow your dates to proceed if you don’t think you could ever trust this person. It could be unfortunate permit a person move-in jointly whilst you discover you are unable to stand up her or him. Just make sure before you take the plunge, even though Las Vegas online dating does work!

Some Las Vegas hookup dating services are free, some are membership dependent. The paid versions generally offer you far better possibilities and a better quality of user profiles. For more information, check out their websites. You’ll get a lot of information and facts there. And perhaps you’ll even fulfill someone on the web that you just will fall in love with!

Continue Reading

Uncategorized

Mało znane argumenty na temat Kasyno Platnosc Blik.

Published

on

Co do maksymy depozyt przy kasynie nie zaakceptować powinien obciążyć cię dodatkową należnością, jednak przetestuj regulamin własnego banku. Płatności BLIKIEM do kupienia są na rzecz użytkowników produktów mobilnych mnogości banków na terytorium polski. Żeby upewnić się, bądź Twój financial institution na pewno współpracuje z BLIKIEM, wystarczy wizytować oficjalną witrynę BLIK.

Użytkowanie on line casino online BLIK z wykorzystaniem tego systemu płatności nie jawi się być trudne, bowiem działanie aplikacji oraz kodu jest bardzo intuicyjne. Jedynym wymaganiem, poza kontem w banku, jest właśnie posiadanie produktów mobilnej. Lecz pamiętaj, iż financial institution, z którego ofert korzystasz, może pobierać opłaty. Dokładnie stwierdź regulamin swego banku, jakiego używasz służące do dokonywania płatności BLIK na rzecz kasyn online. Podczas gdy już skorzystamy z tego sposobu płatności, to możemy liczyć na bonusy od depozytu po kasynach, którymi właśnie mogą być darmowe spiny. Zachęcamy służące do sprawdzenia polskiej listy najkorzystniejszych kasyn z Blikiem jak i również free spinami. Korzystanie z Blik w kasyno on-line wydaje się wygodne i polega w zatwierdzeniu operacji przez przepisanie 6 cyfrowego kodu, który pojawia się w programów banku lub na jego stronie www.

Kasyno Platnosc Blik: Jak znaleźć to tanie

Natychmiastowe transfery pieniędzy Blik kasyno online istnieją już osiągalne w najlepszych naszych kasynach online. Dzięki Blik gracze mają możliwość bezpłatnie, pewnie i bardzo szybko składać depozyty, obstawiać zakłady i zdobywać wysokie rekompensaty oraz jackpoty na najznamienitszych automatach online. Wystarczy przepisanie 6 cyfrowego kodu Blik i kilkukrotne naciśnięcie przycisków potwierdzających całą czynność. Cała czynność jest bardzo prosta, zautomatyzowana i nieskomplikowana.

Najistotniejsze kasyna on-line, które posiadają ważną, europejską licencję mają możliwość oferować płatności Blik. Kolejne okno, to lista wraz z wszystkimi przydatnymi opcjami tworzenia depozytu w legalnym kasynie Energy Casino wraz z Blik. Wybieramy usługę Szybkiego Transferu Bankowego, aby dokonać wpłaty do kasyna z Blik.

Dlaczego jakiekolwiek ciało nie jest tym, jak powinieneś obecnie robić jak i również mówić o Kasyno Platnosc Blik

Od momentu chwili wybrania kształty płatności, aż do znalezienia się pieniędzy w twoim koncie, nie powinno minąć większą ilość wiadomości niż kilka minut. Gracze nieczęsto mogą w tej chwili odnaleźć kasyna z opcja BLIK, ze względu na jej miejscowy zasięg.

Płatności bezdotykowe, będą inicjowane i uwierzytelniane bezpośrednio przy aplikacji mobilnej każdego banku, który podaje Blika, natomiast ich ochrona życia i zdrowia będzie gwarantowane m. in. Za sprawą technologi tokenizacji Mastercard Digital Enablement Service. Taka osobiście procedura obowiązuje podczas należności pieniędzy z kasyna online np. Szyfr przepisujesz na portalu banku lub na monitorze bankomatu.

Free Spiny I Promocje Kasynowe W Redbox

BLIK działa na podstawie o sześciocyfrowy kod, który możemy wygenerować w aplikacji mobilnej własnego banku. System kodowania jest aktualny przez dwóch minuty i należy go wpisać przy odpowiednim rejonie. Do zakończenia transakcji niezbędne jest zatwierdzenie płatności w produktów mobilnej, spośród której ów kod wygenerowaliśmy. Gdy całokształt przebiegło pomyślnie, czyli zdążyliśmy wpisać i zatwierdzić system kodowania BLIK, pieniążki zostaną przekazywane błyskawiczne. BLIK to popularna w Polsce strategia płatności elektronicznych, uruchomiona w lutym 2015 roku. System został opracowany i wydaje się obsługiwany poprzez PSP (Polski Standard Płatności), gdzie należą najogromniejsze banki w kraju. Pozwala na zwykłe błyskawiczne przekazywanie pieniędzy.

  • Blik powstał bowiem w 2015 r. i posiadał służyć przyspieszeniu płatności online.
  • Pierwotnym krajem, który ma użyczyć w swoich bankach płatności BLIKiem, będzie prawdopodobnie Rumunia.
  • Istnieją także banki, które w ogóle nie pobierają żadnych opłat związanych z korzystaniem spośród Blika.

Energy Casino, to dzięki główniej stronie www serwisu wybiera „Wpłata”. Co więcej wpisuje sumę depozytu, walutę, wybiera premia i klika w pas z procedurami płatności. Przy kasynie Fortune Clock do kupienia są informacje o tym jak korzystać wraz z bonusów jak i również free spinów. Zobaczcie, dlaczego powinno się korzystać spośród tej formy płatności. Jedną wraz z najważniejszych zalet Blik w kasynach on-line, to, że wszystkie operacje finansowe są bezpłatne. Internauci, którzy chcą zagrać na automatach online Blik, muszą tylko przepisać kod i przycisnąć kilka razy przycisk potwierdzający całą czynność.

Polacy uwielbiają zabawy slotowe ze względu na brak zagmatwanych reguł i zasad, interesującą fabułę i wygląd, https://socialmixin.com/picking-out-effortless-methods-for-chinese-brides/ niskie zapłaty, ale głównie wysokie rekompensaty pieniężne oraz jackpoty. Najczęściej to spółki czy banki współpracujące z BLIKIEM zabierają na własnej osoby wszystkie koszta transakcji. Płatność BLIK w kasynie raczej nie zaakceptować będzie różniła się dlatego od innych płatności, jak na przykład np.

Powszechność programu, bezpieczeństwo oraz całkowita anonimowość transakcji Blik kasyno on-line powinny namówić każdego gracza z naszego kraju. Kasyna online z licencją najczęściej przyjmują wygrane w trakcie kilku godzin. Czasami aczkolwiek zdarza się naprawdę, że wypłata wygranej przy kasynie internetowym z Blik może zając odrobinę więcej czasu. Powodem tegoż są bardzo surowe wymogi licencyjne, które nakładają organizacje państwowe dzięki kasyna online. Muszą one szczegółowo sprawdzać ważność depozytów i stawianych warsztatów.

Continue Reading

Uncategorized

The value of Strategic Planning for Board Management

Published

on

Developing and implementing ideal plans is among the most important jobs of board directors. They are in charge of setting and having company desired goals, overseeing financial records and treatments and creating a strategic plan that aligns with the business.

How the board will go about managing strategy varies dramatically from one company to a different. Some planks are dominated by managers who have more time and insight to focus on the strategy, while others prefer to have their board associates help out in the expansion process.

Best practices suggest that panels start the method by completing a SWOT analysis. This requires analyzing the organization’s talents, weaknesses, possibilities and dangers to create a tactical roadmap for the future.

The board should use the outcomes of your SWOT examination to set strategic goals that are BRILLIANT and significant. These desired goals are designed to achieve the quest and vision of the nonprofit or for-profit business.

In addition , the plank should create metrics to measure improvement toward appointment these SENSIBLE desired goals and develop strategies for achieving each objective. They should likewise review the over here progress of the ideal goals for least quarterly.

The board will need to monitor a company’s improvement against the strategic desired goals to ensure that management is definitely making a good choices and executing in those alternatives effectively. The board can do this by analyzing progress upon specific objectives, looking at progress against strategic desired goals and assessing the impact of acquisitions and divestitures at the business.

Continue Reading

Trending