Connect with us

Infrastrukturë

Google raporton një rritje prej 50 % në emetimet për shkak të përdorimit të energjisë së AI

Published

on

Emetimet e gazit serrë të Google janë rritur përgjysmë gjatë pesë viteve të fundit për shkak të kërkesave për energji të inteligjencës artificiale, ka zbuluar kompania.

Shifrat përmbaheshin në raportin vjetor mjedisor të Google 2024, i cili raportoi një rritje të emetimeve prej 48 për qind në 2023 krahasuar me bazën e vendosur në 2019, me një rritje prej 13 për qind nga viti në vit.

Google ia atribuoi rritjen kryesisht konsumit të energjisë elektrike nga qendrat e tij të të dhënave dhe emetimeve nga zinxhiri i tij i furnizimit, i cili përfshin prodhimin nga palët e treta të pajisjeve dhe pajisjeve për këto qendra.

Të dyja janë të lidhura me përdorimin e AI, pasi teknologjia kërkon më shumë fuqi llogaritëse sesa operacionet e rregullta të internetit, të gjitha këto rrjedhin nga qendrat e të dhënave.

Rritja e emetimeve është mjaft domethënëse për të vënë në rrezik objektivin e emetimeve neto të Google për vitin 2030, pranon kompania në raport.

Emetimet totale të gazeve serrë të kompanisë ishin afërsisht 14.3 milion ton ekuivalent të dioksidit të karbonit (CO2e) në 2023, i ngjashëm me atë të një kombi të vogël evropian si Letonia.

Raporti detajon iniciativat e Google për të reduktuar këto emetime, të cilat përfshijnë blerjen e energjisë së rinovueshme dhe ndërtimin e infrastrukturës kompjuterike më efikase.

Ai gjithashtu diskuton mënyrat se si kompania po përdor AI për të ulur emetimet diku tjetër në të gjithë botën, si për shembull duke zbatuar drejtimin me efikasitet të karburantit në Google Maps.

Google vlerëson se kjo veçori ka ndihmuar në reduktimin e emetimeve të automjeteve me 2.9 milionë tonë metrikë që nga fillimi i saj në 2021 – shifra që nuk përfshihen në të dhënat e përgjithshme të emetimeve.

Megjithatë, nëse kompania do të arrijë objektivat e saj klimatike, raporti sugjeron se do të duhet të ketë përparime të jashtme teknologjike.

Ekspertët kanë paralajmëruar prej disa kohësh për përdorimin e burimeve të kërkuara për inteligjencën artificiale dhe kërcënimin që kjo paraqet për qëllimet klimatike.

Microsoft ka raportuar gjithashtu një rritje të emetimeve në raportin e tij të fundit të qëndrueshmërisë, ndërsa Amazon dhe Meta kanë pasur disa vite të përziera. Shumica e qendrave më të mëdha të të dhënave në botë janë në pronësi të Google, Microsoft dhe Amazon./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

SHBA miratoi programin e qendrës së hidrogjenit prej 12.6 miliardë dollarësh

Published

on

Projektet e ndërtimit me vlerë miliarda po vijnë pasi qeveria federale e SHBA-së dhe një organizatë publike-private njoftuan financimin dhe miratimin e projektit e bëjnë shtetin amerikan të Kalifornisë një “Qendra hidrogjeni”

Aleanca për Sistemet e Energjisë së Hidrogjenit të Pastër të Rinovueshme (ARCHES), koalicioni publik-privat me bazë në Kaliforni, bëri njoftimin në 17 korrik.

ARCHES përfshin katër entitete: Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Zhvillimin Ekonomik dhe Biznesin, sistemin e Universitetit të Kalifornisë, Këshillin Shtetëror të Ndërtimit dhe Tregtisë së Ndërtimit të Kalifornisë dhe Institutin e Politikave të Rinovueshme 100.

Së bashku me Departamentin Amerikan të Energjisë, ARCHES nënshkroi një angazhim prej 12.6 miliardë dollarësh për të ndërtuar më shumë se 60 stacione të karburantit me hidrogjen në të gjithë shtetin. Skema e shtrirë do të kalojë gjithashtu termocentralet ekzistuese për të përdorur energjinë e hidrogjenit, si dhe do të zëvendësojë pajisjet me naftë në tre porte kyçe të Kalifornisë.Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet ligji Ekodizajn, produktet mund të riciklohen lehtësisht

Published

on

Një ligj i BE-së ka hyrë në fuqi që do të mundësojë vendosjen e kërkesave dhe informacionit të projektimit ekologjik për pothuajse të gjitha kategoritë e mallrave fizike që dalin në tregun e BE-së. Rregullorja e re Ekodizajn për Produkte të Qëndrueshme bazohet në Direktivën ekzistuese të Ekodizajnit, e cila aktualisht mbulon vetëm produktet që lidhen me energjinë. Ai synon të përmirësojë ndjeshëm qarkshmërinë, performancën energjetike dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore të produkteve të vendosura në tregun e BE-së.

Ekodizajni ka të bëjë me integrimin e konsideratave mjedisore në të gjitha fazat e zhvillimit të produktit. Është thelbësore, në një botë ku ka një kërkesë kaq të lartë për produkte efikase dhe të qëndrueshme si një mënyrë për të reduktuar konsumin e energjisë dhe burimeve.

BE-ja ka qenë prej kohësh aktive në këtë fushë. Ju mund të njihni etiketën e energjisë që vjen në lavatriçe ose frigorifer, për shembull, të cilën e kemi falë BE-së. Por qëndrueshmëria mjedisore ka të bëjë më shumë sesa thjesht efikasitet energjetik. Me miratimin e rregullores, një produkt i qëndrueshëm do të duhet të shfaqë një ose më shumë nga karakteristikat e mëposhtme:

përdor më pak energji

zgjat më shumë

mund të riparohet lehtësisht

pjesët mund të çmontohen lehtësisht dhe të vihen në përdorim të mëtejshëm

përmban më pak substanca shqetësuese

mund të riciklohen lehtësisht

përmban më shumë përmbajtje të riciklueshme

ka një gjurmë më të ulët të karbonit dhe mjedisit gjatë ciklit të saj jetësor

Rregullorja gjithashtu prezanton masa për të ndaluar shkatërrimin e tekstileve dhe këpucëve të pashitura dhe hap një rrugë për të shtrirë ndalime të ngjashme në sektorë të tjerë, nëse provat tregojnë se ato janë të nevojshme. Kompanive gjithashtu do t’u kërkohet të zbulojnë publikisht në faqet e tyre të internetit informacionin vjetor, si numrin dhe peshën e produkteve që kanë hedhur poshtë, si dhe arsyet për ta bërë këtë. Së fundi, ai gjithashtu mundëson kriteret e detyrueshme të Prokurimit Publik të Gjelbër për të shpenzuar fondet publike në një drejtim më të qëndrueshëm. Autoritetet publike në BE në fakt shpenzojnë rreth 1.8 trilion euro për blerjen e punëve, mallrave dhe shërbimeve.

Me këtë ligj të ri, BE-ja synon të ndërtojë historikun e saj të gjatë për ofrimin e përfitimeve për bizneset, konsumatorët dhe mjedisin. Në fund të fundit, vetëm në vitin 2021, ndikimi i masave aktuale të ekodizajnit, që mbulojnë 31 grupe produktesh, kurseu 120 miliardë euro në shpenzimet e energjisë për konsumatorët e BE-së dhe çoi në një konsum vjetor 10% më të ulët të energjisë nga produktet në fushë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rreth 300 mijë tifozë në hapjen e Lojërave Olimpike në Paris

Published

on

Për herë të parë në histori, ceremonia hapëse e Lojërave Olimpike do të mbahet në lumë. Lumi Sena në Paris do të jetë skena e këtij eventi madhështor, ku pritet të marrin pjesë rreth 300 mijë tifozë.

Kjo ceremoni unike do të jetë një spektakël i papërsëritshëm, duke shënuar një fillim të jashtëzakonshëm për Lojërat Olimpike Paris 2024.

Ceremonia hapëse, e cila do të mbahet më 26 korrik, do të përfshijë një parade madhështore nëpër lumë, me sportistë që lundrojnë përgjatë Senës në anije të zbukuruara.

Parakalimi i sportistëve do të nisë nga ura Austerlitz dhe do të përshkojë 6 kilometra, duke kaluar pranë disa prej monumenteve më të famshme të Parisit, si Kopshti i Bimëve, Invalides, Pallati i Madh dhe Kulla Eifel, për të përfunduar te Trocadéro ku do të mbahet finalja e ceremonisë.

E pjesë e këtij parakalimi do të jenë edhe sportistët e ekipit olimpik të Kosovës, të cilët me krenari do të prezantohen me flamurin shtetëror.

Për ata që nuk do të kenë mundësinë të jenë të pranishëm fizikisht në Paris, ceremonia hapëse dhe një maratonë e tranmetimeve të garave olimpike ju pret në ekranin e Radiotelevizionit të Kosovës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending