Connect with us

Infrastrukturë

Gomat që nxirren nga përdorimi – Pse Kosova po dështon t’i trajtojë ato?

Published

on

Emrullah Spahiu nga Rahoveci është inxhinier i mjedisit. Ai është pjesë e kompanisë ‘D-Eco Trans’ që gjendet në fshatin Bllacë të Suharekës.

Kompania merret me riciklim të gomave të përdorura dhe produktin që e nxjerrë nga ricikilimi, kjo kompani e eksporton kryesisht në Turqi.‘D-Eco Trans’ aktualisht ka kapacitet që të riciklojë 1 mijë ton goma në muaj, por ka pasur raste që kanë arritur deri në 2 mijë ton për muaj.

“Më shumë kryesisht është Turqia, biznes më së shumti bëjmë me Turqi. Edhe kërkesat për ekonominë e Turqisë janë të mëdha për këtë produkt” – thotë Spahiu, teksa tregon se 100% të produktit që prodhohet nga riciklimi i gomave, kompania e eksporton jashtë Kosovës, shkruan Kallxo.com

Institucionet shtetërore në Kosovë nuk kanë të dhëna të sakta se sa është numri i gomave që nxjerrën nga përdorimi dhe mbeturinave që krijohen nga to.

‘D-Eco Trans është themeluar në vitin 2019, por deri më tash nuk ka pasur asnjë përkrahje nga shteti, që të zgjerojë kapacitetet e veta, për të trajtuar gomat dhe mbeturinat e saj.

Për çka mund të shërbejë goma e ricikluar?

Për shembull në Nigeri një kompani private ka arritur nga gomat e ricikluara që të krijojë kubëza për rrugë, apo shtresa për parqe të lojërave.

Në Kosovë, thotë Emrullah Spahiu, goma e ricikluar do të mund të përdorej për fusha artificiale të futbollit, apo edhe për kënde të lojërave.

Ai ka thënë se ‘D-Eco Trans’ është duke menduar që t’i zgjerojë kapacitetet për trajtimin e gomave, por që një gjë e tillë duket e pamundur, pa përkrahjen e shtetit.

“Ne kemi interes me vazhdu, mirëpo jemi duke mendu për zgjerimin e produkteve nga trajtimi fizik i gomës. Domethënë jemi tash duke mendu me e zgjeru biznesin, mirëpo në qoftëse vazhdojmë me këtë ritëm, pa ndonjë përkrahje shumë të vështirë” – thotë ai.

“Sepse kjo punë apo veprimtari kërkon maqina shumë të sofistikuara të cilat e mbrojnë njeriun, e mbrojnë natyrën edhe duhet një investim, me pasë bashkinvestim me dikë, pa marrë parasysh me shtetin, me donatorët, ne jemi të hapur për me e zgjeru gamën e produktit. Mund të iu sigurojë se të gjitha gomat e përdorura që janë në Kosovë ne do të jemi në gjendje që t’i trajtojmë edhe t’i hekim nga deponitë që janë”.

Të tjerë nëpër vende të ndryshme të botës nga gomat e makinave kanë krijuar vazo të luleve apo edhe ulëse si karrige.

‘Solid Shoes’ është një fabrikë për prodhimin e këpucëve në Suharekë. Fabrika numëron mbi 250 punëtorë dhe eksporton produktet e saja në 15 shtete të ndryshme të botës. Në këtë industri ata janë që 35 vite.

Shpejtim Kuqi, drejtor ekzekutiv i fabrikës, thotë se gomën që përdoret si lëndë e parë për prodhimin e këpucëve, e importojnë nga Italia. Ai shprehet skeptik në këto rrethana, që dikush në Kosovë do të mund t’i ofronte fabrikës së tij gomë si lëndë e parë.

Për më tepër thotë ai, edhe vetë goma si produkt ka filluar të reduktohet në përdorimin e saj për prodhimin e këpucëve.

“Ne e importojmë gomën prej jashtë Kosovës si lëndë e parë. Tash ka ndryshuar teknologjia, ka filluar që të hiqet goma nga përdorimi. Nuk është duke u përdorur shumë. Në bazë të praktikës, duhet me pasë një kapacitet tepër të madh, për me pasë një industri të tillë në Kosovë” – thotë ai./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending