Connect with us

Ndërtim

Gjyqtari Agim Maliqi, pronar i një villeje në Brezovicë, i kërkoi gjyqtarit Ibrahim Idrizi të refuzojë sekuestrimin e vilave

Published

on

Prokurori i rastit të famshëm “Brezovica”, Rasim Maloku ka pretenduar se është njoftuar nga gjyqtari i procedurës paraprake në këtë rast, Ibrahim Idrizi, i cili thuhet te këtë njoftuar se është takuar me gjykatësin e Gjykatës Supreme, Agim Maliqi, pas kërkesës për sekuestrim të vilave, ku tashme është bërë e ditur që ne mesin e këtyre vilave është edhe ajo e gjykatësit Maliqi.

Për këtë denoncim të prokurorit Maloku, kryesuesi i Këshillit Gjyqësor të Kosovës, Albert Zogaj ka thënë se nuk mund të flasë për emra të përveçëm pavarësisht për kë bëhet fjalë, raporton “Betimi Për Drejtësi”.

“Por mundem me konfirmu me përgjegjësi të lartë që çdo shqetësim që është ngritë nga prokurori, nga gjyqtari i çështjes, nga Kryetari i Gjykatës Themelore, nënkryetarja apo edhe vet Kryetari i Gjykatës së Apelit, apo i Supremes, për aq sa është përgjegjësi e Këshillit është formalizu si shqetësim, sepse gjërat janë protokollare. Dhe komunikimi jonë është krejt formal në mes të institucioneve, pavarësisht nivelit të hierarkisë, pra e konfirmoj me përgjegjësi të plotë dhe në momentin kur do të mbyllet komplet procesi qoftë i hetimit potencial disiplinor, për cilindo që eventualisht lakohet si emër potencialisht apo edhe në stade tjera të procedurës, ne mund të konfirmojmë që ne kemi marrë të gjitha veprimet dhe janë njoftu institucionet përkatëse për cilindo nivel të përgjegjësisë që ekziston”, ka thënë Zogaj.

Ai ka shtuar se procedurat janë të qarta edhe në kuptimin e disiplinës,  kur dikush potencialisht mund të bëjë shkelje disiplinore dhe etike por edhe në kuptimin e përgjegjësisë përtej disiplinës.

“Në këtë rast unë po besoj deri në këtë moment, edhe Gjykata Supreme, respektivisht kryetari i Gjykatës Supreme por edhe nivelet tjera janë duke vepru brenda përgjegjësive të tyre, me kujdesin e duhur që të ruhet integriteti i procesit edhe në gjykatë por që në të njëjtën kohë mos të ketë asnjë lloj interferimi në procesin e tërësishëm të hetimit të çështjes pasi që kjo sigurisht është shumë më e rëndësishme se vetë rasti individual”, ka thënë Zogaj./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Kanada do të ndërtojë impiantin për të furnizuar mbi 300,000 shtëpi me energji elektrike

Published

on

Kompania e infrastrukturës Aecon dhe inxhinieri SNC-Lavalin kanë nënshkruar një marrëveshje për të ofruar atë që ata pretendojnë se do të jetë reaktori i parë i vogël modular i shkallës së rrjetit të Amerikës së Veriut (SMR).

Filiali i SNC Lavalin, Candu Energy, ka hyrë në një marrëveshje me Ontario Power Generation (OPG) për Projektin e Ri Bërthamor Darlington.

Projekti synon të vendosë BWRX-300 SMR të General Electric Hitachi (GEH) Energy përpara fundit të dekadës.

Aecon, SNC-Lavalin dhe GEH kanë nënshkruar një marrëveshje gjashtëvjeçare me OPG dhe do të punojnë sipas një modeli të ofrimit të projektit të integruar (IPD). Sipas marrëveshjes, GEH do të zhvillojë teknologjinë për centralin e vogël bërthamor, duke projektuar dhe furnizuar komponentët kryesorë. SNC-Lavalin do të shërbejë si arkitekt dhe inxhinier, transmeton Ndërtimi.info

Aecon do të ofrojë të gjitha shërbimet e ndërtimit, duke përfshirë menaxhimin e projektit dhe planifikimin e ndërtimit.

Impianti i ri 330 MWe do të prodhojë mjaftueshëm energji elektrike për të furnizuar mbi 300,000 shtëpi.

Në tetor 2022, Banka shtetërore e Infrastrukturës së Kanadasë (CIB) ra dakord të angazhojë 970 milionë dollarë kanadezë (715 milionë dollarë amerikanë) për projektin./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Nis zgjidhja e problemit për ndërtimin e Spitalin Rajonal të Ferizajt  

Published

on

Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, ka treguar se kanë filluar të zgjidhen problemet rreth ndërtimit të Spitalit Rajonal të Ferizajit.

“Spitali i Ferizajit ka filluar të ndërtohet me shumë probleme, më në fund në javën e kaluar u zgjidh një nyje dhe po pritet të zgjidhet edhe nyja tjetër” ka thënë Vita për emisionin Context.

Ministri Vitia ka bashkëbiseduar me kryetarin e komunës së Ferizajt për zgjidhjen e problemeve, ku me mbarimin e këtyre problemeve të fillojë edhe procesi i ndërtimit të spitalit.

“Sot kam komunikuar me kryetarin e komunës së Ferizajt Agim Aliu, ku javën tjetër do të kemi një takim ku do t’i tregojë për zgjidhjen e kësaj nyje, ku bashkërisht Ministra e Shëndetësisë dhe Komuna e Ferizajt, më në fund edhe spitalin do të zgjidhet nyja dhe do të vazhdojë procesi i ndërtimit” ka thënë Vitia.

Poashtu Vitia ka thënë që nuk duhet të përqendrohet vetëm në QKUK por edhe në investimet e spitaleve regjionale.

“Edhe mos të harrojmë se sistemi shëndetësor në Republikën e Kosovës nuk është vetëm QKU-ja i ke edhe spitalet regjionale ku brenda nuk ka as ndriçimit e as rrugë adektuate të shtruar, e të gjitha këto janë në këtë planin e veprimit të cilat janë intervenime për me u rrit edhe siguria natyrisht por edhe qasja më e lehtë e qytetarëve në shërbimet shëndetësore nëpër këto institucione publike” tha Vitia.

Ndërtimi i këtij spitali ka filluar që nga viti 2018, ndërsa vlera totale e projektit fillestar ishte 10 milionë euro, ku më vonë kësaj kontrate përmes ankesave i ishin shtuar edhe rreth 1 milion euro të tjera për punë shtesë.

Më vonë kanë kërkuar edhe mbi 5 milionë euro të tjera për përfundimin e projektit.

Ministri e Shëndetësisë kishte bërë kallxim penal kundër kompanisë “Arbëria” që ka kontratë për ndërtimin e spitalit të Ferizajt me pretendimin se kjo kompani ka fituar kontratë me çmime manipulative, në atë mënyrë që çmimet e punëve fillestare janë vendosur shumë më të larta se çmimet reale në treg./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Viti 2023 fillon me ‘vrull pozitiv’ për industrinë e ndërtimit

Published

on

Ndërtimi total botëror u rikuperua në dhjetor i vitit që lamë pas, për të rezultuar me një fitim prej 27% për një normë vjetore të rregulluar sezonalisht prej 1.185 trilion dollarë.

Sektori i ndërtimit u drejtua nga ndërtimi i objekteve jorezidenciale, të cilat u rritën në 549.6 miliardë dollarë në bazë vjetore të rregulluar sezonalisht, një rritje prej 51% nga nëntori.

Ndërtimet të cilat përfshijnë projekte infrastrukturore si rrugë dhe ura, si dhe shërbime komunale dhe tubacione, u rritën gjithashtu me 30%, në 281.4 miliardë dollarë, ndërsa fillimet e ndërtimit të banesave ishin të sheshta.

Për gjithë vitin 2022, fillimet totale të ndërtimit ishin 15% më të larta se një vit më parë.

Ndërtesat jorezidenciale, pronat komerciale dhe impiantet – fituan 38% nga viti në vit, ndërsa sektori jo-ndërtues shënoi një rritje prej 19%. Nisjet për banim, të dëmtuara nga normat më të larta të hipotekave, ranë me 3% për vitin./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending