Connect with us

Infrastrukturë

Gjatë vitit 2023, Prishtina do të bëhet me 3 sheshe të reja

Published

on

Gjatë vitit të kaluar Prishtina ka filluar zgjerimin e sheshit kah pjesa e Katedrales.

Nën kritika e përkrahje të shumta rruga “Xhorxh Bush” tashmë ka marrë tjetër pamje me hapësira për kalimin e autobusëve e shesh për këmbësorë.

Por, ky nuk do të jetë sheshi i vetëm i ri.

Gjatë vitit 2023, Prishtina do të bëhet edhe me më shumë sheshe.

Një pjesë e rrugës “Rexhep Luci” dhe asaj “Qamil Hoxha” priten të shndërrohen në shëtitore.

Drejtori për Investime Kapitale, Krenar Xhaferi, thotë se njëra ndër projektet më të mëdha është shndërrimi i zonës Qendër në kalldrëm.

“Realisht kjo rruga “Rexhep Luci” nuk është që do të mbyllet në tërësi. Do të zgjerohet vetëm deri te pjesa e hyrjes së tunelit, në pjesën e sipërme do të jetë deri te fundi i Ministrisë së Kulturës, ajo rrugë prapë do të jetë e shfrytëzueshme, por do të jetë me kalldrëm, dhe te kafet e rakisë vetëm e kemi mbyllur më herët. Në komunikacion nuk kanë shumë ndikim dhe pjesa tjetër është pjesa e sheshit që është bllokuar dhe pritet të lirohet për pjesën e autobusëve, taksive por jo edhe të veturave”, tha Xhaferi.

E përveç këtyre shesheve, Komuna ka paralajmëruar se sheshi do të vazhdohet edhe kah pjesa e vjetër e qytetit.

Megjithëse këtë vit janë ndarë 500 mijë euro për këtë projekt, e njëjta nuk pritet të fillojë gjatë këtij viti.

“Duan një projekt detaj, projekt i cili duhet të përmbyllet në përpikëri. Gjatë këtij viti kemi ndarë mjetet që do ta përmbyllin projektin nga xhamia në drejtim të Sami Frashërit, do të marrim leje nga Trashëgimia Kulturore në mënyrë që të mos kemi probleme me hapjen e punimeve, sepse është zona Qendër, nuk guxojmë me e bllokuar komunikacionin dhe të gjitha këto na nevojitet t’i përmbyllim që të kemi një front të mirë që kur të fillojmë me punime të mos kemi bllokada”, tha Xhaferi.

Përveç tyre, Komuna e Prishtinës synon të ketë edhe projekte të tjera të mëdha gjatë këtij viti.

Në mars parashihet të fillojnë punimet për “Rrugën A”, e bashkë me të edhe vazhdimi i “Rrugës B” në pjesën e poshtme.

“Pjesë e vitit 2023 do të jetë ‘Rruga A’, vazhdimi i ‘Rrugës B’ në pjesën e poshtme, vazhdimi i ‘Rrugës B’ në pjesën e sipërme, do të jetë unaza e brendshme, përmbyllja deri te rrethrrotullimi i Lakërishtës. Për secilën lagje i kemi planifikuar 500 mijë euro orientimisht, prej projekteve të mëdha do të jetë përmbyllja e rrugës ‘Bashkim Fehmiu’, përmbyllja e rrugës ‘Emine Peza’, përmbyllja e rrugës prej Xhamisë deri te çezma e Matiçanit, që është jashtëzakonisht e dëmtuar”, tha Xhaferi.

Qytetarët kanë mendime të ndryshme sa u përket pritshmërive për realizimin e projekteve nga qeverisja e kryetarit Përparim Rama.

Si projekte të mëdha, sipas Xhaferit, do të jetë edhe ndërtimi i shumë rrugicave nëpër fshatrat e Prishtinës.

700-metërshi i parë i unazës së brendshme të qytetit pritet të përmbyllet në qershor, për të vazhduar më pas edhe me pjesën tjetër deri në fund të vitit.

Ndryshe, për këtë vit nga buxheti i Prishtinës janë ndarë 1 milion euro për mirëmbajtjen e sipërfaqeve gjelbëruese, 2.5 milionë euro për zyrën e arkitektit, 3 milionë euro për menaxhimin e mbeturinave, 1 milion euro për ndërtimin e thertores publike dhe 1 milion e 300 mijë euro për fillimin e ndërtimit të spitalit të qytetit./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Së shpejti parkim publik me energji diellore në Durrës

Published

on

Një parkim modern multifunksional po ndërtohet në Durrës, në shërbim jo vetëm të qytetarëve, por edhe në funksion të sezonit turistik.

Për të inspektuar punimet, ishte prezent në kantier Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga kryebashkiakja e Durrësit Emiriana Sako dhe nga drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit, Dritan Agolli. “Është një objekt i cili ndodhet në një pozicion shumë të mirë, shumë afër me qytetin.

Durrësi ka një shtim të fluksit të lëvizjes gjatë sezonit turistik dhe një nevojë të madhe për parkim dhe mendojmë që me këtë godinë, me përfundimin e saj do të japim një shërbim të mirë pasi këtu do të akomodohen 400 vende parkimi,

do të ketë poste për biçikletat, karikues elektrik për mjetet elektrike dhe nga pjesa tjetër e funksioneve të objektit kemi parashikuar edhe hapësira të tjera funksionale si zyra të cilat mund të jenë në funksion të transportit publik në qytetin e Durrësit, por edhe salla për aktivitete të ndryshme”, – u shpreh kryetarja e bashkisë së Durrësit.

Godina do të furnizohet me energji falë paneleve diellore ndërkohë që projekti është konceptuar që të funksionoj si një rampë nga hyrja, deri në katin e fundit. Kjo gjë do të bëjë të mundur uljen e sipërfaqes së qarkullimit.

“Nga pikëpamja e teknologjisë ka për të qenë e gjitha me panele fotovoltaike që do të krijojë qëndrueshmëri nga pikëpamja e eficiencës së energjisë së parkimit.

Nuk është thjesht një hapësirë parkimi, por është një hapësirë me jetë e gjallëri gjatë gjithë kohës”, – theksoi drejtori i FSHZH, Agolli. Objekti është i vendosur në një nyje strategjike të qytetit.

“Nga e djathta kemi Portin turistik që po ndërtohet dhe pjesën e portit e Durrësit ekzistues dhe në të majtë kemi godinën e hekurudhës ku ka filluar puna me shtrimin e linjës Durrës – Tiranë dhe Durrës – Aeroport dhe mendojmë se është një nyje shumë e rëndësishme strategjike dhe ky objekt është i një nevoje shumë të lartë për qytetin – tha kryebashkiakja Sako.

Ky projekt, pritet të lehtësojë trafikun në qytet sidomos gjatë sezonit veror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prokuroria urdhëron ndalimin e punimeve në rrugën ‘Gëzim Sahiti’ në Ferizaj

Published

on

Pas reagimeve dhe deklaratave të organizatës AVONET dhe shqetësimeve për mos respektim të vendimit të gjykatës themelore në Prishtinë dhe gjykatës së apelit, Prokuroria Themelore në Ferizaj ka urdhëruar inspektoriatin komunal në Ferizaj që të ndalojë punimet që po zhvillohen kundërligjshëm në rrugën Gëzim Sahiti.

Reagimi i prokurorisë vie si rezulatat i takimit të përbashkët me Kryeprokurorin z. Jashari, AVONET dhe banorët e lagjes. Në takim u shtjelluan dhe u prezantuan të gjitha faktet, provat dhe gjendja faktike, e rastit në fjalë.

Prokuroria me veprimet e saja ndaloi vazhdimi e shkeljeve ligjore nga kompania e përfshirë në çështje.

Rrjeti i Organizatave Jo-Qeveritare AVONET shpreh shqetësimin e thellë lidhur me veprimet e kundërligjshme të Drejtorisë së Urbanizmit, në lidhje me zbatimin e vendimeve gjyqësore, konkretisht Aktvendimin A.nr.1365/23 të Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe Aktvendimin AA.nr.855/23 Gjykatës së Apelit. Këto vendime kanë bërë shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të lejes ndërtimore në rrugën Gëzim Sahiti, në Ferizaj.

Këto veprime të kundërligjshme janë duke u bërë në një amulli totale të krijuar nga Drejtoria e Urbanizmit dhe Mjedisit në Komunën e Ferizajt. Për AVONET kjo amulli e krijuar është manifestim i paditurisë ose kapjes së Komunës së Ferizajt nga mafia e betonit.

AVONET ka parashtruar kërkesa për qasje në dokumente publike në Gjykatën Supreme dhe në Gjykatën Themelore në Prishtinë ku ka kërkuar sqarime në lidhje me rastin e krijuar nga zyrtarët e Komunës së Ferizajt. Nga këto institucione kemi pranuar informacione zyrtare se vendimi gjyqësor në lidhje me rastin në fjalë ende nuk është ekspedituar (dërguar) në gjykatën e shkallës së I-rë gjegjësisht Gjykata Themelore në Prishtinë nuk e ka pranuar ende këtë vendim gjyqësor.

Nga përgjigjjet e Komunës së Ferizajt shohim se zyrtarisht organet komunale nuk kanë marr asnjë veprim, në drejtim të fillimit të punimeve në objektin banesor në rrugën Gëzim Sahiti. Kurse nga gjendja faktike në terren shohim se punimet zhvillohen pa u penguar fare, madje punëkryerësit deklarohen se kanë leje pune nga Komuna e Ferizajt. Për këtë kemi njoftuar edhe organet e rendit siç është Prokuroria Themelore në Ferizaj dhe Policia e Kosovës, por deri më tani nuk kemi parë asnjë veprim nga organet në fjalë. AVONET vlerson se me këtë mosveprim po rrezikohet rëndë siguria juridike e qytetarëve.

Continue Reading

Infrastrukturë

Rruga Kijevë – Dollc, jepen zotime se do të kryhen brenda afatit

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka marrë pjesë në inaugurimin e nisjes së punimeve të projektit “Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, më 19.04.2024.

Me këtë rast, ai tha se punimet e kësaj rruge do të kenë edhe mbikëqyrës të punëve të kryera.

Ndërsa zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi njoftoi që janë tri llote të punimeve të kësaj rruge.

Ai tha se afati për llotin më të madh është 260 ditë, por u shpreh i bindur se punimet do të realizohen para këtyre afateve.

“E nisëm me Podujevën për të vazhduar me Mitrovicën me ritëm të lartë dhe tani po e fillojmë ndërtimin e rrugës në drejtim të Pejës. Janë tri llote. Afati më i gjatë është 260 ditë për llotin me të madh, por unë jam i bindur që do të realizohen para këtij afati të gjitha llotët”- tha ai.

Kurti dhe Durmishi u pyeten edhe lidhur me ankesat e qytetarëve që për shkak të punimeve do të mbyllen disa biznese.

Durmishi tha se devijimi i rrugës ka filluar shumë më herët.

Komplet elaborimin e studimit ua kam dhënë përfaqësuesve të bizneseve”- tha ai.

Ndërsa, kryeministri Kurti tha se kjo çështje do të diskutohet dhe se nuk dëshirojnë ta dëmtojnë askënd për shkak të këtyre punimeve.

Po ashtu, ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu tha se po i kushtohet rendësi që shpronësimet të kryhen në kohë në mënyrë që të mos krijojnë probleme tjera.

“Në dallim të projekteve të mëhershme ajo që i kemi kushtuar rendësi është që shpronësimet të kryhen në kohë dhe të mos kemi problem me shpronësime, të cilat pastaj na krijojnë pengesa në projekt. Ky projekt është duke u realizuar në mbikëqyrjen e një kompanie. Të gjitha këto na sigurojnë që punimet të kryhen në kohë”- tha Aliu.

Ai ka njoftuar më 25.03.2024 se është nënshkruar kontrata për fillimin e ndërtimit të rrugës Prishtinë – Pejë, segmenti Kijevë-Dollc.

Kjo kontratë, siç ka bërë të ditur ministri, kap vlerën 21 milionë euro dhe se rruga do të jetë me katër korsi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending