Connect with us

Infrastrukturë

Ftohen dy ekspertë të raportojnë në gjykimin ndaj lejeve ilegale ndërtimore në Fushë Kosovës

Published

on

Në gjykimin ndaj ish-drejtorit të Inspektoratit në Komunën së Fushë Kosovës dhe inspektoreve të ndërtimit, Valbona Ferati, Doruntina Dumani dhe Mobere Hyseni, të cilët po akuzohen për dallavere me leje ndërtimore, është aprovuar propozimi  i prokurores Merrushe Llugiqi, që të dëgjohen eksperti i ndërtimtarisë, Lulzim Dema dhe eksperti i gjeodezisë Ahmit Basholli.

Këtë propozim prokurorja LLugiqi e bëri gjatë seancës së të martës pasi që nga gjykatësja Naime Jashanica palëve në procedurë i dorëzoi nga një kopje të raportit ekspertizë nga fusha e ndërtimtarisë dhe gjeodezisë, raporton “Betimi për Drejtësi”.

“Propozoi që të ftohen ekspertët në një shqyrtim të radhës për të dhënë mendimin  e tyre dhe për të sqaruar gjetjet në këtë  ekspertize”, deklaroi prokurorja Llugiqi.

Paraprakisht gjykatësja Krasniqi- Jashanica njoftoi se, gjykata ka marrë një vendim për angazhim të ekspertëve të fushës së ndërtimtarisë  Lulzim Dema dhe Hamit Basholli për gjeodezisë për të marrë mendimin e tyre lidhur me objektin  e shqyrtimit në këtë çështje penale, ngase nga palët në procedurë ka munguar raporti i ekspertimit.

Andaj, sipas gjykatës Krasniqi-Jashanica  në fazën për plotësim të provave në vështrim të dispozitave ligjore gjykata ka siguruar një raport ekspertizë.

Ndërsa, avokatja Merita Stublla-Emini, e cila zëvendëson me autorizim mbrojtësen e Dorutina Dumanit, avokaten Albana Kelmendi  ka thënë se nuk po e sheh të arsyeshme që të ftohen ekspertët sepse të njëjtët i kanë dhënë sqarimet e tyre në aspektin profesional sipas profilit të tyre të ekspertizës dhe pikërisht në bazë të aktvendimit të nxjerrë nga kjo gjykatë me detyra të sakta për të njëjtit .

Ndërsa e njëjta tha sa i përket ekspertizës së gjeodezisë nuk e kanë për të cilën gjykatësja Krasniqi-Jashanica tha se eksperti i gjeodezisë do ta sjellë ose nëse ka dilema do të vij personalisht.

Po ashtu,  të akuzuarit Krasniqi, Ferati dhe Hyseni deklaruan se nuk janë që të ftohen ekspertët.

Në fund, trupi gjykues i udhëhequr nga gjykatësja Naime Krasniqi-Jashanica aprovuan propozimin për dëgjimin e ekspertëve, Lulzim Dema për fushën e ndërtimtarisë dhe Hamit Basholli për fushën e gjeodezisë.

Seanca e radhës pritet të mbahet më 4 maj 2022.

Sipas aktakuzës së ngritur më 14 dhjetor 2016, të akuzuarat Mobere Hyseni dhe Doruntina Dumani, në cilësinë e inspektoreve të ndërtimit, në Drejtorinë e Inspeksionit në Fushë Kosovë, përgjegjëse për rrugën “Shefki Kuleta” dhe “Nëna Terezë”, në Fushë Kosovë, nuk e kanë përmbushur detyrën e tyre zyrtare që kanë qenë të obliguara ta kryejnë në bazë të detyrave të tyre zyrtare.

Dumani dhe Hyseni, gjatë vizitës së punishtes më 30 maj 2014, kanë marrë pjesë në vendosjen e pikave të ndërtimit për ndërtimin e objektit numër l, sipas lejes ndërtimore të “Princesha Construstion”, dhe kanë bërë zhvendosjen e këtij objekti nga pikat e parapara sipas lejes dhe vijës ndërtimore të lëshuar nga Drejtoria për Planifikim Urban e Komunës së Fushë Kosovës.

Ndërsa, Valbona Ferati, Doruntina Dumani si inspektore të ndërtimit dhe Afrim Krasniqi në cilësinë e drejtorit të departamentit të ndërtimit, gjatë periudhës kohore 2015-2016, nuk i kanë ndërprerë punimet kundërligjore dhe nuk kanë nxjerrë vendim për rrënim, duke i mundësuar në këtë mënyrë “Princesha Construction”, të përfitojë nga ndërtimet kundërligjore në dy objekte banesore tetë katëshe, i cili ka pasur tejkalimit të lejes ndërtimore.

Si rrjedhojë e kësaj, të akuzuarat Hyseni, Dumani dhe Ferati, thuhet se i kishin mundësuar investitorit të vazhdojnë ndërtimin e objekteve me tejkalim të lejes, t’i përfundojnë ndërtimet dhe të pajisen me leje plotësuese, duke mos respektuar lejet ndërtimore, për të cilin tejkalim ka qenë në njohuri edhe i akuzuari Krasniqi, mirëpo i njëjti nuk ka ndërmarrë asgjë për të parandaluar këtë ndërtim.

Po ashtu, në aktakuzë thuhet se të akuzuarat Ferati dhe Dumani kanë hartuar edhe procesverbale dhe vendime për rrënim edhe atë jo në fazën e hershme të ndërtimit, por këtë e kanë bërë në kohën kur objektet ishin në fazën e avancuar të ndërtimit.

Prokuroria katër të akuzuarit i ngarkon me veprën penale “Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Bizneset e Diasporës interesohen për investime në turizëm malor të Kosovës

Published

on

Kryetari i Rrjetit të Bizneseve Diasporës Shqiptare në Austri, Yll Blakaj ka thënë se Kosova duhet të jetë më e gatshme në pranimin e ofertave që vijnë nga jashtë.

Ai gjatë intervistës në Telegrafi.com bëri të ditur se mbajtja e Forumit të Bizneseve të Diasporës ka në fokus rritjen e bashkëpunimit dhe sjelljen e ofertave të reja.

“Forumi i ditës së premte dhe të shtunë e ka në fokus rritjen e bashkëpunimit. Kemi mbi 30 kompani që nuk janë partnerë tonë, pra jo shqiptare, siç janë gjerman, austriak, zviceran, francez, anglez dhe suedez nga profile të ndryshme”, tha Blakaj.

Ai shton se disa biznese kanë ardhur me projekte konkrete, ndërsa kanë paraparë një agjendë shumë të ngjeshur.

“Janë pesë storje të bizneseve që kanë nxjerr mbi 300 milionë euro janë ardhur me projekte konkrete për t’iu treguar prodhuesve këtu se duhet të punohet kjo apo ajo edhe se tregu i Evropës përmes neve është këtu”, shton ai.

Sipas tij, shpirti sipërmarrës i shqiptarëve ka bërë që në Gjermani dhe Zvicër të ketë dhjetëra-mijëra biznesmen.

“Ka pengesa, por se shpirti sipërmarrës i shqiptarëve ka bërë që në Gjermani dhe Zvicër të ketë dhjetëra-mijëra biznesmen. Në Austri ka mbi 3 mijë biznese. Në Kosovë, sigurisht që politikat e mira, si biznese duhet t’i shfrytëzojmë, por se çfarë kërkojmë është që institucionet përkatëse të janë më të shpejta me thithjen e këtyre ofertave”, thotë Blakaj.

Tutje tregoi se është kërkuar hapja e Shtëpisë së Bizneseve të Diasporës në Prishtinë, por se nuk kanë marrë ende përgjigje./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Prodhuesi i makinerive të ndërtimit Weber feston 70 vjet e themelimit

Published

on

Kur Günther Weber, si murator vendosi në vitin 1952 të fillonte biznesin e tij dhe të krijonte një shitës mjetesh ndërtimi në qytetin e tij të lindjes, ai nuk e kishte idenë se kjo ndërmarrje e vogël fillestare do të kthehej në një kompani që tani është një emër i njohur në botën e industrisë së ndërtimit.

Disa vjet pasi hapi biznesin e tij, ai mori një kërkesë nga një klient për një tabelë vibruese që duhej të kishte madhësinë që të përshtatej. Duke kuptuar se nuk mund të ofronte një produkt të përshtatshëm, ai filloi të eksperimentonte me inxhinierinë e produkteve të tij.

Modeli i parë që ai zhvilloi ishte një pllakë vibruese që ai e quajti WVP 450. Ky ishte hapi i fundit drejt prodhimit.

Sot, Weber MT (Weber Maschinentechnik GmbH) e sheh veten si një ekspert në pajisjet e ngjeshjes së tokës të drejtuara me dorë. Në Evropë, kompania është një nga liderët e tregut. Arsyeja e mjaftueshme për të parë 70 vjet histori.

Zgjerimi i gamës së produkteve të kombinuara me risi dhe patenta të shumta teknologjike i hapi rrugën shkallës aktuale të kompanisë. Një shembull është shpikja e levës së marsheve WEFIX, e cila gjithashtu ka bërë të mundur funksionimin e pllakave vibruese më të lehta me lëvizje përpara dhe prapa.

Në vitet 1970, Weber prodhoi kompaktore toke të kthyeshme për prodhuesit e mëdhenj të njohur të makinerive të cilët dëshironin të plotësonin portofolin e produkteve të tyre.

Kjo bëri që Weber MT të rriste fokusin e saj në tregjet ndërkombëtare dhe, përveç zgjerimit të eksporteve të saj, kompania gjithashtu themeloi filiale në vende të tilla si Franca, Holanda, Shtetet e Bashkuara, Brazili dhe Republika Çeke.

Sot, pothuajse 60% e shitjeve krijohen jashtë Gjermanisë, me Shtetet e Bashkuara që janë tregu më i madh.

“Qëllimet që i vendosim vetes janë ambicioze,” thotë menaxherja e shitjeve Katharina Weber (gjenerata e tretë), duke përshkruar të ardhmen e kompanisë.

“Pasioni ynë për teknologjinë dhe standardi ynë për të ofruar vetëm cilësinë më të lartë, formojnë një bazë solide për rritje të qëndrueshme.”, tha ajo

“Objektivi ynë janë tregje të shumta në Evropë, Amerikën e Jugut dhe mbi të gjitha në SHBA. Këto janë tregjet në të cilat ne synojmë të rritemi dhe të forcojmë pozicionin tonë.”, shtoi Weber./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Si do të duken qytetet e së ardhmes përmes industrisë së ndërtimit

Published

on

Me popullsinë globale që do të arrijë në 11 miliardë njerëz deri në fund të shekullit, politikëbërësit po mendojnë shumë për mënyrën se si zhvillohen qytetet. Por çfarë do të thotë kjo për industrinë e ndërtimit?

I formuar tërësisht nga platforma masive gjashtëkëndore të bardha që notojnë së bashku në brigjet e qytetit korean të Busan, Oceanix, një koleksion i planifikuar i eko-shtëpive, dyqaneve, zyrave dhe hapësirave publike, e cilëson veten si qyteti i së ardhmes.

Të zbuluara mes shumë bujë në selinë e OKB-së në Nju Jork, SHBA, në prill 2022, imazhet elegante të krijuara nga kompjuteri tregojnë një seri qelizash bio-shkëmbi secila të dizajnuara për të përfshirë ruajtjen e energjisë dhe mbetjeve, si dhe bujqësinë dhe kultivimin e peshkut.

I projektuar disi si një version mbi ujë i Octopodit nga seria televizive për fëmijë Octonauts, projekti është krijuar për të akomoduar 12,000 banorë dhe vizitorë në tre platforma të ndërlidhura që mbulojnë 6.3 hektarë. Në fund të fundit, ai mund të zgjerohet në më shumë se 20 platforma që strehojnë 100,000 njerëz.

Oceanix, një kompani e themeluar nga Marc Collins Chen, një ish-ministër i turizmit për Polinezinë Franceze dhe ish-zyrtar i Kombeve të Bashkuara Itai Madamombe, thotë se faza fillestare e projektit do të përfundojë deri në vitin 2025 me një kosto prej 200 milionë dollarësh, në kohën e janë pjesë e ofertës së Busan për të pritur World Expo 2030.

Mbështetur nga krahu i zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara, UN Habitat dhe Busan Metropolitan City, Oceanix formon një prototip që përfshin bujqësinë aeroponike (procesin e rritjes së bimëve vetëm me ujë dhe lëndë ushqyese), mbledhjen e ujit dhe vendkalimet vetëm për këmbësorët, për të cilat kompania shpreson të përsëriten në shkallë jashtë qyteteve bregdetare në të gjithë botën.

“Zonat e larmishme urbane të sotme përballen me kërcënime të reja dhe në rritje – jo më pak nga ndryshimet klimatike dhe pabarazia në rritje”, thotë zëvendëssekretarja e përgjithshme e OKB-së, Amina Mohammed. “Qytetet lundruese mund të jenë pjesë e arsenalit tonë të mjeteve.”

Ajo që dihet është se zonat gjeografike ku ndodhen qytetet më të mëdha në botë do të ndryshojnë, si dhe ndërtesat që ndodhen brenda tyre. Të dyja këto fakte ofrojnë një mundësi reale për ata në industrinë e ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending