Connect with us

Aktuale

Fshati i parë në Shqipëri që synon të plotësojë nevojat e veta për energji elektrike përmes paneleve solare

Published

on

Në Kutë banorët u kanë shpallur luftë hidrocentraleve dhe kanë për qëllim të përmbushin vetë nevojat e tyre energjetike. Por sa i pavarur energjetikisht mund të jetë ky komunitet?

Fshati i vogël në jug të Shqipërisë, me popullsi pak më pak se 2.000 banorë dhe në rënie, ndodhet përgjatë lumit Vjosa, me një pamje nga mali Çika, një nga majat më të larta të Shqipërisë, që zbukuron horizontin.

Ka një shkollë, disa dyqane dhe disa ndërtesa komunale. Bukuria e saj nuk humbet as në “Google Maps” ku lumi, malet dhe kopetë e deleve shfaqen si në një histori folklorike.

Si shumica e fshatrave në këtë pjesë të Shqipërisë, shtëpitë furnizohen me energji elektrike, por njerëzit në këtë komunitet të plakur përdornin pishtarët për të ecur në rrugë pas perëndimit të diellit. Deri në kohët e fundit. Tani, kur dielli perëndon, dritat e rrugëve ndizen.

“Të gjitha rrugët tona kanë drita tani”, thotë pensionisti 72-vjeçar Bujar Haxhaj. “Nëse vini këtu gjatë natës, është si në qytet.”

Banorët thonë se po shijojnë rrugët e tyre të sapondriçuara. Ata mblidhen më shpesh për darka pas perëndimit të diellit në shtëpitë e miqve.

Kutë është vendi i komunitetit të parë të energjisë në Shqipëri. Në vitin 2021, disa nga ndërtesat e saj publike u pajisën me panele të mëdha diellore. Këto panele aktualisht furnizojnë jo vetëm dritat e rrugëve të fshatit, por edhe një qendër shëndetësore, një qendër kulturore, shkollë dhe një ndërtesë administrative.

Hapi tjetër, thonë fshatarët dhe grupet mjedisore që i mbështesin në përpjekjet e tyre, është transformimi i Kutës në një komunitet energjie plotësisht të vetë-mjaftueshëm, (prodhim energjie që mbulon të gjitha nevojat e tyre nga burime të rinovueshme.)

“Nëse mund t’ia dalim”, – thotë Demir Murataj, 59 vjeç, një fermer i lindur dhe i rritur në Kutë, “atëherë pajisja e çdo familjeje me panele do të jetë edhe më i mirë”.

Por para se të kishte dritë, kishte ujë. Kutë, një komunitet bujqësor, bashkëjeton me lumin Vjosa pranë të cilit është vendosur, të cilin organizatat mjedisore e përshkruajnë në mënyrë rutinore si një nga lumenjtë e fundit të egër në Europë. Referencat e lashta për rrugën ujore dhe luginën përreth janë të shumta, me më shumë se disa beteja dramatike që zhvillohen në ose pranë brigjeve të lumit.

Sot, fermerët e fshatit, si shumica që jetojnë këtu në Luginën e Vjosës, mbështeten në ekosistemin – pjesë përbërëse e të cilit është lumi – për të ruajtur të korrat dhe kafshët e tyre, si dhe për të peshkuar. Rajoni gjithashtu krenohet me një industri të vogël turistike për të cilën lumi shërben si një vend tërheqës për sportet ujore dhe peshkimin destinacion.

Siç shprehet i prekur Murataj: “Unë dhe lumi Vjosa jemi rritur bashkë. E kemi si pjesë të jetës sonë, është lumi më i egër.”

Kjo bashkëjetesë dhe vazhdimësia e Kutës në tërësi, u kërcënua në vitet 2010 kur u zbuluan planet për ndërtimin e një dige hidroenergjetike mbi lumë.

Fshatarët dhe ambientalistët thonë se hidrocentrali i Poçemit, i cili ishte pjesë e një plani më të madh për ndërtimin e 400 hidrocentraleve në të gjithë vendin, do të kishte përmbytur fushat bujqësore të Kutës, do të shkatërronte ekosistemin e saj dhe në fund do ta bënte fshatin të pabanueshëm.

Sipas një studimi të publikuar nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (IRENA) në vitin 2021, Shqipëria ka një nga aksionet më të larta të energjisë së rinovueshme në Europën Juglindore. Hidroenergjia zë pjesën më të madhe të prodhimit të energjisë elektrike në vend: rreth 95 për qind e kapacitetit të instaluar të energjisë elektrike të Shqipërisë.

Rezistenca ndaj digës së Poçemit nuk u kufizua vetëm tek banorët e Kutës, por e tyre ishte më e zhurmshme. U bë titull brenda dhe jashtë dhe ndërkombëtarë kur një grup prej 38 qytetarësh kutë, së bashku me grupet mjedisore EcoAlbania, RiverWatch dhe EuroNatur shkuan në gjykatë në përpjekje për të ndaluar ndërtimin e digës. Titujt u bënë më të zhurmshëm kur padia e tyre arriti sukses në 2017.

Nga kjo fitore lindi një ide, një ide që do të ndryshonte jetën e tyre përgjithmonë. Si pjesë e përpjekjeve të tyre për t’i rezistuar ndërtimit të digës së hidrocentralit, banorët e Kutës dhe grupet mjedisore që punojnë me ta u përpoqën të bindin të gjithë se alternativat më pak shkatërruese të gjenerimit të energjisë ishin vërtet të zbatueshme. Jo vetëm për zonën që do të kishte shërbyer diga e Poçemit, por në të gjithë Shqipërinë në tërësi.

“Një nga alternativat që mendojmë se është krejtësisht e papërdorur në Shqipëri është energjia diellore. Dhe mesazhi që donim të jepnim është se ky komunitet nuk ka vërtet nevojë për hidrocentralin e Poçemit sepse ka mundësi të tjera për të marrë energji”, thotë Besjana Guri, eksperte mjedisore nga EcoAlbania, e cila ka punuar ngushtë me komunitetin.

“Sigurisht, në të njëjtën kohë do të ndihmonte edhe komunitetin që pushteti vendor të reduktonte faturën e energjisë dhe në të njëjtën mënyrë të prodhonte energji përmes paneleve diellore në çatitë e tyre”, vijon ajo.

Një fushatë crowdfunding më vonë, e udhëhequr nga EcoAlbania me mbështetjen e banorëve të Kutës dhe një gamë të gjerë mbështetësish që përfshinte edhe kompaninë amerikane të veshjeve të jashtme Patagonia, u mblodhën fonde të mjaftueshme për të sjellë fazën e parë të paneleve diellore në Kutë.

Në dhjetor 2021, dritat u ndezën dhe lindi komuniteti i parë qytetar i energjisë në Shqipëri.

“Lumi Vjosa dhe unë jemi rritur bashkë. E kemi si pjesë të jetës sonë, është lumi më i egër”

Projekti energjetik i Kutës mund të jetë një përjashtim në Shqipëri, por është pjesë e një tendence më të madhe në të gjithë Europën dhe lëvizjen në rritje të energjisë qytetare të kontinentit.

“Komunitetet e energjisë qytetare”, “kooperativat energjetike” dhe “kolektivat e energjisë” janë të gjithë terma që përshkruajnë në thelb të njëjtën gjë: një model i lokalizuar i prodhimit të energjisë i rrënjosur në idenë se qytetarët mund të jenë pjesëmarrës aktivë në prodhimin e energjisë së rinovueshme në komunitetet e tyre. Që qytetarët, fjalë për fjalë, mund të marrin në duart e tyre prodhimin e energjisë.

Komunitetet energjetike synojnë të hapin rrugën për tranzicionin drejt lirisë energjetike. Ky koncept i drejtësisë mjedisore mbështetet në idenë se prodhimi, menaxhimi dhe shpërndarja e energjisë duhet të demokratizohet nëpërmjet parimeve të tilla si pronësia sociale e infrastrukturës energjetike, pjesëmarrja aktive e publikut në politikëbërjen e lidhur me energjinë dhe decentralizimi i prodhimit të energjisë.

Shpërndarja e komuniteteve të energjisë në të gjithë Europën është çdo gjë tjetër veçse e barabartë. Me përjashtim të dukshëm të Minoan Energy të Kretës, komuniteti më i madh energjetik në Greqi, të cilit së fundmi iu dha Çmimi Europian i Energjisë së Qëndrueshme nga Komisioni Europian, gjetja e shembujve të komuniteteve të energjisë qytetare në Europën Juglindore është një sfidë.

Sipas EcoAlbania, nisma si ajo në Kutë kanë rezultate shumë pozitive. Prodhimi i energjisë që përfiton të gjithë komunitetin, argumenton ajo, nxit një ndjenjë uniteti. Megjithatë, ka një pengesë kryesore që i pengon qytetarët e Kutës të arrijnë potencialin e plotë të projektit: ligji.

Deri më tani, ligji shqiptar nuk përfshin dispozita për krijimin e komuniteteve të energjisë në kuptimin e BE-së të termit. Në vitin 2019, blloku miratoi paketën Energji e pastër për të gjithë europianët, pjesë kyçe e së cilës ishte Direktiva për rregullat e përbashkëta për tregun e brendshëm të energjisë elektrike. Ky i fundit përcakton rregulla për të mundësuar pjesëmarrjen aktive të konsumatorëve në të gjitha tregjet, duke përfshirë edhe komunitetet e qytetarëve të energjisë. Kjo mund të duket si prodhimi, konsumimi, ndarja ose – më e rëndësishmja – shitja e energjisë elektrike.

Edhe shtetet anëtare të BE-së po përpiqen të vazhdojnë me realitetin që po zhvillohet me shpejtësi të komuniteteve të energjisë në legjislacionin e tyre kombëtar.

Aktualisht, ligji në Shqipëri “nuk ju lejon si komunitet ta ktheni energjinë e mbiprodhuar në vlerë monetare”, shpjegon Besjana Guri. Edhe pse ambientalistët dhe fshatarët shpresojnë se legjislacioni i ardhshëm mund ta ndryshojë këtë.

Drita apo pa drita, Kutë nuk është pa probleme. Popullsia po plaket dhe të rinjtë nuk po rrinë më.

Disa banorë shpresojnë se hapat e ardhshëm do të përfshijnë jo vetëm krijimin e një komuniteti energjie plotësisht të vetë-qëndrueshëm për fshatin, por një infrastrukturë mjaft të fuqishme për të gjeneruar energji elektrike të tepërt që mund të shitet për fitim.

Haxhaj, banorja e Kutës, thotë: “Ky projekt i ri mund të na kursejë pak energji në familje, por vetëm kaq. Duhet një organizim më i madh, ndoshta duke përfshirë edhe shtetin.”

Edhe pse Kuta përballet me sfida të mëdha përpara, ka dritë në fund të tunelit. Shpresojmë se do të frymëzojë projekte të tjera për të gjetur ekuilibrin midis përparimit dhe natyrës./Media Ndërtimi

Aktuale

Ministria e Mjedisit shënon ditën botërore të ujërave me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me SKAT programi IWRM-K, me rastin e 22 Marsit, “Ditës Ndërkombëtare të Ujit” dhe 23 Marsi “Dita Ndërkombëtare e Meteorologjisë”, mbajti takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. Pjesëmarrës në këtë takim ishin përfaqësues të zyrës Zvicerane në Kosovë, partner të MMPHI-së, përfaqësues të Komunave, Kompanive Rajonale të Ujësjellësve, ekspert lokal dhe ndërkombëtar të fushës së ujërave.

Në fjalën e saj zv. Ministrja e MMPHI-së znj. Linda Çavdarbasha theksoi se ne jemi sot këtu për të shënuar 22 marsin “Ditën Botërore të Ujit”, që sivjet mbahet me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”- “Bëhu ndryshimi që do të shohësh në botë”. Ajo falënderoj partneret për mbështetje të deri tanishme. Pasi që ne jemi në proces të hartimit të Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore si dokumentet themelore strategjike për menaxhimin gjithëpërfshirëse të ujërave me të cilët përcaktohen objektivat dhe veprimet e nevojshme për të siguruar zhvillim dhe menaxhim të qëndrueshëm të ujerave me qellim të plotësimit të nevojave për pije, zhvillimin ekonomik dhe social të vendit. Plani i Menaxhimit të Pellgut Lumor “Drini i Bardhe” ka përfunduar. I dukshëm është suksesi i qeverisjes me shërbime ujore, ku këtu kemi një avancim në reforma në krahasim me rajonin dhe jemi të gatshëm t’i shkëmbejmë përvojat. Qeveria ka punuar edhe në përmirësimin e performancës së Kompanive Rajonale të Ujit.

Në vazhdim, z. Servet Spahiu Sekretari i Përgjithshëm i MMPHI-së theksoi se shënimi i secilës festë mjedisore ka rëndësinë e saj. Investimet në sektorin e ujërave në vitet e fundit janë rritur në masë të madhe që demonstron përkushtimin tonë për investime në këtë sektor me rëndësi strategjike për mirëqenien e popullatës dhe zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe shoqëror. Ne, si Ministri e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës jemi duke punuar me qëllim zhvillimin e kapaciteteve dhe menaxhimin sa më të mirë të resurseve ujore, duke u bazuar në praktikat ndërkombëtare, në pajtueshmëri dhe përputhshmëri me EU ACQUIS COMMUNAUTAIRE, në pikat si vijon:

 Kompletimi i kuadrit ligjor (Hartimi i ligjit të ri për ujëra, Kompletimi i akteve nënligjore që kërkohen me Ligjin për Ujëra, Inicimi i hartimit të një ligji për financimin e menaxhimit të ujërave)

 Konsolidimi institucional dhe ngritjen e kapaciteteve

 Konsolidimi i burimeve dhe mekanizmave të financimit të menaxhimit të ujërave

 Ndërtimi i akumulacioneve të reja të ujit me qëllim rritjen e kapacitetit të akumuluar për banorë

 Mbrojtja e burimeve të ujit të pijshëm

 Monitorimi kualitativ dhe kuantitativ të ujërave

 Hartimi i Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore

 Mbrojtja e lumenjve nga degradimi

 Zbatimi i masave për sigurinë e digave

 Fuqizimin e Sistemit Informativ Ujor

Kurse, z.Naser Afizi Drejtor i Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore në MMPHI: -Ne jemi mobilizuar për të adresuar sfidat për ujin, duke u nisur nga forcimi i kornizës ligjore duke vazhduar me veprimet konkrete për adresimin e nevojës për ndërtimin e akumulimeve të reja (me mbështetjen e WBIF, duke filluar nga ato që janë prioritet i padiskutueshëm siç është diga e Firajës që do të sigurojë ujë për rajonet e Ferizajt, Gjilanit dhe Prishtinës dhe diga e Kamenicës për të siguruar ujin e nevojshëm për zonën më të thatë me ujëra. Po ashtu, tashmë kemi iniciuar hartimin e studimeve të fizibilitetit për tri diga tjera: Dragaqinë (Therandë), Pollatë (Podujevë) dhe Kuçicë (Skenderaj) si dhe hartimin e një plani në nivel të Kosovës përmes mbështetjes së Bankës Botërore, për ndërtimin e digave të reja, që është një përditësim i masterplanit të ujërave.

Takimi publik vazhdoi me z. Shiqeri Dermaku, udhëheqës i Divizionit të Ujërave, njëherit edhe Kryesues i GPN, me prezantimin dhe hapjen e debatit me të gjithë pjesëmarrësit për Koncept Dokumentin e Fushës së Ujërave me temat: Planet e menaxhimit të katër pellgjeve lumore; Siguria e ujit të pijes përmes ndërtimit të digave të reja; Menaxhimi i përmbytjeve/hartat e rrezikshmërisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Qeveria ndan 6 milionë euro të tjera për tejkalim të krizës me energji

Published

on

Qeveria ka ndarë 6 milionë euro për tejkalimin e krizës energjetike.

Ministri i Financave, Hekuran Murati, ka thënë se kjo është e nevojshme për të vazhduar subvencionimin e tarifave dhe qytetarëve që e kursejnë energjinë elektrike.

Qeveria e Kosovës ka miratuar propozimin e Ministrisë së Financave për ndarjen e gjashtë milionë euro për subvencionim të faturave të energjisë elektrike për amvisëritë të cilat kanë ulur konsumin krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e sotme të Qeverisë së Kosovës.

“Në kuadër të subvencionimit të energjisë elektrike, bëjmë ndarjen e radhës në shumë 6 milionë euro në mënyrë që të vazhdohet subvencionimi i atyre që kanë kursyer energjinë elektrike”, ka thënë ministri i Financave, Hekuran Murati.

Masa 3.7 e Pakos për Ringjallje Ekonomike parasheh mbështetjen e qeverisë në tejkalimin e krizës energjetike.

“Amvisëritë të cilat ulin konsumin e energjisë elektrike krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak e që kualifikohen për përfitim, mbështeten me subvencionim të faturës së energjisë elektrike në raport me kursimin, duke filluar nga fatura e muajit Shtator 2022”, thuhet në Pakon për Ringjallje Ekonomike.

Qeveria e Kosovës nga muaji shtator ka filluar të subvencioni qytetarët të cilët kursejnë energjinë elektrike. Ky subvencionim i energjisë elektrike, është në kuadër të pakos që është përgatitur nga ekzekutivi për të përballuar inflacionin.

Qytetarët do të subvencionohen për dyfishin e kursimit të energjisë elektrike. Konsumatorët nuk kanë nevojë të aplikojnë pasi do të përdoren të dhënat nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë.

Ministri i Financave, Hekuran Murati kishte njoftuar që nëse një familje ka shpenzuar 1,000 kilovat në shtatorin e vitit të kaluar ndërsa në shtatorin e këtij viti ka harxhuar 900 kilovatë, ajo do të subvencionohet për dyfishin e kursimit, do të thotë 20% (pasi që 10% është kursimi në mes dy muajve, ndërsa dyfishi i kursimit është 20%)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Qeveria emëron bordin e drejtorëve të Infrakos

Published

on

Qeveria në mbledhjen e fundit, ka emëruar edhe Bordin e Drejtorëve të ndërmarrjes publike Infrakos.

Kryesuese është zgjedhur Edona Nahi.

“Edona Nahi kryesuese, Genc Hyndozi anëtar, Besarta Uka anëtare dhe Fitim Rraci anëtar”, tha kryeministri Albin Kurti.

Po ashtu, janë miratuar dy marrëveshje ndërkombëtare për marrje të kredive.

Njëra për zhvillimin e sektorit te energjisë dhe përmirësimin e rrjetit të transmetimit, kurse tjetra për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës.

Në anën tjetër, ekzekutivi ndau edhe 6 milionë euro si mbështetje për subvencionimin e energjisë elektrike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending