Connect with us

Aktuale

Festivalit i filmit në Zagreb thirrje për të rritur ndërgjegjësimin për problemet ekologjike

Published

on

Si nënshkrues i iniciativës evropiane “Ne Zgjedhim Ripërdorimin”, qasja e Festivalit të Filmit në Zagreb për planifikimin dhe organizimin e edicionit të festivalit të këtij viti është veçanërisht e ndërgjegjshme për mjedisin.

Për të rritur ndërgjegjësimin për problemet aktuale ekologjike dhe për të paralajmëruar nevojën për mbrojtjen e mjedisit, në bashkëpunim me Green Action, kooperativën sociale Humana Nova dhe Environmental Film Festival, ZFF po inkurajon riciklimin, reduktimin e përdorimit të letrës dhe plastikës përmes veprimeve të ndryshme. dhe përgatitjen e disa programeve tematike dhe përfitimeve për audiencën.

Të hënën, më 15 nëntor në orën 17.30, Ana Marija Mileusnić nga Green Action do të mbajë një ligjëratë dhe punëtori në internet Si të zvogëloni mbeturinat tuaja personale? Edhe pse ndërgjegjësimi për krizën klimatike, ndotjen dhe praktikat e qëndrueshme po rritet çdo vit, sasia e mbetjeve që ne prodhojmë është ende në rritje me një ritëm alarmues.

Për shembull, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme nga viti 2019, në Kroaci u prodhuan 444 kg mbetje për frymë në vetëm një vit. Ky problem, si dhe përgjigja e pyetjes se çfarë mund të bëjmë ne si individë për të reduktuar ndikimin negativ në mjedis, do të jenë fokusi i leksionit të mbajtur në Zoom.

E mërkura, 19 nëntor, do të ofrojë një kuiz klimatik për të gjithë të interesuarit për të testuar njohuritë e tyre mbi ekologjinë. Kuizi do të mbahet online në faqen e Green Action në Facebook, në orën 10. Ndryshimet klimatike, që dikur gjendeshin vetëm në filmat me fatkeqësi dhe fantashkencë, janë bërë realitet dhe e ardhme.

Shkenca po njofton se kemi vetëm disa dekada për të ndaluar pasojat më të këqija, por problemi është global dhe kërkon që të gjitha palët të veprojnë. Çfarë është e rëndësishme të dini, cilat janë shkaqet dhe pasojat dhe si t’i ndaloni ato kolektivisht?

Pjesëmarrësit do të mund të demonstrojnë njohuritë e tyre mbi këto tema në kuizin online të organizuar në bashkëpunim me Green Action dhe Environmental Film Festival, dhe 40 pjesëmarrësit e parë me mbi 70 për qind të përgjigjeve të sakta do të fitojnë një biletë për shfaqjen e filmave të caktuar nga programi kryesor në SC Cinema.

Dokumentari slloven “Të padëmtuarit” do të jetë i disponueshëm në platformën online kinoeuropa.hr si pjesë e programit të ZFF Festivalet në qendër të vëmendjes.

Filmi ndjek një grup miqsh dhe aktivistësh që kalojnë me kajak nëpër 23 lumenj në 6 vende në gadishullin Ballkanik për të luftuar për mbrojtjen e lumenjve dhe për të zbuluar botën e tyre sekrete.

Filmi shfaqet në bashkëpunim me grupin Aktivist të Green Action i cili ka organizuar Festivalin e Filmit Mjedisor që nga viti 2014 dhe sjell tema mjedisore për një audiencë më të gjerë përmes formave filmike./Media Ndërtimi.

Aktuale

Vazhdon aksionin i prokurorisë për verifikimin e ndërtimeve në Brezovicë

Published

on

Prokuroria Themelore në Ferizaj bën me dije se aksioni po zhvillohet në bashkëpunim me Drejtorinë e Krimeve të Rënda (DKR) në Prishtinë, Inspektoratin e Minsitrisë së Mjedisit, Departamentin e Mbrojtjes së Mjedisit, Inspektoratin e komunës, Drejtorinë e Parkut Kombëtar “Sharri” dhe Agjencinë Kadastrale.

“Qëllimi i këtij inspektimi është identifikimi i ndërtimit të gjitha objekteve në zonat e mbrojtura të parkut kombëtar se në cilat zona janë ndërtuar ato, a posedojnë leje ndërtimore dhe të njëjtat a janë në pajtim me ligjin”, thuhet në njoftim.

Një aksion i ngjashëm ishte zhvilluar edhe më datën 4 gusht.

Inspektorët kishin dalë në terren për identifikimin e ndërtimeve në zonat e mbrojtura të parkut kombëtar./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Aktuale

Në Han të Elezit protestohet kundër rritjes së çmimeve të çimentos

Published

on

Në Han të Elezit është protestuar për të kundërshtuar ngritjen e çmimeve të çimentos.

Dhjetëra kamionë kanë marrë pjesë në protestë, duke lëshuar boritë e tyre si shenjë kundërshtimi për këtë rritje.

Naim Mahmutaj, përfaqësues i Shoqatës së Betonjerkave të Kosovës, tha se kjo ngritje është bërë drastike dhe e papërballueshme.

“Jemi mbledhur sot në këtë tubim të qetë për të shprehur kundërshtimin dhe shqetësimin tonë të thellë lidhur me ngritjen e vazhdueshme të çmimit të çimentos. Siç jeni të informuar së fundmi, nga fabrika e çimentos “SharrCem” për ngritje të sërishme të çmimit të çimentos për 17.81 euro për ton, duke përfshirë TVSH-në, që do të hyjë në fuqi nga data 08.08.2022. kjo është ngritja e tretë e çmimit të çimentos brenda këtij viti. Meqenëse nga data 1 janar deri më sot, çmimi i çimentos është ngritur nga 82.01 euro për ton, në 129.80 euro për ton” tha ai.

Mahmutaj gjithashtu përmendi edhe shqetësimet e kësaj shoqate.

“Shqetësimet tona janë: ngritja e shpeshtë e çmimit të çimentos, mungesa e arsyetimit përmbajtjesor për këto ngritje, ngritja në mes të sezonit të punës, ngritja pa paralajmërim paraprak dhe në afat shumë të shkurtër kohor”.

Protesta ishte e qetë dhe pa incidente./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Kërkohet të hetohet ngritja e çmimit të çimentos në Kosovë, vendet e origjinës nuk e kanë rritur çmimin!

Published

on

Kërkohet të hetohet ngritja e çmimit të çimentos në Kosovë, vendet e origjinës nuk e kanë rritur çmimin!

Çmimi i një toni beton në Kosovë është rritur për 60 euro, në treg kushton 150 euro

Prodhuesit e betonit në Kosovë i janë drejtuar kryeministrit Albin Kurti me një letër ku i ankohen për ngritjen e çmimit të cementit, si lëndë e parë për prodhimin e betonit.

Ata thonë se çmimet janë të papërballueshme meqë nga janari kanë pësuar rritje të madhe.

“Ndryshimet vetëm në vitin aktual janë të papërballueshme për mbarëvajtjen e procesit të punëve tona si prodhues dhe të gjithë sektorit të ndërtimtarisë, kjo pasi që nga janari që ishte çmimi 90 euro për ton në këtë moment ka arritur deri në 150 euro për ton”, thuhet ndër të tjera në letër.

Gjithashtu, ata kanë thënë se derisa kanë kontrata të mëhershme për furnizim me beton me çmime më të vogla, kjo po iu shkakton humbje, raporton Nacionale.com.

Kërkojmë nga autoriteti i konkurrencës që të hetojë këtë dukuri pasi që sipas informacioneve që kemi ne si tregtarë, fabrikat e cementit në vendet e origjinës nuk e kanë ngritur çmimet, por ngritja e çmimeve është duke ndodhur vetëm në Kosovë”.

“1.2 milionë tonë me ndryshim në çmim prej 60 euro për ton, 72 milionë euro ndryshim që konsiderojmë se i fitojnë prodhuesit e cementit dhe tregtarët e cementit në dëm të prodhuesve të betonit dhe sektorit të ndërtimtarisë. Poashtu, marrë parasysh që kemi kontrata të mëhershme për furnizim me beton me çmime të volitshme, kjo po bëhet e papërballueshme dhe do të na shkaktojë humbje”, thuhet më tutje në letër.

Në fund, ata thonë se nëse nuk ndërmerren masa për këtë çështje nga qeveritarët, do t’iu duhet të ndërpresin aktivitetet e tyre./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending