Connect with us

Aktuale

“Ferronikel”-i bën raportime jo të sakta në lidhje me eksploatimet e xehes!

Published

on

Një hulumtim i emisionit “Kallxo Përnime” ka shpërfaqur edhe një herë tentativën e “Ferronikel”-it për të vënë ne lajthim shtetin e Kosovës, duke bërë raportime jo të sakta në lidhje me eksploatimet e xehes në minierat në mes të fshatrave Medvec dhe Magure të Lipjanit.Raportimet rreth minierës së “Ferronikel”-it janë përmendur si një nga arsyet kryesore të shkarkimit të bordit të KPMM-së nga Kuvendi i Kosovës.

Kuvendarët përmendën edhe zvogëlimin e borxhit për ndërmarrjen “Ferronikeli”.

Kuvendi po ashtu ka miratuar rekomandimin e Komisionit për ekonomi që vendimi i KPMM-së për zvogëlimin e borxhit të “Ferronikel”-it nga 9 milionë në rreth 1 milion të kthehet në rivendosje.Çështja e zvogëlimit të borxhit është publikuar gjatë një hulumtim të emisionit “Kallxo Përnime” një vit më parë, në të cilin tregohej historia se si bordi i KPMM-së ia kishte zvogëluar këtë borxh “Ferronikel”-it.https://kallxo.com/lajm/rrjedha-si-u-hodh-poshte-dosja-e-ferronikeli-t-per-borxhin-9-milionesh/

Ky nuk mbeti diskutimi i vetëm ne lidhje me këtë ndërmarrje.Qeveria e Kosovës në dhjetorin e vitit 2020 kishte propozuar Ligjin për rimëkëmbje ekonomike – COVID 19. Neni 14 i këtij Ligji parasheh që me qëllim të rimëkëmbjes ekonomike lirohen nga pagesa e rentës minerare prej datës 1 janar 2021 deri më 31 maj 2021 të gjitha subjektet që obligohen të paguajnë ketë rentë.

Në vitin 2013, në një raport të siguruar nga emisioni ynë thuhet se ndërmarrja “Ferronikeli” ka raportuar në KPMM se ka shfrytëzuar sasinë prej 153.200.00 tonë për periudhën TM1, TM2 dhe TM3 të vitit 2021. Ky raport i është dorëzuar KPMM-së më datën 30.06.2023.“Më datën 20.03.2023 Inspektorati i KPMM-së ka vizituar ndërmarrjen Newco Ferronikeli Complex L.L.C aplikacioni 2815, licenca 2118/KPMM/2020. Bazuar në këtë vizitë, inspektorët e KPMM-së me datën 06.04.2023 prot. 1989 përpilon raport sipas të cilit përpos tjera është konstatuar se në licencën 2118/KPMM/2020 nuk ka filluar aktiviteti i shfrytëzimit, përderisa ndërmarrja në KPMM ka raportuar se ka shfrytëzuar sasinë 153.200.00 ton për periudhën TM1, TM2 dhe TM3 2021 (raportim në Departamentin e Gjeologjisë).

Kërkohet nga ndërmarrja që të sqaroi në lidhje me këtë raportim të pa saktë, apo të dëshmoj se ne cilën licencë e ka shfrytëzuar sasinë e raportuar në Departamentin e Gjeologjisë” -thuhet në raportin e parë të KPMM-së dorëzuar ndërmarrjes “Ferronikeli”.

Të gjitha eksploatimet që ndodhin nga janari deri në qershor 2021 lirohen nga pagesa për rentën minerale. E pikërisht në këtë kohë “Ferronikeli” kishte raportuar se ka pasur eksploatime dhe kjo ka ngritur dyshimet që raportimi ka ndodhur për t’i shmangur pagesat ndaj shtetit.

KPMM në qershorin e vitit 2023 ka nxjerrë një aktvendim dhe e ka gjobitur ndërmarrjen “Ferronikeli” me 5 mijë euro gjobë për raportim të pasaktë.

“Në pikën 1 të këtij aktvendimi Ferronikeli është dënuar me gjobë 5 mijë euro për raportim dhe deklarim jo të saktë”- thekson aktvendimi i KPMM-së.

Ndërmarrja “Ferronikeli” e kishte kundërshtuar vendimin duke u arsyetuar se ka raportuar gabimisht.

Nga Ligji për rimëkëmbje ekonomike kanë përfituar edhe gurthyesit dhe kompanitë të cilat kanë licenca për eksploatim nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale. Atëkohë në listën e ndërmarrjeve të liruara ishin 230 kompani. Nga KPMM-ja e pranojnë se nuk kanë një mekanizëm për ta vërtetuar se a ka pasur edhe kompani të tjera që kanë mundur të raportojnë ngjashëm me “Ferronikeli”-n./Media Ndërtimi

Aktuale

Amerika dhe Turqia, partnerë kryesorë të Kosovës për eksport dhe import

Published

on

Kosova vazhdon të këtë deficitin e lartë tregtar. Në muajin janar 2024 deficiti ka shkuar në 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Eksporti i mallrave në muajin janar ishe 60,3 milionë euro, ndërsa importi 380,0 milionë euro.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten partneri më i rëndësishëm për raporte tregtare me Kosovën.

Amerika përveç si aleat strategjik është edhe partneri kryesor për eksport të mallrave të Kosovës, raporton Revista Monitor.

Në janar të këtij viti, vlera e mallrave të eksportuara me vendet e botës arritën në 20.1 milionë euro, ose 33.4 për qind.

Eksportet e mallrave me këto shtete kanë një shifër simbolike, mirëpo siç bën të ditur Agjencia e Statistikave të Kosovë, partnerë më të rëndësishëm me vendet e botës për eksport ishin SHBA-të me 14,6 për qind dhe Zvicra me 9,3 për qind në muajin janar 2024.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë se eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 18,4 milionë euro, ose rreth 30,5% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 6,9%.

“Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (8,8%), Italia (4,7%), Holanda (3,1%), etj”.

Ndërsa, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 164,4 milionë euro, ose 43,3% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 10,1%.

“Importet me pjesëmarrje me të lartë ishin nga: Gjermania (12,8%), Greqia (7,2%), Italia (3,7%), etj.”.

Ndërsa, Turqia edhe këtë vit vazhdon të mbetet partner kryesor për import të mallrave.

Vetëm gjatë muajit janar 2024, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 158 milionë euro, ose 41.6 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (15,4%) dhe Kina (11,3%)”, thuhet në raportin ASK-së për Tregti me jashtë.

Ndërsa, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 21.8 milionë euro, ose 36,1 për qind të eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 16,2 për qind.

“Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Maqedonia e Veriut (12,4%), Shqipëria (11,8%), Serbia (6,3%), Mali i Zi (3,9%)”, thuhet në raportin e ASK-së për muajin janar.

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s arritën në 57,7 milionë euro, ose 15,2% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej 5,8 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7,6%), Maqedonia e Veriut (4,7%), Serbia (1,9%)”, thuhet në raport.

Ndërkaq, ajo që mbetët shqetësues është se edhe këtë vit ka nis një rënie e vlerës së mallrave të eksportuara në vend.

Eksporti i mallrave në muajin janar të këtij viti kishte vlerën 60.3 milionë euro, ndërsa importi 380 milionë euro, që është një rënie prej 3 për qind për eksport, si dhe një rritje prej 7.4 për qind për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2023.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 25,4% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 19,3% e përbëjnë artikuj të ndryshëm të prodhuar; 13,1% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8,3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6,2% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, etj”, thuhet në raportin “Statistikat e Tregtisë së Jashtme (STJ), Janar 2024”.

Sipas raportit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 9.9 për qind në muajin janar 2024, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2023, gjegjësisht në vlerë prej 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Sipas ASK-së, eksporti mbulon importin me 15.9 për qind.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17,2% e përbëjnë produktet minerale; 11,6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 11,6% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike; 11,2% e përbëjnë mjetet e transportit; 9,3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, etj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Published

on

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli ka pritur sot në takim ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund dhe zëvendësshefin e Misionit, Henrik Riby.

Gjatë takimit, Ministrja Rizvanolli dhe përfaqësuesit e ambasadës suedeze, kanë diskutuan për zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve.

Me theks të veçantë diskutuan për potencialin ekonomik që ofron Kosova në fushën e minierave dhe forcimin e lidhjeve të Kosovës dhe Suedisë në këtë sektor.

Republika e Kosovës qysh nga kohët më të vjetra ka qenë e njohur për pasuritë e saj të nëntokës. Pasuritë minerale të Republikës së Kosovës janë te shumëllojshme në sasi dhe në cilësi dhe kanë rëndësi të madhe ekonomike.

Rezervat e resurseve minerale kryesore janë linjiti me 12.5 miliardë ton,plumbi dhe zinku 59 milionë ton, nikeli 13 milionë ton, boksitet 2.7 milionë ton, magnezitet 4.1 milion ton./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Asahi Glass Company, fabrika më e madhe në botë e qelqit, zgjedh Kosovën për samitin e saj në nivel ballkanik

Published

on

E njohur si AGC, prodhuesi kryesor i xhamit në botë, Asahi Glass Company rrallë zgjedh Kosovën si mikpritëse për Samitin e nivelit ballkanik. Selia evropiane e kompanisë është e vendosur në Belgjikë dhe është e njohur për projektet e rëndësishme globale që përfshijnë xhamin e saj, që shtrihen nga Nju Jorku në Tokio. Z. Ivan Zaykov, menaxher për tregjet ballkanike në AGC Flat Glass në Evropë, e thekson samitin si një nga takimet më të rëndësishme dhe më të vlefshme për fabrikën në lidhje me marrëdhëniet me klientët.

Ai thekson se Kosova tradicionalisht nuk është konsideruar si vend stabil për takime të tilla të nivelit të lartë. Duke marrë parasysh shitjet mbresëlënëse prej 12 miliardë dollarësh të AGC në treg, rëndësia e ngjarjes është parësore, duke inkurajuar pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve në biznesin e ndërtimit. Z. Zaykov thekson se zgjedhja e vendit pritës luan një rol të rëndësishëm në suksesin e takimit. Duke e njohur këtë arritje, z. Zaykov ia atribuon suksesin bashkëpunimit efektiv ndërmjet AGC dhe partnerit të tyre GITOR LLC në Kosovë. Ai pranon rezultatet e paparashikuara të tregut të dy viteve të mëparshme, duke ia vlerësuar arritjen e përpjekjeve të përbashkëta me Bledianin, një sipërmarrës vizionar dhe një biznesmen shumë i aftë, si dhe motrën e tij Bleonën.

  1. Zaykov thekson, “Unë angazhohem shpesh në diskutime me Bledin, duke e njohur atë si një biznesmen të frikshëm në kuptimin më pozitiv të termit dhe një sipërmarrës vizionar,” ndërsa shton njohuri për pronarin e kompanisë me bazë në Kosovë. Z. Zaykov thotë se takimi i ardhshëm synon të kapërcejë ngjarjen e një viti më parë duke prezantuar teknologjinë më të fundit globale në ndërtim, veçanërisht në xhami. Fokusi do të shtrihet në diskutimin e politikave të gjelbra evropiane dhe mbarëbotërore, duke shfaqur prezantime mbi ndërtimin e shtëpive pasive dhe qytetet me energji pozitive.

Duke parashikuar mbi 200 të ftuar specialë nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Serbia dhe Mali i Zi, z. Zaykov përmend profilet e ndryshme, duke përfshirë biznesmenë, përpunues xhami, arkitektë, inxhinierë, përfaqësues të shtetit dhe stafin drejtues të AGC në Evropë.

 

Continue Reading

Trending