Connect with us

Aktuale

Epoka e mega-qyteteve duhet të përfundojë, thotë ekspertja daneze e planifikimit Helle Søholt

Published

on

Duke folur për Dezeen përpara konferencës së Kongresit Botëror të Arkitektëve të UIA-s, ekspertja daneze e planifikimit dhe dizajnit urban Helle Søholt argumentoi se është më e rëndësishme që qytetet të fokusohen në infrastrukturën ekzistuese.

Ajo tha se Mega-projektet si The Line duhet të shmangen në favor të përmirësimit të dizajnit urban brenda qyteteve ekzistuese.

“Në përgjithësi, mendoj se epoka e mega-qyteteve duhet të ketë mbaruar,” tha ajo kur u pyet për The Line, një qytet linear 170 kilometra që po ndërtohet në shkretëtirën e Arabisë Saudite.

“Unë mendoj se ne kemi nevojë për një qasje shumë më të grimcuar ndaj zhvillimit urban globalisht, ku ne ndërtojmë infrastrukturën ekzistuese urbane, sepse ka padyshim mundësi për të përfituar më shumë nga investimet e burimeve që kemi bërë në gjeneratat e mëparshme,” shtoi ajo.

“Pra, nga pikëpamja e qëndrueshmërisë dhe nga pikëpamja e qëndrueshmërisë sociale, mendoj se ne duhet të përdorim më mirë investimet në infrastrukturë që kemi bërë tashmë përpara se të angazhohemi në këto mega-projekte të reja.”

Line është pjesë e zhvillimit më të gjerë Neom, i cili përfshin gjithashtu një qytet port tetëkëndor të masterplanifikuar nga kolegia e studios së arkitekturës së Kopenhagës BIG, dhe është ndër një numër qytetesh të reja që po planifikohen në mbarë globin.

Søholt është një nga kryesueset e sesioneve në konferencën e Kongresit Botëror të Arkitektëve të UIA, e cila po zhvillohet në Kopenhagë këtë javë si pjesë e titullit të saj Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës 2023 i UNESCO-s.

Ajo bashkëthemeloi Gehl Architects në vitin 2000 së bashku me projektuesin veteran urban Jan Gehl, filozofia e të cilit për t’u dhënë përparësi këmbësorëve, çiklistëve dhe hapësirës publike në qytete bazuar në kërkimet rreth sjelljes njerëzore ka pasur një ndikim të madh në kryeqytetin danez.

Qyteti tani renditet shpesh në mesin e më të jetueshëm në botë.

Pasi kishte studiuar në departamentin e tij të dizajnit urban në Shkollën e Arkitekturës në Kopenhagë gjatë viteve 1990, Søholt u ftua nga Jan Gehl për të ndihmuar në ngritjen e studios së tij kur ajo ishte vetëm 28 vjeç.

“Në atë moshë, unë nuk kisha ndonjë përvojë drejtuese, por kur ndërton një praktikë, në thelb e ndërton aeroplanin gjatë fluturimit me të, dhe një lloj kompetencash të praktikës në të njëjtën kohë kur po zhvillon aftësitë e tua udhëheqëse. ”, kujtoi ajo.

Gehl Architects u krijua për të zbatuar idetë që Gehl kishte mbrojtur për dekada.

Qyteti i Kopenhagës po prezanton 750 stacione të reja për ndarjen e mbetjeve deri në vitin 2024, por Søholt beson se monitorimi se si njerëzit i përdorin ato do të jetë më i rëndësishëm sesa vetë infrastruktura fizike në lëvizjen drejt qarkullimit.

Ajo i referohet këtij koncepti si “emetimet e aktivizuara” – që shkon një hap më tej se emetimet e mishëruara brenda ndërtesave dhe mallrave të prodhuara.

“Qyteti është si shinat hekurudhore në të cilën shkon sjellja jonë. Nëse ndryshojmë binarët hekurudhor, ne gjithashtu mund të ndikojmë në sjelljen e njerëzve dhe zgjedhjet e stilit të jetesës në baza të përditshme. Ne duhet të mendojmë jo vetëm për emetimet që janë ndërtuar në mjedise të ndërtuara, ne gjithashtu duhet të përfshijmë emetimet e aktivizuara bazuar në atë që bëjnë njerëzit.”, tha Søholt./Media Ndërtimi.

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending