Connect with us

Infrastrukturë

Eksplorimi i së kaluarës dhe të tashmes së arkitekturës dhe planifikimit holandez

Published

on

Ndërkombëtarisht, Holanda njihet si një vend i gatshëm për të eksperimentuar në një shkallë të gjerë, për të krijuar sisteme mbarëkombëtare për të mbrojtur tokën e saj dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës për qytetarët e saj. Propozimet provokuese nga arkitektë dhe urbanistë si Gerrit Rietveld, Piet Blom, Rem Koolhaas dhe Zyra për Arkitekturën Metropolitane (OMA), kanë pasur një ndikim ndërkombëtar, pasi ato shpesh sfidojnë mënyrat tradicionale të praktikës.

Megjithatë, vendi përballet me sfida të pritshme dhe të papritura, nga mungesa akute e banesave deri te ngritja e shqetësimeve në lidhje me ndryshimet klimatike dhe ndryshimi i ideve për ekologjinë. Sipas fjalëve të kuratores Suzanne Mulder, vendi është “edhe një herë në tabelën e vizatimit”, pasi arkitektët, planifikuesit urbanë dhe projektuesit po rihapin bisedat për të ardhmen duke parë mësimet e së kaluarës.

Për t’u ardhur në ndihmë, Nieuwe Instituut i Roterdamit po organizon ekspozitën “Dizajnimi i Holandës: 100 vjet të së ardhmes së kaluar dhe të tashme.” E kuruar në bashkëpunim me Bordin e Këshilltarëve të Qeverisë, ngjarja hap arkivin e institutit për të paraqitur të rëndësishme historike precedentë dhe propozime të reja të projektimit. E organizuar rreth temave gjithëpërfshirëse, dhe jo kronologjike, ekspozita synon t’i japë kontekst zhvillimit të arkitekturës dhe planifikimit urban dhe të ofrojë frymëzim për vizione të reja. Ekspozita u hulumtua dhe u kurua nga Dirk van den Heuvel, Suzanne Mulder, Setareh Noorani dhe Stefanie Korrel nga Nieuwe Instituut, dhe këshilltarët e qeverisë Saskia Naafs dhe Jafeth Hagoort.

Vizionet e kaluara të së ardhmes së Holandës

Për shkak të kushteve të saj natyrore unike dhe kufizimeve të forta fizike, Holanda është veçanërisht e varur nga sistemet e inxhinierisë për të rregulluar çështje të tilla si kontrolli i ujit dhe bujqësia. Rrjedhimisht, kjo mbështetje ka çuar në një besim të shtuar në fuqinë e sistemeve të tilla dhe një hapje për të krijuar qasje të centralizuara nga lart-poshtë për menaxhimin e të gjitha aspekteve të jetës. Në fillim të shekullit të 20-të, projektuesit filluan të imagjinojnë skenarë për të ardhmen e vendit, duke iu përgjigjur çështjeve urgjente si klima, strehimi dhe krizat energjetike.

Ky stil planifikimi mbështetej në instrumentet legjislative dhe financiare nga lart-poshtë. Politika e orientuar afatgjatë u dëshmua se ka avantazhe për mbrojtjen e peizazhit, ndërgjegjësimin e qytetarëve dhe lehtësimin e zbatimit të projekteve në shkallë të gjerë me rëndësi rajonale dhe mbirajonale. Kjo e ka bërë Holandën një shembull ndërkombëtar të eksperimentimit dhe të menduarit sistematik.

Një shembull i kategorisë së fundit është lëvizja moderne e squatters. Duke filluar në vitet 1960, lëvizja u vetëorganizua dhe vetërregullohej sipas protokolleve specifike që synonin të ndihmonin ata që kishin nevojë për një shtëpi për të zënë hapësira të papërdorura në qytet dhe për të negociuar me policinë dhe pronarët. I inkurajuar nga legjislacioni relativisht i relaksuar, ai shpejt u bë një aktivitet politik në shkallë urbane. Praktika u kriminalizua në vitin 2010, por vazhdon në një formë të zvogëluar. Ndërsa mungesa e banesave vazhdon, lëvizja vë në pikëpyetje mënyrat e shfrytëzimit të hapësirës brenda qytetit.

Duke bashkuar të gjitha këto vizione të së shkuarës dhe të tashmes, ekspozita “Dizajnimi i Holandës: 100 vjet të së ardhmes së kaluar dhe të tashme” feston gjithashtu 100 vjetorin e Koleksionit Kombëtar të Arkitekturës dhe Planifikimit Urban Hollandez, i cili mbahet dhe menaxhohet nga Nieuwe.

Instituti, koleksioni, i cili i paraprin vetë institutit, mbledh vizatime, modele dhe dokumente të arkitekturës dhe urbanistikës nga të gjitha rajonet e Holandës, duke përfaqësuar një nga arkivat më të mëdhenj të arkitekturës në mbarë botën. Het Nieuwe Instituut menaxhon arkivin e rreth 4.5 milionë dokumenteve dhe ofron akses për studiuesit, kuratorët, studentët dhe shkrimtarët. Me qendër në Roterdam, Nieuwe Instituut është muzeu dhe instituti kombëtar i Holandës për arkitekturën, dizajnin dhe kulturën dixhitale./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending