Connect with us

Ndërtim

Eksplorimi i banesave të printuara 3D, zgjidhje për strehimoret e përkohshme pas tërmeteve

Published

on

Zjarret e Amerikës së Veriut, përmbytjet në Pakistan, uraganet, tornadot, ciklonet, stuhitë dhe stuhitë, pushtimi rus i Ukrainës, dhe tërmetet në Indonezi apo Turqi – kjo e fundit që pretendon mbi 43.000 viktima dhe mbi 80.000 mijë ndërtesa të shkatërruara dhe numërimi – janë vetëm disa nga fatkeqësitë tragjike që ndodhën globalisht dhe kohët e fundit.

Disa nga këto janë fatkeqësi të shkaktuara nga njeriu dhe të tjera janë katastrofa natyrore, por të gjitha fshijnë qytete dhe fshatra, i bëjnë rrugët të pakalueshme dhe kërkojnë përgjigje të shpejta në shkallë humanitare nga qeveritë lokale dhe organizatat e tjera.

Njerëzit me fat që t’i shpëtojnë këtyre tragjedive i gjejnë shtëpitë e tyre shpesh të shkatërruara dhe të banueshme, duke i shtyrë arkitektët dhe inxhinierët të jenë të shpejtë, krijues dhe përshtatës për sa i përket strehimit dhe strehimit të përkohshëm.

Në historinë e arkitekturës, zgjidhjet e strehimit emergjent janë kryer në mënyra të ndryshme. Në Gjermaninë e pasluftës, arkitekti Otto Bartning ngriti kisha urgjente (gjermanisht: Notkirchen), shpesh të bëra nga tulla të kishave dhe shtëpive të tjera të shkatërruara më parë. Për këtë, Bartning zhvilloi tipologjinë dhe dizajnin e tyre për të qenë në gjendje t’i ndërtonin ato shpejt.

Përtej kësaj, mund të kujtohen edhe spitalet e lëvizshëm (të quajtur spitalet Fangcang) të zhvilluara dhe të përdorura nga Kina gjatë pandemisë Covid-19 dhe tërmeteve të mëparshme në Sichuan dhe Yushu, të cilët mund të montoheshin shpejt përveç spitaleve ekzistuese.

Strehimi i përkohshëm, sipas punës së Subramanya dhe Kermanshachi mund të kategorizohet në katër kategori të ndryshme: Strehimoret e urgjencës, të cilat janë shpëtimtare dhe të menjëhershme; Strehëza të përkohshme si tenda për individë ose grupe; Strehimi i përkohshëm që është shpesh më i ngurtë dhe i pajisur se strehimoret dhe banesat e përhershme, të cilat (ende) mund të ngrihen shpejt dhe me kosto efektive në rast urgjence.

Ndërkohë që varet tërësisht nga fatkeqësia që ka ndodhur dhe nga burimet materiale dhe financiare në dispozicion, në realitet, zgjidhja e emergjencës dhe e përkohshme e strehimoreve shpesh përfundojnë duke u bërë strehim mjaft të përhershëm për njerëzit.

Për rrjedhojë, nuk bëhen investime të mjaftueshme në infrastrukturën e strehimoreve apo vendbanimeve të tilla. Për shembull, sipas një raporti të Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit (IRC), kishte një dush për 80 refugjatë në ishullin grek të Lesbos si dhe një tualet për 70 persona. Ujërat e zeza vinin aq lart sa dyshekët mbi të cilët flinin njerëzit./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Miratohet ndërtimi i qendrës kompjuterike prej 260 milionë eurosh në Gjermani

Published

on

Qeveria gjermane i ka dhënë dritën jeshile një aplikacioni planifikimi për një qendër të re kompjuterike 260 milionë euro në Bavari, me ndërtimin që do të nisë së shpejti.

Ministri i Shkencës Markus Blume miratoi planin për Qendrën e Informatikës me Performancë të Lartë të Bavarisë Veriore.

Objekti i ri në Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) do të jetë partner i Qendrës Superkompjuterike Leibniz (LRZ) në Garching.

Kjo do të thotë gjithashtu se Shteti i Lirë i Bavarisë ka investuar tashmë më shumë se 1.5 miliardë euro në projekte të reja ndërtimi në FAU që nga viti 2019./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Indeksi i Kostos së Ndërtimit në Kosovë pëson rënie për (-1.3%)

Published

on

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), ka publikuar këtë të enjte Indeksin e Kostos së Ndërtimit për tremujorin e parë të vitit 2023.

Indeksi i tërësishëm i Kostos së Ndërtimit në Kosovë thuhet se ka pasur rënie për (-1.3%) në tremujorin e parë të vitit 2023, krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2022.

Rënie më të madhe kishte: transporti (-6.9%); materialet (-1.4%); dhe pagat (-0.4%).

Ndërsa, rritje kishte te: kostot e tjera (1.4%); makineritë (0.9%); dhe energjia (0.5%).

Ndërkaq, krahasuar tremujori i parë i vitit 2023 me të njëjtën periudhë të vitit paraprak, Indeksi i Kostos së Ndërtimit kishte rritje për 3.3%.

Indeksi i tërësishëm i Kostos së Ndërtimit në Kosovë pati rritje për 3.3% në TM1 2023, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2022.

Rritja kryesisht u vërejt te: transporti (16.4%); makineritë (11.1%); kostot e tjera (10.1.%); pagat (2.8%); dhe materialet (2.4%).

Ndërsa, kishte rënia te energjia me (-14.9%)./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Shqetësuese ndërtimi i Moteleve afër shtëpive të banimit në Prishtinë!

Published

on

Ndërtimi i moteleve pranë shtëpive të banimit, po i shqetëson banorët e disa lagjeve të kryeqytetit.

Kohëve të fundit, në shumë qytete të Kosovës shihen ndërtime të shpeshta e të shumta të moteleve.

Një motel ka nisur të ndërtohet në lagjen Arbëria në Prishtinë, ndërsa disa banorë në adresë të portalit Ndërtimi.info kanë dërguar disa fotografi, ku shihet se afër shtëpive të banimit të kenë nisur së ndërtuari këto njësi të shndërruara në “Vila”.

Të njëjtat, kryesisht po përdoren për pushime të shkurtra.

Ndërtuesit, apo pronarët e tyre, nuk po zgjedhin vende se ku po i ndërtojnë ato. Në shumë raste, objekte të tilla janë fare pranë shtëpive të banimit në zona rurale e urbane. Këto ndërtime po dalin të jenë shqetësuese për banorët e atyre shtëpive fare pranë.

Baki Hoti, udhëheqës në Unionin e Turizmit në Kosovë, tha ditë më parë në Klan Kosova se është duke u punuar në një Udhëzim Administrativ që rregullon operimin e hoteleve e moteleve.

Hoti tha se edhe si Union e kanë një anëtarë në grupin punues, për çka do t’i shtyjnë tutje disa kritere për këto motele.

I pyetur se “A do të ketë ndërtime të moteleve të tilla afër objekteve të banimit?”, Hoti, u shpreh se “absolutisht jo”. Ai shtoi, se përmes këtij Udhëzimi Administrativ do të rregullohen kriteret se ku mund të ndërtohen ato, si në qytete si në fshatra, me çfarë kritere dhe kushte./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending