Connect with us

Arkitekturë

Ekofeminizmi në Arkitekturë: Fuqizimi dhe Shqetësimi Mjedisor

Published

on

Koncepti i qëndrueshmërisë u shfaq në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Mjedisin Njerëzor (UNCHE) në Stokholm në vitin 1972 dhe u shpik nga Norvegjezi Gro Brundtland në raportin “E ardhmja jonë e përbashkët” (1987).

Sipas këtij përkufizimi, përdorimi i qëndrueshëm i burimeve natyrore duhet “të plotësojë nevojat e brezit aktual pa kompromentuar aftësinë e brezave të ardhshëm për të përmbushur nevojat e tyre”.

Megjithatë, pavarësisht urgjencës së konceptit dhe evolucionit të vazhdueshëm që ka pësuar me kalimin e kohës, zbatimi i tij shpesh kufizohet në përdorimin e kontrolluar të burimeve natyrore dhe ruajtjen e jetës së egër. Me fjalë të tjera, ai e trajton situatën nga këndvështrimi i “njeriut përballë natyrës”, si një pikëpamje dikotomike, me humbjen e një këndvështrimi holistik.

Ky konceptualizim i dyshimtë i ambientalizmit modern testohet vazhdimisht dhe ka hapur hapësirë ​​për shumë kritika, duke përfshirë kritikën feministe.

Në tekstin “Ecofeminist Philosophy” (2000), filozofi Karen J. Warren analizoi ndërtimin social të dikotomisë “burrë-natyrë” dhe ndikimin e saj negativ mbi gratë dhe mjedisin, duke sugjeruar se “gratë dhe natyra janë kuptuar gjithmonë si “tjetër” në shoqëritë patriarkale” dhe se dikotomitë burrë-grua, kulturë-natyrë, mendje-trup dhe arsye-emocion në shoqërinë perëndimore kanë çuar në një mbizotërim të karakteristikave të supozuara “mashkullore” dhe një “logjikë dominimi”.

Një precedent i gjatë historik i lidhjes së grave me natyrën, që kulmoi me shtypjen dhe margjinalizimin e të dyjave.

Brenda praktikës së mjedisit të ndërtuar, arkitektja e peizazhit Elizabeth Meyer vërejti se këto hierarki, kur zbatohen në projekte, jo vetëm që nxisin përjashtimin e grave dhe grupeve të tjera të margjinalizuara, por gjithashtu përjetësojnë një ndarje midis njerëzve dhe formave të tjera të jetës si kafshët dhe bimët. . Kjo ndarje, megjithatë, “i vendos njerëzit jashtë ekosistemeve ku janë pjesë dhe përforcon një etikë kontrolli ose pronësie, në vend të partneritetit dhe ndërlidhjes”. Në këtë kuptim, për të trajtuar qëndrueshmërinë dhe ekologjinë nga një këndvështrim më i gjerë, i cili e kupton zhvillimin e qëndrueshëm nga një perspektivë holistike dhe largohet nga dikotomia e dominimit, shfaqet ekofeminizmi.

Megjithëse është gjithnjë e më i pranishëm në diskutime, ekofeminizmi u krijua nga francezja Françoise d’Eaubonne qysh në vitin 1974 dhe përdor parimet themelore feministe të barazisë gjinore, duke propozuar një rivlerësim të strukturave jo-patriarkale ose jolineare dhe një vizion të botës. që respekton proceset organike, lidhjet holistike dhe meritat e intuitës dhe bashkëpunimit.

Ekofeminizmi gjithashtu tërheq vëmendjen për faktin se gratë janë të prekura në mënyrë disproporcionale nga çështjet mjedisore. Sipas një raporti nga Kombet e Bashkuara, meqenëse gratë në mbarë botën kanë përgjithësisht më pak pasuri monetare se burrat dhe për këtë arsye varen më shumë nga mjedisi natyror, ato kanë më shumë gjasa të zhvendosen nga ndryshimet klimatike dhe duhet të udhëtojnë distanca të gjata për të marrë burime. siç është uji, me zgjatjen e stinëve të thata. Për më tepër, përgjegjësia ekskluzive e grave për fëmijët dhe të moshuarit, si dhe si ofrues të ushqimit, i vendos ato në vijën e parë në fatkeqësitë e shkaktuara nga klima.

Fuqizimi i femrave dhe shqetësimet mjedisore mund të shihen edhe në projekte të tjera si Qendra Anandaloy për Personat me Aftësi të Kufizuara, e ndërtuar në Bangladesh.

Qendra mbështetej kryesisht në punën e grave që punonin me materiale lokale dhe natyrore si toka dhe bambu. Përveç misionit të rëndësishëm social të qendrës, ajo strehon gjithashtu një punishte tekstili që shet produktet e saj në panaire lokale.

Parimet ekofeministe tregojnë se qëndrueshmëria shkon përtej paneleve diellore dhe çative të gjelbra. Ndërsa termi është zhvilluar me kalimin e kohës, ai është bërë gjithnjë e më kompleks.

Ajo përshkohet nga aspekte që lidhen me kulturën, gjininë, klasën shoqërore dhe ekonominë, ndër të tjera.

Kjo gjerësi na tregon se qëndrueshmëria e vërtetë kërkon një revolucion kulturor, jo vetëm teknologjik, që përfshin nevojat e grave, por edhe ato të grupeve të tjera të margjinalizuara, duke qenë të vëmendshëm ndaj njohurive popullore dhe potencialit të saj./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Prania e padëshiruar e NEOM në Venecia përforcon nevojën për ndryshime rrënjësore

Published

on

Bienalja e Arkitekturës së Venecias këtë vit ishte një moment domethënës – një moment entuziazmi, një moment rinie, një moment për të festuar të ardhmen. Por krahas ngjarjes kryesore, një vizion konkurrues i së ardhmes u prezantua në Venecia, një vizion që kërcënoi të errësojë shkëndijën e Ekspozitës së 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës.

Pothuajse në vijën e syrit të zonës kryesore të bienales, pikërisht përtej Kanalit të Madh, ekspozita e Urbanizmit Zero Gravity e Neom-it shfaqi një “vizion” konkurrues, bombastik për të ardhmen e qyteteve.

E quajtur Laboratori i së Ardhmes, bienalja e arkitekturës e këtij viti synoi të ndriçojë në qendër të vëmendjes temat e dekolonizimit dhe dekarbonizimit duke e vendosur kontinentin e Afrikës në qendër të shfaqjes për herë të parë. Kuratorja Lesley Lokko, gruaja e parë me ngjyrë që drejtoi mbledhjen më të rëndësishme globale të arkitekturës, mblodhi së bashku një shumëllojshmëri qasjesh dhe pjesëmarrësish të pa parë më parë në bienale.

Në mënyrë të përshtatshme, mbi gjysma e 89 pjesëmarrësve në ekspozitën kryesore të Lokkos ishin nga Afrika ose diaspora e saj. Për më tepër, 43 ishte mosha mesatare e të gjithë të përfshirëve dhe ky numër ra më tej – në një mesatare prej 37 – në seksionin e projekteve speciale të kuratorit.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë.

Ky etikë thelbësore kuratoriale u përsërit në ekipet që projektuan shumë nga pavionet kombëtare – pavijoni britanik, për shembull, u kurua nga një ekip prej katër personash, të rinj, me ngjyrë – Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay dhe Sumitra Upham.

Kjo solli një energji rinore në bienale, pasi kontribuuesit synuan të tërhiqnin vëmendjen ndaj çështjeve të shumta, shpesh të rënda, me të cilat përballet bota dhe t’i përballonin ato duke parashikuar shtigje alternative.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë. Edhe pse nuk ishte pjesë e programit zyrtar të bienales, shfaqja u caktua për t’u përshtatur me të, duke u hapur për publikun në të njëjtën ditë në një suitë marketingu super të përmasave kushtuar mega-projektit saudit.

Ndërsa Patrik Schumacher, studioja e të cilit Zaha Hadid Architects po punon gjithashtu në Neom, u ankua për mungesën e arkitekturës tradicionale në bienale, ekspozita ishte e mbushur plot me modele në shkallë të gjerë dhe vizualizime të zhvillimit të planifikuar.

Një fotografi zyrtare e shpërndarë gjerësisht e kontribuesve në ekspozitë (sipër) ishte mbresëlënëse në homogjenitetin e saj. Ndërsa vetë Neom është shumë i diskutueshëm për shkak të dëbimeve të raportuara me forcë dhe dënimeve me vdekje të lidhura me projektin që janë kritikuar nga grupet e të drejtave të njeriut, Amnesty International dhe OKB-ja, fotografia shtron pyetje të mëtejshme se kush po e projekton këtë qytet të së ardhmes.

Pra, duhet shtruar pyetja: në cilën anë të linjës do të zbresim? A janë stabilimentet e vjetëruara më të mirat për të dizajnuar qytetet tona të ardhshme? Apo duam një gamë të gjerë zërash të rinj, të shtyrë dhe të larmishëm që formësojnë hapësirat që do të vijnë?

Asgjë nuk e bën rastin për një ndryshim rrënjësor të rojes arkitekturore më mirë se prania e padëshiruar e Neom në Venecia. Kjo është një e ardhme e ndërtuar mbi idetë nga e kaluara – një turmë e fundit për epokën e mjeshtrit, ku forma gjeometrike të paqëndrueshme, fjalë për fjalë përçarëse realizohen në një shkallë të paparë më parë.

Ai kontraston kaq thellë, dhe duke e bërë këtë, thekson pikat e forta të vizionit të Lokkos. Ëndrrat e saj për një të nesërme të pasur dhe vërtet të frymëzuar – një të nesërme që sjell trashëgimi të reja, krijuese nga një grup i gjerë kujdestarësh kulturorë dhe ekologjikë – që të gjithë duhet të shpresojmë ta shohim të realizuar.

Shkruar nga Tom Ravenscroft, redaktori i revistës për arkitekturë dhe dizajn ‘Dezeen’.

 

Continue Reading

Arkitekturë

Ekspozita e Kopenhagës tregon arkitekturën më të mirë dhe më të keqe të qytetit

Published

on

Një ekspozitë është hapur në Qendrën Daneze të Arkitekturës në Kopenhagë, e mbushur me modele që eksplorojnë historinë dhe të ardhmen e ndërtesave dhe peizazheve të qytetit.

‘Copenhagen in Common’ tregon historinë e arkitekturës dhe dizajnit urban të suksesshëm të kryeqytetit danez, por gjithashtu identifikon sfidat me të cilat përballen dizajnerët që punojnë sot në qytet.

Me qytetin e emëruar nga UNESCO si Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës për vitin 2023, duke pritur Kongresin Botëror të Arkitektëve UIA në korrik, ekspozita synon jo vetëm të nxjerrë në pah sukseset e qytetit, por edhe problemet e tij.

Në qendër të ekspozitës është një model dixhital që përshkruan zhvillimin e Kopenhagës që nga viti 1947, kur bashkia publikoi strategjinë urbane të Planit Pesë Gishti, deri në ditët e sotme.

Projekte të tjera të paraqitura përfshijnë vizionin e MAST për ndërtesat lundruese dhe Izraelin Plads të projektuar nga COBE, një ish-parkim makinash që u rifitua si një hapësirë ​​për kohën e lirë publike.

‘Copenhagen in Common’ shfaqet në Qendrën Daneze të Arkitekturës nga 5 maji deri më 23 tetor 2023./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Stili brutalist i AMC Multimedia, fitues i Çmimit të Arkitekturës BIG SEE 2023

Published

on

AMC MULTIMEDIA është fituese e Çmimit Grand Prix në kategorinë e ndërtesave kulturore.

Arkitektura e ndërtesës së projektuar nga Maden Group karakterizohet nga një stil brutalist, duke përdorur materiale që karakterizohen në vend si blloqe betoni dhe balte.

Materialet si betoni dhe blloku përfaqësojnë kulturën e ndërtimit në vendin tonë ndër vite.

Trajtimi i materialeve në objekt bëhet duke lënë ngjyrën natyrale të vetë materialit dhe në këtë mënyrë krijohet një ritëm dhe harmoni midis formës së objektit dhe ngjyrës së tij.

Karakteristikë e objektit është se modulet janë krijuar në atë mënyrë që loja hije-dritë të zhvillohet si brenda dhe jashtë objektit.

Çmimet BIG SEE që jepen në kryeqytetin slloven, kontribuojnë në promovimin e arritjeve unike dhe origjinale krijuese në arkitekturë, interier, dru, turizëm, produkte dhe dizajn të modës globalisht./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending