Connect with us

Op/Ed

Efekti i CO2 GGH në Prishtinën urbane

Published

on

Opinion nga arkitekti Lulzim Behxheti

Imagjinojeni një objekt 100.000m² në zemër të Prishtinës. E përkthyer në m³, për ndërtimin e këtij objekti do të nevojiten rreth 100.000 ton beton. Një ton beton prodhon afërsisht 400 kg CO2. Nëse bëhet ndërtim tradicional i betonuar, ky objekt do të prodhoj 40.000 ton CO2 në vit.

Konvertone këtë sasi në m² dhe do të shihni se çfarë sipërfaqe e gjelbërt do të ndotet çdo vit vetëm nga kjo ndërtesë. Në të njëjtën kohë, nga viti 2030 ky objekt do të paguante tatim 35€/m³ të emetimit të CO2. Kjo do të jetë indikatori dhe valuta tatimore, njëjte si veturat tani.

Tani, imagjinojeni që ku objekt të jetë nga CLT. Për ndërtimin e këtij objekti do të nevojiten 10.000m³ pishë/dru. Një pishë ka mesatarisht 3 m³ dru. Kjo pishë ritet për 30 vite. Dmth për këtë objekt do të nevojiten 3333 pisha.

Këto pisha sekuestrojnë 1 ton CO2 në çdo m³ pishe. Dmth ky objekt nga CLT jo se nuk do te prodhoj ato 40.000 ton të CO2 nga betoni, por do të sekuestroj dhe absorboj 10.000 ton të CO2 në vit. Pra, do të shpëtoj çdo vit nga 3333 pisha nga vdekja me CO2. Politika jonë pyjore është se për çdo pishë të prerë, do të mbillen 10 fidanë të reja, nëse përdoret pisha vendore.

Edhe nga ana ekonomike, ndërtimi me CLT është i leverdishëm, ngase do të inkasoj 35.000€ në vit nëse Kosova do të anëtarësohet në Berëzën Ndërkombëtare të CO2.

Besoj se së shpejti do të jemi anëtarë të kësaj berëze.

Kapaciteti i plantit tonë CLT do të jetë 60.000 m³ CLT në vit. Pra, imagjinoni Vjosa Toëer në Prishtinën e betonuar. Një hap i vogël, por i madh për ambientin./Media Ndërtimi.

Op/Ed

I kujt është qyteti?

Published

on

Rimarrja e hapësirës publike në Palermo, Marsejë dhe Prishtinë

Jeta sot duket gjithnjë e më e paparashikueshme dhe diskursi medial i kohës tregon për një të ardhme të kanosur nga polarizimi, kaosi klimatik, rritja e pabarazisë ekonomike, si dhe impakti i pandemisë dhe luftës në Ukrainë.

Po e shkruaj këtë ese në kohë vendimtare, për Manifestën, bienalën nomade evropiane dhe për qytetin tonë nikoqir Prishtinën, kryeqytetin e Kosovës, një prej vendeve sovrane më të reja të Europës. Pse është ky moment kaq kyç për Manifestën dhe Prishtinën?

Aktualisht, lufta në Ukrainë shënon një moment të veçantë gjeopolitik në Europë, teksa kalojmë nëpër një tjetër luftë mizore në kontintentin tonë. Pushtimi i Putinit është dënuar anëmbanë globit për dhunën më të tmerrshme në Europë që prej Luftës së Dytë Botërore. Megjithëkëtë, duhet të kuptojmë se barbarizma të tillë janë kryer në Bosnje dhe Hercegovinë para tridhjetë vjetësh, duke bërë kërdinë në Sarajevë e vende të tjera.

Hiç më larg se para 23 vjetësh, NATO ndërhyri në Serbi për t’i dhënë fund mizorive në Kosovë. Ky moment s’ka si të jetë më kyç për të përfytyruar edhe njëherë tregimet e së kaluarës që janë të gërshëtuara në të ardhmen e Ballkanit, në mënyrë që të rigjendet kuptimit dhe sensi i së tashmes.

Anëmbanë globit, qytetarët dhe administratat publike janë kurthuar në një përvojë shkatërrimtare, teksa bota bëhet gjithnjë e më e fragmentuar për shkak të shkatërrimit të ekologjive dhe lidhjeve shoqërore qe u kanë mundësuar njerëzve që të lulëzojnë në këtë planet.

Sidoqoftë, lëvizjet e protestave të kohëve të fundit i bëjnë ballë gjendjes çoroditëse dhe pakënaqësisë me shkatërrimin e natyrës, kulturës dhe gjithçka ndërmjet. Që nga protestat e Extinction Rebellion dhe Black Lives Matter te lëvizja franceze Jelekët e Verdhë [Gilets Jaunes], është shprehur një ndjenjë e pakënaqësisë dhe frikës nga qytetarët.

Njerëzit janë kritikë ndaj ekonomisë së paqëndrueshme rritje-dhe-borxh dhe po rigjallërojnë kërkesën për bashkëpunim dhe autonomi të përbashkët. Këto beteja për barazi dhe demokraci të drejtpërdrejtë sjellin perspektivën historike që pretendohej se është zhdukur me rënien e Murit të Berlinit më 1989 dhe që rastisi me themelimin e Manifestës.

Këto lëvizje aktiviste të reja më rrisin shpresën në masë të jashtëzakonshme. Në këtë ese dua të hulumtoj se si kanë ndikuar ato në edicionet e kaluara të Manifestës, ashtu si edhe në edicionin e ardshëm në Prishtinë.

Manifesta ka qenë gjithnjë e angazhuar në shoqëri, me prodhimin e programeve artistike eksperimentale dhe ngjarjeve publike. E lindur më 1996 në Roterdam, menjëherë pas përfundmit të Luftës së Ftohtë që ndau kontinentin europian, Manifesta ka zanafillën prej një nisme që eksploron historitë e kulturës bashkëkohore në Europën paskomuniste.

Edicionet pasuese u mbajtën në Luksemburg (1998); Lubjanë (2000); Frankfurt (2002); Donostia – San Sebastian (2004); Nikozi (2006); Trentino dhe Tirol i Jugut (2008); Mursia dhe Kartagjenë (2010); Genk (2012); Shën Petërsburg (2014); Cyrih (2016); Palermo (2018), Marsejë (2020) dhe Prishtinë (2022)./

Artikulli wshtë shkruar për Sbunker.net nga Hedwig Fijen e cila është drejtoreshë themeluese e Manifesta, bienales nomade evropiane, që nga fillimi i saj në Roterdam në 1993. Nën drejtimin e Fijen, Manifesta është zhvilluar në bienalen e katërt më me ndikim në botë.Media Ndërtimi.

Continue Reading

Op/Ed

‘Është koha që fusha e arkitekturës të marrë vëmendje dhe veprim për ruajtjen e ambientit’

Published

on

Me pikat urgjente të kthesës për zbutjen e ndryshimeve klimatike që po afrohen gjithnjë e më shumë, është koha që fusha e arkitekturës të marrë vëmendje dhe veprim. Shtatëdhjetë e pesë për qind e emetimeve globale vijnë nga mjedisi i ndërtuar urban dhe në vitin 2020, ndërtesat përbënin 36 për qind të kërkesës globale për energji dhe gati 40 për qind të emetimeve të CO2 të lidhura me energjinë. Megjithatë, industria e ndërtimit nuk e ka përballuar sfidën e ndryshimit të klimës me urgjencën dhe zgjidhjen e saj, duke kërkuar nga rregullatorët dhe institucionet për të vendosur standarde për qëndrueshmërinë, kur politika shpesh mbetet prapa ndryshimeve që arkitektët i dinë se janë të nevojshme për të ndërtuar një të ardhme elastike ndaj klimës. Por nëse ne si fushë mund të pranojmë fuqinë e arkitekturës për të formësuar dhe shëruar marrëdhëniet tona me mjedisin e ndërtuar dhe natyror, atëherë duhet të pranojmë një përgjegjësi – dhe një mundësi unike – për ta drejtuar atë fuqi drejt sfidës më të ngutshme të kohës sonë.

Në vend që të presin mandatet e qeverisë, arkitektët në të gjithë sektorët e ndërtimit – rezidencial, tregtar, industrial dhe institucional – duhet të marrin iniciativën për të udhëhequr bisedën për zhvillimin e qëndrueshëm dhe për të përshpejtuar procesin rregullator, duke punuar në aleancë me komunitetet, planifikuesit urban, dhe politikëbërësit për të udhëhequr dhe inkurajuar përhapjen e hapësirave elastike dhe shumë të qëndrueshme dhe standardeve të ndërtimit. Dizajni mund të ofrojë planin për politikat dhe rregulloret që, kur zgjerohen dhe zbatohen në kontekste më të gjera, kanë aftësinë për të stimuluar inovacione të qëndrueshmërisë me ndikim të lartë dhe reduktime urgjente të emetimeve.

Në vitin 2018, Diamond Schmitt u zgjodh për të projektuar Ādisōke, Bibliotekën e re Publike të Otavës – Biblioteka dhe Arkivat e Kanadasë. Kërkesa për propozim përshkruan ambiciet për të krijuar një dizajn LEED v4 Gold ose ekuivalent të certifikuar të ndërtesës, duke përfshirë teknologjitë e avancuara të ndërtimit dhe aplikimin e koncepteve të mbrojtjes së së ardhmes. Por ndërsa projekti përparonte, drejtimi u zhvendos drejt një bisede më serioze rreth punës për të arritur bilancin neto të karbonit zero. Meqenëse standardet fillestare të karbonit zero neto synojnë zakonisht ndërtesat e zyrave dhe banesave, firma bashkëpunoi me Këshillin e Ndërtimit të Gjelbër të Kanadasë për të modeluar kërkesat e energjisë dhe mundësitë e performancës për këtë lloj ndërtimi unik, duke kontribuar në evoluimin e këtyre standardeve në proces. Duke vendosur një precedent për zhvillimet e ardhshme publike në shkallë të gjerë të këtij lloji, ku objektivat absolute zëvendësohen me konsiderata më të nuancuara specifike për projektin, projekti demonstron se si roli ynë si arkitektë ka ndikim në udhëheqjen për të shtyrë zarfin në udhëzimet e ndërtimit të energjisë dhe për të avancuar rregullat rregullatore. përpjekjet.

Për të përballuar sfidën e ndryshimeve klimatike, arkitektët duhet të marrin iniciativën për të vendosur efikasitetin dhe dekarbonizimin si pritshmëri bazë për çdo projekt. Ndërkohë që firmat e specializuara në arkitekturën e qëndrueshme po udhëheqin detyrën, është thelbësore që pjesa tjetër e fushës të ndjekë shembullin e tyre, duke u përkushtuar ndaj objektivave ambicioze të qëndrueshmërisë përgjatë çdo hapi të procesit të projektimit dhe ndërtimit, pavarësisht nga – dhe në mënyrë që të shtyjë bisedën në -kerkesat rregullatore. Duke udhëhequr dhe edukuar me shembull, arkitektët kanë fuqinë dhe përgjegjësinë për të demonstruar se zgjidhjet transformuese të klimës janë të arritshme.

Ky veprim i bashkërenduar është jo vetëm i mundshëm, por imperativ pasi dritarja për zbutjen e ndryshimeve klimatike nëpërmjet zhvillimit të qëndrueshëm fillon të mbyllet. Shumë arkitektë përpiqen për jetëgjatësinë e ndërtesave, ideve dhe trashëgimisë së tyre. Pa veprime të bashkërenduara për të përqafuar një arkitekturë që me të vërtetë lëviz gjilpërën në qëndrueshmëri, sa gjatë do të mbijetojë kjo trashëgimi?

Opinion nga Donald Schmitt, i cili është një Drejtor Themelues i një praktike globale të arkitekturës me zyra në Nju Jork, Toronto, Vankuver dhe Calgary. Si nënshkrues i Sfidës 2030, ai është i përkushtuar për të avancuar strategjitë e dizajnit të qëndrueshëm, duke përfshirë: teknologjinë e biofilterit të gjallë, ndërtimin e energjisë zero neto, maksimizimin e iniciativave pasive të shtëpive, pionierin e përdorimit të paneleve fotovoltaike të integruara në Amerikën e Veriut dhe avokimin për përdorimi i gjerë i lëndës drusore masive./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Op/Ed

Estetika e arkitekturës duhet të mbështesë, në vend që të sabotojë, funksionin e një ndërtese

Published

on

Dështimi i ndërtesave është i kudondodhur në Shtetet e Bashkuara: Një kullë godinë shembet në periferi të Majamit; një tjetër fundoset dhe anohet në mënyrë të pasigurt në San Francisko.

Në janar të këtij viti, zjarret shkatërruese të apartamenteve në Filadelfia dhe Nju Jork vranë banorë që nuk mundën të shpëtonin.

Dhe, me më pak rezultate fatale, ndërtesa të panumërta të profilit të lartë përjetojnë çarje, rrjedhje, myk dhe probleme të tjera. Këto janë raste pothuajse të izoluara:

Në vitin 2007, një ekspert vlerësoi se rreth një e treta e policave të sigurimit arkitektonik u nënshtroheshin kërkesave të sigurimit bazuar në “gabimet dhe lëshimet” e tyre çdo vit. Kultura arkitekturore bashkëkohore shpesh përqafon ndërtesat e këqija si një rezultat rutinë – madje të domosdoshëm – të realizimit të projekteve arkitekturore të avancuara konceptualisht.

Në vitin 2005, Peter Eisenman tha me krenari për New York Times se të gjithë arkitektët që ai njeh kanë projektuar ndërtesa me probleme të dukshme (ai përfshin jo vetëm veten, por edhe Frank Gehry, Rem Koolhaas, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier dhe Mies van der Rohe ). Pranimi është alarmues dhe i saktë.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, kritikët arkitekturorë rrallë pranojnë se konsideratat utilitare janë të rëndësishme për përkufizimet e tyre për arkitekturën e mirë. Paul Goldberger, duke rishikuar hapjen e Projekteve të Strehimit të Parqeve Binjake Bronx në 1973, argumentoi se ndërtesat përbënin “arkitekturë të mirë”.

Një nga kullat, e projektuar nga Prentice & Chan, Ohlhausen, u dogj në fillim të këtij viti, duke rezultuar në vdekjen e 19 banorëve. Vendimet e ndryshme të projektimit që kontribuan në këto vdekje – fakti që nuk kishte spërkatës automatikë zjarri ose që të dyja shkallët e daljes ndanin një bosht të vetëm në qendër të ndërtesës, për shembull – nuk u përmendën në kritikën origjinale të Goldberger.

Fakti që këta artikuj ishin në përputhje me kodet e ndërtimit në fuqi në atë kohë është pikërisht çështja: Kodet e ndërtimit janë dokumente politike që kufizojnë sigurinë (fjala e preferuar është “ekuilibër”) brenda kufijve të sipërm dhe të poshtëm bazuar në një analizë kosto-përfitim në përputhje me përfitimin dhe akumulimi privat i pasurisë.

Projektimi i ndërtesave në përputhje me kodet nuk duhet të ngatërrohet me adoptimin e praktikave më të mira për sigurinë nga zjarri (p.sh. përdorimi i spërkatësve dhe konfigurimi i shkallëve kundër zjarrit si kulla kundër tymave të vendosura në skajet e kundërta të korridorit me ngarkesë të dyfishtë).

Është e qartë se vlera e arkitekturës qëndron si në shprehjen ashtu edhe në performancën e saj, megjithatë është e rëndësishme që arkitektët të sigurojnë që venustat e Vitruvius – ana estetike ose ekspresive e arkitekturës – të mbështesin, në vend që të sabotojnë, logjikën funksionale të një ndërtese.

Kjo është gjithnjë e më e rëndësishme duke pasur parasysh urgjencën e ndryshimeve klimatike. Po, liria e një stilisti kufizohet në këtë mënyrë, por ajo nuk shkatërrohet plotësisht. Funksionalizmi radikal i Hannes Meyer, drejtorit të dytë të Bauhaus-it, i cili shkroi në vitin 1928 se “ideja e “përbërjes së një banke” është e mjaftueshme për të bërë një mace të qeshë,” vështirë se kap impulset unike estetike të njerëzve.

“Prandaj pyetja,” siç shkruaj në epilogun e librit, “nuk është nëse arti duhet të eliminohet nga arkitektura – arti është i pashmangshëm.

Pyetja më e rëndësishme e konsideruar këtu është nëse dhe si arti i arkitekturës mund ta rregullojë trajektoren e tij në mënyrë që të përputhet me kërkesat më themelore të shkencës së ndërtimit.

Jonathan Ochshorn, një arkitekt me përvojë në inxhinierinë strukturore dhe dizajn urban dhe profesor i arkitekturës në Universitetin Cornell që nga viti 1988, është autor i Building Bad: Si Architectural Utility është i kufizuar nga politika dhe i dëmtuar nga shprehja (Lund Humphries, 2021)./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending