Connect with us

Arkitekturë

Rezistent ndaj goditjeve, zjarrit dhe temperaturave të larta, Polikarboni po përdoret më shumë se xhami nëpër objektet e banimit

Published

on

Në arkitekturë, koncepti i ndriçimit të ditës i referohet kur ndërtesat lejojnë që drita natyrale brenda të ofrojë një sërë përfitimesh, nga rehatia dhe produktiviteti i shtuar vizual, deri te shëndeti i përmirësuar dhe kursimet më të larta të energjisë.

Megjithatë, për të arritur nivelet optimale të dritës së diellit, arritja e një ekuilibri është çelësi; ndërsa shumë mund të prodhojë një shkëlqim të pakëndshëm dhe sasi të jashtëzakonshme nxehtësie, shumë pak mund të çojë në mangësi shëndetësore dhe një varësi më të madhe nga ndriçimi artificial.

Në këtë kuptim, cilësitë e paneleve të polikarbonit janë të pakrahasueshme, duke u bërë një zgjedhje tërheqëse për fasadat dhe çatitë duke arritur një dritë të butë, të shpërndarë me nivele të ndryshme transparence, shkëlqimi dhe tejdukshmërie.

250 herë më i fortë se xhami – por me gjysmën e peshës së tij – popullariteti i termoplastikës qëndron në estetikën e tij të mrekullueshme dhe funksionalitetin efikas.

Përveçse është jashtëzakonisht rezistent ndaj goditjeve, rrezeve UV, zjarrit dhe temperaturave të larta, ai është i lehtë, i qëndrueshëm dhe plotësisht i riciklueshëm.

E gjithë kjo ndërkohë që ofron mundësi të pafundme krijuese përmes dhjetëra ngjyrave dhe trajtimeve, duke ndihmuar përfundimisht arkitektët të dizajnojnë mjedise dinamike natyrore të dritës së ditës.

Duke njohur këto veti unike, kompania e njohur e polikarbonit Danpal ka zhvilluar, për më shumë se 50 vjet, një gamë të gjerë të sistemeve inovative të paneleve polikarbonate nën një mision të vetëm: transformimin e dritës në një mjet të fuqishëm, shprehës dhe të gjithanshëm.

Zgjidhjet arkitekturore të Danpal mund të personalizohen në ngjyra, cilësi dhe nivele reflektimi, duke krijuar ndërtesa që balancojnë dritën, nxehtësinë dhe estetikën.

Ndër të gjitha sistemet e disponueshme, linja Everbright për fasadat dhe çatitë dallohet për shkak të forcës dhe instalimit të lehtë.

Panelet vetë-mbështetëse 74 mm të thella mund të kenë hapësirë ​​të lirë deri në 12 metra në aplikime të lakuara dhe 4,38 në skillion aplikime pa kornizë të ndërmjetme, duke arritur integritet të madh strukturor në konfigurime të shumta. Ata janë gjithashtu të papërshkueshëm nga uji, të ngurtë, të sigurt dhe ofrojnë çdo avantazh tjetër të qenësishëm të polikarbonatit, nga nivelet e larta të izolimit termik deri te performanca e shkëlqyer ndaj zjarrit.

Objektet e banimit me fasadë polikarbon mund të ju dhurojnë një hapësirë ​​të qetë, të ngrohtë dhe relaksuese me nivele optimale të dritës gjatë gjithë ditës./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Shtëpia botuese Sorry Press nga Mynihu sapo ka publikuar librin e titulluar “Prishtina në 53 ndërtesa”

Published

on

Libri pasqyron të kaluarën dhe të tashmen e Prishtinës, duke përmbledhur tekste mbi ndërtesa te famshme, të harruara apo ato që në shikim të parë duken të rëndomta.

Të shkruara nga autorë me prejardhje të ndryshme gjeografike por edhe me përgatitje të ndryshme profesionale, tekstet e përmbledhura nuk ofrojnë vetëm informata arkitekturale, por edhe analiza politike, kujtime personale, pasqyrë historike, si dhe përshkrime të përditshmërisë që zhvillohej në ato ndërtesa dhe ndërmjet tyre.

Së bashku, tekstet krijojnë një portret polifonik dhe shumëdimensional të Prishtinës dhe arkitekturës së saj.

Libri i cili gjendet në Librarinë Dukagjini përfshin edhe fotografitë dhe esetë pamore të fotografit italian Filippo Romano./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Zhvendoset në Lviv, Shkolla e Arkitekturës në Kharkiv vazhdon programin e saj arsimor të fokusuar në Ukrainë

Published

on

Kur lufta filloi në Ukrainë, fakulteti dhe studentët e Shkollës së Arkitekturës në Kharkiv (KhSA) u detyruan të largoheshin nga qyteti i tyre. Pas tre javësh që u shpërndanë nëpër Ukrainë dhe Evropë, ata vendosën të mblidheshin sërish në Ukrainë dhe të vazhdonin punën e tyre.

Shkolla u zhvendos në Lviv, një nga qytetet më të sigurta në Ukrainë, për të rifilluar edukimin e tyre personal.

Platforma dhe institucione të ndryshme në Lviv, si Akademia Kombëtare e Arteve e Lviv, po presin institucionin e zhvendosur dhe po ofrojnë mbështetje të vazhdueshme. KhSA po kërkon gjithashtu mbështetje financiare për të ndihmuar në mbajtjen e shkollës të hapur.

Kjo shënon një fazë të re në zhvillimin e KhSA, pasi fokusi po zhvendoset drejt adresimit të sfidave aktuale të Ukrainës, duke parashikuar sfidat e pasluftës dhe duke ndihmuar arkitektët dhe planifikuesit e ardhshëm urban të kuptojnë rolin e tyre vendimtar në krijimin e një rruge për rimëkëmbjen e Ukrainës. Shkolla po riformulon kurrikulën dhe po përshtat programin e saj Bachelor dhe Master për të pasqyruar realitetin e ri.

Modulet e reja trajtojnë tema si parafabrikimi dhe banimi si përgjigje ndaj kërkesës së lartë për strehim të prodhuar me shpejtësi; trashëgimia, kujtesa dhe rindërtimi kritik; qëndrueshmëria dhe përgjegjësia sociale dhe studimet e evolucionit të ndërtesave popullore dhe përshtatja e tyre.

Shkolla po kërkon aktualisht donacione për të mbështetur programin e saj të trajnimit të një grupi të ri profesionistësh të mjedisit të ndërtuar për të adresuar sfidat aktuale të Ukrainës për strehim dhe strehim dhe plan për rindërtimin e saj të pasluftës.

Mbështetja financiare mund të ndihmojë në mbajtjen e shkollës të hapur dhe të studentëve të përfshirë në arsim, pasi shumë studentë të rinj nuk janë në gjendje të paguajnë për studimet e tyre, edhe pse kostot e shkollimit janë ulur në mënyrë drastike.

Përveç mbështetjes financiare, KhSA mirëpret gjithashtu bashkëpunime dhe partneritete akademike, teknike dhe materiale për të arritur qëllimet e saj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Në Dubai fillon ndërtimi i hotelit në formë të Hënës

Published

on

Qoftë një shpërthim në hapësirën suborbitale ose një qëndrim në hotel mes yjeve, sipërmarrësit e turizmit hapësinor besojnë se një ditë ne të gjithë do të zgjedhim për pushime jashtë kësaj bote.

Ekipi që qëndron pas Moon World Resorts, duan të ndërtojnë në planetin Tokë, më saktësisht, në Dubai një sërë hotelesh gjigante që ngjajnë me formën e hënës.

Çdo hark do të jetë një rikrijim 360 gradë i hënës në një shkallë të madhe, i kompletuar me kratere dhe teksturë me pamje realiste.

Çdo hënë e rikrijuar mund të jetë 224 metra e lartë me një perimetër 622 metra, në varësi të vendndodhjes dhe lejeve të planifikimit.

Sipërmarrësi me bazë në Kanada, Michael R. Henderson, bashkëthemelues i Moon World Resorts, ka thënë për CNN Travel se thelbi i projektit është se hëna është një “markë e njohur”.

“Shtatë miliardë e gjysmë njerëz e dinë se të gjithë e duan atë”, ka thënë ai.

Sipas Henderson, çdo Moon World Resort do të jetë “një vendpushim destinacioni shumë luksoz dhe bashkëkohor, plotësisht i integruar, me shumë komponentë brenda që dikush tashmë do t’i njihte”, për shembull, një qendër konventash, restorante, spa, secila me një kthesë hënore.

Qëllimi afatgjatë është të ndërtohen pesë resorte në forme të hënës, një në Amerikën e Veriut, një në Evropë, një në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore dhe një në Azi.

Moon World Resorts është një kompani licencuese, kështu që Henderson parashikon të licencojë çdo Moon World Resort për të licencuarit me para në dorë.

Henderson ka thënë se përvoja e Moon World Resort do të jetë dukshëm më e lirë, duke sugjeruar se regjistrimi për të ecur në “sipërfaqen hënore” të resortit do t’u kushtojë mysafirëve 500 dollarë amerikanë (519.29 euro)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending