Connect with us

Trashëgimia Kulturore

Diskutohet për planin e menaxhimit të integruar për qendrën historike të Prishtinës

Published

on

Një tjetër moment historik drejt hapjes së rrugës për planin e ardhshëm të menaxhimit të integruar për qendrën historike të Prishtinës!

Anëtarët e grupeve punuese që përfaqësojnë Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, komunën e Prishtinës, Kuvendin e Kosovës, Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor dhe OJQ-të janë mbledhur sot për të diskutuar gjendjen aktuale të qendrës historike të Prishtinës nga një strukturë urbane, perspektiva ligjore dhe kufitare.

Aty po diskutohet gjithashtu gjetjet e para emocionuese të studimit tonë të fizibilitetit ndaj Menaxhimit të Integruar të Qendrës Historike të Prishtinës si një peizazh kulturor, i cili synon të integrojë trashëgiminë kulturore në një zhvillim të qëndrueshëm, të gjelbër dhe gjithëpërfshirës për të ardhmen e qytetit.

I financuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe i implementuar nga UN-Habitat Kosova, ky projekt për formësimin e së ardhmes së Qendrës Historike të Prishtinës është mundësuar nga Programi Zhvillimor Gjithëpërfshirës i financuar nga Qeveria e Suedisë./Media Ndërtimi.

Trashëgimia Kulturore

Trashëgimia kulturore në luftë me zjarret

Published

on

Muret, shkallët dhe disa dyer e dritare i kanë rezistuar zjarrit të madh, ndoshta për të mbetur dëshmia e vetme për vjetërsinë qindravjeçare të objektit.

Kulmi, i cili dikur ishte i mbuluar me tjegulla tradicionale, nuk shihet më. Aty kanë mbetur vetëm drunjtë që shpërfaqin vjetërsinë dhe veçantinë e objektit. Struktura nuk ka humbur, vërehet stili osman i ndërtimit mbi themelin me gurë.

Kjo është shtëpia e familjes Koroglu, e cila besohet të jetë ndërtuar në pjesën e parë të shekullit XIX.

Shtëpia konsiderohet prej më të vjetrave në jug të Mitrovicës dhe karakterizohet si tip i çardakut të mbyllur. Ajo nuk ka pësuar shumë ndryshime gjatë historisë, veçse sot është e rrethuar me ndërtesa shumëkatëshe.

E ndërtuar 300 vjet më parë, shtëpia ndodhet jo larg nga qendra e vjetër e qytetit dhe ende e ruan karakterin e destinuar për banim, edhe pse nuk shfrytëzohet si e tillë tash e një kohë.

Objekti, i cili është pjesë e listës së trashëgimisë kulturore për mbrojte të përkohshme në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës (MKRS), u përfshi nga zjarri mbrëmjen e 31 tetorit – deri tani në rrethana të panjohura.

Deri tani janë të regjistruara tri raste të përpjekjeve për ta dëmtuar shtëpinë në Mitrovicë të Jugut, e cila gjithashtu ka pësuar nga moti me shi.

Sipas Fondit Kosovar “Trashëgimia Kulturore pa Kufij” (CHwB Kosovo), problemet do të evitoheshin me hartimin e planit të konservimit dhe me mbajtjen nën kontroll të ndërtimeve që ndodhin, në veçanti në zonat historike.

Sali Shoshi, nga CHwB Kosovo, thotë për Radion Evropa e Lirë se problemi qëndron në faktin se mbrojtja e trashëgimisë kulturore ose shpallja e tyre monumente, “nuk është treguar efektive, për shkak se nuk merret parasysh i gjithë konteksti ku ato ndërtesa janë ndërtuar”.

Trashëgimia kulturore në Kosovë mbrohet me ligj dhe dëmtimi është i dënueshëm me Kodin Penal.

Shtëpia e familjes Koroglu është objekti i tretë i trashëgimisë kulturore i djegur vetëm gjatë këtij viti.

Në muajin mars, nga zjarri është përfshirë objekti i Shkollës së Parë Shqipe në Ferizaj, ndërsa në gusht është djegur Muzeu i Muzikës në Gjakovë.

Shkolla e parë shqipe, apo siç njihet gjimnazi i vjetër “Ismail Qemali” në Ferizaj, tashmë është restauruar. Monumenti pritet të funksionalizohet si hapësirë kulturore e qytetit.

MKRS-ja ka njoftuar se kanë filluar punimet edhe në monumentin e Taphanës – Muzeun e Muzikës në Gjakovë – i cili është përfshirë nga zjarri muaj më parë.

Fillimisht parashihen punime në masa të sigurisë, për të vazhduar pastaj me projektin e restaurimit që synohet ta kthejë objektin në gjendjen e mëparshme.

Kosova numëron më shume se 1.500 asete që konsiderohen të rëndësishme për trashëgiminë kulturore.

Në Listën e Trashëgimisë Kulturore për Mbrojtje të Përkohshme ka kryesisht asete arkitekturore dhe arkeologjike.

Dhjetëra objekte, të cilat përfaqësojnë vlera të rëndësishme, janë përballur me vështirësi si dhe rrezik për shkatërrim.

Policia e Kosovës, ndërkaq, nuk iu përgjigj pyetjeve të REL-it në lidhje me hetimin e rasteve të djegies së tri objekteve të trashëgimisë kulturore sivjet.

Kosova ka në mbrojtje të përhershme edhe disa objekte të trashëgimisë kulturore, në mesin e tyre: Manastiri i Deçanit, ai i Graçanicës, Patriarkana e Pejës, Kalaja e Prizrenit e Xhamia e Sinan Pashës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Lista e trashëgimisë kulturore pasurohet edhe me tre asete nga rajoni i Prizrenit

Published

on

Në këtë vit, lista e trashëgimisë kulturore në mbrojtje të përkohshme pasurohet edhe me tre asete të rëndësishme nga rajoni i Prizrenit.

Shtëpia e familjes Muniku, Shtëpia familjes Tupeci dhe shkolla e vjetër në fshatin Mushtisht, Komuna e Suharekës i janë shtuar listës së trashëgimisë kulturore për mbrojtje të përkohshme.

Kujdesi institucional për këto vlera të trashëgimisë kulturore është një investim në identitetin tonë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Vazhdon inventarizimi dhe dokumentimi i trashëgimisë kulturore në Rahovec

Published

on

Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore e Prizrenit ka njoftuar se po vazhdon procesi i inventarizimit dhe dokumentimit të trashëgimisë kulturore në Komunën e Rahovecit.

“Ky projekt është një detyrë periodike që synon të na ofrojë një pasqyrë të plotë të pasurisë sonë të trashëgimisë kulturore nëpërmjet vizitave në terren”, thuhet në njoftimin e Qendrës.

Sipas këtij njoftimi, qëllimi i projektit është evidentimi i gjendjes së monumenteve të trashëgimisë kulturore në regjionin e Prizrenit.

“Trashëgimia jonë është pasuri që duhet të ruhet dhe promovohet, dhe kjo është një hap tjetër drejt këtij qëllimi”, njofton QRTKP./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending