Connect with us

Aktuale

Dështon ndërtimi i Sistemit të Menaxhimit të Aseteve Rrugore në Shqipëri

Published

on

Ndërtimi i Sistemit të Menaxhimit të Aseteve Rrugore ishte një nga elementët më të rëndësishëm të projektit që Banka Botërore ka diskutuar me palën shqiptare gjatë financimit të projektit të mirëmbajtjes së rrugëve në bazë performance.

Por duket se kompania e kontraktuar për të ndërtuar këtë sistem nuk ka arritur ta çojë deri në fund sipas specifikave të kërkuara duke bërë që ky sistem të quhet i papërfunduar.

Në një përmbledhje të fundit që Banka i bëri projektit të mirëmbajtjes së rrugëve në bazë performance pikërisht ndërtimi i sistemit ishte një ndër ato që sillet në vëmendje dhe ku nënvizohet se tashmë Autoriteti Rrugor Shqiptar po shkon drejt zgjidhjes së kontratës me kompaninë.

“Gjatë misionit u diskutuan disa çështje të menaxhimit të kontratave me ARRSH/PMT. Ekipi i Bankës rikonfirmoi se në lidhje me kontratën “Furnizimi dhe Instalimi i Sistemit të Menaxhimit të Aseteve Rrugore (RAMS) në Shqipëri” të nënshkruar me JV. “Finnish Overseas Consultants (FinnOC)” Ltd & “R& T sh.p.k, ARRSH/PMT duhet të ndërmarrë hapin formal për zgjidhjen e kontratës. U rekomandua që ARRSH/PMT duhet të konfirmojë nivelin e përfundimit për secilën prej dorëzimeve të paraqitura nga Konsulenti dhe të arrijë një marrëveshje me Konsulentin për përqindjen e pagesave që pretendohen”, thuhet në dokument.

Po kështu i njëjti shton se përmirësimet e sistemit do të bëhen me projekt vijues.

Lidhur me mirëmbajtjen e rrugëve në bazë performance që u bë me kontrata model 5 vjeçare Banka vërën se ecuria ka qenë e mirë dhe se ky model po aplikohet tashmë nga qeveria me kontrata 4 -vjeçare.

“Produkti dhe Kontratat e Mirëmbajtjes Rrugore të bazuara Performancë (OPRC) u përfunduan me sukses në Mars 2022, duke mbuluar 1,332 km rrjet të Rrugëve Kombëtare Primare dhe Primare-dytësore. Sipas kontratave, ARRSH kryente mirëmbajtjen rutinë dhe periodike përmirësime rrugore dhe të masave të sigurisë, , mirëmbajtje emergjente dhe dimërore, si dhe rehabilitim të seksioneve të veçanta në gjendje të përkeqësuar.

Mbështetur në përvojën e mirë të fituar nga mirëmbajtja në bazë performance ministria dhe ARRSH vazhduan qasjen e këtyre kontratave duke i financuar ato nëpërmjet alokimeve të qeverisë në buxhetin vjetor dhe atë afatmesëm për të gjithë rrjetin.

Kontratat e reja janë projektuar për një periudhë 4 vjeçare duke përdorur standarde të njëjta të performancës operacionale, sistem meritash të të metash, specifikimet teknike, etj. Buxheti shumëvjeçar për kontratat vlerësohet në rreth 17 milionë dollarë në vit” thuhet në dokument.

Po kështu Banka bën një përmbledhje të elementëve që janë arritur me sukses dhe atyre që s’ia kanë dalë.

“Raporti i arritjeve u përgatit nga konsulenti më 18 tetor 2022 dhe u rishikua nga Banka. Kjo tregon se ARRSH ka arritur objektivat për mirëmbajtjen rutinë dhe periodike, arriti pjesërisht zhvillimin dhe funksionalizimin e një Sistemi të Transparencës Sociale, dhe nuk arriti të krijonte RAMS-in dhe nënshkrimi i një marrëveshjeje të nivelit të shërbimit ndërmjet Ministrisë dhe ARRSH-së” thuhet në dokument.

Projekti për mirëmbajtjen e rrugëve në bazë performance u miratua nga banka në mars 2015 dhe u bë efektiv në shtator të po atij viti. Pavarësisht miratimit nisja e projektit vonoi deri në vitin 2017 për shkak se kishte probleme me raportimin për gjendjen reale të rrugëve të përfshira në projekt prej 1332 kilometrash.

Banka mbështeti me një kredi rreth 66 milionë euro këtë projekt ndërkohë që një pjesë tjetër e financimit u dha nga buxheti i shtetit./Media Ndërtimi

 

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending