Connect with us

Intervista

Dea Buza: Vibrimi urban i qytetit të Prishtinës, shkëndija ime drejt arkitekturës

Published

on

Dea ka një eksperiencë rreth 10 vjet në fushën e arkitekturës sidomos në ndërlidhjen mes arkitekturës informative e teknologjisë dhe pjesmarrëse në projekte kuratoriale ndërkombëtare e vendore. Ka mbaruar studimet pranë Universitetit Polis në Tiranë. Prej 2014 është e angazhuar si asistente lektore në Universitetin Polis dhe lektore në Universitetin Politeknik të Tiranës, dhe vitet e fundit si lektore me kohë të plotë tek departamenti i arkitekures së Peizazhit pranë Universitetit Bujqësor të Tiranës. Po ashtu është në proces doktorature mes Universitetit Bujqësor të Tiranës dhe  Universitetit Teknik të Vjenës. Dea është bashkëthemeluese e Apparat Studio.

Cila ka qenë shkëndija që ju drejtoi drejt këtij profesioni?

Nuk di ta specifikoj saktë por mënyra, përditshmëria dhe vibrimi urban i qytetit të Prishtinës. E rritur mes arkitekturës moderniste dhe brutaliste në nënvetdije ka ndikuar dhe ngjallë kuriozitetin tim, që unë të zbuloj më shumë mbi arkitekturën. Po ashtu dhe ndikimi shumë i madh i artit e pikturës dhe teknologjisë nga prindërit e familja.

Cili ka qënë projekti më sfidues për ju? Pse?

Projekti më sfidues ka qenë puna dhe përfshirja në ekipin përfaqësues të Pavilionit në Biennalen e Venecias në 2018, kuruar nga Eliza Hoxha, ku unë kam qenë si asistente kuratore. Presioni, dashuria, narrativa, pasioni e menaxhimi janë elemente shumë sfiduese e kontradiktore që duheshin bashkuar me durim e qetësi që të realizohet një punë me aq përgjegjësi siç është pavilioni i përfaqësimit të një shteti sidomos si Kosova.

Si e mendoni ju arkitekturën dhe cili është projekti  që mendoni se ju përfaqëson më së miri?

Arkitekturën nuk e shoh si diçka statike ose definitive por si një gjë shumë fluide, vibrante dhe eklektike. Prandaj nuk di ndoshta t’ju them që cili është projekti që më përfaqëson më së miri duke qenë që nga ‘small scale’ deri në ‘big scale’ kemi përqasje shumë tipike në varësi të situatës e momentit që mund të jetë projekti.

Çfarë këshille do i jepje vetes tënde në fillim të karrierës, i vlefshëm edhe për arkitektet e reja ose ato vajza/gra që duan të bëhen arkitekte?

Vazhdo përpara andaj investo në zhvillim personal autodidakt, puno, lexo, jepi frymë e dashuri gjërave dhe qëndro i fokusuar në objektivin kryesor.

Më e rëndësishmja është që duhet më qenë i përditësuar gjithë kohës sidomos në aspektin teknologjik dhe krijoni flluskën tuaj sa më origjinale që të qëndroni të inspiruar, për të qenë kreativ.

Çfarë ju frymëzon në punën tuaj? (artist/arkitekt)?

Më frymëzon çdo gjë duke filluar nga rrugët e lagjes problemet, hapësirat e cunguara, rrugicat e mëhallët, informaliteti, formaliteti qendror, thashethemet e qosheve të qytetit, muzika, arti, kultura, teknologjia.

Si artist më ka frymëzuar dhe udhëzuar shumë që nga Matisse e deri te Basqua që është i preferuari im. Si arkitekt me kanë frymëzuar arkitektë si: Peter Eisenman, Peter Cook, Rem Koolhas (në teori jo praktike), Aldo Rossi, Otto Wagner, Toyo Itto e Sejima.

Ka dhe më shumë por këta janë disa më interesantë që më vijnë ndërmend për momentin.(Intervista Pikark)/Media Ndërtimi.

Intervista

Veçoritë e arkitektes Medjana Elezi

Published

on

E bëj punën time me shumë pasion dhe dashuri. Njerëzit më frymëzojnë dhe ndihem e privilegjuar që kam mundësi të shprehem dhe kontribuoj në këtë formë për komunitetin.

Punoj në këtë profesion prej 14 vjetësh. Fillimet e mia kanë qenë në studio të tjera brenda dhe jashtë vendit ku kam marrë eksperiencë në gamën e gjerë që përfshin arkitektura.

Prej 9 vjetësh drejtoj studion time Med Studio.

Në Shqipëri kemi mundësinë e mirë për të punuar në fusha të ndryshme dhe kjo e bën shumë më të larmishëm dhe të bukur punën çdo ditë.

Cila ka qënë shkëndija që ju drejtoi drejt këtij profesioni?

Drejt arkitekturës ka qenë “rastësi”. Unë thjesht ndoqa shenjat dhe me sa duket kjo ka qenë ajo që duhet të bëja. Nuk jam pikasur që fëmijë për ndonjë talent të hershëm apo diçka tjetër, të gjitha i kam zbuluar rrugës çka e ka bërë edhe më përmbushëse e të bukur gjithë eksperiencën time profesionale.

 

Cili ka qenë projekti më sfidues për ju? Pse?

Mund të thoja që është shumë sfiduese nëse punon në interior dhe ke një tipologji siç mund të jetë apartamenti dhe vilat që përsëriten disa herë por për njerëz të ndryshëm. Kur dy projekte janë kërkuar me të njëjtin stil apo qëndrim në projektim dhe duhet ruajtur veçantia e banorëve që jetojnë aty.

Arkitekti ka për mision të kuptojë klientin si individ dhe qenie sociale në dimensione të tilla që të arrijë të nxjerrë një produkt unik për ta, duke përmbushur edhe kërkesat e tij njëkohësisht.

Si e mendoni ju arkitekturën dhe cili është projekti që mendoni se ju përfaqëson më së miri?

Arkitekturën e mendoj si mundësi shumë të mirë për tu shprehur si individ apo grup në këtë rast si Med Studio dhe për të kontribuar njëkohësisht në një shoqëri më të mirë. Është e domosdoshme të jesh në harmoni me kushtet klimatike njëkohësisht dhe me kërkesat e projektimit duke pasur gjithmonë në vëmendje që puna jote ndikon në mënyrën e jetesës së përdoruesit.

Gjithashtu ndikon dhe në ecurinë e biznesit të një sipërmarrësi në rastet kur klienti është në këtë fushë.

Profesioni që kam zgjedhur më jep shumë mundësi që të kërkoj dhe të gjej dimensione të reja dhe për jetesën time si arkitekte, grua, nënë e qytetare e ndërgjegjshme për çfarë ndodh çdo ditë rreth nesh.

Projekti më përfaqësues është adaptimi i “Ish kinemasë Përmet” në një godinë shërbimi, hotel. Është një objekt në proces të fillimit të ndërtimit.

Sfida ka qenë ruajtja e godinës ekzistuese me të gjitha elementët e saj identifikues që tregojnë kohën kur ky objekt ka pasur ndërhyrje dhe shtesa e katit të ishte në harmoni me të duke përfaqësuar këtë moment të arkitekturës në botë. Një qëndrim minimalist, me volume të pastra dhe materiale bashkëkohore.

Çfarë këshille do i jepje vetes tënde në fillim të karrieres, i vlefshëm edhe për arkitektet e reja ose ato vajza/gra që duan të bëhen arkitekte?

Do them dicka që e kam aplikuar në fakt:

“JI I/E HAPUR DHE MOS KI NDROJTJE PËR TU SHPREHUR DHE PËR TË PRANUAR QË JE NË PROCES MËSIMI GJITHË KOHËS”

Kjo vlen për të dyja gjinitë.

Mendoj se në momentin që ke pranuar dhe dëshiron të bësh këtë punë, është edhe një marrëveshje që ke pranuar të bësh punën pavarësisht gjinisë. Duke ditur që arkitektura dominon nga gjinia mashkullore në të gjithë botën, por në një vend të vogël si ne është akoma më e theksuar kjo ndasi. Duhet të marrësh përsipër punën në zyrë, në kantier, në komunitet duke reflektuar vetëbesim dhe duke qenë shumë bashkëpunues me të gjitha grupet e punës.

SI RRJEDHOJË PAVARËSISHT SFIDAVE APO MOMENTEVE TË VËSHTIRA SI PUNË APO MËNYRË JETESE, MUND TË MBASH GJALLË VETËM DËSHIRËN PËR TË ECUR PËRPARA.

Çfarë ju frymëzon në punën tuaj? (artist/arkitekt)?

Në punën time fillimisht me frymëzon lloji i projektit që marr përsipër, tipologjia e tij, njerëzit që do e përdorin këtë objekt dhe puna në grup.  Më frymëzojnë profesionistët dhe artistët që janë shumë afër natyrës, që marrin në konsideratë njeriun dhe sjelljen e tij në ambientin që e rrethon.

Frymëzimi më i madh është dashuria për njeriun, natyrën dhe jetën. Këtë emër “mymuseislove” kanë marrë edhe projektet e mia artistike nën emrin e artit daKuna.(Intervissta nga PikArk)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Intervista

Arkitektja Antonela Saliaj: Arkitektura duhet të jetë kontekstuale, e përjetueshme dhe funksionale

Published

on

Antonela Saliaj është një arkitekte me mbi 15 vjet formim profesional, me njohuri gjithëpërfshirëse të industrisë së ndërtimit, si në projektim ashtu edhe në fushën manaxheriale.

E diplomuar në UPT-FIN, Departamenti i Arkitekturës në vitin 2008, i vazhdoi studimet e saj pasuniversitare duke u diplomuar në vitin 2012 në Politeknikun e Milanos, në Masterin “Ndërtesa dhe Infrastruktura të Qëndrueshme ” e më tej, kreu me sukses në vitin 2020 Kursin Ndërkombëtar pranë Cornell University, New York, USA, me temën “Hotel Planning and Design”.

E pasionuar me fushën e projektimit dhe ndërtimit, dhe pas një përvoje shumëvjeçare në Europë dhe Lindjen e Mesme, Antonela së bashku me Ani Tola Panariti dhe Albert Leka, në Janar 2017 themeluan ASArchitect në TIRANË, e më pas në Tetor të 2018, ASArchitect hapi dyert dhe në DUBAI, UAE ku vazhdon ende të jetë pjesë e mega-projekteve si EXPO 2020, SHEIK Zayed Museum etj. ku ofron ekspertizën në BIM dhe më tej.

Gjatë jetës së saj profesionale, Antonela ka marrë pjesë në një gamë të gjerë tipologjish projekti, ku përfshihen projekte si hotele, rezidenca, muze dhe ekspozicione, ndërtesa shumëfunksionale, e deri tek planifikimi urban.

Cila ka qenë shkëndija që ju drejtoi drejt këtij profesioni?

DËSHIRA PËR TË KRIJUAR TË BUKURËN E FUNKSIONALEN.

“Akti primitiv” i hedhjes së një ideje në letër, e më pas zhvillimi i asaj ideje në dicka të realizueshme e mbi të gjitha të jetueshme, ka qenë dhe mbetet flaka që mban të ndezur pasionin për krijim.

Ky pasion u shndërrua në pasion për të projektuar, për të realizuar ndërtesa e hapësira që kanë në thelb emocionet që ato përcjellin. Ndryshe nga artet e tjera, arkitektura të jep mundësinë të krijosh vepra që do jetohen, vepra që do kenë impakt jo vetëm tek “përdoruesit” e tyre, por dhe me gjerë tek mjedisi ku do behën pjesë e tek shoqëria.

Cili ka qenë projekti më sfidues për ju? Pse?

Do të veçoja dy projekte, si me sfiduesit. I pari, ka qënë projektimi i St.Cloud Hotel, Florida, USA, që shënoi dhe hapjen e ASArchitects. Sfida e këtij projekti ishte përballja me një ambient të ri ndërkombëtar me kërkesa specifike, e mbi të gjitha, projektimi/adaptimi i një ndërtese me vlera historike që shënonte krijimin e qytetit të St.Cloud. Ndjeshmëria e komunitetit të qytetit ndaj ndërtesës, e vuri grupin e projektimit përballë detyrimit moral e profesional, për ti risjelle ndërtesës vlerat e dikurshme.

Projekti i dytë më sfidues ka qënë detajimi i 7 stacioneve të linjës së re të metrosë, në Dubai, UAE. Përballja e parë me këtë tipologji si dhe me përdorimin e BIM si platforma e realizimit të projektit, ishin sfida që kerkuan angazhimin maksimal të grupit të projektimit për të zhvilluar projektet sipas standardeve ndërkombetare e në kohën e kërkuar.

Si e mendoni ju arkitekturën dhe cili është projekti që mendoni se ju përfaqëson më së miri?

Arkitektura është arti i krijimit të hapësirave të jetueshme dhe gjithçka ky proces përfshin. Jo pa arsye, slogani i ASArchitects është “Bringing space to life”, pasi ne i japim rëndësi madhore vëmendjes ndaj perceptimit njerëzor kundrejt hapësirës, harmonisë midis volumeve dhe dritës, proporcioneve midis formave dhe detajeve, përzgjedhjes së materialeve dhe ngjyrave.

Arkitektura duhet të jetë kontekstuale, e përjetueshme dhe funksionale, jo vetëm të përqëndrohet në vizualitet apo e të jetë e kufizuar tek krijimi i “formave të bukura”. Krijimi i hapësirave të jetueshme, është lajtmotivi i cdo projekti që realizojmë.

Projekti që jemi duke realizuar aktualisht e që do e veçoja si një nga projektet më përfaqësues, është resorti në jug të Shqipërisë, që përfshin kompleks hoteli me 5 yje e fshat turistik. Projektimi i strukturavë të hotelerisë me gjith kompleksitetin që ato përmbajnë, është një nga pasionet profesionale e personale që vazhdimisht tërheq vëmëndjen time. Projekti i një hoteli përfshin banimin e përkohshëm, argëtimin, biznesin, ceremonitë etj, pra lëvizjen e përhershme, të pandalur, duke i kthyer në objekte me gjallëri unike.

Çfarë këshille do i jepje vetes tënde në fillim të karrierës, i vlefshëm edhe për arkitektet e reja ose ato vajza/gra që duan të bëhen arkitekte?

GUXO SA ME SHUMË!

Siç thotë shprehja e famshme “Sky is the Limit”, besoj se pengesat më të larta e më të vështira për tu kaluar janë ato që i vendosim vetes. Ndaj cdo arkitekti/e të ri i them të mos hezitojë të guxojë, të eksplorojë sa më shumë në profesion. Të jenë në kërkim të vazhdueshëm të eksperiencave profesionale gjithpërfshirëse, duke filluar nga projektimi e mos u daluar aty.

Mendoj se cdo arkitekt/e duhet të marri pjesë dhe në fazën e zbatimit të projekteve, në mënyrë që formimi profesinal të mos ndalet në “zyrat e projektimit” por të shtrihet dhe në zbatim e deri në dorëzim të projekteve, për të kuptuar më mirë natyren multi-dimensionale të fushës së projektim/ndërtimit.

Duhet të kenë parasysh që realizimi i një projekti fillon me konceptimin e tij, por nuk përfundon me dorëzimin e projektit, përkundrazi. Ndaj do i sugjeroja çdo profesionisti të ri, të “dali në terren”, të shohi nga afër realizimin e një projekti hap pas hapi.

TË JETË KURIOZ/E PAFUND. TË MOS RESHTI SË QËNI ” I/E ETUR” PËR PROFESIONIN, E TË MOS NDALI SË MËSUARI.

Të qenit arkitekt është një privilegj, ndaj ky profesion meriton pasion, vendosshmëri e përkushtim të vazhdueshëm.

Çfarë ju frymëzon në punën tuaj? (artist/arkitekt)?

Vështirë të përkufizohet me fjalë. Frymëzimi është një moment kontakti me një botë që është ndryshe, më e bukur, më e përsosur në çdo aspekt, e ky moment duhet kërkuar vazhdimisht.

Por kur gjendem përballë një projekti të ri, mundohem të kanalizoj procesin e mendimit e të krijimit, fillimisht duke studiuar e duke bërë një punë paraprake kërkimore. Në varësi të natyrës së projektit, studioj mjedisin ku do pozicionohet projekti, shoh kërkesat e zhvilluesit, natyrën e projektit dhe specifikat e tij, kërkoj mbi projekte të tjera të ngjashme të realizuara më parë etj. Mundohem të spikas një veçori apo një element, që do bëhet motivi kyç i projektit, e që do i japi projektit veçanti duke e kthyer në unik.  Pra i gjith procesi fillestar i projektimit dhe gjetja e frymëzit është prodhim i punës së vazhdueshme kërkimore por edhe i observimit të vazhdueshëm të asaj që na rrethon.(Intervista Pikark)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Intervista

Vlora Rama Baholli, arkitektja që projektoi njësinë e banimit në sipërfaqe prej 17.2 hektarësh

Published

on

Një përshkrim të shkurtër rreth jush, ku punoni, sa vite eksperiencë keni si dhe fushën e tuaj të ekspertizës?

Karriera ime profesionale në fushën e arkitekturës filloi në vitin 1999 pasi u diplomova në Universitetin e Prishtinës si Arkitekte, në këtë kohë punova për disa organizata humanitare në rindërtimin e shtëpive dhe objekteve të kategorive të ndryshme të shkatërruara gjatë luftës në Kosovë -1999. Gjatë kësaj periudhe kam qenë e përfshirë në shumë fusha të praktikës, duke punuar ngushtë me klientët për të fituar dhe kuptuar qëllimet e tyre dhe për të fokusuar planet në drejtimin e duhur. Në vitin 2000 me bashkëshortin tim arkitektin Gzim Baholli themeluam studion tonë Archides me një qëllim-vizion për të krijuar arkitekturë të mirëfilltë dhe të qëndrueshme.

Cila ka qenë shkëndija që ju drejtoi drejt profesionit të arkitekturës?

Shkëndija që më drejtoi në këtë profesion vjen nga dashuria për dizajnin dhe interesi për të krijuar hapësira që mund të frymëzojnë, sfidojnë dhe mbështesin njerëzit në jetën e tyre të përditshme. Gjithashtu sfida për të marrë një ide dhe për ta kthyer atë në një realitet fizik.

Cili ka qenë projekti më sfidues për ju? Pse?

Projekti më sfidues ndër projektet e shumta ka qenë lagjja Marigona Hill me sipërfaqe prej 17.2 hektarë me shumëllojshmërinë e shtëpive si dhe objekteve të tjera përreth. Një lagje me arkitekturë moderne ku qëllimi i këtij projekti ka qenë të jetë sa më komod dhe funksional duke krijuar një standard të ri të jetesës. Gërshetimi i funksioneve të ndryshme dhe shpërndarja e tyre në hapësire në vendin e duhur ishte qëllimi kryesor i ketij projekti. Marigona Hill përpiqet të jetë një komunitet gjithëpërfshirës, duke përfshirë shtëpitë, apartamentet hapësirat rekreative dhe ato të biznesit, të gjitha të projektuara në një stil modern me një gërshetim të materialeve të cilat e bëjnë lagjen unike. Projekti Marigona Hill, prezanton në mënyrë dinjitoze kategorinë e ndërtesave të banimit.

Si e mendoni ju arkitekturën dhe cili është projekti juaj i cili ju përfaqëson më së miri?

Arkitektura është një profesion kompleks dhe sfidues që kërkon shumë aftësi, kreativitet dhe vëmendje ndaj detajeve. Çdo projekt mund të vijë me grupin e tij unik të sfidave, në varësi të faktorëve të tillë si shkalla e projektit, buxheti, vendndodhja dhe kërkesat specifike. Projekti më sfidues ndër projektet e shumta dhe që na përfaqëson më së miri është projekti i ”Courtyard by Marriot” në qendër të Prishtinës.

Çfarë këshille do i jepje vetes tënde në fillim të karrierës, e vlefshme edhe për arkitektet e reja ose ato vajza/gra që duan të bëhen arkitekte?

Është e rëndësishme të keni besim në aftësitë tuaja dhe të besoni se mund të keni sukses në këtë fushë. Jini këmbëngulës: Rruga drejt suksesit në arkitekturë mund të jetë e gjatë dhe sfiduese, por këmbëngulja dhe vetëm këmbëngulja mund të shpërblehen. Qëndroni të fokusuar në qëllimet tuaja dhe vazhdoni të punoni drejt tyre. Nxitni një etikë të fortë pune: Arkitektura është një profesion kërkues që kërkon shumë punë dhe përkushtim. Kultivoni një etikë të fortë pune dhe jini të gatshëm të bëni përpjekjet e nevojshme për të pasur sukses.

Çfarë ju frymëzon në punën tuaj? (artist/arkitekt)?

Që nga fillimi i punës time si arkitekte frymëzim të vazhdueshëm kam pasur nga: natyra, historia, kultura, materialet dhe teknologjia.

Bukuria dhe kompleksiteti i botës natyrore ka qenë gjithmonë një frymëzim i madh për mua si arkitekte, po ashtu një frymëzim nga tradita dhe kultura jonë shqiptare.

Në fund të fundit, një vizion personal ose një dëshirë për të shprehur veten në mënyrë krijuese dhe për të sjellë në jetë idetë e mia unike. (Intervista nga Pikark)./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending