Connect with us

Infrastrukturë

Çka përmban projekti kolonial francez i banesave sociale në Algjeri?

Published

on

Climat de France është një projekt kolonial francez i banesave sociale në Algjeri i projektuar nga Fernand Pouillon dhe aktualisht i riemërtuar Oued Koriche.

E vendosur afërsisht 8 km në perëndim të kryeqytetit të vendit, Algjerit, ajo u ndërtua nga viti 1954 deri në 1957, pikërisht në mes të Luftës së Pavarësisë së Algjerisë. Projekti ka disa ndërtesa me shkallë të ndryshme. Struktura e saj më e spikatur është një ndërtesë e madhe drejtkëndore që strehon 3000 banesa, së bashku me një shesh të gjerë të brendshëm të ngjashëm me një forum romak dhe dritare të jashtme të frymëzuara nga mozaikët e gjetur në arkitekturën islame.

Kjo skemë e strehimit social ka një histori komplekse, që përfshin integrimin e algjerianëve në stilin e jetesës franceze, përdorimin e arkitekturës moderne për të sfiduar mënyrat tradicionale të jetesës myslimane dhe transformimin e sheshit të saj kolektiv në një vend protestash dhe rebelimi.

Sipas Alan O’Leary, qëllimi fillestar i Climat de France ishte të “aklimatizonte” popullsinë rurale me stilin e jetës franceze dhe vlerat franceze. Në fillim të viteve 1950, qeveria porositi Fernand Pouillon të hartonte një projekt të ri strehimi për zhvendosjen e muslimanëve që kishin ardhur nga zonat bujqësore dhe ishin vendosur në lagjet e varfra përreth qytetit. Projekti u prezantua si një akt bujarie nga autoriteti francez ndaj qytetarëve algjerianë të cilët ishin të ndarë në hapësirë ​​nga evropianët në qytetin e Algjerit. Zeynep Çelik, një historiane e arkitekturës, vuri në dukje gjithashtu se qeveria shpresonte që familjet myslimane të vlerësonin avantazhet e komoditeteve moderne si uji i rrjedhshëm dhe energjia elektrike. Këto nevoja të reja pritej të gjeneronin “një konceptim të ri të punës, një organizim të ri të qelizave familjare, një mentalitet të ri”.

Fernand Pouillon projektoi këtë ndërtim banimi për të akomoduar mbi 30,000 banorë, duke krijuar një qytet të pavarur me rrjetin e tij të rrugëve, shesheve, shkollave, shërbimeve dhe blloqeve të banimit. Plani urban prej 25 hektarësh synonte gjithashtu t’i ngjante një casbah, një fortesë e Afrikës së Veriut. Ai përbëhej nga blloqe më të vogla banimi me lartësi të ndryshme të rregulluar rreth një blloku qendror monumental të banimit dhe një hapësirë ​​oborri madhështor të quajtur “200 kolona”. Ky oborr, me përmasat 235 me 40 metra, është zbukuruar me afro 200 kolona guri trekatëshe dhe rrethohet nga dyqane në katin përdhesë dhe njësi banimi sipër. Ofron një hapësirë ​​të përbashkët për banorët, me të gjitha njësitë që hapen mbi të përmes një vendkalimi publik në natyrë.

Pavarësisht madhështisë së strukturës së jashtme, dizajni i hapësirave të brendshme paraqiti një kontrast të fortë. Njësitë individuale, që përbëhen nga një dhomë ndenjeje, një deri në dy dhoma gjumi, një aneks kuzhine dhe një banjë, të gjitha të pajisura me rrethime të vogla, përmbanin banesa të ngushta dhe të pasigurta me tavane të ulëta 2 metra. Këto kushte kontribuan në standarde të dobëta jetese dhe probleme shëndetësore, duke reflektuar synimet arkitekturore të shtetit francez ndaj qytetarëve të kolonizuar. Ky dizajn modern i banesave sociale devijoi nga shtëpitë tradicionale algjeriane me oborre private me të cilat ishin mësuar algjerianët, duke i detyruar ata të përshtateshin me rregullimet e reja të jetesës brenda klimës socio-politike.

Climat de France është tani një simbol i dukshëm i protestës, trazirave, rebelimit, angazhimit socio-politik dhe trashëgimisë së vazhdueshme të shtypjes neokoloniale. Këto trashëgimi janë të dukshme në strehimin e pamjaftueshëm, mungesën e infrastrukturës urbane dhe mungesën e burimeve sociale, duke çuar në atë që kompleksi i banesave të luajë role të rëndësishme në ngjarje të tilla si lufta në Algjeri, Pranverat Arabe dhe Lëvizja Hirak 2019 ndër të tjera. Rritja e saj ka çuar gjithashtu në krijimin e disa vendbanimeve informale rreth tij, duke përfshirë banesat në çatinë e 200 kolonave. Kjo ka shtuar numrin e banorëve dhe ka shtuar presionin mbi shërbimet e godinës. Riemërtimi i saj në Oued Koriche shënon fillimin e ripërvetësimit dhe dekolonizimit të territorit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending